No, kad si mi na moju zamolbu održao lekcije o copyrightu i rekao "Trebao si kupiti. Kad sam ja mogao dati te silne novce za skupu Banku mogao si i ti.", jednostavno sam morao reagirati jer to nije bilo niti malo u skladu s tvojim "propovijedanjem" na forumu (koje se da isčitati iz tvog svakog drugog posta) kako treba uvijek biti fer, zar ne? Jer lijepo sam ti rekao da sam htio kupiti, ali nisam stigao i više ih nema.
Kako nije u skladu? Zar bi bilo fer da ti ilegalno kopiram dio časopisa?? Ja mislim da to ne bi bilo fer. Kakve veze ima što si ti "htio"? Htio si ali nisi, taj novac nije sjeo vlasniku tog sadržaja i gotovo. Ne mogu ja tebi dati nešto što nije moje samo zato što si ti njemu "htio" to pošteno platiti ali NISI uspio. Htio si platiti ali nisi platio, to bi i dalje bila sasvim jednaka krađa i ja u tome ne želim sudjelovati. To ti vlasnik sadržaja može pokloniti ako ga zamoliš, ali nisam ja u poziciji da poklanjam tuđe, ja na to nemam nikakvo pravo. Ne znam što tebi tu nije fer, meni je nepristajanje na kazneno djelo nešto što se podrazumijeva i o čemu ne bi trebalo niti biti ove besmislene rasprave. A moliti nekoga da čini takvo djelo za mene je jako nefer.
A nema ih na kiosku kažeš, pa što možeš, nekada se i zakasne na neke stvari u životu, ali ovdje zapravo uvijek ih ima, nematerijalna dobra su vječna, ne mogu nestati, dao sam ti link gdje dobiješ sve časopise nakon što si platio pretplatu. Ne znam je li to tebi skupo ili ne, možda i ne možeš platiti pretplatu, žao mi je, i to onda jako dobro razumijem jer ja sam si jedva mogao priuštiti jedan primjerak od 42 kn (o tome govorim kada kažem "silne novce", relativno ne izgleda jeftino u odnosu na druge časopise, a apsolutno i meni subjektivno značajno, jer ja jedva uspijevam održati svoje mjesečne rashode na razini planiranog mjesečnog proračuna a koji je planiran u skladu sa najboljom procjenom mojih godišnjih prihoda i dodatnih 42 kn stvar samo kompliciraju, moram se nečeg drugog odreći u tom iznosu taj mjesec da ne bih završio u "crvenom" i tako riskirao i sljedeću fiskalnu godinu doživjeti kastrofu poput nedavno mi završile prošle koja je bila puna malih, valjda inflacijom, mjesečnih prekoračenja i onda još neplaniranih većih rashoda… da sam na kraju kumulativno skroz u komi, morao sam i si nešto i iz portfelja posuditi za krpanje likvidnosti, i sad si to sljedeće fiskalne godine moram nekako vratiti… strašno, dug ako je za potrošnju je uvijek strašan problem, i kad si sam sebi dužan, mogu misliti kako je tek kad si dužan nekome drugome. I ti se meni tu našao rugati za 42 kn što mi skupo!, e pa nismo svi bogataši kojima je 42 kn "ništa", nekima je to važan novac, 42 kn po 42 kn, i nakupi se, dovoljno da nekome predstavlja ozbiljan problem, jer sve što doprinosi dugu kao najgorem problemu, problem je, koliko god to na prvi pogled izgledalo "zanemarivo")
Kako nije u skladu? Zar bi bilo fer da ti ilegalno kopiram dio časopisa?? Ja mislim da to ne bi bilo fer. Kakve veze ima što si ti "htio"? Htio si ali nisi, taj novac nije sjeo vlasniku tog sadržaja i gotovo. Ne mogu ja tebi dati nešto što nije moje samo zato što si ti njemu "htio" to pošteno platiti ali NISI uspio. Htio si platiti ali nisi platio, to bi i dalje bila sasvim jednaka krađa i ja u tome ne želim sudjelovati.
Alo, nije mene zasmetalo što nisi htio kopirati intervju, nego što si (nakon što si održao lekciju o kopirajtu) rekao "Trebao si kupiti. Kad sam mogao ja …". Pa normalno da sam trebao kupiti na vrijeme! Ali nisam pa sam pitao na forumu (i vjeruj mi zažalio).
Ali OK, očigledno je da se s tobom ne može razgovarati.
I što se tiče tih 42 kn… Molim te da ne budeš kao neki naši gastarbajteri koji odu vani i cijeli radni vijek provedu štedući i jedući konzerve, i kad se vrate imaju mjesečene mirovine od 3-4 tisuće eura, nekoliko stotina tisuća na banci i nastave s istom kulturom življenja, gledajući hoće li kupiti 50 ili 60 dkg više mesa.
