KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Fantastično, ugovorenost se popravlja, čak i dobit i u ovom prijelaznom periodu do proširenja kapaciteta unatoč nemogućnosti trenutnog rasta prihoda i dalje raste! Ovo je definitivno opet: iznad očekivanja! A moja očekivanja su ovdje uvijek velika 😉 Svakim izvješćem sam sve sigurniji da je ovo najbolja kompanija na ZSE.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/KODT-fin2011-3Q-NotREV-N-HR.pdf

tebi ne bi bilo fantastično jedino da firma propadne. budimo realni, ovo je osrednje izvješće. nije ni dobro ni loše, već očekivano.

Ođe je pla i dobit, ođe su pali prihodi
Dobit je pala sa 8,2 miliona na 6 miliona, to je brat bratu 30 odsto

Izvješće je jako loše.
Bilanca financijskih prihoda i rashoda ove godine u odnosu na prošli za cca 4.mil kn.povoljniji.
Ukupna dobit je za 10% manja nego lani ,ali uzimajući u obzir i utjecaj financijskih prihoda i rashoda
dobit iz core biznisa je za preko 22 % manja nego lani.

I to nije najgore zlo.Uz vlastiti kapital od cca 170 mil kn,potraživanja od kupaca su sa skočila
sa 89 mil kn na preko 150 mil kn.Dakle,gotovo cjelokupni vlastiti kapital se potražuje od kupaca.Ako se ovaj
trend nastavi moglo bi postati jako loše jer se likvidna sredstva smanjuju.

Pitanje:Da li će se i ove godine djeliti dividenda ako su likvidna sredstva sve manja?

Izvješće je jako loše.
Bilanca financijskih prihoda i rashoda ove godine u odnosu na prošli za cca 4.mil kn.povoljniji.
Ukupna dobit je za 10% manja nego lani ,ali uzimajući u obzir i utjecaj financijskih prihoda i rashoda
dobit iz core biznisa je za preko 22 % manja nego lani.

I to nije najgore zlo.Uz vlastiti kapital od cca 170 mil kn,potraživanja od kupaca su sa skočila
sa 89 mil kn na preko 150 mil kn.Dakle,gotovo cjelokupni vlastiti kapital se potražuje od kupaca.Ako se ovaj
trend nastavi moglo bi postati jako loše jer se likvidna sredstva smanjuju.

Pitanje:Da li će se i ove godine djeliti dividenda ako su likvidna sredstva sve manja?

P/BV=1100:667=1,65 P/E=1100:135,22=8,13

P/E X P/BV=1,65 x 8,13 =13,41

Ovo bi bila optimistička očekivanja za kraj godine jer je četvrti kvartal prole godine bio izuzetno povoljan sa ostvarenom dobiti od preko 11mil kn.Možemo očekivati da će biti dobit nešto manja pa bi P/E
trebao pasti na cca 9 ako ostane ovakva cijena.
Dakle i pored lošijih rezultata nego lani može se zaključiti da uz sadašnje cijene ova dionica nije
skupa.Dapače,jeftina je i ovo ne treba prodavati.

Ajd lopina ne trkeljaj – izvješće je baš kao što ga je MyMoney opisao. Ako je vjerovati Upravi poslovanje je i dalje stabilno a ta spoznaja zadovoljava prosječnog imatelja dionica KODT-a.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Ajd lopina ne trkeljaj – izvješće je baš kao što ga je MyMoney opisao. Ako je vjerovati Upravi poslovanje je i dalje stabilno a ta spoznaja zadovoljava prosječnog imatelja dionica KODT-a.

Mene ne. I kraš ima stabilno poslovanje, pa što ga ne kupujete? Ođe sam jako razočaran

Mene ne. I kraš ima stabilno poslovanje, pa što ga ne kupujete? Ođe sam jako razočaran

Pa prodaj onda – ja kupim ako mi daš 10% popusta na cijenu.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

I Kraš ima stabilno poslovanje, pa što ga ne kupujete?

Zato što su mu proizvodi smeće puno šećera i masnoća koje već odavno ne kupujem. Nekada su davno njegovi proizvodi bili san snova za kojim su se grebli stranci, turisti i domaći ljudi, a onda je došao pritisak kapitala i dioničara za profitom pa je trebalo na brzaka smanjiti kvalitetu proizvoda i pojačati marketing (= Kako uvjeriti budalu da kupi baš moj proizvod koji će ga učiniti sretnim…). Svaka kratkoročna i kratkovidna politika se obija o glavu na dugi rok.

tebi ne bi bilo fantastično jedino da firma propadne. budimo realni, ovo je osrednje izvješće. nije ni dobro ni loše, već očekivano.

Pa naravno da je tako, osrednje/dobro, taman u skladu sa očito za nas više očekivanim rezultatima. To sam i rekao u postu kasnije, kada sam vidio da sam na prvi pogled dok nisam imao vremena čitati krivo vidio, zamjenio kolone od ove i prošle godine. Hoćete me sad dovijeka vuči za jezik zbog te greške?? :PIzvješče nije fantastično, to sam vidio odmah kad sam ga i stvarno počeo čitati, ali je dobro, očekivano, i zadovoljan sam iako mi je na kraju ispalo hladan tuš nakon što sam zabunom pomislio da smo dobili nešto van svake pameti (uz manje prihode čak veću dobit). Al sto je tu je, samo je dobro, samo je očekivano, ne mogu nas uvijek tak iznenaditi kao npr. u prvom kvartalu kada smo svi očekivali vrlo skromno izvješče posljedicom prethodnog velikog zastoja u narudžbama i lošim izvještajima sa terena od radnika koji su govorili da se manje radi.Nekad mora ispast i tek očekivano, pa vidjeli ste da ni Apple ne uspijeva uvijek biti iznad očekivanja. A ovdje su bili bolji tek od tih svojih vlastitih poslovično konzervativnih očekivanja.Ali znamo bar jedno: ako tvoja i moja očekivanja nisu nadmašili, barem su dobrano nadmašili očekivanja široke investicijske javnosti obzirom da njihov konsenzus izražen tržišnom cijenom koju vidimo u zadnje vrijeme znači daleko daleko slabije rezultate od ovih. Ova cijena nema nikakvog smisla obzirom na ovakvo stanje (i dinamiku/naša očekivanja) poslovanja.

