KODT.
– pročitala sam cijelu ovu temu unatrag godinu dana.
– i na svim stranicama cijelo vrijeme ista ekipa drukera.
– ja nisam pisala na ovoj temi ali su mene u par navrata i tu spomenuli.
– ali da neke sitnice razjasnimo, a zabilježene su i na samoj temi.
– kada je cijena ove dionice zadnji put bila cca 950 – 1.000kn ja sam bila najveći kupac tih dionica.
– ali kada je cijena porasla na cca 2.000kn pa prodala sam to, zarada 100%, šteta ne iskoristiti,
– zatim sam nešto malo kupila na cca 1.700kn .
– poslje toga su je kupovali dobro preko 2.000kn, prosjećna cca 2.200 – 2.300kn.
– i svi koji su je tada kupovali još su u minusima od ove investicije.
– ova investicija nije ni mogla rasti jer su je stalno rušili fondovi, aureus i hpb.
– ali svemu dođe kraj, tako je došao i kraj ovim fondovskim rasprodajama.
– ovo je nešto slićno kao KORF na cca 22kn iskrcaj fondova, a danas na KORF ponuda za preuzimanje na 45kn.
– tu još hpb ima cca 10.000 dionica, ali neki drugi nazivi fondova, jer ti i nisu nešto prodavali.
– ma mogu oni i to prodati, tržište će to probaviti za najviše 3 dana.
– i što sada ide ?, raaaaaaast, tko to ne vidi je zbilja slijep.
– ovo je stvarno bila jedinstvena prilika za krcanje na ponovno niskim cijenama od 1.000kn.
– ali ni ova današnja cijena zbilja nije velika, jer je ovo porast od samo cca 10% .
– ipak je ovo jedna od naših najboljih firmi koja većinu toga izvozi.
– ja nemam pojma o transformatorima, ali FA im ne može biti bolja.
– a još kada znamo da će tu ići dividenda cca 5%, a toliko vam ne daje niti jedna banka na oročenje.
– a kada znamo da još ostave u zadržanoj dobiti cca 8%, pa može li bolje od toga.
– što to znači ?, da mogu dijeliti slobodno i divividendu od cca 130kn.
– ali je puno bolje da rade ovako, dio u dividendu cca 40%, a dio u razvoj.
– jer taj razvoj će kroz iduće godine generirati još veću dobit.
– tako da neki target za cca godinu dana bez nekog pretjerivanja može biti 2.000kn.
– e sada je li sve ovo što pišem realno ?
– i više od toga.
– zašto ?
– jer je ova firma u najvećoj krizi uspjela fenomenalno dobro poslovati.
– a krizi je došao kraj, bar onoj krizi u svijetu, a ovi izvoze cca 90%.
– sada će tu ići porast naruđbi, veće cijene proizvoda, veća dobit.
– a u konačnici puno veće dividende koje su i na ovim cijenama više nego o.k.
– i normalno veliki rast cijene dionice.
– tu je realno očekivati prinos od preko 100% .
– a možda je sve ovo i jedan veliki drukerski post.
– ipak izbor je na vama, nemojte poslije Ivana nas zahe.bala ,
– znam kada tu zaradite 100% nećete me se niti sjetiti da sam postojala.
– I love this game.
Pozdrav !
I ja sam jako jako mali (portfeljom), ali veliki duhom 😀 Ja samo kažem da ima o onih neiskusnih, nesigurnih, i da unatoč tome što su sami krivi ako vjeruju nekome drugome osim samome sebi, onaj koji laže ipak je etički odgovoran za tu laž. Nije opravdanje za laž to što ‘se podrazumijeva da nitko ne bi trebao vjerovati blebetanjima na forumu’. Laganje tj. obmanivanje javnosti je samo po sebi etički neispravno i u to ime ‘protestiram’ protiv ovih gluposti koje su se počele pojavljivati.
Ne sagrijesi mislju, rijeci, dijelom i propustom.
Gore navedena recenica je osnova krscanske etike. Dakle eticna osoba je ona koja niti na jedna od gore navedenih nacina ne nanosi stetu drugim ljudima. Ako grijesis samo na jedan nacin jednako nisi etican kao da grijesis na sva cetiri. Jer netko ili jeste etican ili nije, treceg nema.
Biti etican i moralan nije obveza, to je izbor. Svatko ne moze biti etican jer slab karakter i ne moze nositi veliki teret. Stoga molim te shvati bracu i sestre koji su slabiji od tebe i pomozi im da sakupe snage kako bi postali bolje osobe.
I ja sam jako jako mali (portfeljom), ali veliki duhom 😀 Ja samo kažem da ima o onih neiskusnih, nesigurnih, i da unatoč tome što su sami krivi ako vjeruju nekome drugome osim samome sebi, onaj koji laže ipak je etički odgovoran za tu laž. Nije opravdanje za laž to što ‘se podrazumijeva da nitko ne bi trebao vjerovati blebetanjima na forumu’. Laganje tj. obmanivanje javnosti je samo po sebi etički neispravno i u to ime ‘protestiram’ protiv ovih gluposti koje su se počele pojavljivati.
Ne sagrijesi mislju, rijeci, dijelom i propustom.
Gore navedena recenica je osnova krscanske etike. Dakle eticna osoba je ona koja niti na jedna od gore navedenih nacina ne nanosi stetu drugim ljudima. Ako grijesis samo na jedan nacin jednako nisi etican kao da grijesis na sva cetiri. Jer netko ili jeste etican ili nije, treceg nema.
Biti etican i moralan nije obveza, to je izbor. Svatko ne moze biti etican jer slab karakter i ne moze nositi veliki teret. Stoga molim te shvati bracu i sestre koji su slabiji od tebe i pomozi im da sakupe snage kako bi postali bolje osobe.
