U procjeni ulaganja u KODT – svi koji ste sada kupovali napravili ste jednu veliku pogrešku u procjeni..
Procjena se odnosi na ono- ŠTO NE PIŠE U STRUČNIM KNJIGAMA , a kod nas postoji- a to je politički moment…
Nikad niste ovu firmu povezivali sa HDZ-om..a to je osnovna pogreška ……meni je uglavnom
jasno , što se dogodilo…..iako slabo poznajem djelatnost, iskustvo me naučilo nečem drugom.
pa ne znam koliko povezanost s politikom može imati utjecaja s ovakvom firmom koja je pretežno izvozna? ili sugerirate da je HDZ imao ogroman utjecaj na zemlje u koje KODT izvozi i da je sad padom HDZ-a s vlasti nestalo tog utjecaja pa više ne mogu izvoziti na ta tržišta? Nešto kao što je bio utjecaj Tita na zemlje nesvrstanih? [smiley]
Stopalo
I dalekovod ugovara svaki dan poslove. Pad prihoda od 50 % dovoljno govori o poslovanju kodt-a
Nakon Dalekovoda najgore izvješće koje sam vidio ove godine.
Srećom da nikome nisu dali garancije za isporučenu robu pa nema rezervacija, jer da su dali onda bi kvartal bio negativan!
KODT, izviješće za 1Q 2012.
– neću ga komentirati.
– vidim, na temi se skupilo dosta neukih investitora, koji nemaju ovu dionicu, ali znaju sve živo.
– čitam i što piše uprava,
– oni su do sada u svojim prognozama uvijek bili i više nego skromni te su prognozirali manje za 10-15% nego što bi na kraju godine ostvarili.
– a ove godine planiraju uprihoditi 708 milijuna i na tome zaraditi 37.2 milijuna.
– ako te rezultate ostvare ovo bi bila najbolja godina u povijesti ove firme.
– možda u tome i uspiju jer su ugovorili poslova za 538 milijuna ili 37% više nego prošle godine.
– malo listam i prošla izvješća, polugodišnja,
– 2Q 2010 ugovoreno 393M.
– 2Q 2011 ugovoreno 429M.
– a sada imaju ugovoreno 538M.
– I love this game.
Pozdrav !
naravno, nisam ni ja neki veliki stručnjak ali ako sami kažete da niste poznavatelj strukture izvještaja kako možete napisati da je neki izvještaj katastrofalan (i to velikim slovima)?
[/quote]
Naravno da mogu, jer sam napisao da je izvjestaj " po MOM misljenju" katastrofalan.
[/quote]
Možeš, ali je jako nepristojno govoriti "tim tonom" o nečemu o čemu si i sam svjestan da pojma nemaš i da je što kažeš vrlo vjerojatno potpuno pogrešno. Tim gore ako izričeš "negativne konstrukcije". Uvijek je negativno ono oko čega se treba više paziti i govoriti samo ako si jako siguran. To je elementarna pristojnost. OK je nekoga možda i nezasluženo pogreškom pohvaliti, ali nekoga nezasluženo pokuditi je jako ružna stvar.
Forumska diskusija ne bi trebala biti lišena osnovih pravila lijepog ponašanja. Ovdje bi se trebalo diskutirati slično kao i u drugim okruženjima: vodeći brigu o elementarnom bontonu!
KODT, dobit po dionici u 2012.
– ove godine bi trebali zaraditi 37.2 milijuna kuna.
– ako laže uprava onda lažem i ja.
– računam sada na cijeni dionice od 1.000kn.
– dobit po dionici bi bila 145.53kn ili 14.55%.
– mogu izračunati i dividendu za iduću godinu,
– za dividendu izdvoje 40% dobiti, a to bi bilo 58.21kn ili 5.82% (dividendni prinos).
– ako uspijete srušiti cijenu dionice na 800kn.
– dobit po dionici bi bila 18.19%, a dividendni prinos 7.27%.
– I love this game.
Pozdrav !
naravno, nisam ni ja neki veliki stručnjak ali ako sami kažete da niste poznavatelj strukture izvještaja kako možete napisati da je neki izvještaj katastrofalan (i to velikim slovima)?
[/quote]
Naravno da mogu, jer sam napisao da je izvjestaj " po MOM misljenju" katastrofalan.
[/quote]
Kolega, jeste vi čuli za onu izreku, "mišljenje je kao guzica,svi ga imaju"? Izvješće je ili dobro ili loše, ne može se o brojkama imati mišljenje, nije to Ujevićeva pjesma…
Izvješće nije bajno kad gledamo suhoparne brojke samih stavki ali onaj podatak o ugovorenim poslovima
ga podiže i daje mu prolaznu ocjenu.
Moram priznati da sam neuk, tek 3mj pratim burzu ali imam nekoliko primjeraka ove dionice. Koliko sam pohvatao, KODT je ostvario circa 275kn dobiti u zadnje 2g, uredno isplacuje dividendu zadnjih 17g a proslogodisnja je bila 2. najveca u tom periodu. Sada imaju ugovorenih poslova 37% vise nego prosle godine i k tome su u 1Q ove godine ostvarili dobit od 21kn po dionici. Ja zaista ne vidim sta je u tome katastrofalno al kao sto rekoh, neuk sam pa bih volio ove katastroficare da mi pojasne sta je to sto oni vide a ja ne.
Ja sam očekivao loše izvješće jer je jasno da netko tko izvozi na europska tržišta ne može poslovat dobro zadnjih 6 mjeseci. Svejedno ružan pad prihoda.
To je bilo jasno iz stanja ugovorenosti. O tome govorimo već mjesecima. Prihodi na ovim razinama su se mogli očekivati, a dobit se trebalo očekivati i bar nešto nižom (potencijalno negativnom).
Međutim, pretpostavljam da su trenutno više podbacila tržišta Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, kao i europske zemlje u okruženju Hrvatske nego EU. To otprilike proizlazi iz prijašnjih stanja ugovorenosti po tržištima, osim ako baš to nije toliko unaprijed ugovarano da je to ovo što tek ide u drugom dijelu godine (što bi bilo neobično puno unaprijed).
miami, ne baljezgaj.
ako ovo izvješće ozbiljnije sruši cijenu, bit će sjajna prilika za kupnju.
Ti baljezgaš…Ako tebi izvješće nije bitno, kupuj si što god misliš, ali se prestani prema meni ponašati
agresivno i vulgarno, kad ti ne odgovara komentar.
Skupilo se ovdje dosta doktora i magistara koji uvjeravaju da je izvješće odlično.
Moja primitivna amaterska analiza kaže:
– da je u Q1 ostvaren pad prihoda od 47%, tj. firma se prepolovila. Nije to 5 ili 10% pada već dvostruko manje nego prošle godine.
-računovodstvena dobit je manja 42%, i izgleda nategnuto
– Q4 2012 su imali 470 mil ugovorenih poslova (rast 6%), pa im to opet nije pomoglo kod realizacije u Q1. Neznam kako će im pomoći ovih 538 mil kn ugovorenih poslova, kada ni Dalekovodu nije pomoglo.
Znate da Ingra ima ugovoreno 800 mil kn novih poslova a konkurira na tenderima većim od 1 mlrd eura
Izgleda da su oni HPB fondovi ipak napravili dobar potez kada su proteklih par mjeseci kipali ove dionice Serećku i Edi!