sto se tice rezervacija,
tocno je ovo sto je perfect napisao ali…
po mom misljenju ovo njima sluzio kao kreativno racunovdstvo jer nema pravila oko njihovog kreiranja u povijesti te se isto tako ne moze vidjeti povijesno da su takve garancije bile aktivirane i da je stvarno bilo troska po ovoj osnovi. Osim toga, ako prikazu previse dobiti, morali bi platiti KOEI vise dividende….
kao sto je blu napisao, svatko tko razumije cash flow, jasno je koja svrha rezervacije i vidjeti kako se krece stanje duga u posljednjih 5 godina
Dok traje razlog zbog čega su sredstva rezervirana. ali ako otpuste za transformator kojem je prošao garantni rok, mogu staviti za onaj koji su isporučili. ne znam detalje (ovo je moje mišljenje)
[/quote]
ok, ali onda ne bi trebali stavljati nova stredstva….
a oni svake godine odvoje gotovo 25 milja kn
pa to je ogromna lova…
molio bih Vipija ili blumena da nam malo razjasni to…
[/quote]
rezervacije se povećavaju u dobrim godinama kako bi se mogle otpustiti u lošijim..
ova stavka je vrlo podložna kreativnom računovodstvu
primjer microsofta koji je uz windowse davao neku nebitnu garanciju kako bi mogao knjižiti rezervacije i tako ispeglati prihod u idućim godinama. u suprotnom bi imali strašan rast dobiti prilikom izdavanja windowsa i pad nakon toga
[/quote]
Mislis da su to jedini razlozi za izdvajanje tolike love…
jer realno svatko vidi da se nesto sprema…
ako tvrtka nakon godinu dvioje pocne dobit prikazivati odpustanjem tih rezervacija, pa to ce svatko vidjeti da je njima poslovanje u padu
[/quote]
rezervacije bi trebale proporcionalno rasti sa rastom prihoda – što više isporučene opreme to više rezervacija za garancije po istima.
iako se to ne može kategorički tvrditi (uzrok može biti i "stvaran") ako rezervacije rastu brže od prihoda dobra je šansa da uprava želi sakriti neto dobit (a istovremeno ostaviti si prostora za poboljšanje rezultata u sušnim godinama)
Dok traje razlog zbog čega su sredstva rezervirana. ali ako otpuste za transformator kojem je prošao garantni rok, mogu staviti za onaj koji su isporučili. ne znam detalje (ovo je moje mišljenje)
[/quote]
ok, ali onda ne bi trebali stavljati nova stredstva….
a oni svake godine odvoje gotovo 25 milja kn
pa to je ogromna lova…
molio bih Vipija ili blumena da nam malo razjasni to…
[/quote]
rezervacije se povećavaju u dobrim godinama kako bi se mogle otpustiti u lošijim..
ova stavka je vrlo podložna kreativnom računovodstvu
primjer microsofta koji je uz windowse davao neku nebitnu garanciju kako bi mogao knjižiti rezervacije i tako ispeglati prihod u idućim godinama. u suprotnom bi imali strašan rast dobiti prilikom izdavanja windowsa i pad nakon toga
[/quote]
Mislis da su to jedini razlozi za izdvajanje tolike love…
jer realno svatko vidi da se nesto sprema…
ako tvrtka nakon godinu dvioje pocne dobit prikazivati odpustanjem tih rezervacija, pa to ce svatko vidjeti da je njima poslovanje u padu
[/quote]
rezervacije bi trebale proporcionalno rasti sa rastom prihoda – što više isporučene opreme to više rezervacija za garancije po istima.
iako se to ne može kategorički tvrditi (uzrok može biti i "stvaran") ako rezervacije rastu brže od prihoda dobra je šansa da uprava želi sakriti neto dobit (a istovremeno ostaviti si prostora za poboljšanje rezultata u sušnim godinama)
ko i svaki pocetnik interesira me fast cash, ako ode do 1750 ja prodajem, pošto je nakon splita pala za 50% koliko vidim, a i prošlo je preko 2 mjeseca od toga dogadjaja, moja pocetnicka logika mi nalaze da ce cijene ici gore barem do 1500 do kraja 2. mjeseca,
[undecid]
kolega, primite se fast učenja jer vas inače čeka fast propast
[/quote]
jeje i ja to mislim, evo sad kupih 500 dionica ingre umjesto IGH, pa cu ih prodat u petak, osim ako ne spusim i tu novce, ja kad ulazem ima da dodje do nove recesije kakva nije vidjena na ovim prostorima ^_^.
Bit ce fast ucenje, problem je druge prirode, sto stalno netko zivka na mobitel da mu napravim ovo da mu napravim ono, sto se svodi na ucenje samo nocu, pa se onda ne mogu dignuti do 10 sati da vidim kako burza dise :). (ono sto spusim na burzi to zaradim radom, tako da sam na nuli 🙂 ), a ucenje se uvijek placa, pa ako i spusim koju tisucicu znat cu ubuduce.
Iskreno mislim da je uz ovakvo knjigovodstvo jedini pravi pokazatelj upravo prihod koji stabilno raste.
Ma oni rezervišu sredstva za garansije po proizvedenoj i prodanoj robi u garantnom periodu. Kao kad Sony proizvede i proda TV i onda rezerviše procenat prihoda s te osnove za slučaj opravke TV-a.
