U kom smislu misliš,dionica ko dionica jedna učestvuje u odlučivanju dok je druga privilegirana kod isplate dobiti.Postoji mogućnost da povlaštena dobije dividendu,dok r-a ne dobije.Obrnuta mogućnost ne postoji.Za sad dividendu jednako dobivaju jedna i druga , pitanje je do kad.
dakle
koei odluci prodati kodt
da li bi se moglo dogoditi da proda samo r-a dionice a onda ovi sa povlastenim "sijo mi ga đure"
U kom smislu misliš,dionica ko dionica jedna učestvuje u odlučivanju dok je druga privilegirana kod isplate dobiti.Postoji mogućnost da povlaštena dobije dividendu,dok r-a ne dobije.Obrnuta mogućnost ne postoji.Za sad dividendu jednako dobivaju jedna i druga , pitanje je do kad.
dakle
koei odluci prodati kodt
da li bi se moglo dogoditi da proda samo r-a dionice a onda ovi sa povlastenim "sijo mi ga đure"
[/quote]
naravno da je moguće, ali ne vidim u tome ništa loše za povlaštene dioničare – njihova prava su jednaka neovisno o vlasniku
dakle
koei odluci prodati kodt
[/quote]
Končar ima samo r-a i ne može prodati ništa osim r-a. Ne shvaćam na što ciljaš ovdje sa ovim pod navodnicima.
Končar bi svoje prodao r-a, kao i oni drugi dioničari koji drže r-a i jednako su ludi kao i Končar. Ostali držatelji r-a i svi p-a bi ostali na istome, samo što bi im se matica "drugačije zvala" (i imalo malo veću dividendu i sl.). Postoji mogućnost da preuzimatelj ako misli da stvarno povoljno preuzima odluči dati ponudu i za p-a, međutim misilm da bi među diončarima p-a bilo više onih nego li među r-a koji bi ponudu odbili, tako da se ne mora niti truditi 😀 Kako god, ne znam čemu uopće ove priče – preuzimanja teško da će ikada biti, to nema smisla.
dakle
koei odluci prodati kodt
[/quote]
Končar ima samo r-a i ne može prodati ništa osim r-a. Ne shvaćam na što ciljaš ovdje sa ovim pod navodnicima.
Končar bi svoje prodao r-a, kao i oni drugi dioničari koji drže r-a i jednako su ludi kao i Končar. Ostali držatelji r-a i svi p-a bi ostali na istome, samo što bi im se matica "drugačije zvala" (i imalo malo veću dividendu i sl.). Postoji mogućnost da preuzimatelj ako misli da stvarno povoljno preuzima odluči dati ponudu i za p-a, međutim misilm da bi među diončarima p-a bilo više onih nego li među r-a koji bi ponudu odbili, tako da se ne mora niti truditi 😀 Kako god, ne znam čemu uopće ove priče – preuzimanja teško da će ikada biti, to nema smisla.
[/quote]
ma cisto me zanimasto bi bilo s tim dionicama..
dakle ipak je bolje imati r-a ( meni kao nekome ko se ipak ne moze nazvati investitorom)…zamisli da koncar ide nekome prodati kodt( taj ga plati recimo 5k),,,znaci li to da bi dionicari pa mogli svirat frulicu, jer za svoje dionice ne bi dobili ponudu…
Ovo sto Delux pise je zanimljivo. Ukoliko stoji da eventualni preuzimatelj ne mora daati ponudu za P-A, onda je to definitivno neka vrsta prednosti za R-A. Medjutim, mislim da i P-A ima jednu prednost: ukoliko vecinski vlasnik R-A zeli donositi neke odluke, kao npr. dokapitalizacija privatnom ponudom bez prava prvenstva postojecih dionicara (npr. s ciljem povecanja vlastitog udjela), tada mu, mislim, treba vecina glasova (mozda i dvotrecinska, nisam siguran) za sve vrste dionica posebno. U tom slucaju bi netko trebao skupiti vecinu P-A, sto bi im diglo cijenu, bez da poveca cijenu R-A… Svakakve scenarije je moguce zamisliti…
dakle ipak je bolje imati r-a ( meni kao nekome ko se ipak ne moze nazvati investitorom)…zamisli da koncar ide nekome prodati kodt( taj ga plati recimo 5k),,,znaci li to da bi dionicari pa mogli svirat frulicu, jer za svoje dionice ne bi dobili ponudu…
Upravo tako, postoji značajna vjerojatnost da ponuda za p-a dionice ne bi bila podnešena u slučaju da dođe do ponude za r-a. Recimo da je vjerojatnost da neće biti dana ponuda i za P-A nekih 40 %. A kako je vjerojatnost da će doći do ponude bilo kakve vjerojatno nekih 0.001 %, onda ti je ova gornja uvjetna vjerojatnost 0.0004 %. Pa ako je tebi toliko stalo do prodaje u nekom imaginarnom preuzimanju, naravno da ti se više isplati imati R-A jer ipak je 0.001 % puno veće od 0.0004 %.
