inače, to vam je novi prodavač, nije HPB [thumbsup]
Pusti bajke i urbane legende.
Što misliš zašto imaju odjel koji se zove Servis?!
Oni kvalitetno rade, ali ne treba pretjerivati s ovakvim izjavama.
[/quote]
Pa valjda da servisiraju:) ali to nikako ne znači da ima nekakve veze sa reklamacijama,prije sa održavanjem,oko 10 % prihoda dolazi od popravaka,usluga i ostalo, transformatorima se može produžiti dobrano vijek trajanja ako se redovito mijenjaju neke potrošne komponente.
Inače i ja sumnjam da nisu imali baš nijednu opravdanu reklamaciju.
[/quote]
Koje potrošne komponente bi to bile? Prvi put čujem da transformatori imaju "potrošne" komponente. Koliko sam ja upućen, transformatori se sastoje od jezgre i namotaja. Namotaji eventualno mogu izgoriti ili oslabi izolacija. Tu se nema što mijenjati dok radi, a kad prestane raditi onda se može dati na premotavanje itd. Kad se tako nešto dogodi, to je obično daleko iza garantnog perioda. Tu se slažem s vama kolega, da su reklamacije kod transformatora iznimno rijetke.
– što ćete s onima H50 ili peugeot 508 ???
– a ima ih više, bar te vrste naloga.
– evo opet se prodaja povećala,
– a to očito ruši cijenu dinice.
– I love this game.
Pozdrav !
E upravo mi je za te namotaje rekao zaposlenik HEP-a kao odgovor na moje pitanje u kakvom su im stanju transformatori.Kaže da masa transformatora datira još iz 60-70 godina prošlog stoljeća ali da je bakrene namotaje potrebno mijenjati i onda se produžava radni vijek transformatora.
Ali ni to ne može tako zauvijek.
Jedan stariji, ali relevantan znanstveni članak zaposlenika Končar – Instituta za elektrotehniku o dijagnostici i monitoringu energetskih transformatora:
E upravo mi je za te namotaje rekao zaposlenik HEP-a kao odgovor na moje pitanje u kakvom su im stanju transformatori.Kaže da masa transformatora datira još iz 60-70 godina prošlog stoljeća ali da je bakrene namotaje potrebno mijenjati i onda se produžava radni vijek transformatora.
Ali ni to ne može tako zauvijek.
To sam i rekao. Dakle poslije puno godina eksploatacije, transformatori se previklaju i onda su opet kao novi. Ne može se govoriti o nekakvom produžavanju vijeka trajanja, jer je vijek trajanja originalnog namotaja već istekao.
Ma nema potrebe raspravljati o tim finesama, to sigurno nema nikakvog utjecaja na cijenu dionice.
inače, to vam je novi prodavač, nije HPB [thumbsup]
– točno, novi prodavač.
– ovom dinamikom rasprodaje može izići iz investicije za 5-6 mjeseci.
– uz podršku HPB stvarno će biti zanimljiva igrica.
– ta igrica će sigurno bitno utjecati na cijenu dionice, koja bi mogla pasti 100 – 200kn.
– HPB rasprodaje ovu dionicu ali kako mu je ona i dalje najveća investicija cca 10% pazi kako svoju investiciju ne bi srušio previše jer mu KODT bitno utječe na prinos portfelja.
– kako sam i prije pisala od dividende se tu neće reinvestirati ni 1% love, jedino će možda gospon Lynx reinestirati tu dividendu.
– ja sam se isto uključila u igricu rasprodaje ove dionice,
– a mogli bi te i vi koji imate ovu dionicu staviti barem 30% dionica KODT na prodaju , zašto ne srušiti cijenu dionici i dokupiti je jeftinije.
– I love this game.
Pozdrav !
Ma nema potrebe raspravljati o tim finesama, to sigurno nema nikakvog utjecaja na cijenu dionice.
– cijena dionice će i dalje padati ili stajati na ovim razinama, rasti neće dok se ne rasproda cca 5M.
– ako dobijemo kojeg većeg kupca jer imamo dosta dionica na jeftinoj prodaji, tek tada će moči ići rast ove dionice.
