Koliko ja mogu pretpostaviti prema nekim stvarima… kolega vipy je što se tiče ove teme (financijski izvještaji, i drugih povezanih tema) puno "stručniji" od mene. To ne znači da ja ("kao amater") ne znam ono što mi treba i što me zanima na tom polju, ali ne možeš njega ovako omalovažavti jer on sigurno na ovom polju zna sve što znam ja + puno toga više što ja trenutno ne znam (jer mi nije prioritetno sad to naučiti, imam puno drugo posla). Možda su njemu financije i struka! (što nam on može potvrditi i ovdje, a vjerojatno je to već rekao na drugim mjestima više puta)
@
nikson
Ništa ne mora nigdje biti deponirano. Stalno brkate pasivu i aktivu. U pasivi samo "piše" odakle su ti izvori, ali nema nikave veze s time (ništa ne ograničava) što dalje raditi sa tim izvorima. U aktivi su ti izvori na pozicijama kratkotrajne, dugotrajne… bilo kakve imovine u bilo kojem obliku.
Slično ovoj tezi, na temi Adris sam jedno vrijeme morao svaki drugi dan ljudima objašnjavati da Adris nigdje nema "oročenih 5 milijardi kn" :rotfl: Fala Bogu, tamo su to valjda končano shvatili, jasno im je sada da hoteli i tvornice ne padaju s neba nego da su to te "rezerve" samo u malo čvršćem obliku, a koliko je gdje deponirano, oročeno… to sad već svi lijepo čitaju i iz ovih cjelovitih izvještaja što izađu nakon skuštine (kao neki dan GFI 2009), gdje sve fino piše i koliko točno novca, u banci kojeg S&P rejtinga, po kojoj kamati… sve piše samo treba čitati.
Vidi po dioničara neće se desiti nikakva šteta, sad hoće li netko ostat na bidu preko 2000 kuna i dozvolit ti još jedan dokap ko to može znati. Treba pratit prihode i dobiti ako oni ostanu dobri bolje je ne riskirati sa prodajom dionica jer tko zna možda dionica neće pasti za 50% i a smim tim se ostvario i porast cijene. Osbno mislim da se neću upuštat u rizik trgovanja te mislim da cijena neće past za ravnih 50% . Ovdje nema kamikaznih prodavača zato smatram da neće bit ekstremnog pritiska na prodaji te da zbog toga neće cijena past za 50%.
Nisam knjigovođa ali rezerve bi trebale biti rezerve i firma bi ih po zakonu morala imati dakle s jedne strane možeš imat depozite u banci- novac u banci a s druge protuteža rezerve iz dobiti.
ps: dežurni pametnjakovići se ne će složiti ali naravno ne znaju ni objasniti [tongue]
Goli bv
Ja cinican?
Vjerovatno prema tebi i jesam jer nakon tvog posta tipa "ja znam sve" i uz apriori vrijedjanje onoga k’o ima drugacije misljenje, a istodobno potpuno netocna tvrdnja. Dodatno, tvoje pisanje pod ovim nickom i onim gdje lizes sladoled se svodi na drukanje – prema gore ili dolje kak ti pase
sto se tice poreza kod KODT, procitaj izvjesca kod KODT pa ce naci zanimljivih opservacija o efektivnoj poreznoj stopi (ak znas sto je to), onda, pokusaj vidjeti zasto povijesno nominalna nije jednaka efektivnoj pa pogledaj koje je porezne olaksice koristi KODT
[tongue]
Ja nisam najpametniji na svijetu i svakako da ima ljudi koji znaju vise od mene, uspjesniji su od mene, iskusniji i sve ostalo…. tako da Lynx je mozda sve to….
sto se tice mog znanja o financijama, mogu reci da znam koliko neznam i koliko bi mogao jos uciti. No, morao sam dosta nauciti o onom s cime se bavim, a to je relativno usko podrucje financija
Evo časkom da zaskočimo finacijaša pa da malo razjasni kud bi trebale ić rezerve iz dobiti da li one mogu ić u dugotrajnu imovinu (zgrade zemljišta isl) ili moraju zadržati kratkoročne oblike financijske imovine.
Vipy spašavaj.
Stock Split Q&A
What instigated us splitting shares? Was it to push the stock price up?
The stock-split is a pure technicality and a simple move: 5 new shares for 1 existing share in order to better align the shares listed in Paris with the ADS listed in New York.
Also, a share valued around 30-35 Euros or ($45-55US) – instead of 170 Euros or ($250US) – is an amount better-suited for retail (meaning individual shareholders) and thus will bring more liquidity to our stock.
What is the ADS?
ADS means ‘American Depositary Share’: this is what is registered and listed on the New York Stock Exchange (NYSE). Each ADS has a correspondence to the shares registered and listed in Paris (up to now, 1 share in Paris was corresponding to 5 ADS listed on the NYSE).