Eh sad, pitanje je da li te rezervacije služe za stvarno statistički utvrdjene kvarove na trafoima ili za knjigovodstveno prikrivanje dobiti i odlaganje poreza na istu. Daklem, moguće je da statistički samo trećina tih rezervacija da se stvarno i aktiviše u garantnom periodu, a ostatak se nikada ne aktiviše i to će jednoga dana, odnosno ukidanje tih rezervisanja, postati vanredan prihod (oni to verovatno već polako i ukidaju, trebalo bi pregledati kvartalne izveštaje). Ja mislim da oni to čine da smanje oporezivu dobit i da je na neki način prenesu kroz konsolidovanje i isplatu dividendi na maticu. A matica kako znamo tek čeka privatizaciju i vlasničke karte još tamo nisu podeljene… a Bago i ortakluk bi svakako hteli da imaju značajan procenat u celoj priči.
O ovome smo već raspravljali prije dosta vremena… U prilogu je razrada obveze plaćanja poreza na dobit za 2008. godinu iz bilješki uz financijske izvještaje. Bitno je uočiti da je porez na dugoročna rezerviranja već plaćen. Stavka se zove "porezno nepriznati rashodi". Dakle, država je dobila svoje, a firma kad počne otpuštati rezerviranja cijeli iznos će uvećavati neto dobit.
Visina prihoda im do sada nije bila direktno vezana na kretanje rezervacija… mislim da su za 1 q 2010 prikazali manje prihode nego i 1q 2009, ali vece prihode….
naravno, ako ne ulazimo preduboko u meteriju, pa de netko kaze kako je razlicita struktura proizvoda, odnosno tipa transformatoura bila u ova dva kvartala… ili da imaju neki neto nacin knjizenja i da du imali neke troskove po garancijama 🙂
ukratko, treba biti stvarno kreativan, da bi se donio zakljucak da nemaju kreativno racunovodstvo
drugi
[smiley]
Ma oni rezervišu sredstva za garansije po proizvedenoj i prodanoj robi u garantnom periodu. Kao kad Sony proizvede i proda TV i onda rezerviše procenat prihoda s te osnove za slučaj opravke TV-a.
Eh sad, pitanje je da li te rezervacije služe za stvarno statistički utvrdjene kvarove na trafoima ili za knjigovodstveno prikrivanje dobiti i odlaganje poreza na istu. Daklem, moguće je da statistički samo trećina tih rezervacija da se stvarno i aktiviše u garantnom periodu, a ostatak se nikada ne aktiviše i to će jednoga dana, odnosno ukidanje tih rezervisanja, postati vanredan prihod (oni to verovatno već polako i ukidaju, trebalo bi pregledati kvartalne izveštaje). Ja mislim da oni to čine da smanje oporezivu dobit i da je na neki način prenesu kroz konsolidovanje i isplatu dividendi na maticu. A matica kako znamo tek čeka privatizaciju i vlasničke karte još tamo nisu podeljene… a Bago i ortakluk bi svakako hteli da imaju značajan procenat u celoj priči.
O ovome smo već raspravljali prije dosta vremena… U prilogu je razrada obveze plaćanja poreza na dobit za 2008. godinu iz bilješki uz financijske izvještaje. Bitno je uočiti da je porez na dugoročna rezerviranja već plaćen. Stavka se zove "porezno nepriznati rashodi". Dakle, država je dobila svoje, a firma kad počne otpuštati rezerviranja cijeli iznos će uvećavati neto dobit.
[/quote]
Evo, sjajno da si to postao. Hvala.
Visina prihoda im do sada nije bila direktno vezana na kretanje rezervacija... mislim da su za 1 q 2010 prikazali manje prihode nego i 1q 2009, ali vece prihode….
naravno, ako ne ulazimo preduboko u meteriju, pa de netko kaze kako je razlicita struktura proizvoda, odnosno tipa transformatoura bila u ova dva kvartala… ili da imaju neki neto nacin knjizenja i da du imali neke troskove po garancijama 🙂
ukratko, treba biti stvarno kreativan, da bi se donio zakljucak da nemaju kreativno racunovodstvo
drugi
[smiley]
[/quote]
da, na to sam i ukazivao. očito se radi o kreativnom računovodstvu. u ovom slučaju onom konzervativnom , tj rezultat je i bolji nego što se prikazuje u rdg
[/quote]
Evo, sjajno da si to postao. Hvala.
[/quote]
Članak 11. (2) Zakon o porezu na dobit
Priznaju se kao rashod rezerviranja za rizike i troškove na temelju zakona ili drugog propisa i rezerviranja koja su uvjetovana ugovorima (rezerviranja za otpremnine, rezerviranja za troškove obnavljanja prirodnih bogatstava, rezerviranja za troškove u jamstvenim rokovima i rezerviranja za troškove po započetim sudskim sporovima).
Dakle, priznaju se kao rashod razdoblja i time umanjuju osnovicu za oporezivanje što znači da su smanjili obvezu i platiti manje poreza….
Porezno im je priznat samo manji dio tih rezerviranja. Za 2008. rezerviranja su uvećana za 14,3 mln kn, a porezno nepriznati rashod je 12,0 mln kn. Od tih 12 mln kn ima nešto nepriznatih rashoda prikupljenih iz drugih rashodnih stavki, ali najveći dio se odnosi na porezno nepriznata rezerviranja.