Iznos dividende je sporedna stvar. Bitno je koliko KODT zarađuje po dionici. Isplatili ga oni kroz dividendu na vaš žiro račun ili zadržali u firmi suštinski ne mijenja ništa – taj novac je u oba slučaja vaš.
Razlika je samo tko može taj vaš novac bolje oploditi, vi sami ili KODT. A s obzirom kako firma radi ja bi bio zadovoljan i bez i jedne kune dividende.
A ne, s ovim se nikako ne mogu složit.
Iznos dividende nikako nije sporedna stvar i ne znam zašto bi bilo dobro da je ne isplaćuju.
stala je prodaja na 1200 kn? zakasnio sam kupiti prije podne jer sam bio odsutan, a izgleda da je prodavač već sve rasprodao? [rolleyes]
Iznos dividende je sporedna stvar. Bitno je koliko KODT zarađuje po dionici. Isplatili ga oni kroz dividendu na vaš žiro račun ili zadržali u firmi suštinski ne mijenja ništa – taj novac je u oba slučaja vaš.
Razlika je samo tko može taj vaš novac bolje oploditi, vi sami ili KODT. A s obzirom kako firma radi ja bi bio zadovoljan i bez i jedne kune dividende.
Kod dobrih firmi nije greda reinvestirati dividendu pa imaš još i više kvalitetnih dionica. [wink]
[/quote]
tako je. ali je pitanje što je bolje – više dionica firme koja ima manje kapitala ili manje dionica firme koja ima više kapitala [wink]
tako je. ali je pitanje što je bolje – više dionica firme koja ima manje kapitala ili manje dionica firme koja ima više kapitala [wink]
na zse definitivno ovo prvo. inače s ostalim se potpuno slažem.
Iznos dividende nikako nije sporedna stvar i ne znam zašto bi bilo dobro da je ne isplaćuju.
[/quote]
A ti možeš reinvestirati po stopi povrata 20-ak posto kao Buffett??
Dok i koliko mogu reinvestirati po tako visokim stopama, to neka ne isplaćuju, ni slučajno!!!
Ali vjerojatno oni ipak ne mogu reinvestirati više od pola što zarade (ali npr. Matica možda misli da može u druge biznise…) pa je i zbog interesa Končar Grupe i svih ostalih dioničara razumno da se taj dio dobiti koji se ne može reinvestirati isplaćuje a to vjerojatno znači politiku isplate upravo sličnu dosadašnjoj.
[/quote]
Znate li što je dividenda i jeste li ikada razmislili o problemu?
hipotetski, scenario A sa isplatom dividende:
uložite u firmu 100 kuna, ona nakon godinu dana zaradi 20% što inosi 20 kuna i vam isplati 20. iduće godine vam opet isplati 20 kn i tako dalje svake godine.
scenario B sa reinvestiranjem dobiti:
firma nakon prve godine ne isplati dividendu nego tih 20 kuna ostavi u firmi, u drugoj godini zarada je 20% od 120 što je 24kn. Ako se opet ne isplati dividenda u trećoj godini firma ima zaradu 20% od 144 što je 28,8 kn itd… u petoj godini zarada je 34,56 kn, u šestoj 41,47 i tako dalje
Dok i koliko mogu reinvestirati po tako visokim stopama, to neka ne isplaćuju, ni slučajno!!!
Ali vjerojatno oni ipak ne mogu reinvestirati više od pola što zarade (ali npr. Matica možda misli da može u druge biznise…) pa je i zbog interesa Končar Grupe i svih ostalih dioničara razumno da se taj dio dobiti koji se ne može reinvestirati isplaćuje a to vjerojatno znači politiku isplate upravo sličnu dosadašnjoj.
[/quote]
I zato bi dioničari trebali biti vrlo sretni kada bi uprava rekla da nema dividende jer ima dovoljno posla da se sva dobit investira uz visoke stope povrata.
I još bi onda na takvu vijest razni gelipteri koji se motaju na ZSE odmah rasprodali svoje dionice jer nema dividende i omogućili mi da jeftino dokupim. To bi zaista bio idealan scenario.
[/quote]
I zato bi dioničari trebali biti vrlo sretni kada bi uprava rekla da nema dividende jer ima dovoljno posla da se sva dobit investira uz visoke stope povrata.
I još bi onda na takvu vijest razni gelipteri koji se motaju na ZSE odmah rasprodali svoje dionice jer nema dividende i omogućili mi da jeftino dokupim. To bi zaista bio idealan scenario.
[/quote]
hehe, da… ti bi opet "kupovao" za džabe 😛 Obzirom koliko je i ovo danas pretjerano podcijenjeno, zbilja mislim da ti puno ne znači to malo niže što dijeli granicu od "džabe" i "smiješno jeftino", ali znam i sam po sebi… što god je i koliko god jeftino, nekako je srcu draže ako može i još jeftinije 😀
U svakom slučaju je i ovo danas idealno. Ono što mogu reinvestirati uz visok povrat neka reinvestiraju, a ono što ne mogu MI MOŽEMO reinvestirati u tu istu dionicu dok je ovako jeftina tj. nama efektivno dok su niske cijene dođe na slično, mi u svakom slučaju (obzirom da nema poreza na dividende!) reinvestiramo 100 % dobiti baš ovdje u istu ovu stvar i jedino i drugo zapravo uz slične povrate (samo što je jedno "direktno" a drugo "indirektno").
Tak da smo mi za sada u win-win situaciji, kakvo god da je stanje uvijek ima strana sa koje ga možemo dobro iskoristiti! Bitno je pri tome da je uprava pametna pa da dobro procijenjuje što mogu a što ne mogu reinvestirati kako bismo ovo stvarno dogurali na 100 % dobrog reinvestiranja!
Ne možemo svi reinvestirati dividendu natrag u dionice. Matematički neizvedivo.
Ne možemo svi reinvestirati dividendu natrag u dionice. Matematički neizvedivo.
Svi ne, niti teoretski 😀 Ali u praksi onaj tko hoće (dok su cijene mu dobre) može jer uvijek ima onih koji to neće, uvijek ima onih kojima je došlo vrijeme "za likvidaciju portfelja" (nisu svi vječni dioničari), uvijek ima trejdera i sl. tako da u praksi reinvestiranje dividende nije problem nikad niti zbog čega osim zbog ponekad prevelike cijene dionice – a to ovdje nije i vjerojatno još dugo neće biti slučaj 😀
Vrhunske tvrtke – isplaćuju dividendu i povećavaju kapital (KODT)
Dobre tvrtke – povećavaju kapital ne isplaćuju dividendu (KOEI)
Osrednje tvrtke – isplaćuju dividendu ne povećavaju kapital (HT)
Loše tvrtke – smanjuju kapital ne isplaćuju dividendu (većina na zse)
Katastrofalne tvrke – smanjuju kapital isplaćuju dividendu (VDKT U 2010)
pa nećemo valjda sad skidati s prodaje?! ajde nek netko lupi još 100 komada po kupnji na 1200 [thumbsup]