– trenutno nije loš ni pad ove dionice, jer će pad cijene bitno poboljšati fundamentalne pokazatelje a upravo ti fundamentalni pokazatelji bi trebali privući nove kupce ove dionice.
– što se tiće same firme ona posluje bolje nego ikad.
– 2Q je bio fenomenalno dobar uz najveće naruđbe te sam sigurna kako će ove godine prihodi biti najveći u povijesti ove firme preko 700M, a zbog manjih marži dobit će biti nešto veća nego prošle godine što je sasvim o.k.
– I love this game.
Pozdrav !
Prihodi + marže.
– za ovu godinu je planirani prihod 708M (najveći prihod od kada ova tvornica posluje).
– u 2Q imamo najveće ugovorene naruđbe od 550M.
– kada imate mali prihod i male naruđbe tada morate spustiti marže (a to je ona čista zarada), kako bi popunili kapacitete da vam radnici rade.
– potpuno je suprotno kada imate velike ugovorene poslove i osigurani posao, tada više ne ugovarate one jeftine poslove s malim maržama jer su vam pogoni popunjeni, sada se ide s većim maržama odnosno raditi će te ako vam više plate za isti proizvod.
– jer osnovni cilj kapitalizma nije rad nego zarada.
– I love this game.
Pozdrav !
Fundamentalni pokazatelji.
p/e 7.60
– on je vezan direktno uz cijenu dionice na burzi i poslovanje firme.
– ako cijena na burzi bude padala patati će i p/e,
– isto tako što firma bude bolje poslovala p/e će padati.
– ovaj p/e 7.6 nam kaže kako je ova firma jeftina.
– za usporedbu Eriksonu je na 20.6 i govore kako je to jeftino jer će firma u idućem razdoblju bitno bolje poslovati a to poslovanje će spustiti p/e na niže razine.
– ja isto to očekujem i od KODT, bolje poslovanje koje će dodatno spustiti taj p/e.
– p/e 7.6 znači jeftino, preko 21 je skupo.
– odnosno taj p/e nam dopušta rast od 300% a da dionica ne bude skupa.
– nekada kada je ova dionica bila na onim najvećim cijenama p/e je bio 80, i pisalo se na ovoj temi kako to nije puno, kako nije puno ni 120 (odvrtite temu unazad kad je dionica bila na cijenovnom vrhu).
– I love this game.
Pozdrav !
Fundamentalni pokazatelji.
– ROE 17.07%, 1Q12 kvartal je bio najniži od kada pratim ovu firmu 15.29% nadam se kako je to bilo dno dna, a za ovu godinu očekujem taj ROE na preko 20% gde je bio prije ove krize.
– ali pogledajte ostale dionice, ovaj ROE 17.07%, pa i 15.29% su fenomenalno dobri pokazatelji ali ja očekujem preko 20%.
– rast prodaje i dobiti, o tome sam već pisala.
– rast zaposlenika, malo je takvih firmi u RH.
– EBIT marža 4.56%, najniža do sada, o tome ću više u sljedećem postu.
– I love this game.
Pozdrav !
iz top10 obje dionice ove godine su prodavali:
-više HPB fondova
-berkopić dražen
-vlainić pero
-kucelin edo
-knežević nikola moguće da je i založio, ne prodao.
a kupovali:
-jumić branko
-kucelin ivana
neto dobit po dionici :
2010. je bila 145kn,
2011. je bila 131kn,
2012. godine sa ttm 125kn, dakle, evidentan je pad neto dobiti
Kodt ima i duga 100% u donosu na kapital.
u isto vrijeme dionica je na 1,3bv,
što nije malo obzirom da na burzi ima i recimo, ZVZD koja je na pb 0.3, ps 0,3 pe 10, nema duga, ima najjači brand u hr, i u defenzivnom je sektoru.
meni izgleda da su velika očekivanja ugrađena u ovu cijenu i da ima dosta prostora za daljnju cjenovnu korekciju, naravno, ovisno o rezultatima, ako se poboljšaju ne mora doći do pada.