Nemoj si dopustiti da ulažeš na burzi (a vjerujem da imaš nekoliko dionica KODT koja svaka vrijedi preko 1000 kn) da ti 40 kn uspije poremetiti tvoje financije. Treba biti štedljiv, tu se slažemo, ali ne toliko da si drastično srozaš kvalitetu života, da počneš izbjegavati prijatelje na cesti da ne bi morao platiti piće i time izazvati izvanredni "trošak". To ti je moj prijateljski savjet.
Lijep pozdrav. I uživaj život, rekla bi jedna moja profesorica koja mi je ostala u lijepom sjećanju.
Sorry zbog "lekcije", nisam očekivao da ćeš tako to doživjeti, i nije mi palo na pamet da se moglo dogoditi da si htio pa nisi uspio kupiti, mislio sam da je po srijedi nešto drugo, obzirom na pitanje za neovlašteno kopiranju koje ne bih očekivao od nekoga tko odgovorno/pošteno plaća ono što konzumira.
Pa, ja se nadam da jednoga dana budem imao dovoljno da mi je 42 kn sitniš. Za sada to nije, a ja ne mogu živjeti iznad svojih mogućnosti. Ja nisam toliko pametan (kao mnogi naši građani?) da znam način kako se može mjesečno trošiti više nego se uprihoduje, ne znam kamo s tom razlikom? Tko će i kako pokriti "gubitak"? Ako imaš kakav prijedlog, raspoložen si kao Amerikancima Kinezi za prijateljski financirati moj mjesečni deficit i sl. – javi se! Ja za sada tu ne vidim drugog rješanja nego jednostavno: trošiti u skladu sa prihodima. Dok prihode ne povećam, rashodi moraju biti na jednako maloj razini, meni je to jedino razumljivo.
Jesti kapital, dok je on još jako skroman, a što sam morao raditi netom mi završene "fiskalne godine", je nešto jako loše, mislim da to ne treba posebno objašnjvati, radi se o osnovama financija. Moj kapital bi se brzo istopio na nulu kada bih ga tako "jeo" i ja moram biti odgovoran koliko god to nekima ne bilo jasno. Niti su u ovoj državi svi "bogati", niti znaju izvesti magiju održivog trošenja iznad razine prihoda. Ja spadam u te koji ne pripadaju niti jednoj od ovih kategorija i molim te ne rugaj mi se glede toga. Nisu svi siromašni ljudi loši ljudi, niti će svi siromašni vječno to ostati. Nadam se da će jednoga dana i meni 42 kn biti sitniš, nada umire posljednja!
Sve 5 Lynx. I ne rugam se ja nikom tko nema, ne daj Bože. Niti sam ne spadam u bogate, čak niti u višu srednju klasu.
Ali mislio sam da niti tebe 42 kn ne može izbaciti iz balansa, da samo malo dramatiziraš. I sam si rekao da ponekad kupiš Bug kad putuješ, a on je 35 kn, što znači da je Banka skuplja svega 7 kn. Dakle, samo je stvar pogleda.
No, možda i griješim, u tom slučaju se ispričavam ako sam te uvrijedio.
Lijep pozdrav!
Ok, sve 5 😉 (da, otišlo je i malo u dramatiziranje slijedom neplaniranih reakcija na jednu jedinu moju riječ, koja je trebalo biti gotovo šaljiva primjedba na cijenu, a završilo kako je završilo slijedom drugačijeg pogleda na neke osjetljive stvari o kojima se inače može puno diskutirati ali kojim diskusijama nije mjesto na ovoj temi, pa svima sorry za ovaj offtopic).
Inače bar nešto korisno od svega: dotaknuli smo se teme intektualnog vlasništva koja će s vremenom ovdje postajati važna tema jer je jedno od rijekih područja u kojima se ova firma također vjerojatno dovoljno ne štiti upravo područje intekektualnog vlasništva (o čemu između redaka malo i tom intervjuu, gdje predsjednik uprave kaže kako je problem to što nazovimo ih "Kinezi" lako rastave naš trafić, prekopiraju… itd.). To je zanimljivo područje o kojemu će ovdje s vremenom trebati malo više brige. Kada budemo dovoljno veliki (uskoro! ;)) moći ćemo više ulagati u zaštitu svojeg vlasništva i njegovo komercijanlo iskorištavanje i drugim osim direktne proizvodnje metodama.
