KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Povijest KODT.

– istraživala sam tu neke stvari i dosta toga mi nije jasno.

– ne odgovara mi nikako broj dionica kod uvrštenja ove dionice i danas,
– jesu li imali još koje izdanje osim ovoga nedavnog splita dionica.
– i još sam naišla na neko izdanje dionica serija B, nemam pojma što je to.

– evo još zanimljivosti.
– Nesma Co. Ltd. Saudijska Arabija 29.36% dionica.
– ili puni naziv, Nesma Contracting Co. Ltd. P.O.box 7195. 21462 Jeddah, Saudijska Arabija.

– gdje su ti nestali ????
– što je bilo s tim dionicama ?????
– je li se oni danas kriju u vlasništvu većinskog KOEI ???

– evo za pametnog gospon Lynxa jedan mali domaći rad.
– stvarno me zanima što je bilo s tim paketom od 30% dionica.
– pa ako netko zna neka napiše.

– I love this game.
Pozdrav !

prodali su preko burze, evo tu obavjest o posljednje dvije transakcije kad su iskipali zadnjih 19 % – http://zse.hr/userdocsimages/novosti/664-06-KODT-Otpustanje_dionica.pdf

a ovdje piše da je u isto vrijeme koei kupio na burzi 8700 dionica , što bi bilo otprilike trećina otpuštenih od strane saudijaca… – http://www.poslovni.hr/vijesti/koei-nudi-1200-kuna-po-dionici-kodt-27912.aspx

gdje su ostale 2/3 ne mogu pronaci

Arapi (Nesma) su se prodali svoj udio u 10 mj. 2006. Kupci su bili Končar i Kristijan Floričić. Nakon toga je išla zajednička javna ponuda ova dva kupca na 1200 kuna (današnjih 600). Tada sam i ja počeo pomalo skupljati ove dionice.

Što se tiče nesrazmjera broja redovnih i povlaštenih dionica, u pravu si, davno prije bile su 2 dokapitalizacije. Dokapitalizirana je samo redovna serija (iako je i povlaštena imala pravo sudjelovati), jer su dokapitalizacije povlaštene serije propale zbog nedovoljnog odaziva povlaštenih dioničara.

Pročitaj KODT temu na forumu mojnovac za detaljnu povijest događaja:

http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=1018

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

@Ivana

Eto kolega kerempuh ti je lijepo sve odgovorio. Ja nemam što dodati.

– zahvaljujem vam se na brzim povratnim informacijama, zato forum i služi.
– a za uzvrat evo vam jedna analiza vrijednosti firme 2006 i danas, odnosno 2010 ili 4 godine kasnije.
– pa sami donesite zaključke.

KODT 2006 – 2010.

– 2006g. se protrgovao taj veliki paket dionica, plus javna ponuda cijena 600kn.
– sada je zanimljivo vidjeti koliko je KODT tada vrijedila a koliko danas.

– prihodi 384M – danas 693, porast 80.4% .
– dobit 16M – danas 37, porast 131.25% .
– dug 157.24% – danas 97.1%, smanjenje duga 38.25% .
– ROE 18.74% – danas 23.03% .
– zaposlenih 294 – danas 403 .
– kapital 86 – danas 161, porast 87.2% .

– da sada ne idemo u detalje, ovo su osnovni pokazatelji.
– jedino nemam sve dividende od kada su na burzi, ako ih tko ima neka ih posta.

– onako odokativno firma je u 4 godine poduplala svoju vrijednost, a dobit i značajno povećala.
– 2006. godine KOEI i gospon Florinčić ako su kupovali dionice po nekoj fer cijeni danas je ta cijena s obzizom na ovaj rast u 4 godine opet na toj fer cijeni od prije 4 godine.

– sada u naredne 4 godine ne treba očekivati opet rast firme od 100%, ali 50% je i više nego realno.

– e sada je li ovo neka realna cijena ????
– firma je ostvarila dobit po dionici 145.22kn ili na cijeni 1.300kn 11.17% .
– od toga na dividendu ide 55.18kn ili na cijenu 1.300kn 4.24% .
– gledano malo u budućnost sasvim realno bi bilo očekivati za 4 godine prinos po dionici od cca 20% .
– ako dobit bude rasla ovako kako sam pisala tada će i cijena sigurno ići gore za 4 godine 100%.
– a to je godišnji prinos na rastu cijene dionice 25%, plus dividenda koja će konstantno rasti cca 5% .
– eto odokativnom metodom dođemo do godišnjeg prinosa od cca 30% .

– a sada ću za kraj samo ponoviti, je li ovo sada realna cijena koja je ista kao i ona prije 4 godine.

– I love this game.
Pozdrav !

– a sada ću za kraj samo ponoviti, je li ovo sada realna cijena koja je ista kao i ona prije 4 godine.

U vrijeme javne ponude cijena na burzi je bila cca 800 kn preracunato u danasnju vrijednost. Što bi analizirajući ovakvom vrlo površnom metodom kojom ste došli do zaključka da se vrijednost dionice u tom razdoblju poduplala značilo da bi dionica danas trebala vrijediti oko 1600 kn. Končar i Florinčić su 2006 u toj javnoj ponudi od 600 kn uspijeli skupiti točno 0 (nula) dionica. Što prevedeno znači da tada ama baš nitko nije imao namjeru prodavati kodt po 1200 kn , a za te se novce gotovo mogao kupiti još jučer.

