KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

sudeći po nickovima neki su prisutni na tržištu već nekoliko godina a još uvijek ne znaju što je bilanca niti su u stanju zbrojiti 2 broja i podijeliti sa trećim…. ali će zato za svoj gubitak uvijek brzo okrivit fond managere, sanadera, kosoricu, milanovica, horvatincica, eu, cromana, bilo koga samo ne sebe same…. [rolleyes]
trejder ze bas ne treba previse oko toga brinuti…..doduse na ovoj dionici to nije slucaj

[/quote]

ako si trejder i na grafu vidiš da je cijena pala 50% a ne shvaćaš da je bio stock split onda se itekako trebaš brinuti
[/quote]
ti sad ides u krajnost [rolleyes]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Krivo sam vidio za dividendu ispričavam se sad sam ponovo čitao…nego koja je prednost ovoga nad klasičnim stock -splitom..a i sjećam se u prijašnjim vremenima su dionice rasle 10-15% prije stock splita makar neznam zašto (vjerojatno špekulantski) ??

…nego koja je prednost ovoga nad klasičnim stock -splitom..

Prednost je u estetici – sada upisani kapital ne izgleda tako sičušno, dakle ljepše nam je imati nečega 100+100 nego 50+150, iako je jednako 😛

Zašto bi npr. bilo bitno ili na bilo koji drugi način lijepo da upisani kapital bude veći od 10 milijuna EUR?

Pa lijepo je zato što je to jedan zgodni okrugli broj…

Korisno? Pa stvarno nema razloga za biti korisno, ali poznato je kako je npr. EU sva ekstremno biroktratizirana i sl., pa nikakvo čudno ne bi bilo da npr. negdje u nekim svojim birokratskim podjelama klasificiraju firme po veličini na način da su im npr. "srednje velika poduzeća" ona koja imaju toliko i tolike prihode i toliki i toliki "upisani kapital". Pa tada zbog tog nesretnog, besmislenog (birokracija je često besmislena) veznika "i" firma prije nego bi izvršila ovo prebacivanje sa jedne na drugu poziciju bi se kod tih birokrata zvala "malo poduzeće" a nakon ovoga, premda se baš ništa nije promijenilo, zove se "srednje veliko poduzeće".

A firmi poput KODT, može biti važno zove li se malim ili srednje velikim poduzećem u tamo nekoj državi, po nekoj njihovoj (bez obzira koliko besmislenoj) klasifikaciji.

Zašto? Pa zato što se ovdje radi o jako važnin infrastrukturinim elementima, proizvodima sa stajlišta kupca ekstremno osjetljivim na "pouzdanost tvrdnji proizvođača glede kvalitete/trajnosti…" i sl., pa nije nemoguće da na nekim natječajima, mada to zvuči kao diskriminacija i omalovažavanje malih firmi, može stajati da se na natječaj sa ponudama mogu javiti "srednje velika ili velika poduzeća, sa toliko i toliko iskustva u proizvodnji te opreme, toliko i toliko referenci…" (kao jedan od osiguraća protiv neizvjesnosti glede kvaliete proizvoda kojom se naručilac štiti, ili možda tako nekom pogoduje…!) pa u takvom slučaju je velika razlika može li se KODT u toj državi zvati "srednje veliki" ili ne…

Ovo je samo jedan od načina kako ova "estetika", može čak postati i sasvim "funkcionalna estetika".

Da li se ovdje radi o primislima glede neke takve funkcionalnosti, ili se gleda samo na "ljepotu", zbilja ne znam. Ali to što teoretski može imati neku funkciju, daje ovom činu blagu prednost u odnosu na klasični stock split. Naime jedina negativnost je to što se taj dio koji je unijet u temeljni kapital ne može isplatiti kroz dividende (osim ako se kapital ponovno zbog toga ne ide smanjiti :P), no ovdje se nema namjera to činiti, vjerojanto nikada neće biti divdende veće od tekuće dobiti (ko HT što sad radi :P) pa stvarno ovo prebacivanje sa jedne na drugu poziciju nema praktički nikakvih negativnih konotacija a jedino potencijelne pozitivne, estetski i eventualno čak i funkcionalno-estetski!

