ali nemojte ni vi omalovažavati 51% udjel. onaj tko ima 51% je većinski vlasnik, sviđalo se to nekome ili ne. a zna se kakve većinski vlasnik ima ovlasti. pogledajte HT i DT.
Ja uopće nisam omalovažio 51 %-tni udio, samo sam rekao isitnu: 51 % je tek malo više od 49 %, i time su oba suvlasnika "podjenako gazde" ("gazdinstvo" se razlikuje svega par posto, recimo ovih 4 % koliko je veći udio + neka mala premija na činjenicu da taj prvi udio prelazi polovicu, ali to i dalje "malo veće gazdinstvo" nego li ovo drugo, tj. oni su približno ravnopravni i tu je jedina nepravda kada se ovoga prvoga naziva "gazdom" uz zanemarivanje drugoga dok nikako ne može biti nepravda ako ih "izjednačvamo" jer su zaista približno jednaki, a ja niti sam ih potpuno izjednačio nego sam lijepo rekao da je prvi "nešto jači")
P.S. Slično kao što na ERNT je Ericsson sa svojih nešto manje od 50 % podjednako “gazda” koliko i ostali dioničari skupno sa svojih nešto više od 50 %. Gazda je svaki dioničar, razmjerno udjelu. A uprava nam je tu da nam radi u interesu kompanije kao cjeline tj. svih nas dioničara po svakoj dionici time jednako u konačnici.
Ja uopće nisam omalovažio 51 %-tni udio, samo sam rekao isitnu: 51 % je tek malo više od 49 %
matematički, to je istina da je 51% samo malo više od 49%, ali kad je u pitanju vlasnički udjel, odnosno upravljačna prava, 51% je miljama daleko od 49%.
zašto mislite da se na INA-i događa ovo što se događa? zašto se ne pita za cijenu tih 1%? zato što je 51% nešto sasvim različito od 49%.
No bez obzira, da se ne udaljavamo od teme KODT, moj je mišljenje u svakom slučaju da je ova dionica u top 3 na ZSE ako gledamo po meni 3 najbitnija parametra – sigurnost uloga, izvjesnost rasta te isplatu dividende dioničarima
zato sam i rekao + "dodatna mala premija na većinski paket" ali ta premije zaista nije i ne može (ne smije) biti velika, pa čak i kada računaš tih dodatnih 1 % za Inu i po neznam kakvoj cijeni (duplo većoj od zadnje npr.) i da uzmeš za ostale dionice neku drugu cijenu koju smatraš realnom, zbroji taj 1 % jako skupih i onih 49 % normalno cijenjenih dionica i izračunaj prosjek, i dobit ćeš da je paket od 50+ % zapravo tek malo "skuplji" od paketa 49 % a što mislim da je i sasvim u skladu sa odnom vrijednosti ta dva paketa tj. razlika postoji što sam i sam odmah rekao ali tvrdim da razlika NIJE VELIKA.
Kada pravna država funkcionira kako treba, kada je korporativno upravljanje na nivou, tada je svaka dionica praktički jednako vrijedna, i zaista je svejedno koliki udio imaš u nekoj kompaniji (jer se kompanijom upravlja u korist kapitala vlasnika, dakle svake dionice po na osob jednako) a bitno je samo koliko te dionice, tih N komada (i neovisno jesu li ti "komadi" 1 % kompanije, 10 %, 49 %, 51 % ili 100 %), iznosu "u odnosu na tvoj portfelj".
Dakle "gazde", kako ih je kolega nazvao, UVIJEK u svakoj firmi ("pod pretpostavkom normalnog sustava", kojemu težimo…) su svi dioničari, svaka dionica/udjel vrijedi praktički jednako (uz samo one male pro-forma razlike, uz evenutalnu stvarnu vrijednost te ali zaista male razlike) i zaista nema puno smisla pridavati tome koliki tko ima udio u kompaniji – bitno je koliko imaš koje klase imovine i kojih konkrentno dionica u svom vlastitom portfelju.
