Još par puta ovako i riješili smo se glupih fondova! [thumbsup]
Očito da kupuju neki pametni "value" igrači kada se ove pretumbacije događaju ovako tik pred izvješće, a kojega se ne očekuju neki naročito sjajni rezultati.
To je idealno vrijeme za prave investitore, "value" investitore, za uvjeriti prodavače "koji moraju prodavati" da im prodaju "baš sada" čim prije, po cijenama "baš ovakvima" koje su tu u zadnje vrijeme, jer se prodavači boje da za par dana neće moći "po tim cijenama", dok kupci ako su takvi pravi, najmanje što ih zanima je kratkoročno osciliranje cijena (dapače, takav neki sentiment bi im išao na ruku u daljnjem dokupljivanju ako im ovo nije količina sa kojom su već zadovoljni), a ono što je zapravo ovdje zabavno: baš zato što su ovi prodali, smanjuje se vjerojatnost da bi cijene i da je izvješće privremeno neznam kako loše na to uopće reagirale u negativnom smislu, jer kada više nema pritiska na prodaji, kada su tu investitori koji znaju gledati unaprijed par kvartala a ne samo "kvartal u nazad", postaje važno koliko firma stvarno vrijedi, postaje važno ono dugoročno, nema onih koji bi se obazirali na kratkoročno/prošlost i tako činili neki iracionalni "sentiment". Baš fora 😉 Naravno imaju fodnovi još nekih 9-10 tisuća komada ovih dionica je li, mogu se oni odlučiti i to još prodavati uskoro… ali tko zna, možda i njima prestanu dolaziti isplate iz fodnova, a u tom slučaju će ovih dionica imati i manje nego bi htjeli ako stvarno ovdje nisu ulazili slučajno, ako kuže ovu firmu.
Očito da kupuju neki pametni "value" igrači kada se ove pretumbacije događaju ovako tik pred izvješće, a kojega se ne očekuju neki naročito sjajni rezultati.
Lynx,
Jedno od osnovnih pravila investiranja je da ne ulazis u dionicu prije izvjestaja. Ako je tvrtka dobra i ako dobro posluje onda ce donositi dobit i puno nakon izvjestaja. Zbog toga je puno bolje sacekati izvjestaj pa zauzeti poziciju.
Prije izvjestaja ulaze i izlaze trejderi.
Sve receno to se bas i nemoze primjeniti na ZSE jer je vrlo nelikvidna. Ulazis i izlazis kada mozes, a ne kada zelis.
Možda izlaze "trjederi"/"špekulanti" ili oni koji jednostavno "moraju" (kao što ovdje i vidimo), ali ovdje baš zbog ovoga što govoriš (likvidnost itd.) pravi investitor koji i tako želi želi ući naravno da ulazi kada mu se otvara prilika za to učiniti "na maksimalno povoljan način". Zar nije trenutak kada je "trejder" uplašen onaj trenutak kada mu to možeš "na najpovoljniji način uzeti"?! Pa to je value investitorima u krvi, ne žele nešto platiti više nego li je moguće.
Kada postoji ovoliko toga na prodaji, ne vidim zašto bi kupac "dizao" si cijenu koliko god da smatrao povoljnim, bolje im ovako to izmusti što jeftinije moguće.
Investitor ulazi kad smisli, na njega ne možeš primjenjivati fore o " prije/poslije izvješća", njega ne zanima jedno izvješće, a sad smisli zato što je prodavač u takvoj poziciji da želi dati veliki paket misleći da je "dobro prošao". Treba to iskoristiti. Upravo bi bilo špekuliranje da kupac računa na ovo čega se prodavač boji (niže cijene nakon slabijeg izvješća). On ne može znati kakva će biti cijena poslije (a ne može niti biti siguran da će izvješće stvarno takvo biti), on samo zna da mu je cijena spram dugoročne perspektive kompanije koju si on računa zapravo super i da želi uzeti veliki paket kada ovaj već nudi.
Još par puta ovako i riješili smo se glupih fondova! [thumbsup]
Očito da kupuju neki pametni …………..
O kojim to glupim fondovima govoriš ?
Međutim ovaj što je jučer kupio 500-ak komada po 1000 danas skromno prodaje po 1050 i traži samo 5%, ajmo ljudi što se čeka ?
Kolega Loris
čini mi se da si u pravu i ne bi se čudio da je isti igrač(igrači) trenutno i na asku i usput pritišće bid ali i zarada je relativno lijepa 5% za jedan dan (i tata bi sine [tongue])
O kojim to glupim fondovima govoriš ?