@Lynx

svaka čast na pisanju, ali čim vidim takav post ubije mi želju za čitanjem :). mada ih većinu pročitam… da je 90% manje postova i da su svi ovako "dubinski" čak bi imao volju svaki dan bit na forumu.

zaključak je da od ovog može biti samo dobrog i baš me zanima kretanje cijene do dokapa.

@Lynx

svaka čast na pisanju, ali čim vidim takav post ubije mi želju za čitanjem :). mada ih većinu pročitam… da je 90% manje postova i da su svi ovako "dubinski" čak bi imao volju svaki dan bit na forumu.

zaključak je da od ovog može biti samo dobrog i baš me zanima kretanje cijene do dokapa.

….ima ovdje još jedan bitan element i fenomen koji nije zanemariv a to je da cijena dionice isto kao i na krašu neće padati nakon dividende već samo rasti..također velika razlika između nje i HT-a.. također jedan od vjerovatnih scenarija je da će ukupno gledajući nakon stock splita i dokapitalizacije
slijedeće godine dividenda biti veća (s obzirom na poslovanje firme).

A kako ti to znaš? [lol]

A kako ti to znaš? [lol]

..kristalna kugla…trkeljam nesuvisle gluposti ;-)…

Baš njih briga dal ih netko smatra velikim srednjim ili malim. Skužili su neku caku po kojoj im se više isplati uplata tih miljončeka kao povečanje temeljnog kapitala. Pošto se na rezervacije za reklamacije u garantnom roku ne plača porez na dobit isplati se rezervirati. Nakon nekog roka (tu sad neznam kojeg točno) možda nakon isteka garantnog roka za proizvod ili možda nakon isteka 5 godina i ta rezervirana sredstva podliježu porezu na dobit. Sad se ljepo to uplati kao temeljni kapital koji se ne oporezuje i na taj način se izbjegne porez na dobit u ovom slučaju cca.7mil.kn.
To je odličan potez za nas dioničare,to bi spadalo u rubriku "kako platiti manje poreza" [lol] [lol] Pošto je ljepa naša jedna od rijetkih država gdje je temeljni kapital lari fari, to jest možeš ga odmah sveg potrošiti a u registru dalje piše da ga imaš možda je to ta caka. U normalnoj državi temeljni kapital mora uvjek biti na raspolaganju a kod nas možeš odmah s tim novcima kupiti bemburu i nikom ništa.
Zašto to nije masovna pojava? E pa vjerojatno zato jer to nije interesantno muljatorima iz razloga što si ne možeš isplatiti temeljni kapital kao što si isplatiš dobit nakon oporezivanja-za sad.

ps: dežurni pametnjakovići se ne će složiti ali naravno ne znaju ni objasniti [tongue]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

@golubov

Sorry, ali moram srušiti tvoju teoriju 🙂

Da ne stvara zabune, moram reći da si potpuno promašio, te rezerve o kojima ti pričaš i one o kojima se ovdje radi su dva sasvim različita pojma.

Statutarne rezerve (to su one koje se formiraju iz dobiti!) se ovdje pretvaraju u upisani kapital. I ne može drugačije.

One druge rezerve (tj. rezervacije, da budemo precizniji) o kojima ti pričaš su nešto sasvim sasvim drugo. To dolazi PRIJE neto dobiti, i time nema nikakve veze sa dioničkim kapitalom ("dionički kapital" = "upisani kapital + “sve vrste rezervi iz dobiti" + “dobit tekuće godine”), i ne može biti predmet ovih "preraspodijela unutar kapitala" jer to uopće nije kapital.

Rezervacije se mogu samo ukidati jednoga dana (u onom iznosu koji ne bude iskorišten) i to će kroz račun dobiti i gubitka tek tada završiti u dobiti tj. kapitalu.

