Ohoho, vidim Aureus ispao iz top10. Još malo pa će oni sve rasprodati.
Ali tko će onda prodavati kad Aureus više ne bude imao ništa? [lol] Jer, vidim da bi ostali samo kupovali… ali tada, od koga?? 😛
Imam nešto siće u Aureusu i nije mi drago što to prodaju. Mogao bih i ja laganini rasprodati taj udjel, mada mi se fale na mailu kako su baš oni pametno kupili BHP Billitona koji se sad trudi preuzeti Potasha.
[/quote]
Ma oni su se jednostavno odlučili "povući iz Hrvatske" (čim prije prodati sve što se ovdje kako tako prodati ipak "može" u ovim uvjetima nelikvidnosti), i dalje ulagati vani… što je njihova odluka koju treba poštivati. Ako misle da vani mogu bolje nego u RH – neka im je sa srećom!
Mi koji želimo i možemo (npr. nemamo tako velike portfelje pa nam likvidnost nije problem) ulagati u RH, makar imamo priliku ući u neke njihove dobre dionice. Npr. da nije bilo njihove prodaje, kako bi ovi dobri i pametni ljudi iz top10 dokupili te količine?? Nikako. Ovako su bar uspjeli. Neki novi čak i od nule ušli u top10 (djedica sa Hvara) A to su stvarno dugoročni investitori i njih ne sekira to što iz svoje pozicije neće moći tek tako "izići", što je možda jednom fondu ipak i opravdano važno, jer može on biti neznam koliko istiniti dugoročni investitor, ali kad udjelničari krenu prodavati udjele (kao ona panika jesen2008-proljeće2009) onda je fond na stotinu muka ako nema dosta likvidnosti na burzi za izlazak iz pozicija…
Eto još i da ovi HPB fondovi smisle pobjeći na NYSE, mogli bi naši kolege mali investitori još zaista lijepo podebljati svoje pozicije, pa da su onda u prvih 10 lijepo fizičke osobe prije svega, a ne ti institucionalci, oni kad su tako pametni neka ulažu vani a nama puste našu ZSE! 🙂
I tako hrvatskih dionica "nedostaje" (sjećate se onoga lijepog posta g. Bakića gdje obrazlaže kako na ZSE "ima malo dionica u slobodnoj prodaji"), pa onda neka se oni lijepo igraju tamo negdje preko bare a mi mali koji mislimo da ipak bolje vladamo domaćim terenom imamo tada sasvim dosta dionica za naše male prave dugoročne portfelje, cjeloživotine portfelje, i za naše unuke koje ćemo im ostaviti! 😀
P.S. Hvale se što su kupili prezimača? 😀 Khm, tamo je velika borba i velike cijene… možda bi ipak bilo bolje da se hvale da imaju metu (Potash), obzirom kako to inače biva u tim stvarima… gledajući povijest. Ali samo nagađam, ne znam o BHP-u ništa niti njihovoj cijeni ulaska. Onaj Novoselec iz AZ-a se baš suprotno hvalio sa zaradom na Potashu.
Hvale se što su kupili prezimača? 😀 Khm, tamo je velika borba i velike cijene… možda bi ipak bilo bolje da se hvale da imaju metu (Potash), obzirom kako to inače biva u tim stvarima… gledajući povijest. Ali samo nagađam, ne znam o BHP-u ništa niti njihovoj cijeni ulaska. Onaj Novoselec iz AZ-a se baš suprotno hvalio sa zaradom na Potashu.
šta se tu ima hvalit? kao da je on sam nagovorio upravu BHP-a na kupnju Potasha… [rolleyes]
Da su tako dobri kao što se hvale ušli bi u USA dok je bilo vrijeme i dosad zaradili pristojno, a ne sad da ulaze kad su cijene već dobro odmakle i nisu baš jeftine. Rasprodaju naše jeftine dionice i kupuju vani skupo. Ne kažem da neće zaraditi, ali to će im biti sića. Vratiti će se ovamo kad naše cijene porastu i opet će zaraditi siću.
Već viđeno-kupuju kad cijene rastu, kao sad u Usa, a prodaju kad cijene padaju, kao kod nas. Tako će opet, uskoro, kupovati kod nas zbog toga što će cijene rasti.