[/quote]
pozitivna poluga, fenomenalno !
– kada je cijena ove dionice zadnji put bila cca 950 – 1.000kn ja sam bila najveći kupac tih dionica.
Kolegice, imate li neki dokaz za ovo? Da li pricamo o p ili r? I da li pricamo o periodu prije splita ili ne?
Naime i ja sam kupio prilicnu kolicinu, a prije splita nije bas puno proslo ispod 1.000 kn.
Kolegice, imate li neki dokaz za ovo? Da li pricamo o p ili r? I da li pricamo o periodu prije splita ili ne?
Naime i ja sam kupio prilicnu kolicinu, a prije splita nije bas puno proslo ispod 1.000 kn.
[/quote]
– o tome je bilo dosta pisanja na temi best buy, još kad je tamo pisao gospon Vlad1111 i davao one nezgodne targete.
– radilo se o r seriji, ali sve ovo je totalno nebitno, jer to je nekad bilo.
– sada je jedino važno to hoće li se povijest ponoviti.
– I love this game.
Pozdrav !
Malo sam vrtio po izvjescima kodt-r-a i tek toliko da vam napomenem neke svari
Kodt spada u jednu od najprofitabilnijih tvrtki na zse ( ako gledamo povrat na glavnicu, a to i trebamo raditi jer kupnjom dionice i mi postajem vlasnici te glavnice)…
Iz povijesnih podataka moze se vidjeti kako je taj povrat (ili ROE) rastao..
od 13 % 2004. do 23% koliko ja ocekujem 2010.
Dakle imamo povrat od 23% na glavnicu
Kako mi placamo dionicu u ovom slucaju 1,9 x glavnicu, dobijemo da nas povrat iznosi cca 12 %, sto vam u prijevodi govori da tvrtka na nasu ulaznu cijenu zaradi taj isti novac za cca 8 god..
ili u prijevodu P/E =8
No ono sto je takodjer krucialno kod ove tvrtke je to sto ona samo dio novaca isplacuje kroz dividendu…to je upravo zato sto je visoko profitabilna ( svi oni koji misle da mogu zaraditi više od 23 % godisnje na kapital imaju se pravo ljutiti sto ne dobiju cijelu zaradu u dividendu)
Nadalje, ako politika dividende i dalje pude 40% u dividendu a 60 u glavnicu, uz zadrzan roe na cca 20 % ( nemora postotno rasti iako ce u brojkama itekako rasti, jer se i kapital i rezerve svake god povecavaju) kroz par godine, kad tvrtka prestane napredovati ovakvim stopama mozemo ocekivati i 150-200 kn dividende ( naravno, tolika bi bila i godisnja zarada po dionici)…
E sad, pitam ja vas…
Ako ste kupili kodt po ovim cijenama, a za recimo 5 god budete dobijali izmedju 70 i 170 kn dividende ( ovisno o politici isplate koja ce ovisiti o daljnjem rastu profitabilnosti( ako se rast uspori i stabilizira, vise ce para ic u dividendu)) vas cijena dionice vise uopce ne treba zanimati…
E to je smisao i svrha investiranja.
kolega delux,
lijepo ste to napisali, ali ako se držimo vaših mjerila onda je JNAF ili KOEI definitvno mnogo bolja dionica od KODT, a prema očekivanjima u budućnosti kao i trenutnom tržnom cijenom.
lijepo ste to napisali, ali ako se držimo vaših mjerila onda je JNAF ili KOEI definitvno mnogo bolja dionica od KODT, a prema očekivanjima u budućnosti kao i trenutnom tržnom cijenom.
JNAF.
– je zbilja i više nego dobra firma,
– ali za razliku od KODT nema dividende,
– JNAF je za razliku od KODT već dobro porastao.
– ja sam imala dosta jeftino kupljenog JNAF-a, a sada sam ga nešto i prodala.
KOEI.
– je također i više nego o.k. firma .
– u njemu su svi mirovinci.
– ali u KODT zbog male kapitalizacije mirovinci ne mogu zakonski ulaziti.
– ali taj KODT je također vlasnički dio KOEI-a.
– a sada kada gledam što je bolje imati KOEI ili KODT.
– svakako je puno bolje ulaganje u KODT, jer puno bolje radi i zarađuje nego KOEI.
– KODT redovno dijeli dividendu, a KOEI ne.
– KODT je firma kćer od KOEI.
– i zašto sada kupovati jedan dobar KOEI kada se može kupiti nadprosiječno dobra firma-kći KODT.
– budite sigurni kad bi mogli da bi i mirovinci puno prije kupili KODT nego KOEI.
– kupnjom KODT vi ste u stvari kupili onaj najbolji dio KOEI.
– I love this game.
Pozdrav !
p.s. ne trebate mi zahvaljivati na ovom pojašnjenju.
eto decki
Kodt 1200 zadnja
A Lijepo sam vam pisao da kupujete po 1050, da vrijedi puuuuuuno više
A sto ces, tako je to u zivotu
eto decki
Kodt 1200 zadnja
Uvijek možete nalog na bidu od 1050 prepraviti na 1200 i još dobro zaraditi ?
P.S. pobjeglo vam je slova Š na više, budite oprezniji !!!!
K: 685 kom (zadnja kupnja na 1000)
P: 59 kom
treba li šta reći?! 🙂
[thumbsup]
eto decki
Kodt 1200 zadnja
Uvijek možete nalog na bidu od 1050 prepraviti na 1200 i još dobro zaraditi ?
P.S. pobjeglo vam je slova Š na više, budite oprezniji !!!!
[/quote]
Meni pobjeglo slovo š a vama pobjegao kodt
A odakle tebi da ja imam nalog na kupnji po 1050
moj nalog je 100 kom po 1060…