Ne smijete miješati rezervacije ("za rizike poslovanje") koje su nešto poput amortizacije u računu dobiti i gubitka, sa rezervama ("iz dobiti") koje su dio kapitala (nastalo dakle na kraaaju računa dobiti i gubitka, iz same neto dobiti) pa se onda lako mogu prebacivati "sa jedne police" (rezerve) u "drugu policu" (upisani kapital).

Rezervacije kada se dijelom ukinu, normalno povećaju dobit i normalno se mora platiti porez na tu dobit i nema tu šanse da se to izbjegne, pa nemoj onda širiti takve dezinformacije.

P.S. I kakav temeljni kapital (= upisani kapital) treba biti "na raspolaganju"?? O čemu ti govoriš? Pa temeljni kapital upravo i služi za kupnju "kapitalnih sredstava" za poslovanje. Često se temeljni kapital (pri osnivanju firme) niti ne uplaćuje u novcu nego stvarima (hala, strojevi… ), nikakav "novac" ne treba biti u ime temeljnog kapitala nigdje na raspolaganju (i čim se uplati ako je u novcu, odmah se pretvara u "stvarni kapital", jer to mu je i svrha).
Ovo što ti govoriš ("mora biti na raspolaganju") su možda one "zakonske rezerve", i sigurno ništa više od toga.

Lynx
trebao si pustiti golubva barem da jedan dan misli kak je jako pametan…

ovo sto si napisao je tocno [smiley]

E da vipy nije potvrdio da je to točno što je Lynx napisao jadni Lynx mi umro a da nebi nikad saznao jel je točno il nije [lol] [lol]
Ajde kolega vipy prestani se šlepati uz kolegu Linxa koji za razliku od tebe ima i znanje i kulturu komunikacije. Moj je post nagađanje-glasno razmišljanje,makar pogrešno,fučka mi se,nije mi od životne važnosti.Post kolege Linxa je demantij moje "teorije iz rukava" i napisan na način da svi nešto naučimo…..a tvoj? [undecid] Skužio sam prateči ovaj forum da i ti imaš određeno znanje ali daleko zaostaješ za Linxom pa želiš to nadoknaditi potvrđivanjem njegovih postova i cinizmom. [bye]

Pa kako sam ja shvatio ovdje se "dokapitalizira" firma sa rezervama iz dobiti dakle već je plaćen porez na dobit . U rezarvama iz dobiti novci moraju biti negdje deponirani i ne možeš sa njima upravljat a ovako će se novci preko temeljnog kapitala prebacit na žiro račun firme, a poslije u zalihe ,imovinu -zatvaranje kredita isl.

Pa kako sam ja shvatio ovdje se "dokapitalizira" firma sa rezervama iz dobiti dakle već je plaćen porez na dobit . U rezarvama iz dobiti novci moraju biti negdje deponirani i ne možeš sa njima upravljat a ovako će se novci preko temeljnog kapitala prebacit na žiro račun firme, a poslije u zalihe ,imovinu -zatvaranje kredita isl.

Tako nekako……a to sigurno nije samo kozmetika.Jer ako zatvoriš neki kredit tim sredstvima za koji si do sad plačao kamatu to znači manje plačanja kamate u budučnosti = veča neto zarada. Ako pak trošiš na nabavu repromaterijala u velikoj si prednosti kad plačaš kešom čak unaprijed ako treba,jer dobiješ bolju cijenu….ako dižeš novu kredu pod boljim uvjetima od one stare koju si upravo otplatio opet plus za firmu.
Zašto rasprava o tome?? Pokušavamo predvidjeti cijenu dionice KODT nakon dokapa…..ne odmah nako dokapa nego recimo mjesec dana kasnije.Taj nam podatak treba radi odluke kupiti ili prodati prije dana D.[sad] Po meni kupiti ali kad pogledam količine na prodaji malo se pokolebam….Osobno ne simpatiziram cjepanje dionica (smanjivanje cijene po komadu) na bilo koji način.

New Report

Close