U tome se i sastoji veliko povjerenje dioničara,to da se može vjerovati upravi,tako je bilo do sad i nema razloga da ne vjerujemo i ubuduće.Baš zato TOP 10(i ne samo top 10) osim fondova koji su priča za sebe ne prodaje dionice.Jer tu FF uopće nije mali.
A da se podsjetimo uprava planira do 2015 milijardu kuna prihoda,KODT ima kvalitetan proizvod a vrlo malo tržišni udio(u krugu od 5000 km 3-5% ).
Tu je i tržište Afrike koje je isto tako vrlo atraktivno.
Pa i u HR se planira(kao i u cijeloj EU)velika ulaganja u energiju,prije ili poslije i tu se očekuje nekakvi poslovi…ovo je firma kojoj za preživljavanje ne trebaju Sanaderi i namješteni natječaji,firma koja je pokazala da se zna prilagoditi tržišnoj utakmici bilo gdje u svijetu.

"Only dead fish swim with the stream"

Hoćete me sad dovijeka vuči za jezik zbog te greške??

– tko radi taj i griješi.
– nego ako bi mogli prokomentirati neke stavke iz izvješća.
– tu mi ima nekih nelogičnosti,
– velike rezerve iz dobiti, da nije toga tada ne bi bilo ni velikog pada dobiti.
– a uz to imamo povećanje kapitala i rezervi.
– 14M veća dugotrajna imovina…
– kapital veći za 9M …
– 23M veće rezerve iz dobiti…

– dobit po dionici 91.37kn, kad tome pridodam prosjek 4Q to bi bilo 91.38 + 30.33 = 121.71kn .
– prošle godine im je zarada za prvih 9mj. bila 101.37kn .
– znači imamo pad zarade po dionici cca 10%,
– sada je pitanje kolika će biti dividend ????
– trebala bi biti cca 10% manja, a to bi onda bilo 50kn,
– sada me stvarno zanima hoće li i tu dividendu podići na 60kn (ove godine 55kn) jer svake godine daju malo više, a kako veliku većinu dobiti reinvestiraju odnosno uzimaju sebi biti će zanimljivo kako će se postaviti prema dioničarima.
– jer kad bi htjeli mogli bi bez problema podjeliti dividendu i preko 100kn.
– ipak ta dividenda dosta utjeće na cijenu dionice i drži je i više nego stabilnom dionicom, samo na žalost nemamo i neku veliku likvidnost.

– I love this game.
Pozdrav !

@Ivana7:

Budući da je dosta stvari smućkano, mislim da se radi o tvojoj sitnoj provokaciji, ali svejedno evo osvrta na tvoja pitanja:

– velike rezerve iz dobiti, da nije toga tada ne bi bilo ni velikog pada dobiti.
– a uz to imamo povećanje kapitala i rezervi.
– kapital veći za 9M …
– 23M veće rezerve iz dobiti…

Raspored podstavki unutar kapitala i rezervi (AOP 062) jest prilično diskrecijske prirode i nema preveliko značenje u kontekstu ocjene poslovanja poduzeća. Kolona ‘Prethodno razdoblje’ u bilanci se odnosi na kraj 2010q4, a kolona ‘Tekuće razdoblje’ na kraj 2011q3. Stavka AOP 075 (dobit ili gubitak poslovne godine) kaže da je u 4 kvartala 2010. ostvareno 37,1 mln kn neto dobiti, a u 3 kvartala 2011. 23,4 mln kn neto dobiti. Ne radi se dakle o velikom padu dobiti, nego o jednom kvartalu više u koloni ‘Prethodno razdoblje’. Nadalje, tih 37,1 mln kn dobiti prošle godine je odlukom skupštine raspoređeno (preselilo se diskrecijskom odlukom društva) dijelom u rezerve iz dobiti (AOP 065) u iznosu od 23 mln kn, dijelom u dividende u iznosu od 14,1 mln kn. Ta stavka vidi se u izvještaju o novčanom toku (AOP 032). Kapital i rezerve su veći za 9,3 mln kuna temeljem sljedeće računice:

23,4 mln (neto dobit poslovne godine do kraja 2010q3) – 14,1 mln (isplaćene dividende) = 9,3 mln kn

Što se tiče ostalih pitanja, prihodi su manji i prikazana dobit je manja. Očito je da su marže pale i da je godina dosta slabija od trenda. Prikazana dobit se namješta stavkom rezerviranja u RDG (AOP 129), što smo već mnogo puta pisali. Ove godine kumulativno imamo 18 mln kn rezerviranja, prema prošlogodišnjih 31 mln kn. Taj iznos treba pribrojiti prikazanoj dobiti da bi aproksimativno dobila pravu dobit firme (dakle nije 23,4 mln kn nego 23,4 + 18 = 41,4 mln kn za 3 kvartala ove godine, ali to je dosta slabije od 25,9 + 31 = 56,9 mln kn u istom razdoblju prošle godine).

Dividenda bi mogla biti održivo veća i od 200 kn po dionici, ali o tome odlučuje uprava i bit će kako oni kažu.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

New Report

Close