Što se tiče skupo-jeftino, časopis, dionica, bilo što, možda je zanimljivo kada ja kao dioničar ove firme kažem da mi je ovo jedna od najjeftinijih u portfelju. To je moje najiskrenije najčvršće mišljenje. U malo što sam na ZSE siguran kao u ovo. Da li ja griješim ili ne, tko to zna, ali da moram birati koju dionicu imati npr. neki suludi postotak portfelja (sulud jer shvaćam da je bar nekakva diverzifkacija potrebna) poput npr. 50 % svog malog teško zarađenog portfelja kojega se strašno bojim izgubiti i jako želim čim više povećati, ja ne znam na ZSE niti jednu dionicu koju bih radije držao u tako pretjeranom udjelu osim ove. Ovo se čak i ne bih bojao držati tako fokusirano, ali pametnije mi ovako kako je sada, 2. po veličini iza KORF, i zato tako držim.
U malo što sam na ZSE siguran kao u ovo. Da li ja griješim ili ne, tko to zna, ali da moram birati koju dionicu imati npr. neki suludi postotak portfelja (sulud jer shvaćam da je bar nekakva diverzifkacija potrebna) poput npr. 50 % svog malog teško zarađenog portfelja kojega se strašno bojim izgubiti i jako želim čim više povećati, ja ne znam na ZSE niti jednu dionicu koju bih radije držao u tako pretjeranom udjelu osim ove. Ovo se čak i ne bih bojao držati tako fokusirano, ali pametnije mi ovako kako je sada, 2. po veličini iza KORF, i zato tako držim.
Dvije godine za redom stagnacija posla,lagani pad dobiti,malo značajniji pad rentabilnosti i to je firma kojoj puno vjerujete.Prije dvije godine vrijedila je više jer su i očekiva bila bolja.Trži na 2 BV ,sada nešto niže s obzirom na pad cijene.
Likvidnost treća liga.
To se prodaje.Ima niz povoljnijih prilika od KODT.Jedina prednost je relativno mali broj dionica,pa
sindikat sa relativno malo sredstava može braniti cijenu dionice.Ali sindikat samo ćeka priliku da se
iskrca u što je teško vjerovati jer je dionica skupa u odnosu na niz drugih na ZSE.
Fondovi ovdje ne mogu ulaziti,jedino neki od Ivane 7,tako barem ona govori i raste joj dugi, dugi nos.
Vi gospodine Lynks i gosp.Kerempuh imate nesreću što vam je glasnogovornik na ovoj dinici Ivana 7,a ona je stekla toliko "prijatelja"da bi bilo bolje da je ušutkate ili da napustite brod u kojem plovite skupa sa njom, jer bi vam brod mogao biti torpediran.
U KODT će biti meda i mlijeka na kapaljku,sa novom dividendom.
Onaj volatility trader opet u akciji [lol] A dobro, svaka mu čast, neka on trejda ako misli da je u tome dobar 😉
Interview sa predsjednikom Uprave Končarevog Instituta za elektrotehniku:
http://www.poslovni.hr/vijesti/car-uvozni-nam-lobiji-guse-projekte-za-nove-proizvode-184985.aspx
Izdvojio bih:
‘Lani smo imali 92 milijuna kuna prihoda, što je osam posto rasta i rast ćemo vjerojatno i ove godine.’
‘Polovicu prihoda Institut je lani ostvario od prodaje monitoring sustava za transformatore koji smo sami razvili prije nekoliko godina. Sastoji se od senzora koji mjere različite kemijske i fizikalne veličine i softvera te umjetne inteligencije za analizu koju smo sami osmislili. Globalno imamo svega nekoliko konkurenata, a najvažniji su Siemens i Areva. Sam sustav razvili smo u suradnji s HEP-om kao korisnikom i društvom Končar-Energetski transformatori.’
Ne znam koristi li D&ST ove monitoring sustave.
Razvoj novih tržšta! [thumbsup]
http://www.koncar.hr/Novosti?year=2011&yearActive=yes&month=8&newsId=177
Razvoj novih tržšta! [thumbsup]
http://www.koncar.hr/Novosti?year=2011&yearActive=yes&month=8&newsId=177
gospon Lynx.
– slabo vi nas izvještavate s tim novostima.
– puno toga propuštate ,
– 30/5 ponovno na Ruskom tržištu.
– 20/6 Cipar.
– 25/7 nova generacija transformatora.
……
– ja nemam pojma o transformatorima ali koliko vidim tu se ipak nešto radi.
– gospon Linx vidim kako spamate ovu temu s puno postova o autorskim pravima.
– gospon Hause vas je pitao za neki članak.
– pa mogli ste svojim riječima u par postova od pola metra to prepričati i ne bi bila ugrožena ničija autorska prava.
– I love this game.
Pozdrav !
Taj članak sam prepričao čim je objavljen, o Cipru mislim da smo ovdje izvjestili, a Rusija i "novi tip" su od sestrinske firme (KPT), ali to sam pretpostavljam također izvjestio na temi KOEI.