Dakle za građane RH je bitno da su što više njih, po mogućnosi svih 4,4 millijuna, udjelom svoje imovine što više izloženi "dionicama" (dakle NE nekretninama kao sada, kešu i sl., nego da su dionice ono u čemu je više od 50 % "neto vrijednosti" prosječnog građanina), i onda za one koji znaju investirati aktivno (pa im to sve nije u indeksnom i drugim fondovima, te dionicama koje su naslijedili od roditelja i sl. pa to sentimentalno drže kao "obiteljsko srebro" i sl.) je bitno "koje su točno to dionice" i to je sve. Nema tu puno filozofije. Bitno je što imamo, koliko imamo (u odnosu na NAS same, a ne druge dioničare), a sad tko će točno imati kontrolne ili većinske pakete… pa obzirom da ništa nije savršeno, da korporativna kultura nije uvijek "na nivou", da pravni sustav nije uvijek na nivou (da štiti prava malih dioničara i sl.) zgodno je da smo "mi" neposredno ili posredno vlasnici raznih kontrolnih (25 %+), većinskih (50 %+) i sl. paketa, ali to zaista suštinski gledano ne bi trebalo bti tako presudno kao što se kod nas stalno i pretjerano naglašava i zaista i s time u skladu i na druge načine koje sam pretnodno opisivao ovih Končarevih 49 % u KPT-u je vrlo vrijedna stvar i ništa vijedno spomena različita od imanja 51 %, i "gazde" su oboje "podjednako"!
Dakle "gazde", kako ih je kolega nazvao, UVIJEK u svakoj firmi ("pod pretpostavkom normalnog sustava", kojemu težimo…) su svi dioničari, svaka dionica/udjel vrijedi praktički jednako (uz samo one male pro-forma razlike, uz evenutalnu stvarnu vrijednost te ali zaista male razlike) i zaista nema puno smisla pridavati tome koliki tko ima udio u kompaniji – bitno je koliko imaš koje klase imovine i kojih konkrentno dionica u svom vlastitom portfelju.
pa vi ste kolega lynx zbilja veliki šaljivdžija. znate i sami da nije točno to da su svi dioničari jednaki. pa znate da kod nas funkcioniraju razni sistemi nagrađivanja većinskog dioničara nauštrb malih. znate to su vam sve one naknade za upravljanje, pa nagradne dionice, pa razni konzutantski ugovori o outsourcingu sa svojim firmama itd, dakle sve ono preko čega većinski sisaju pare, dok mali sisaju bananu. i to tako funkcionira u cijelom nizu kompanija u Hrvatskoj, od Franka, Korfa, Kraša, Auto Hrvatske itd.
Natječaj za upis studenata na poslijediplomski specijalistički studij Transformatori
https://www.fer.hr/?@=293dp#news_8980
Javite se!! 😉
Matematika mi možda nije prejaka strana (ocjene sam imamo svakakve, od 3 do 5, iz Financijske matematike slučajno nažalost: 4; falilo mi nekih 2 boda jer sam zeznuo bezvezni zadatak sa konstruiranjem delta-neutralnog portfelja), ali jako dobro znam što sam rekao, nisam rekao 51 – 49 (što me ne zanima) nego 51/49 da je cca. 1,04 tj. da je 51 za 4 % veće od 49 tj. bez premije za većinski paket da je "mjera gazdinstva" koju ima Simenes AG za maleckih cca. 4 % veća od mjere gazdinstva koju ima Končar d.d.
Lynx, ajde molim te postotni račun iskaži u promilima, baš me zanima koliko ćeš dobiti rezultat, jer je u tvom postotnom računu 51% + 4% + 49% = 100?
Ti mora da se šališ? Nisi valjda kao oni novinari što neznaju postotke (možete u svakom-drugom članku primjetiti da napišu gluposti tipa "utrostručila se, 300 %" :rotfl:).
Zbunilo te je računanje "postotka postotka". Koliko si (posto) više pojao torte ako si pojeo 70 % cijele torte umjesto planiranih 35 % lijepe slasne torte? Pojeo si za 100 % (prvo je duplo veće od drugoga), ali je u udjelu veće za "35 postotnih bodova".
Dakle nije isto koliko je neki "postotak" više postotnih bodova od drugog "postotka", i koliko je prva veličina posto veća od druge veličine. E da to još novinarima moram objasniti… mislim da bih mogao dobiti počasnu titulu profesora osnovnoškolske matematike!
Ovaj put si dobro objasnio što si htio reći, ali nemoj zbunjivati ljude rečenicama tipa, ako sam ja svome nepostojećem bratu djed, što sam ja onda svojoj nepostojećoj sestri? Baba?
Možeš se igrati riječima, ali jednostavne stvari nemoj komplicirati.
k/p omjer 374/82, od toga je na kupnji iznad 1.300kn 192kom. s druge strane ovih 40-50 komada raspoređenih na 2-3 naloga na prodaji uzmaknu čim im se dođe blizu [thumbsup]
Ako netko danas ide na skupštinu, lijepo bih molio da prenese dojmove. Unaprijed hvala.