KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Još se ne zna, još nije objavljen poziv za skupštinu. Ali u svakom slučaju za očekivati da je da bude slično kao i inače, negdje u ljeto.

Što je s vladinom odlukom o isplati 50% dobiti u dividendu za društva u vlasništvu države?

Da li se to odnosi na Kodt?

Odnosi se na KOEI-R-A

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Dividenda.

– ova zadnja dva posta su me zaineresirala.
– imamo odluku vlade o isplati dividendi 50% dobiti.
– sada koliko je to pametno ili nije pametno nema smisla raspravljati.

– ali ova KODT ima love i u dividende isplaćuje manje od 50% dobiti.
– još sam uspoređivala neke državne firme i jedino bi još mogao biti zanimljiv JNAF, jer ne isplaćuju dividendu, a ostvaruju dobit, samo i ta dividenda kod JNAF neće biti nešto velika.

– pa sam gledala vlasničku strukturu.
– u KOEI država ima 53.24% vlasništva, znaći automatski ide ta odluka.
– ali vlada je također zainteresirana i za one firme u kojima ima manjinske udjele.

– a kod KODT udjel vlasništva KOEI je 67.8% u seriji r, dionica koje odlučuju na skupštini.
– tako da u KODT država ima indirektno 36.09% vlasništva.
– zanimljiva situacija, sada je jedino pitanje hoće li firma poslušati odluku vlade ili vlasnika.
– u tom slučaju bi išla dividenda veća 15kn ili cca 70kn, ako sam dobro računala.

– I love this game.
Pozdrav !

Ivana, brkaš pojmove pravo glasa i vlasništvo. Pogledaj FI tamo ti lijepo piše koliko KOEI ima vlasništva u KODT.

Mislim da se direktiva države neće odnositi na indirektno kontrolirane firme.

BTW, interesantna je upotreba upravljačke poluge o čemu priča Ivana7. Firma A ima 50% udjela u firmi B, firma B ima 50% udjela u firmi C. Firma A kontrolira firmu C iako ima samo 25% ekonomskih prava u njoj. Ovakve poluge se često primjenjuju u velikim europskim koncernima, koje kontroliraju osnivačke obitelji (pr. Fiat, dosta skandinavskih kompanija etc.). Također je česta upotreba raznih rodova dionica (upravljačke, participating preferred) za ojačavanje upravljačke poluge. KODT je školski primjer.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Ivana, brkaš pojmove pravo glasa i vlasništvo. Pogledaj FI tamo ti lijepo piše koliko KOEI ima vlasništva u KODT.

– točno ja pišem,
– na skupštini KOEI ima toliko glasova,
– KOEI nema niti jednu dionicu p, iako ih KODT isto vrednuje kod dividende, i kod tih dionica ne prave razlike, ali samo zbog tog glasovanja serija r je nešto i skuplja.

– ako KODT izjednaći te dvije serije tada će KOEI imati glasova prema vlasništvu.
– za sada je ovako.
– iako bi po meni bilo puno bolje za samu dionicu kada bi firma odlučila obje serije staviti pod jednu,
– ovako je sve to zbunjujuće za mnoge investitore.
– ali i ADRS ima nešto potpuno isto.

– I love this game.
Pozdrav !

Ivana, još jednom pročitaj moj post i neko zadnje izvješće koje imaš, i podsjeti se malo što znači vlasništvo a što je pravo glasa i u kakvim odnosima mogu i ne moraju biti tj. kakve su vrste neke od ovih naših (većina njih) “povlaštenih dionica” (strogo razlikovati od npr. američkih preferred stock). Koliko tko ima vlasništva piše i u izvješćima kao što sam lijepo rekao da pogledaš (51,71 %).

Polako, ali sigurno se to kreće.

Točan odgovor je...

Bilo bi krajnje nelogicno da kodt povecava dividendu zbog ove vladine odluke. Posto vlada nema nikakav direktan udjel u kodt, vec udjel ima samo posredno preko koei, od isplate dividende ne bi imala nikakve koristi. Vlada je zaželila da se u obliku dividende isplati 50% dobiti iz 2010. god. , a posto bi koei isplatu dividende od strane kodt-a kao financijski prihod knjižio u 2011. država tu apsolutno nema što profitirati.

Jedina moguća igra je da ukoliko koei isplati izdašnu dividendu pokuša gubitak nadoknaditi izvlačenjem dividende iz kodt-a. Ali pošto mi se generalno čini kako su firme uglavnom nezadovoljne odlukom vlade da izvuče novac preko dividendi, a i prijedlozi o visini dividende su za većinu firmi već dani, ne izgleda mi vjerojatnim da će se oni koji neće direktno biti primorani previše potrgat da isprazne račune i udovolje Jaci i prijateljima.

Ta odluka je katastrofa i samo su je idioti mogli smisliti. Koriste se očajnički potezi da se napuni proračun, bez obzira imalo to poslovne logike u svakoj pojedinoj firmi ili ne. Npr. dividendu bi morala isplatiti i Podravka, a svi znamo u kakvom je stanju kompanija i da bi bilo bolje da se dobit zadrži radi jačanja firme.
Izgleda da Vlada nikad neće doći k pameti i konačno početi rezati troškove, umjesto da smišljaju nove trikove kako da napuni proračun koji je rupa bez dna. Dostupnih sredstava za punjenje proračuna je sve manje, a pumpa za njihovo crpljenje je sve jača. Katastrofa!

Sve mi se čini da će, ako već nije, uskoro doći vrijeme kad će se kodt, baš kao i u stara dobra vremena, mogao kupovati samo po asku.

New Report

Close