neka mi samo neko koji zna napiše, ili je bilo ovo kod KODT isti split dionic kao kod INGRE ili je to bilo nešto drugo?
formalno-pravno ovo nije bio split nego povećanje temeljnog kapitala iz rezervi uz izdavanje novih dionica ali praktično je učinak bio isti kao da je stock split
nikakve veze sa dividendom nema
[/quote]
Ali formalno je ovo u SKDD izvedeno kao "dividenda u dionicama", pa zato u Sloveniji dolazi do te zbrke. Ja ne znam slovenske zakone, da li porez na divendu inače obračunavaju i na dividendu u dionicama?? Ako da, možda su ipak u nezgodnoj situaciji, premda ovo faktički nema blage veze sa "dividendom" ali formalno je tako ispalo… to trebate provjeriti još, vidjeti da li se što može napraviti glede toga, jer stvarno nije pošteno da se naplaćuje porez kada to nije nikakva dividenda, samo se iz nekog razloga ovako nezgodno nazvalo ovu korporativnu akciju.
da na žalost se u Sloveniji plaačuje i porez na dividendu u dionicama. imamo možda najglupije porezne zakone na svjetu. moj primer, u 2005 sam naplatio 1000 evra poreza na kapitalni dobiče, u 2006 3000, u 2007 6000, a ko sam u 2008 imao više izgube nego u sveh treh godina prije ukupno, pa u 2009 takodjer to nikoga ne interesira , to je moj problem….
formalno-pravno ovo nije bio split nego povećanje temeljnog kapitala iz rezervi uz izdavanje novih dionica ali praktično je učinak bio isti kao da je stock split
nikakve veze sa dividendom nema
[/quote]
Ali formalno je ovo u SKDD izvedeno kao "dividenda u dionicama", pa zato u Sloveniji dolazi do te zbrke. Ja ne znam slovenske zakone, da li porez na divendu inače obračunavaju i na dividendu u dionicama?? Ako da, možda su ipak u nezgodnoj situaciji, premda ovo faktički nema blage veze sa "dividendom" ali formalno je tako ispalo… to trebate provjeriti još, vidjeti da li se što može napraviti glede toga, jer stvarno nije pošteno da se naplaćuje porez kada to nije nikakva dividenda, samo se iz nekog razloga ovako nezgodno nazvalo ovu korporativnu akciju.
[/quote]
nisam dobro napisao pa još jednom…
da na žalost se u Sloveniji plaćuje i porez na dividendu u dionicama. imamo možda najglupije porezne zakone na svjetu. moj primer, u 2005 sam naplatio 1000 evra poreza na kapitalne profite, u godini 2006 3000 €, u 2007 6000€, a ko sam u 2008 imao viši gibitak nego u sveh treh godina prije ukupno, pa i u 2009 slično, to nikoga ne interesira , to je moj problem….ko je profit je porez, ko je gubitak nikome ništa…
KODT-pa sam kupio sa prosječnim ulazkom cca 4000 kun. za 23 dionic sam naplatio 92000 kun. sada ih imam 46 cjena je cca. 950 kuna i to vrjedi 43700 kuna i sam trenutno u gubitku 48300 kuna. a sada mi oču obračunat i 20 % porez na dividendu, i za dividendu smatraju 23 dionic u vrjednosti na dan skupštine 2100 kuna, znači još 9660 kuna poreza ali još ništa nisam prodavao a trenutno sam u izgubi 48300 kuna….
da na žalost se u Sloveniji plaćuje i porez na dividendu u dionicama. imamo možda najglupije porezne zakone na svjetu.
A mi smo mislili da mi u Hrvatskoj (opčenito, ovdje fala Bogu još nema poreza) imamo najgluplje poreze na svijetu. Očito smo izabrali čudan sport u kojemu čemo se natjecati!
Žao mi je zbog ovih tvojih poreznih neprilika, ali to sad očito moraš provjeriti sa nekim poreznim stručnjakom, kako se ovdje trebaš prijaviti porez, da li trebaš.. situacija je očito kompleksna, to ti samo "poreznik" može pouzdano reći kako stvarno stojiš, da li je sve baš tako glupo ili ima tračka razuma u tom poreznom sustavu koji će te spasiti nepoštenih davanja.
budući se kod nas skoro svo novo eu zakonodavstvo prepisuje od drugih (ponajviše od Slovenije), samo možete zamisliti kaj bu se dogodilo kroz neko vrijeme i tute … [angry]
Vidim da su naši trafići neki dan imali goste 😉 Nadam se da su dovoljno impresionirani da najbolji među njima postanu i zaposlenici jednoga dana!
https://www.fer.hr/?@=215lb#news_8980
Vidim da nitko ne komentira ovog klizanje cijene nakon splita.Priznajem da sam pogriješio jer sam mislio da će cijena ići bar 10 % u suprotnom smjeru. Iskusniju su mogli na vrijeme shvatiti da se netko iskrcava na povlaštenoj po cijeni 2.000 kn koristeći split koji je pridonio pojačanoj potražnji.
Sada ćemo neko vrijeme ostati zacementirani tu gdje jesmo ili koji postotak niže do sljedećeg kvartalnog izvješća ili nove odluke o dividendi.