Strpljenje, a ne skakanje s jedne na drugu poziciju, se isplati. Potrebno je kupiti jeftino i biti strpljiv. Već viđeno mnogo puta kod naših, a i velike većine fondova i inih investitora koji kupuju samo zato što cijene rastu.
A to s Potashom fale se što su slučajno pogodili. Nek kažu koliki im je portfelj i s koliko dionica, pa ćemo svi vidjeti da s tolikim porfeljom i brojem dionica nešto u nekoliko godina i morate pogoditi.
Već nisam temu vidio na prvoj stranici… a 10.11. će doći za čas (zapravo 5.11.).
Uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo u vezi podjele dionica odnosno u ovom slučaju povećanja broja dionica za 100 %,moje je mišljenje da će prvog dana cijena ići gore za min.10 % do 30 %. To je doduše već viđeno u vrijeme opće histerije na našem tržištu kapitala,ali nije isključeno da će se to ponoviti. Postoji i drugi scenariji ,a to je da će se cijena ove dionice do 5.11. povećati za 10-30 %,te da će nakon podjele cijena ići dolje.
U svakom slučaju mislim da nakon splita nećemo ostati na 1.000 kn na povlaštenoj.To će mnogi shvatiti tek u zadnji tren,ali što se čudimo njima kada i naša vlada ima dugoročnu projekciju za djelovanje u sljedećih 15 dana.
Naravno za one koji ulažu na dugi rok ovo su sve nebitne opservacije .
Daj sad još napiši i koji argument za ovo gore. Bez argumenata mi tvoj post liči na Moje želje, moji snovi. :-). A zašto ne bi recimo cijena pala sa povećanjem broja dionica?
Jedino što se treba očekivati je instantno prepolavljanje cijena. Sve ostalo su teeeeške špekulacije. Jedino razumno je reći da će nakon toga biti u relativnim iznosima "onako kako bi bilo u relativnim iznosima na ove cijene, bez prepolavanjanja, da nije bilo te dokap".
E sad "kako je to", to ne možemo reći. Nitko ne kaže da tog dana cijena "i inače" ne bi "porasla ili pala 10-30%", eto možda baš bi! I tada bi bilo nepravdano reći da je to "zbog tog splita", makar tako bilo "najprirodnije za pomisliti".
Daj sad još napiši i koji argument za ovo gore. Bez argumenata mi tvoj post liči na Moje želje, moji snovi. :-). A zašto ne bi recimo cijena pala sa povećanjem broja dionica?
Događaji na burzi se najčešće ne mogu racionalno objasniti. Kada bi postupanje svih sudionika na burzi bilo racionalno tržište kapitala kakvo danas poznajemo ne bi moglo egzistirati.
Ja samo na temelju dosadašnjeg iskustva sa splitom drugih dionica predviđam razvoj događaja s ovom dionicom.To iskustvo je ujedno i moj argument koji ne mora biti racionalan.
Možda će split jednostavno biti okidač da cijena ove dionice dođe na realniju razinu,a možda će nekome dionica jednostavno biti dostupnija po nižoj cijeni i sl. Potpuno je nebitan razlog ,ali mislim da je vrlo vjerojatno da će cijena ići gore nakon splita.
cijena dionica sigurno neće gore nakon splita, krivo si se izrazio, ali kužim kaj oćeš reći – da će ići gore pa 10-30 pa 50 dolje…
da sebe ne razočaram očekujem povlaštenu na 1000-1100 i redovnu oko 1100-1200. A ako dignem 20% ili više još bolje…
meni je bitnije da se aureus iskrca i da dionica bude u čvrstim rukama, pa će se lagano gore… povlaštena se štopa, a s njom i redovna, a tko je htjeo mogao je dodatno zaraditi ako je prodao redovnu i kupio povlaštenu za 350 jeftinije.
bumo videli…
Očito imaš selektivno pamćenje i pamtiš samo ono što ti paše. Pusti kretanja cijena iz 2007 i 2008 i sjeti se što se događalo kasnije. Ništa više nije isto kao prije. Tako da je sad prilati kud će cijena potpuno bespredmetno.
I na kraju da se razumijemo. KODT je odlična.