Svim koji postoje u Hrvatskoj 😀 Obzirom na rezultate, nije mi se učinilo da među njima ima pametnih, ali drago će mi biti da me razuvjere. Eto čim im prestane režim neto isplata, očekujem da se aktiviraju na kupnji onih najboljih domaćih dionica koje se nalaze pri atraktivnim cijenama. U tom slučaju će dokazati da im ovakve pozicije nisu "slučajni pogotci", da i stvarno znaju što rade, i tada će to i rezultati potrvditi. Može im se ovdje privremeno priznati problem isplate udjelničarima, ali to neće još dugo biti na snazi. Morat će pokazati što znaju ako ne žele da ih sve sve skupa tako naziva.
Svim koji postoje u Hrvatskoj 😀 Obzirom na rezultate, nije mi se učinilo da među njima ima pametnih, ali drago će mi biti da me razuvjere. Eto čim im prestane režim neto isplata, očekujem da se aktiviraju na kupnji onih najboljih domaćih dionica koje se nalaze pri atraktivnim cijenama. U tom slučaju će dokazati da im ovakve pozicije nisu "slučajni pogotci", da i stvarno znaju što rade, i tada će to i rezultati potrvditi. Može im se ovdje privremeno priznati problem isplate udjelničarima, ali to neće još dugo biti na snazi. Morat će pokazati što znaju ako ne žele da ih sve sve skupa tako naziva.
[/quote]
Dobio sam ukor od Vjeke zbog tebe i sl. Uvjeren je da pišem glu…ti.
Moram biti u kutu, postrani, te jednoumlje vam je otvoreno.
Međutim moram reagirati na tvoju objektivnost, obzirom da se tvoj portfelj isključivo odnosi na fondovske dionice, te fondove koje proizvaš držiš se kao tati za onu ostvar. Pa mi ta tvoja troličnost nije jasna ?
Osim toga u posljednje z zadnjih 2 mjeseca """"netko""" je kupio gotovo 1000 komada KODT-P-A dionica s prosjekom ispod 1000 Kuna, ali u TOP 10 nema niti jedan HR fond ??????
Pa te ponovo pitam o kojim to fondovima govoriš i zašto iznosiš nesitine ?
Misliš na HPB ? Pa on miruje !
Loris, mi se očito uopće ne razumijemo. Pogotovo mi nije jasno o kojim ti "konkretnim" fondovima govoriš, i što te tu tako dira, ja samo kažem kako "poželim da oni svoje rasprodaju", kažem kakvo imam "mišljenje" o njihovim portfeljima itd., imam ja pravo željeti bilo što i imati svoje mišljenje o bilo kome, što to tebe tako dira? A sad hoće li oni stvarno prodati, ili možda čak suprotno, hoće li oni pokazati da sam ih preloše ocijenio, pa to ćemo vidjeti s vremenom. Stripi se. I ja sam stripljiv, zapravo će mi biti drago da se pokažu boljim nego li mi se činilo. Ja volim vidjeti lijepe/pozitivne stvari. Volim vidjeti promjene na bolje, ili dokaz da je nešto bolje nego sam mislio da je, ja volim lijepe stvari tako da sam skroz otvoren spoznati da su ti tvoj fondovi "super, divni, krasni", neka budu, neka dokažu! 😉
Loris, mi se očito uopće ne razumijemo. Pogotovo mi nije jasno o kojim ti "konkretnim" fondovima govoriš, i što te tu tako dira, ja samo kažem kako "poželim da oni svoje rasprodaju", kažem kakvo imam "mišljenje" o njihovim portfeljima itd., imam ja pravo željeti bilo što i imati svoje mišljenje o bilo kome, što to tebe tako dira? A sad hoće li oni stvarno prodati, ili možda čak suprotno, hoće li oni pokazati da sam ih preloše ocijenio, pa to ćemo vidjeti s vremenom. Stripi se. I ja sam stripljiv, zapravo će mi biti drago da se pokažu boljim nego li mi se činilo. Ja volim vidjeti lijepe/pozitivne stvari. Volim vidjeti promjene na bolje, ili dokaz da je nešto bolje nego sam mislio da je, ja volim lijepe stvari tako da sam skroz otvoren spoznati da su ti tvoj fondovi "super, divni, krasni", neka budu, neka dokažu! 😉
mcap manji od 300 mil kn
dakle ovo nije fondovska dionica i fondovi koji su unutra su ovdje od stoljeća sedmog,a sada izlaze
izlaziti mogu,ali ulaziti i kupovati ne mogu
slažem se da je to prilika za kupiti veću količinu ako smatrate da dionica vrijedi više od ove cijene
Smatram da je po ovoj cijeni samo dobra prilika,ali ni kom slućaju i najbolja.