@Antiša: ovo su sve ok opservacije.
Rezerviranja koriste proizvoljno za umanjenje računovodstvene dobiti. Stvarnih rezerviranja za popravke u garantnom roku po mojoj računici ne bi trebalo biti više od 30 mln kn ukupno (trenutačno u bilanci iznose 135 mln kn). Računica se bazira na veličini stavke rezerviranja do 2005. godine (cca 9 mln kn) i porastu prihoda od tada (cca 3x).
Vezano uz veličinu amortizacije i capexa. Najveći dio prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg capexa se još uvijek vodi pod stavkama Materijalna imovina u pripremi (57 mln kn) i Predujmovi za materijalnu imovinu (8 mln kn). Te stavke se ne amortiziraju sve dok se imovina ne stavi u funkciju, tj. dok se ne presele pod stavke Građevinski objekti, Postrojenja i oprema. Ovo će se dogoditi najesen, pa će se i ta imovina početi amortizirati. Računam da će amortizacija sljedeće (2013.) godine biti cca ista kao i prošlih godina (veća imovina koja se amortizira po normalnoj stopi).
Te rezervacije su najzanimljivije jer jedna inžinjerska firma bi trebala izračunati stvarne troškove reklamacija u garantnom roku s tolerancijom manjom od 5%.
A ovdje se to koristi kao korektor ridg pa se investitori dive sposobnosti uprave kodt da svake godine uhvati planove.
Ovo i promjena metodologije izračuna amortizacije su prvi znaci da stvari ne idu prema planu jer to su ovdje zadnje linije obrane ridg.
Nije to ništa dramatično za kodt kao firmu ali bi trebalo zabrinuti investitore kao što je gospođa s brkovima koji su ulagali u kodt na 1300 kn i gledali je kao firmu s besprijekornom bilancom. [wink]
Te rezervacije su najzanimljivije jer jedna inžinjerska firma bi trebala izračunati stvarne troškove reklamacija u garantnom roku s tolerancijom manjom od 5%.
A ovdje se to koristi kao korektor ridg pa se investitori dive sposobnosti uprave kodt da svake godine uhvati planove.
Ovo i promjena metodologije izračuna amortizacije su prvi znaci da stvari ne idu prema planu jer to su ovdje zadnje linije obrane ridg.
Ovo je legitimna primjedba i za mene je upotreba kreativnog računovodstva jedini ozbiljniji nedostatak u korporativnom upravljanju KODT. Stvar je individualne investitorske procjene predstavlja li to no-go prepreku za ulaganje ili se radi o benignoj manifestaciji konzervativnog upravljanja poduzećem. Dobro je znati i da KODT nije jedina firma koja rezerviranjima pegla dobit, radi se o ustaljenoj praksi u Končarevom koncernu. Slično postupaju KPT, KOTR, a vjerojatno i ostale profitabilne članice koje nisam detaljno proučavao.
Ovo se može protumačiti i na drugi način: planovi su postavljeni tako da će biti ispunjeni i u slučaju lošeg stanja na tržištu. Predstavlja li sadašnje stanje tek početak urušavanja poslovanja ili će se stanje tržišta popraviti? Za ovo treba pratiti tržište transformatora. Po mojim saznanjima, zadnjih 2-3 godine zbog viška proizvodnih kapaciteta marže najboljih proizvođača transformatora su smanjene, a marže marginalnih proizvođača su minimalne ili čak negativne. Tako da ova sadašnja KODT-ova NPM cca 5% spada među bolje u trafo biznisu. Stvarna NPM (uključujući rezerviranja i prekomjernu amortizaciju) prošle i pretprošle godine bila je još bolja (preko 10% u 2010). Prema predviđanjima najjačeg proizvođača transformatora ABB-a marže u trafo biznisu trebale bi se tijekom ove godine početi oporavljati.
Sve ovo je moje mišljenje i moguće da stvari gledam ružičastim naočalama. Budućnost je nesigurna i svatko bi trebao investirati temeljem svojih saznanja i procjena.
– HPB Global 3.071 + 3.187 = 6.204 dionice.
– HPB Dionički 1.599 dionice.
– HPB ukupno vidljiv u top10 7.857 dionice.
– imaju još 2 fonda koji posjeduju ovu dionicu ali nisu vidljivi u top10 .
– mogu točno izračunati koliko imaju ali dok su u fazi prodaje i nemam zadnju mjesečnu strukturu fonda ovaj posao nema smisla.
– nekada su imali i preko 30.000 dionica, pomalo im se topi pozicija.
– 10-20 takvih trgovinskih dana s velikim prometom i taj HPB će kao i Ilirika koja je imala 2.820 dionica pasti u zaborav.
– jedino što je tu važno, to je dobro poslovanje KODT i dobra naredna izvješća.
– zbog toga se ne trebate brinuti zbog tog HPB.
[/quote]
HPB fondovi.
– ovo je moj post napisan 18/3/12
– do kraja 1Q HPB global je prodao 251 dionicu i 1Q zaključio s 5.953 dionice.
– 1Q HPB dionički 1.699 dionica.
– nakon 3 mjeseca ili 2Q.
– HPB Global 5.053 dionice,
– u periodu 2Q su prodali 900 dionica, smanjenje -17.81% .
