KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@ Twixer

U Coca-Coli kažu da u hrvatskom jeziku izraz u obliku muškog roda osim za muški rod može se koristiti i kao rodno neutralan, govorimo o proširenom značenju (funkciji) muškog roda u hrvatskom jeziku.

Standardno se to koristi u nazivlju zanimanja, funkcija, činova, titula i sl. kada se govori općenito (skupno), dok za pojedinačno oslovljavanje kada nam je poznat rod osobe kojoj se obraćamo koristimo oblik s tim u skladu.

Kao što možemo bez bojazni da ćemo nekoga rodno diskriminirati reći da tražimo "javnog bilježnika" (misleći pri tome da u obzir dolaze i osobe ženskog roda), tako sam i ja ovdje koristeći riječ "vlasnik" uvjetno govoreći da se radi o "funkciji", podrazumijevao osobe oba roda.

Naravno, kada se govori o konkretnoj osobi, onda se treba upotrijebiti konkretni (uži) oblik ovisno o rodu, pa tako nećemo reći trebam javnog bilježnika Ivanu, nego trebam javnu bilježnicu Ivanu.

Tako da sam nekim slučajem smatrao onu Ivanu ovdje vrijednom spomena, rekao bih vlasnicu Ivanu, ali nju niti bilo koju drugu damu nisam ovdje konkretno spominjao pa trebaju biti zadovoljne sa skupnim oslovljavanjem zajedno sa gospodom kroz onaj opći oblik "vlasnik".

Ako netko misli da bolje zna hrvatski jezik nego li i sama The Coca-Cola Company, neka se slobodno javi sa ispravkama gornjih navoda. Nemam vremena sada proučavati jezičnu literaturu. Ovo je zadnje što mi je ostalo u glavi na ovu temu.

HPB-ovi fondovi su tu ulazili krajem 2005. i kasnije još dokupljivali. Mislim da im je to najbolja pozicija u portfelju. Pomalo prodaju jer moraju, a ne zato jer smatraju da investicija nema potencijala. Uostalom, pogledajte prezentaciju Ivana Jurišića iz HPB-a vezanu uz valuaciju KODT, napravljenu sredinom prošle godine. Ne slažem se s nekim parametrima u njegovim modelima, ali ne može se reći da su unutra fušerski:

http://www.finance.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=328&Itemid=98
http://www.finance.hr/media/PT2011_prezentacije.rar

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

@ Twixer

U Coca-Coli kažu da u hrvatskom jeziku izraz u obliku muškog roda osim za muški rod može se koristiti i kao rodno neutralan, govorimo o proširenom značenju (funkciji) muškog roda u hrvatskom jeziku.

Standardno se to koristi u nazivlju zanimanja, funkcija, činova, titula i sl. kada se govori općenito (skupno), dok za pojedinačno oslovljavanje kada nam je poznat rod osobe kojoj se obraćamo koristimo oblik s tim u skladu.

Kao što možemo bez bojazni da ćemo nekoga rodno diskriminirati reći da tražimo "javnog bilježnika" (misleći pri tome da u obzir dolaze i osobe ženskog roda), tako sam i ja ovdje koristeći riječ "vlasnik" uvjetno govoreći da se radi o "funkciji", podrazumijevao osobe oba roda.

Naravno, kada se govori o konkretnoj osobi, onda se treba upotrijebiti konkretni (uži) oblik ovisno o rodu, pa tako nećemo reći trebam javnog bilježnika Ivanu, nego trebam javnu bilježnicu Ivanu.

Tako da sam nekim slučajem smatrao onu Ivanu ovdje vrijednom spomena, rekao bih vlasnicu Ivanu, ali nju niti bilo koju drugu damu nisam ovdje konkretno spominjao pa trebaju biti zadovoljne sa skupnim oslovljavanjem zajedno sa gospodom kroz onaj opći oblik "vlasnik".

Ako netko misli da bolje zna hrvatski jezik nego li i sama The Coca-Cola Company, neka se slobodno javi sa ispravkama gornjih navoda. Nemam vremena sada proučavati jezičnu literaturu. Ovo je zadnje što mi je ostalo u glavi na ovu temu.