Ja osobno oboje to doživljavam toliko malim da me ne zanima niti gledati u te brojek, a tim više što i kad bi došlo do ponude značajna je vjerojatno da ja na ponudu ne bih pristajao, barem ne sa P-A dionicama makar za njih ponuda i bila podnešena također, tj. smatram dobrim imati neku kombinaciju R-A i P-A, ovisno o tržišnim cijanama po kojima ih možeš nabaviti, gdje ih ja cijenim jednako vrijednima, evenutalno ove male stvari kao ova razlika kod preuzimanja i imaginarno pravo glasa neka daju neku razliku u vrijednosti, ali koja po meni ne može biti veća od 10 % baš nikako, jer i sve to preko 1 % djeluje malo smiješno/nategnuto, no eto, neka bude nešto uočljivije, neka simobilka u tome, ja sam spreman vrednovati relativni odnos R-A i P-a ovako opčenito "do 10 % razlike" (ali svjestan da je stvarno puno bliže 0 % nego 10 %, onako se samo reda radi "izriče ta ocjena" ako netko pita pa da se nešto konkertno ipak mora reći i da imamo dovoljnu ogradu, ono "bolje otprilike biti točan nego precizno u krivu")
dakle
koei odluci prodati kodt
[/quote]
[/quote]
[/quote]
što se tiče preuzimanja važe iste zakonske odredbe, neovisno o tipu dionice r-a ili p-a
što se tiče preuzimanja važe iste zakonske odredbe, neovisno o tipu dionice r-a ili p-a
možda nisi razumio što Delux postavlja kao pitanje. On se pita što ako netko da ponudu za preuzimanje, odnosli li se ona i na P-A. Točan odgovor je: "ne odnosi se na P-A, ali to nije tako važno". Prvi dio rečenice proizlazi iz zakona, drugi je moje osobno mišljenje za ovu konkretnu situaciju obzirom na vjerojatnosti takvih događaja i vjerojatnosti za meni isplativost određenih akcija pri takvim događajima. Dakle za P-A zbilja ne treba podnosti ponudu, one su van te igre, ali može se ako se hoće, a to da li će htjeti ovisi o preuzimateljovoj samouvjernosti glede cijene koju plaća. Kako god, preuzimanja gotovo sigurno da neće biti “nikada”, to je ovdje vjerojatno ono najvažnije čega treba ovdje biti svjestan.
Upravo tako, postoji značajna vjerojatnost da ponuda za p-a dionice ne bi bila podnešena u slučaju da dođe do ponude za r-a. Recimo da je vjerojatnost da neće biti dana ponuda i za P-A nekih 40 %. A kako je vjerojatnost da će doći do ponude bilo kakve vjerojatno nekih 0.001 %, onda ti je ova gornja uvjetna vjerojatnost 0.0004 %. Pa ako je tebi toliko stalo do prodaje u nekom imaginarnom preuzimanju, naravno da ti se više isplati imati R-A jer ipak je 0.001 % puno veće od 0.0004 %.
Ja osobno oboje to doživljavam toliko malim da me ne zanima niti gledati u te brojek, a tim više što i kad bi došlo do ponude značajna je vjerojatno da ja na ponudu ne bih pristajao, barem ne sa P-A dionicama makar za njih ponuda i bila podnešena također, tj. smatram dobrim imati neku kombinaciju R-A i P-A, ovisno o tržišnim cijanama po kojima ih možeš nabaviti, gdje ih ja cijenim jednako vrijednima, evenutalno ove male stvari kao ova razlika kod preuzimanja i imaginarno pravo glasa neka daju neku razliku u vrijednosti, ali koja po meni ne može biti veća od 10 % baš nikako, jer i sve to preko 1 % djeluje malo smiješno/nategnuto, no eto, neka bude nešto uočljivije, neka simobilka u tome, ja sam spreman vrednovati relativni odnos R-A i P-a ovako opčenito "do 10 % razlike" (ali svjestan da je stvarno puno bliže 0 % nego 10 %, onako se samo reda radi "izriče ta ocjena" ako netko pita pa da se nešto konkertno ipak mora reći i da imamo dovoljnu ogradu, ono "bolje otprilike biti točan nego precizno u krivu")
[/quote]
iz statisike trgovine od 2003do danas vidljivo je da je
avg.kodt-r-a 1832,93 a kodt-p-a 1825,87
iako je u nekim periodima razlika bila i veća od 10 % u korist r-a
ako netko zna zašto?[huh]
kolega odakle vama ovi brojevi/vjerojatnosti koje navodite? Kako ste dosli do njih? Inace i p-a i r-a su po mom skromnom misljenju u top 6-7 dionica na nasem trzistu… Treba ih imati u portfelju… Sto vise, to bolje. Zasto? Jednostavno – jer osim odlicnih pokazatelja poslovanja i odlicnih (a realnih) projekcija za buducnost, osigurava i sasvim pristojnu dividendu. Ne mogu se sjetiti dionice na zse za koju bi se isto to moglo reci. Jos su neke dionice dobre, ali iz nekih drugih razloga.
kolega odakle vama ovi brojevi/vjerojatnosti koje navodite?
to shvatite kao ilustraciju, drugi način da kažem "zanemariva je vjerojatnost" da se ide u prodaju KODT. Zašto zanemariva, zato što je poslovno iracionalna odluka obzirom da Grupa bolju članicu nema a one najbolje uglavnom nema snmisla prodavati tj. nevjerojatno da da netko može ponuditi takvu cijenu po kojoj bi to imalo smisla. Zašto pretpostavljam da će se uprave Grupe ponašati racionalno? Pa ne pretpostavljam to, samo da se neće ponašati "jako iracionalno", što mislim da ipak ima smisla. Ako misliš da ne… to je tvoja procjena, to se ovako odokativno mora pretpostaviti, nitko ne može te stvari egzaktno procijeniti.
I redovna je od danas opet u redovitom režimu trgovine:
http://www.zse.hr/default.aspx?id=54420