Ja sam stava da split nema smisla dovoditi u vezu sa kretanjima cijene. Cijena se kreće kako bi se kretala relativno i bez splita.
Takvog sam stava bio, ostao, i ne mogu biti drugačijega.
Dok je cijena niska a HPB fondovi prodaju i dalje i valjda će prodavati dok sve ne rasprodaju… tko još nije nakrcan – ima priliku! Vidim da neki "poznati investitori" se krcaju, malo po malo, ja im samo mogu čestitati i zaželiti im dobrodošlicu u naše društvo!
Vidim da nitko ne komentira ovog klizanje cijene nakon splita.Priznajem da sam pogriješio jer sam mislio da će cijena ići bar 10 % u suprotnom smjeru. Iskusniju su mogli na vrijeme shvatiti da se netko iskrcava na povlaštenoj po cijeni 2.000 kn koristeći split koji je pridonio pojačanoj potražnji.
Sada ćemo neko vrijeme ostati zacementirani tu gdje jesmo ili koji postotak niže do sljedećeg kvartalnog izvješća ili nove odluke o dividendi.
za ovu dionicu nema straha, barem kako sada stvari stoje.
a to se za veliki broj drugih dionica na našoj burzi ne bih usudio tvrditi.
znači, dog god ova tvrtka posluje kako posluje, dok god je odnos prema malim dioničarima takav kakav je, dok god je politika tvrtke da određeni iznos dobiti (koju uredno ostvaruje, a planira i dalje ostvarivati) isplaćuje kroz dividendu, ne može se dogoditi značajnije otklizavanje cijene, jer to naprosto nema smisla. uvijek će se naći investitori, mali i veliki koji će imati dobar razlog kupiti ovu dionicu ako previše pojeftini.
a, ponavljam, za dosta drugih dionica na našoj burzi ne bih se usudio ustvrditi da postoji čvrst i logičan, činjenicama potkrijepljen razlog za kupovinu bez obzira koliko im cijena pala (naravno tu mislim na sve ono što se može doznati iz javno dostupnih podataka, o zakulisnim igrama, malverzacijama i inside informacijama koje su dostupne samo nekima dok drugi o njima samo nagađaju, ovdje ne govorim).
dakle, cijena KODT može varirati, može se i još malo spustiti, ali tada se pojavljuju iskusni investitori koji povoljno kupuju… dakle, moje mišljenje je da ovdje padove treba koristiti za dokup i nema straha. naravno, uvijek treba pažljivo pratiti buduće planove tvrtke kao i njihovo ostvarenje. što se mene tiče, za sad je to sve korektno.
ali tada se pojavljuju iskusni investitori koji povoljno kupuju..
Kakve su ovo priče "tada" se pojavljauju?? 😀 Pa zar ne vidite tko sve kupuje, cijelo ovo vrijeme, nikakvih "tada" nego "sada" i "prije" već su se pojavili "iskusni investitori" koji pažljivo skupljaju. Ali iskusni investitori nisu budale da HPB fondoviima daju cijenu koju oni traže, sad odmah, za sve… jer uvijek je dobro dobiti jeftinije koliko god da je već jeftino, zato "iskusni investitori" ove fondove "iscrpljuju", uzimaju malo po malo, malo po malo, i nastoje cijenu povlačiti prema dolje čim više, cilj je kad oni već svoje žele prodati, otkupiti to što povoljnije. Jer kad je netko odlučio prodavati tolike količine, čemu lupati po asku kada ga možeš mrcvariti na spuštajućem bidu?
Ovdje jednostavno gledamo igru živaca između HPB (i prije toga Aureus) fondova sa "iskusnim investitorima". I to ćemo gledati dokle god su oni spremni pošto-poto prodavati tako velike količine.
Kakve su ovo priče "tada" se pojavljauju?? 😀 Pa zar ne vidite tko sve kupuje, cijelo ovo vrijeme, nikakvih "tada" nego "sada" i "prije" već su se pojavili "iskusni investitori" koji pažljivo skupljaju. Ali iskusni investitori nisu budale da HPB fondoviima daju cijenu koju oni traže, sad odmah, za sve… jer uvijek je dobro dobiti jeftinije koliko god da je već jeftino, zato "iskusni investitori" ove fondove "iscrpljuju", uzimaju malo po malo, malo po malo, i nastoje cijenu povlačiti prema dolje čim više, cilj je kad oni već svoje žele prodati, otkupiti to što povoljnije. Jer kad je netko odlučio prodavati tolike količine, čemu lupati po asku kada ga možeš mrcvariti na spuštajućem bidu?
Ovdje jednostavno gledamo igru živaca između HPB (i prije toga Aureus) fondova sa "iskusnim investitorima". I to ćemo gledati dokle god su oni spremni pošto-poto prodavati tako velike količine.
[/quote]
ja se nadam da cemo uskoro kupovat kodt ispod 700 kn..jeftino je sad, al ja bi i po 100 kn ako moze 🙂
Ja sam stava da split nema smisla dovoditi u vezu sa kretanjima cijene. Cijena se kreće kako bi se kretala relativno i bez splita.
Naravno.