Kolega Lynx, zabrazdili ste u krive vode. Kladim se da je gospon Twixer mislio na jednu određenu vlasnicu, koja je učestalo pisala ovdje, a sad je nema. 😉

Kolega Lynx, zabrazdili ste u krive vode. Kladim se da je gospon Twixer mislio na jednu određenu vlasnicu, koja je učestalo pisala ovdje, a sad je nema. 😉

Koja je to? Kako je nisam ovdje nikada vidio? 😀

HPB-ovi fondovi su tu ulazili krajem 2005. i kasnije još dokupljivali. Mislim da im je to najbolja pozicija u portfelju. Pomalo prodaju jer moraju, a ne zato jer smatraju da investicija nema potencijala.

Jasno mi je to. Ali uvijek sam imao neki dojam da su ovo sasvim slučajno pogodili, jer mi se nije sviđao ostatak njihovog portfelja. U zadnje vrijeme su izgleda napravili dosta promjena, jer sad vidim tamo AD Plastik, Petrokemiju… ne sjećam se da je to prije bilo.

Uostalom, pogledajte prezentaciju Ivana Jurišića iz HPB-a vezanu uz valuaciju KODT, napravljenu sredinom prošle godine. Ne slažem se s nekim parametrima u njegovim modelima, ali ne može se reći da su unutra fušerski:

http://www.finance.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=328&Itemid=98
http://www.finance.hr/media/PT2011_prezentacije.rar

Ja se ne slažem sa puno toga ali začudo dobiva rezultate koji gotovo pa imaju smisla 🙂 Opet bih rekao: pogodio. Možda su to samo predrasude jer se ipak zove "HPB", a inače mi se okreće želudac na spomen te banke. Ne volim takve ružne, ružno vođene, državne firme, gadi mi se. Može biti da mi to neopravdano baca negativno svjetlo i na HPB Invest, jer ova tri prva slova možda nisu tako presudna 🙂

Ali ostaje činjenica da mi se u njihovom portfelju nikada nije puno toga sviđalo, da mi je izgledao kao da samo slučajno imaju neke dobre stvari. Obzirom na rezultate biti će da je vjerojatno ipak tako i bilo, ali tko zna, možda su se i oni malo naučili birati dionice jer prinove izgledaju zanimlijvo, a ostalo su možda tek repovi iz prošlosti koje ne mogu ili sada nema smisla prodavati. Budemo vidjeli kako će se to razvijati. Baš ću pratiti sada njihov portfelj, da vidim hoće li dodati u top 10 još neke zanimljive stvari, pa da vidimo jesu li opet sasvim slučajno (od nekoga "prekopirali" ili već što) izabrali neke dobre prinove ili iza toga stoji neka kvaliteta upravljanja.

Kolega Ivana sieben, ak se ne varam!

– nema se tu ništa novog za napisati pa je bolje ne pisati.
– kad pogledate teme, nekad belje, pa vlds, trenutno ingra ili cros, na tim temama se dnevno napiše više postova nego tu godišnje.
– za ovu dionicu stvarno nema smisla drukati kako bi tu ušla hrpa malih s 2 – 10 dionica, jer kada dionica ide dolje ti isti s par dionica ju i najviše ruše.

– sada se tu čeka 4Q pa ćemo vidjeti jesu li zaržali dobit kao prošle godine ili je dobit pala desetak posto, a sve to sigurno neće puno utjecati na cijenu dionice.
– jedino me zanima kakva će biti dividendna politika ako dobit padne 10%, hoće li ići s dividendom dolje ili će ju dići 10% jer je tu svake godine dividenda veća od prethodne godine, a za tako nešto učiniti stvarno nemaju nekih problema jer će dobit po dionici biti cca 120kn, a dividenda 55kn.

– ovo je po mom mišljenju i dalje jedna od boljih dionica na našem tržištu dok god budu pravili godišnju dobit od 12 – 13% na cijenu dionice.

