Nije bog zna što, ali 5% dividende nije ni za baciti. Nema baš previše dionica na ZSE koje isplaćuju kakvu takvu dividendu.
Raspodjela dobiti dioničarima bi na kraju krajeva trebala biti svrha ulaganja na TK, zar ne?
Dividenda nije smanjena zbog poreza nego se konzervativno provodi isplata od 40% godišnje dobiti.
Ispada točno 52,66 kn.
Kako uzmeš 😉 Kako znaš da ovaj puta ne bi bilo povećano na 45 % u sklopu "dugoročne strategie" postepenog povećanja ka višim razinama (koje se jednom mora postići jer se neće moći beskonačno rasti)?
Uvijek na stvari utječe više elemenata istovremeno,, odluke ovog tipa su "holističke" 😀 Dakle, s jedne strane to izgleda kao "onih istih 40 %", s druge "nominalno manje sada kada se investira…" itd., može se naći puno pogleda na istu stvar koji zajedno kažu – "ovo je optimalno", dok bi svaki pojedinačno bio "neodovljno jak" argument. To je ono kao "model thinking", "više modela istovremeno" koristimo! Ja bih rekao kao FLC sa više "neizrazitih pravila" i nekom "metodom zaključivanja"!
Kako god, ovdje očekivano 😀 Mislim da nitko nije niti sumnjao da neće biti 40 %, samo je pitanje kako tko obrazlaže tih 40 %, kroz "jedan model", ili "više", i koliko su tamo u upravi stvarno baratali sa "više" a koliko bezveze mehanički "40 % i gotovo".
Dividenda nije smanjena zbog poreza nego se konzervativno provodi isplata od 40% godišnje dobiti.
Ispada točno 52,66 kn.
Zar njima dobit ne raste 15% godisnje ?
Fakt su dosadni s ovim štopanjem na 1050 kn…
Prestanite više mučit ovu napačenu dionicu grrrrrrr [angry]
Ispada točno 52,66 kn.
Zar njima dobit ne raste 15% godisnje ?
[/quote]
Ne,ova firma ima dugu tradiciju propalih,gubitaških izvješća i pitanje je kako nisu dosad završili u bankrotu…ima nekakvih bljedih naznaka da će ova i druga godina biti nešto bolja jer proizvode nekakve nove akumulatore,pardon transformatore,tako da možda,uz puno sreće,izvuku neku pozitivnu nulu.
Kako uzmeš 😉 Kako znaš da ovaj puta ne bi bilo povećano na 45 % u sklopu "dugoročne strategie" postepenog povećanja ka višim razinama (koje se jednom mora postići jer se neće moći beskonačno rasti)?
Uvijek na stvari utječe više elemenata istovremeno,, odluke ovog tipa su "holističke" 😀 Dakle, s jedne strane to izgleda kao "onih istih 40 %", s druge "nominalno manje sada kada se investira…" itd., može se naći puno pogleda na istu stvar koji zajedno kažu – "ovo je optimalno", dok bi svaki pojedinačno bio "neodovljno jak" argument. To je ono kao "model thinking", "više modela istovremeno" koristimo! Ja bih rekao kao FLC sa više "neizrazitih pravila" i nekom "metodom zaključivanja"!
Kako god, ovdje očekivano 😀 Mislim da nitko nije niti sumnjao da neće biti 40 %, samo je pitanje kako tko obrazlaže tih 40 %, kroz "jedan model", ili "više", i koliko su tamo u upravi stvarno baratali sa "više" a koliko bezveze mehanički "40 % i gotovo".
Lynx,bez uvrede ali ti si veći brbljavac i od moje žene… [smiley]
@bigfoot: Nemoj na Twixera, on je ovdje jedini artikulirani medvjed. A takvi su potrebni i dobrodošli.
@bigfoot: Nemoj na Twixera, on je ovdje jedini artikulirani medvjed. A takvi su potrebni i dobrodošli.
Ma meni je Twixer sasvim ok forumaš i cijenim njegove postove.Da je barem više takvih kao on…
Sad malo provocira jer siguran sam da vrlo dobro poznaje poslovanje KODT…pa se zato i ja malo pravim blentav…
[smiley]
Ja nisam medvjed, samo pokusavam upozoriti na rizike.
Inace mislim da je KODT medu boljim dionicama na ZSE. Ekipa koja vodi tvrtku je po mojim saznanjima sasvim solidna. To je najbitnije, jer kada ulazes u neku dionicu ti prije svega ulazes u ljude.
Najveci rizik je sto imaju samo jedan proizvod i profitabilnost ovisi iskljucivo o ponudi i potrzanji za transformatorima. Najveca prednost je sto imaju izvrsnu geografsku diverzificiranost kupaca i ne ovise niti o jednoj pojedinacnoj ekonomiji.
Nesto obrnuto od HT-a. HT ima jako puno usluga i stalno se otvaraju nove tehnologije koje moze prodavati. Medutim HT ovisi o samo jednom trzistu koje ima izuzetno losu prespektivu.
Vidim da HPB invest prodaje KODT i stavlja novce u depozite. Ovaj novi zakon o porezu na dividendu nanosi ogromu stetu dividendnim dionicama. HPB ce vjerojatno za te depozite kupiti 4-5% kamate sa vrlo malo rizika. Sto je isto koliko bi dobio od KODT-ove dividende nakon poreza uz znacajne rizike.
Meni je totalno nerazumljivo da drzava oporezuje dividendu, a ne oporezuje kamatu na stednju. Medutim hrvatske vlade uvijek prvo gledaju na populizam, a gotovo nikada na ekonomske efekte koje proizvode njihovi zakoni.