Bogata je bila u pravu, na http://www.mojedionice.com do danas je stajao krivi podatak u dividendi za P-A, u međuvremenu su ga očito ispravili.
Lynx, možeš li možda tu evidenciju o dividendama unatrag 16 godina postati ovdje?
Evo u prilogu, godine su godine isplate (dakle "za godinu" pomaknuto za jedno mjesto u lijevo).
Nevezano uz KODT, ali zanimljiv podatak za one koji to nisu znali – u Brazilu postoji zakon da povlaštene dionice trebaju imati barem 10% (ili 8%, više se ne sjećam) veću dividendu od redovnih na ime toga što ne učestvuju u upravljačkoj strukturi, a i zato da se "mali" ulagači stimuliraju da kupuju povlaštene umjesto redovnih dionica.
Baš malo pogledao izvješće od prošle godine i vidljivo je da su statutarne rezerve koje su bile skupljane za povećanje kapitala u 2009. narasle za 18 mil kn, a samo u ovom kvartalu bila su 17 mil kn (naspram 6 prošle godine) Jedino me zanima da li će prestati tako velike količine rezerviranja kad se napravi dokap.
Savage, nemoj brkati Rezerve iz dobiti (AOP 020) i Rezerviranja (AOP 027). Povećanje kapitala će se napraviti premiještanjem Rezerva iz dobiti (AOP 020) u Temeljni (upisani) kapital (AOP 018). Ono oko čega se dosta diskutira su bilančna Rezerviranja (AOP 026) koja se na kraju godine prebacuju (djelomično) iz računa dobiti i gubitka, stavka Rezerviranja (AOP 047).
Nitko još nije ponudio zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto se toliko izdvaja u rezerviranja. Ono što znam je da i matica i ostale članice koncerna Končar tako rade, tj. mnogo izdvajaju u rezervacije u ‘debelim’ godinama, a otpuštaju ih u ‘mršavim’, izglađujući tako dobit. Primjer otpuštanja značajnih rezervacija imali su pred koju godinu Končar mjerni transformatori (KOTR), kada su usprkos slabijim poslovnim rezultatima prikazali dobit i podijelili dividendu.
Graham se u svom Inteligentnom investitoru rezervirano pozitivnim tonom osvrnuo na takvu praksu računovodstvenog ‘izglađivanja dobiti’ koja je bila svojstvena konzervativnim kompanijama starog kova, ali je napomenuo da bi ipak prema njegovom mišljenju kompanije trebale u financijskim izvješćima iznositi realno trenutno stanje financijskih pokazatelja. Na investitorima je onda da kreiraju svoje analize i donose zaključke na temelju višegodišnjih trendova u razvoju poslovanja tvrtke.
thx! nešto sam naučio. Da nije tih nesretnih rezervacija dobit bi ovo tromjesečje bilo bar duplo veća, a do sljedeće godine imali bi 200 kn dividende. S druge strane neka rast dobiti ostave za neka bolja vremena na burzi [proud]
Energetski transformatori (KET) pokupili još jednu nagradu za najboljeg izvoznika:
Čestitke!
Energetski transformatori (KET) pokupili još jednu nagradu za najboljeg izvoznika:
Čestitke!
Čestitke sestrinskoj firmi!
A sljedeće godine možda mi dobijemo… naime naš izvoz je vrhunski i stalno napreduje, podsjetite se npr. u ovom lijepom, cjelovitom i detaljnom izvješću stavki "europske zemlje bliže Hrvatskoj", "ostale europske zemlje", "zemlja Zaljeva, Bliskog istoka i Afrike"… tako lijepo izbalansiran izvoz po različitim tržištima… takvo nešto malo koji izvoznik u RH ima.
http://www.koncar-dst.hr/dokumenti/2009%20Koncar%20D&ST-Godi%C5%A1nje%20izvje%C5%A1%C4%87e.pdf
Nitko još nije ponudio zadovoljavajući odgovor na pitanje zašto se toliko izdvaja u rezerviranja. Ono što znam je da i matica i ostale članice koncerna Končar tako rade, tj. mnogo izdvajaju u rezervacije u ‘debelim’ godinama, a otpuštaju ih u ‘mršavim’, izglađujući tako dobit. Primjer otpuštanja značajnih rezervacija imali su pred koju godinu Končar mjerni transformatori (KOTR), kada su usprkos slabijim poslovnim rezultatima prikazali dobit i podijelili dividendu.
prije 3 godine sam rekao da uprava KODT ima politiku da neto dobit mora biti malo veca od a) plana b) dobiti prosle godine… vjerovatno je Upravi bonus shema tako nemjestena
[lol]
nadalje, plan i za ovu godinu je malo povecanje [wink]
no s druge strane, onaj k’o se i malo kuzi u fundamentalnu analizu, vrednovanje kompanija, racunanje cash flow, zna "procitati" koliko su vrijednosti stvorili, koliko god racunovodstvene gimnastike radili..
Vipy, pogledaj godišnje izvješće sa bilješkama. Pod stavkom troškova osoblja stoji:
– Neto plaće u iznosu od 41.913.280 kn (2008. godine u iznosu od 39.665.174 kn) sadrže i primanja Uprave Društva koja se sastoje od plaća Uprave u iznosu od 1.339.872 kn (2008. godine u iznosu od 1.360.422 kn) i rezerviranog bonusa Upravi u iznosu od 689.664 kn (2008. godine u iznosu od 718.400 kn), te su sastavni dio iskazanih troškova osoblja.
Ako u gornje iznose ubacimo cca 380 zaposlenih i 5 članova uprave, vidi se da firma daje dobre plaće, ali ne i besramno dobre. To se također odnosi na plaće i bonuse upravi. Za mene kao malog investitora je to veliki plus.
@rocky
Zanimljivo, mada ja mislim da bi bilo najbolje da postoje samo redovne dionice.