Sve to lijepo zvuči, kad se male ruke slože…. sve se može…..
Samo se može očekivati da se Končar udruži sa nekim od većinskih, moraju sakupiti 75% glasačkih prava – ne i dionica u vlasništvu /.
A ponuda će ići po ponderiranom prosjeku posljednja tri mjeseca, ni kune više…., što je još uvijek bolje od ponuda u drugim tvrtkama, pitajmo kolege kako su se znali provesti, a onda se može očekivati istiskivanje…. i zbogom !
Osobno ne bih bio sretan, posve sam miran držeći novac u Končaru, solidna tvrtka, solidna uprava, transparentno poslovanje, dobra dividenda.
Vidjeti će se. Vrijeme će pokazati. Bila bi šteta da se to desi, ali nije za neočekivati
Ajmo reci da je firma završila investicijski ciklus i bar neko vrijeme neće investirati što znači da svu divididenu će isplaćivati dioničarima, a mislim da bi to moglo biti 150 kn. Ako uzmemo formulu za vječnu rentu i zahtjevani dividendni prinos od 5%, cijena dionice je 3.000 kn. Mislim da je sve ispod jeftino.
Ajmo reci da je firma završila investicijski ciklus i bar neko vrijeme neće investirati što znači da svu divididenu će isplaćivati dioničarima, a mislim da bi to moglo biti 150 kn.
Imaju sve više i više zadržane dobiti. Trenutačno 173 milijuna kuna što mi se za takvo poduzeće čini velik novac. S obzirom na nove narudžbe (Afrika itd.) u tekućoj i sljedećoj godini, trenutačna cijena nije bog zna što. Poslastica za sve one željne dividendi (prije svega fondovi) i srednjeročnog ulaganja.
Bojim se i da Končar želi dobit zadržati za sebe.
Imam predosjećaj da nam se priprema standardna ponuda za otkup, korektna, ali ne i spektakularna
dok se ne steknu uvjeti za istiskivanje, a obzirom na raspodjelu dionica neće se tako lako steći, ne mora se prihvatiti ponuda. pogotovo ako nije spektakularna.
U prvi mah je izgledalo kao da bi moglo doći do javne ponude, ali mislim da su (čak i ako su se bavili tom mišlju) procijenili temeljem reakcija na tržištu (prilična strpljivost i nevoljnost imatelja da prodaju po trenutačnim cijenama te neuspješna javna ponuda iz prošlosti) da to neće proći bez neke značajno više (primamljive) cijene. Za sada, kako ja na to gledam, ništa od toga. Pretpostavljam da će se u narednom razdoblju hvatati dividenda…
ovo je lijepa firma, stabilno poslovanje, dividenda, a sa ponudom za preuzimanje mislim da se nebi trebalo opterecivat, vidjet cemo ako uopce dode do nje kolika ce biti cijena, pa ce svatko za sebe razmislit dali prodat pa kupit nesto drugo ( neku podcjenjeniju dionicu ) ili ostavit i ubirat dividndu i cekat jos veci rast, uglavnom mislim da ovdje nema nekih velikih stresova 🙂
Da li ima neki broker koji ima opciju automatskog namjestanja naloga na prvu poziciju do odredjene cijene ili je to samo opcija velikih igraca, ovome od 36 komada na kodt-r-a namjeseno je da ide do 1350 dizuci za lipu vise od prethodnog pa sam mu stavio jedan komad na 1349,99 kad vec oce prvi da bude nek kupi onda najskuplje 🙂
I ja sam jučer jedva preskočio taj veliki nalog, uvijek je bila u pitanju 0,01 lipa.
Uspio kupiti po 1350 kn.
Končar nisam nikada jeftino kupio, uvijek sam platio koliko se tražilo.
Neću ga jeftino niti prodavati .
Uostalom, vrijedi toliko.
Pred mjesec dva neopaženo je prošla vjestica da se namjerava u idućih pet-deset godina uložiti u hidroelektrane u RH ………………………….. tri i pol MILIJARDE kuna !!!!
uvijek je bila u pitanju 0,01 lipa
Prva cijena bila je 1325,01
Podizao sam ponudu u tri navrata, dogurao do 1350 kn, na pet komada to je 125 kn.
Neću osiromašiti, naravoučenje je da nikada nisam kupio KODT po diskontnoj cijeni. Kupoavo sam ga i po 1380 kn. Market maker 🙂
Imajuću u vidu najavljenu investiciju od 3,5 milijarde kuna, sve je to ipak još uvijek povoljno.
Objavljeno 11.03.2016. u Poslovnom-
Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Perica Jukić izjavio je u petak kako će ta kompanija u projekt obnove i revitalizacije hidroelektrana u Hrvatskoj do 2020. godine uložiti više od 3,5 milijardi kuna. Jukić je to izjavio u Župi dubrovačkoj na svečanom obilježavanju 50 godina rada hidroelektrane (HE) Dubrovnik, prve obnovljene hidroelektrane u sklopu opsežnog višegodišnjeg programa obnove i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana