koliku dividendu ocekujte …osobno ocekujem 55-60kn pó dionici
Pa pošto namještaju dobit svake godine onda će biti praktički ista kao i 2009. što će reći da bi dividenda trebala biti 50-55 kn ako će davati 40% dobiti. 2008. (ako se ne varam) i prije su davali dividendu u iznosu 50% dobiti što je jedini faktor koji može značajno promijeniti dividendu. 4Q 2010 je bio loš po prihodima, ali znajući upravu nebi se čudio da ni sa duplo većim prihodima uspiju zadržati dobit na razini prošlogodišnje.
Sumnjam da će biti većih iznenađenja. Unatoč tomu prebacio sam dio adpl ovdje pa je sad portfelj 75-25 u korist kodt. Kad ovdje krene rast u slučaju da nema teških iskrcavanja (a valjda će i tome doći kraj) dionice se kupuju isključivo po asku.
Kada svi pogađate, evo da i ja probam. Ja ću prikazati i logiku koja stoji iza pogađanje, pri čemu to kao što vidite nije ništa manje naivno pogađanje od čistog blebetanja, ali ipak čovjeku daje neku "logiku" (onome kojemu treba, meni treba pozadinska logika kad nešto ovako iznosim kao nezahvalan pogađivački rezultat):
Payout je zadnje 2 godine 40 %, pa je dvije godije prije bio 50 %, pa cca. 45 %, i 40 %… median zadnjih 5 godina je 44,85 % a zadnjih 10 godina čak 49,98 % (nekad se isplaćivalo i po 100 %).
Recimo da nemamo zašto misliti da će politika od baš točno 40 % i dalje biti nastavljena, ali nemamo zašto misliti niti da će se povećati ka ovim prethodnim nedavnijim median razinama (45 % -50 %) a da ne govorimo nekim višim iznosima koji su se bili pojavljiavli.
S druge strane pogotovo nemamo zašto očekvati smanjenje.
Situacija je dakle nesimetrična (ne očekujemo smanjenje, ima više indicija za povećanje, npr. i one Bagine izjave ako se ne odnose na dividendu Grupe onda translatirano znači da će članice povećati isplatu, a to se onda odnosi i na KODT vrlo vjerojatno… ali oprezno sa svim time) pa je možda najrazumnije očekivati nešto između sadašnjeg payouta i nekih od ovih "dugorčnih" median iznosa. Oprezno bi bilo reći da će bi moglo biti nešto između ovih 40 % i 45 %, dakle 42,5 % kao sredina. Manje oprezno bi bilo reći nešto između ovog troje (nedavnih 40 %, 5-godišnji median cca. 45 % i 10-godišnji median cca. 50 %) dakle 45 %.
Dakle slobono kao "izvjesni raspon" možemo reći da će isplata biti između 42,5 % i 45 %, "maksimalno" 50 % (od čega je više bilo tek dosta davno, prije 7 godina, ali unatoč tome što se sada posluje "zdravije" nego ikada nećemo računati na tako veliki skok) a najmanje ovih 40 %.
Ako pretpostavimo da je u u 4. kvartalu zarađeno koliko i u onome prošle godine EPS je oko 130 kn.
Prevedemo li one postotke na taj EPS ispada ovako: "za očekivati je nekih 55 – 59 kn kao vrlo vjerojatni iznos, pri čemu je maksimalno očekivani 65 kn, minimalno 52 kn" a obzirom da dugoročna anualizirana stopa rasta dividendi a slično kao i prošla međugodišnja na nekih cca. 8,5 % ja bih interval centrirao na tih nekih 1,085×51,35 cca. 56 kn. i konačni sud izrazio ovako:
"Za očekivati je dividendu u iznosu (56 +/- 4) kn uz pouzdanost 55 %"
ili
"Za očekivati je dividendu u iznosu (57 +/- 7) kn uz pouzdanost 90 %"
Zvuči mi logično, sasvim sigurno upada u ovaj drugi interval, a vjerojatno u ovaj prvi.
Disclaimer: ovo sve gore su moja osobna naklapanja, pogađanja, igranja babe vračare, malo za zabavu, neka nitko ne uzima za ozbiljno moje rezultate niti logiku iza njih. Svatko neka svoja očekivanja temelji na svojoj "logici" i svojoj "intuiciji" (koja je ovdje mjerodavnija jer je ovo puko pogađanje)
– očito je kako tu ide iskrcaj.
– najprije s dvadeseticama, a onda s stoticama.
– dok se to ne iskipa rasta tu sigurno nema.
– zanima me koliko još ukupno ima tih dionica za prodaju od tog fonda koji to nemilice rasprodaje ???
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
kolegice sedmice
Ovdje malo tko ocekuje rast, ja zadnji…ocekujem kroz 2-3 godine dividendu od 8-10 % na ovu cijenu i ja zadovoljan…a ako krenu isplacivati cijelu dobit u dividendu onda je to 13-15 %…
pa to je i vise nego sto mnogi zaslužuju
Dokaz da k/p nikad nisu mjerilo stanja u kodt-u. Kako se kupuje/prodaje na 1050 svakih par sekundi po par desetaka komada – ko urica. Trenutno 1405 komada i 4. po redu po prometu na zse. nice.
ovim tempom će HPB brzo van
dokupio danas obje po malo na jednu lijepu ukupnu količinu
Naravno da k/p nisu mjerilo.I ne samo na Kodt nego nigdje.Idemo preko 1.200 vrlo brzo.Čim prodavač potroši municiju.KOnčar je jedan od best tickera, stabilan i perspektivan.
Ja ne kazem da ce kodt rasti ( iako bi se mogla dogoditi explozija) ali ovo je smijesno koliko je ova dionica podcijenjena
– čestitam svoj ekipi na više nego dobro odrađenom drukeraju.
– evo sada imamo likvidnost, porast cijene, neviđenu potražnju.
– a još ćemo dobiti i dividendu.
– sve pohvale sindikatu.
– I love this game.
Pozdrav !
Ja ne kazem da ce kodt rasti ( iako bi se mogla dogoditi explozija) ali ovo je smijesno koliko je ova dionica podcijenjena
smiješan je vaš druk.
dionica je jeftina, ali na zse ima bar 80% podcijenjenijih izdanja
Kad svi prijeđu na jednu stranu…brod se nagne……. i potone. Zato tu neće biti značajnijeg cjenovnog pomaka u kratkom roku.