Why did the ADSs not split?
We didn’t split the ADS as they were already in the targeted value-range (less than $100) and because we wanted, for the reasons mentioned in some of the other Q&As, to have a one-for-one parity against the Parisian share (it was five-to-one up to now).
Why did we need to align the share price?
We didn’t need to align the Parisian share and the ADS, but it will ease the readability of our market value for the shareholders, by having consistency in shares denominated in Euros (the Parisian share) for the European investors as well as a shares denominated in $US (the ADS) for the US investors.
What is the value to the shareholder? And to the company?
There’s no mechanical value creation – or cost induced – for the shareholder or the company related to a stock-split, but a lower target value can encourage a broader range of buyers to become interested in general, thus increasing our share price (ordinary and ADS) overall. When looking at other stock-split examples, the stock usually sees a slight increase following the split.
Why would we want the share price to be high?
We want the share price to increase over time as we are committed to creating permanent value for our shareholders.
Evo časkom da zaskočimo finacijaša pa da malo razjasni kud bi trebale ić rezerve iz dobiti da li one mogu ić u dugotrajnu imovinu (zgrade zemljišta isl) ili moraju zadržati kratkoročne oblike financijske imovine.
Vipy spašavaj.
fundamnetalno nema razlike imedju dug rezervi – ako su placeni porezi, i kapitala
formalno ima
U bilanci su rezerve na pasivi i ne prikazuju se u aktivi, odnosno, pokazuju kako je financirana aktiva. Sa samim rezervama kompanija moze raditi sto joj je drago.
Kreiranje rezerva uredjuje jednim dijelom ZTD gdje se zahtijeva kreiranje rezervi (5%), iznad toga nema zahtijeva sa strane ZTD
E upravo me to i buni ovih 5% Ovih zakonskih 5% kakav bi oblik imovine on u aktivi morao biti? Ja smatram da mora biti neka kratkoročna financijska imovina tako da se u slučaju loše godine relativno lako i brzo može doći do gotovine. Dakle ako se zakonske rezerve moraju zadržati u nekoj financijskoj imovini pretpostavljam da bi i sve rezerve iz dobiti morale zadržat nekakav sličan oblik. Inače kakav smisao formirat rezerve? Odmah neto dobit prebacit u redovno poslovanje i čiča miča gotova priča.
E upravo me to i buni ovih 5% Ovih zakonskih 5% kakav bi oblik imovine on u aktivi morao biti? Ja smatram da mora biti neka kratkoročna financijska imovina tako da se u slučaju loše godine relativno lako i brzo može doći do gotovine. Dakle ako se zakonske rezerve moraju zadržati u nekoj financijskoj imovini pretpostavljam da bi i sve rezerve iz dobiti morale zadržat nekakav sličan oblik. Inače kakav smisao formirat rezerve? Odmah neto dobit prebacit u redovno poslovanje i čiča miča gotova priča.
nije definirano u kakvom obliku mora biti u aktivi
nije definirano u kakvom obliku mora biti u aktivi
[/quote]
Ok hvala na pomoći [thumbsup]
***obrisano***
Ono što me zanima na ovoj temi je vrlo jednostavno pitanje.Kako će se odraziti na cijenu ovaj dokap.? Znam podjeliti sadašnju cijenu s brojem 2 (ponosim se time)…ali što nakon toga [sad] Što žele time postići veliki? Dal je dobro za nas male ako je dobro za velike?? Ne mora biti. Možda je tek kozmetika u pitanju a možda i nije. Malom cijenom dionice želi se postići da bude dostupna i onima s malo love.Zašto? Da im se lakše proda? To bi bilo dobro znati.
***obrisano***
Ono što me zanima na ovoj temi je vrlo jednostavno pitanje.Kako će se odraziti na cijenu ovaj dokap.? Znam podjeliti sadašnju cijenu s brojem 2 (ponosim se time)…ali što nakon toga [sad] Što žele time postići veliki? Dal je dobro za nas male ako je dobro za velike?? Ne mora biti. Možda je tek kozmetika u pitanju a možda i nije. Malom cijenom dionice želi se postići da bude dostupna i onima s malo love.Zašto? Da im se lakše proda? To bi bilo dobro znati.
neš ti razlike u cijeni dionice. da je split sa 15000 na 2500 još bi neš rekao. "dostupna onima s malo love?" Sad baš govoriš ko onaj kvazi "novinar" tin bašić il kak se već preziva s ovog portala.
ovo s lakšim prodavanjem i kupovanje je (sorry) čista glupost. Nisam neki stručnjak ali temeljni kapital ipak nečemu služi (recimo dobivanje povoljnijih kredita i sl.)
NHF al tvoj post mi liči ko da si popio previše kave [smiley]