– I love this game.
Pozdrav !

Možda su to samo predrasude jer se ipak zove "HPB", a inače mi se okreće želudac na spomen te banke. Ne volim takve ružne, ružno vođene, državne firme, gadi mi se. Može biti da mi to neopravdano baca negativno svjetlo i na HPB Invest, jer ova tri prva slova možda nisu tako presudna 🙂

HPB.

– na temi Best buy pišem i o tim fondovima.
– u prošloj godini su doslovno svi dionički fondovi bili u minusima,
– ali 2 fonda HPB su imala najmanje minuse i sigurno su imali bolje rezultate nego 95% forumaša.

– I love this game.
Pozdrav !

Fondovi HPB.

– prije 1-1.5g. na ovoj dionici su izlazili svi HPB fondovi i tu su skratili svoju poziciju za cca 50%.
– a poslije toga dionica nije značajno rasla zbog straha od dodatnog iskrcavanja HPB.
– to im je bila najveća investicija te su i danas tu jedni od većih vlasnika cca 16.941 dionica.

– ova dionica im u 4 fonda ima udio od 4.57 – 9.17%, nekad je to bilo sve preko 10%.
– zbog toga je i morao ići taj iskrcaj, ovo im je naraslo a većina dugog pala.
– u prošloj godini im je prosječni udio bio preko 8%.
– dobro je to što su u prošloj godini skratili udio njihovog najvećeg fonda Global s 9.04 na 4.57%.
– a to su morali napraviti jer je velićina tog Globala pala s 88.2 milijuna na 76.2 milijuna.

– np. ako je fondu imovina pala s 100 milijuna na 90 milijuna, investitori povukli lovu.
– tada taj fond jednostavno mora skratiti dioničke pozicije za 10%, zbog toga imamo i konstantan pad Crobexa, kad bude obrnuto imati ćemo snažan rast.

– tako danas na prodaji imamo veliku prodaju koja je tu mjesecima izložena.
– prodaje se na seriji p 685 dionica i seriji r 672 dionice ili ukupno 1.357 dionica, to je ono vidljivo, nevidljivih će biti još toliko ili cca 3.000 dionica.
– e kada se protrguje tih 3.000 dionica tada će cijena na obje serije ići gore 100kn ili 10%.
– a oni će to prodati, po 1.000kn, ako ne ide 900kn ili 700kn, njima sasvim svejedno trguju s vašim novcima i imaju redovite plaće od stalnog grickanja fonda.

– na ovom prometu burze to je svakako velika količina, ali u jedan dan je Ilirika prodala 2.820 dionica.

– I love this game.
Pozdrav !

Fond Ilirika.

– oni su ovaj tjedan prodali u dogovorenoj transakciji 2.820 dionica.
– više nemaju tu niti jednu jedinu dionicu.
– imovina Ilirikinih fondova je puno pala, ali koliko vidim sada su se orjentirali na strane burze i ove godine su njihovi fondovi u lijepim plusevima koji se nisu mogli ostvariti na ovoj burzi.
– ako su vidjeli bolju priliku tada je o.k. prodati i izići iz investicije.

– slažem se s mišljenjem gospon Lynxa kako su ovi fondovi najveće zlo za ovu dionicu.
– ali kada fondovi kupuju i dižu cijenu onda vam je o.k.
– u ovoj dionici imate i fondova koji nisu vidljivi u top10.

– I love this game.
Pozdrav !

Kolega Ivana sieben, ak se ne varam!

Pa znam za njene postove, ali baš po tim postovima mi nije izgledalo da je ona "vlasnica", možda je moj dojam pogrešan, ali meni djeluje više kao nekakva špekulantica. Premda špekulant istina da posjeduje dionicu na neko vrijeme (između svake kupnje/prodaje) ne bih to smatrao podskupom vlasništva. Mislim da tu riječ ne bismo trebali tako široko primjenjivati.

Obrazloženje podržavam….moj odgovor je bio brzinska konstatacija na Twixerov komentar.

New Report

Close