– 2Q HPB dionički nije više u top10.
– HPB je i dalje na prodaji.
– prognoziram daljni pad cijene dok HPB ne proda još 50% svojih dionica.
– dobra stvar je što oni svakim danom imaju sve manje i manje dionica.
– I love this game.
Pozdrav !
Stanje ugovorenih poslova.
– 2Q 2010 393 M.
– 2Q 2011 429 M.
– 2Q 2012 550 M.
– što o ovome misle neuki investitori ???
– je li možete sam probati nastaviti niz ???
– i sve to u jednoj velikoj svjetskoj krizi.
– I love this game.
Pozdrav !
Oporavak marži je ključ.Odnosno trenutno najveći problem.Prihodi i novi poslovi lijepo rastu,kako stvari stoje KODT proizvodi su i dalje vrlo traženi i nemaju problema sa širenjem.Sa novim transformatorima milijarda kuna prihoda čini se vrlo dostižnom kad već sad prihodi i sklopljeni poslovi iznose oko 850 milijuna kuna.
U recesiji.
E sad,ako se NPM oporavi recimo za 2-3 godine na prijašnjih 10%,to bi na milijardu iznosilo 100 milijuna kuna.Trenutna dobit je oko 30 milijuna.
ne znam čemu ovoliko vrijeđanje, stvar je jednostavna
-prihodi u padu
-dobit u padu
-marže u padu
jedina svijetla točka je poslovni plan, ali zbog marži će možda prijašnji manji prihodi biti puno lukrativniji. kreativnim računovodstvom društvo će još održati dividendu i RDG.
uza sve to dionica ima jake prodavače.
gubitak na burzi nije razlog za gubitak živaca i vrijeđanje.
i kupovina na 1300 i prodaja na 900 je dio igre, hajte molim vas, pa minusa je uvijek bilo i bit će.
ja kad ne popušim na burzi mjesec dana odmah se pitam šta krivo radim.
evo antiša duva na optimi 60% i šta mu fali, jači je neg ikad. jel tako Antimone?
i nemoj više trolati tu, imaš blog pa trolaj tamo.
ja jako volim voziti trolejbus na blogu.
trolam se.
za opuštanje živaca, evo jedan preodličan band i himna:
stvar je jednostavna
-prihodi u padu
-dobit u padu
-marže u padu
Stvar je jednostavna.
– prihodi:
– 1Q12 115M.
– 2Q12 193M.
– to je povećanje prihoda od 67.82% .
– dobit:
– 1Q12 6.8M
– 2Q12 9.14M
– to je povećanje dobiti od 34.41% .
– marže sami izračunajte.
– ugovoreni poslovi 2Q12 su 550M.
– zalihe su im 200M, od toga 67.6M gotovi proizvodi.
– što mislite hoće li uspjeti prodati te zalihe uz ugovorene poslove od 550 milijuna kuna ???
– I love this game.
Pozdrav !
uza sve to dionica ima jake prodavače.
– na obje serije p+r danas vam je prodaja duplo veća
[lol]
– I love this game.
Pozdrav !
Slučajno naletio:
29.02.2012.
Isporuka i postavljanje na temelje energetskog transformatora 8MVA 35/10 kV proizvodnje Končar D&ST na lokaciji TS Leskovac 2
Stvar je jednostavna.
– prihodi:
– 1Q12 115M.
– 2Q12 193M.
– to je povećanje prihoda od 67.82% .
– dobit:
– 1Q12 6.8M
– 2Q12 9.14M
– to je povećanje dobiti od 34.41% .
– marže sami izračunajte.
– ugovoreni poslovi 2Q12 su 550M.
– zalihe su im 200M, od toga 67.6M gotovi proizvodi.
– što mislite hoće li uspjeti prodati te zalihe uz ugovorene poslove od 550 milijuna kuna ???
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
jeste to kreativno računovodstvo od meštara iz KODTa naučili?
otkad se uspoređuju 1 i 2Q?
uspoređuju se kvartal sa istim kvartalom od prošle godine.
ovo je odlična firma, tu nema greške, ali je dionica malo poskupa i trenutno ne opravdava ovu cijenu, IMHO, što ne znači da neće i veću od sadašnje, vidjet ćemo…
Ukupni prihodi drugog kvartala 2012.g. iznosili su 193 mil. kn, dok su prihodi usporednog
kvartala 2011.g. iznosili 150 mil. kn.
Povećanje prihoda 2. kvartala 2012.g. za 29% u odnosu na isti kvartal prošle godine
posljedica je postepenog ispravljanja efekta neravnomjerne ugovorenosti za isporuke po
kvartalima, što je najavljeno u izvještaju za 1. kvartal.
Usporedba kvartala sa kvartalom prošle godine važna je kod dionica sa sezonskim poslovanjem.Kod KODT to nije naročito važno,posebno ove godine.
Ne mislim da je dionica skupa,već sam napisao kakav će efekt donijeti povećanje marži,mislim da je trenutnih 5% NPM na dnu ili blizu njega,u svijetu se očekuju velika ulaganja u enegetika,samo Srbija ulaže 9 milijardi u sljedećih 4-5 godina.Vidjeli smo što se dogodilo i u Indiji,nema tu štednje.