Ali što mene kod kodt najviše zanima, i volio bi ako ima netko tko se malo detaljnije razumije u branšu i njene specifičnosti da to prokomentira… Koliko je realno kriza utjecala na poslovanje kodt ? Ovdje imamo velik zamah poduzeća u srcu krize. Da li bi rast bio veći da nije bilo krize? Koliko bi eventualan izlazak iz krize poboljšao poslovanje kodta … ?

Za ove godine sam pronašao, pa evo
2001. 60,34 kn
2003. 66,91 kn
2004. 41,89 kn
2005. 37,24 kn

Elektroenergetski sektor se nalazi u uzlaznoj putanji već 5 godina. Kriza nije bitno utjecala na taj konjunkturni ciklus iz dva razloga. Jedan je da se radi o kapitalnim projektima koji se planiraju i ugovaraju godinama unaprijed. Drugi je da su u okviru fiskalnih stimulansa u jeku krize brojne države najviše trošile na gradnju infrastrukture, uključivo elekričnu infrastrukturu.

Pozadina dugotrajnog superciklusa u elektroenergetskom sektoru je činjenica da su elektrodistributivne mreže razvijenih zemalja (Europa, SAD) dotrajale zbog desetljeća podinvestiranja, a zemljama u razvoju električna infrastruktura je značajno usko grlo. Dodatni jokeri su sve veći udio obnovljivih izvora (prvenstveno vjetar) za što je potrebna robusna i razvedena elektrodistributivna mreža, te sve vjerojatniji uzlet elektrifikacije cestovnog prijevoza u sljedećim desetljećima.

Ovo je makropogled. A sad kratki mikroosvrt. Zašto KODT? Što mu jamči dugoročni prosperitet usred današnjih i sutrašnjih konkurenata? Prvenstveno kvaliteta i reference. Iako je ovo visokokonkurentna tržišna niša, ipak se ne radi o commodity robi. Kvaliteta je uistinu bitnija od niskih cijena.

@Ivana7
: tvoje brojke iz RDG i bilance treba korigirati za stavke rezerviranja, dijela amortizacije i vrijednosnih usklađenja. Bitno je gledati cash flow, jer je manje podložan kreativnom računovodstvu, za razliku od RDG i bilance. Kad se gledaju RDG i bilanca, potrebno je znati ispravno protumačiti pojedine računovodstvene trikove.

Na ovoj temi kolega vipy je svojevremeno postao kvalitetnu FCFF analizu. Peer analize također ukazuju na višestruku podcijenjenost.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Dobre analize. Iliti prodaja dionice.

Koje bi sve poveznice u cijeni trebale biti između povlaštene i redovne?

Točan odgovor je...

@Ivana7
: tvoje brojke iz RDG i bilance treba korigirati za stavke rezerviranja, dijela amortizacije i vrijednosnih usklađenja. Bitno je gledati cash flow, jer je manje podložan kreativnom računovodstvu, za razliku od RDG i bilance. Kad se gledaju RDG i bilanca, potrebno je znati ispravno protumačiti pojedine računovodstvene trikove.

RDG i bilance.

– kreativno računovodstvo.
– sve te stvari o kojima pišete možemo zanemariti, recimo kako su bili kreativni 2006 isto su tako kreativni bili i 2010 godine, pretpostavka da im je kreativno računovodstvo ostalo isto.
– i sada kada zanemarimo sve te trikove ipak ostaje činjenica kako je sama firma u 4 godine uspjela poduplati svoju vrjednost.

– I love this game.
Pozdrav !

rovadC, 10.04.2011. u 14:54
brojke iz RDG i bilance treba korigirati za stavke rezerviranja, dijela amortizacije i vrijednosnih usklađenja

Ne treba korigirati.
Jer razlozi zbog kojih su te stavke nastale se mogu dogoditi i potrošiti, ali i ne moraju, mogu se znatno povećati, ili se uopće ne moraju dogoditi.
Zato jer su te stavke nepredvidljive i nisu rezultat uspješnosti poslovanja, nego nepredvidljivih okolnosti, treba izostaviti iz procjene vrijednosti.
Bez obzira što se dobar dio tih sredstava vraća pod kapital dioničara.

U vrijeme javne ponude cijena na burzi je bila cca 800 kn preracunato u danasnju vrijednost. Što bi analizirajući ovakvom vrlo površnom metodom kojom ste došli do zaključka da se vrijednost dionice u tom razdoblju poduplala značilo da bi dionica danas trebala vrijediti oko 1600 kn. Končar i Florinčić su 2006 u toj javnoj ponudi od 600 kn uspijeli skupiti točno 0 (nula) dionica. Što prevedeno znači da tada ama baš nitko nije imao namjeru prodavati kodt po 1200 kn , a za te se novce gotovo mogao kupiti još jučer.

gospon Jotun.

– zahvaljujem vam na ovom postu, jer nisam analizirala ovu dionicu u nekim prošlim vremenima.
– a informacije su i više nego korisne.
– zbog svega toga evo vam i jedna analiza iz povijesti.

– javna ponuda nije uspjela zbog toga jer je bila puno veća cijena dionice na burzi.
– a tada je usljedilo burzovno ludilo koju je cijenu dionice u cca godinu dana s današnjih 600kn podiglo do 3.000kn.
– bila su tri vrha, najniži na 2.500kn, i to je trajalo cca 5 mjeseci.
– potom ide pad crobexa a s njim i pad ove dionice.

– kako je nerealno puno narasla, tako je isto nerealno i puno pala.
– te smo imali apsurdnu situaciju da ju 2006 godine nitko nije želio prodati po 1.200kn, a danas kada ona objektivno vrijedi duplu više bila vam je skupa na 1.200kn.
– ali takva vam je burzovna publika.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close