Samo ROA I ROE su ono što vas treba zanimati…
Bolje je kupiti i tvrtku na 5 bookova koja ima visok ROE nego lopatara na pola booka koji nemre spojit ni struju pod vodom hihihihi
brutalno,
jos su i rezervirali 17 milijuna kuna (prosle godine prihod 177 mil kuna – rezervacija 6 mil kuna, ove godine prihod 199 mil kuna a rezervacija 17 mil kuna – hi,hi, hi)
da mi je znati kako to racunaju :))))))))))))))
u svakom slucaju kada se pogleda EBITDA – odnsno rezultat prije racunovodstvene gimnastike rezultat je brutalan… Mogu oni skrivati dobit koliko hoce, ali se ne moze sakriti koliko novca stvaraju :)))))))
hint – pogledati troskove kamate prosle i ove godine
brutalno,
jos su i rezervirali 17 milijuna kuna (prosle godine prihod 177 mil kuna – rezervacija 6 mil kuna, ove godine prihod 199 mil kuna a rezervacija 17 mil kuna – hi,hi, hi)
Pa valjda ovako:
Rezervacije služe za pokiravnje troškova otklanjaja kvarova nastalih u garancijskom roku.
Kolika je vjerojatnost reklamacija za što i iz toga projiciran potenicjalni trošak? Pa… svaki proizvod je više manje unikatan, po narudžbi, statistike iz prošlosti nisu dovoljne… pa nema neke potpuno egazktne računice nego to procjenjuje odgovorna osoba, metodom palca 😀
Oni su konzervativni poduzetnici, igraju na sigurno… sve su konzervativiniji, pa onda te njihove procjene… s vremenom: "ispadaju sve jače" 😀
Nema ništa loše "u igranju na sigurno".
Pravi poduzetnik zna kada treba riskirati… i kako, a gdje je dobro igrati konzverativno! [thumbsup]
Ujutro kupio 5kom po 2255 i trenutno mi je KODT 25% portfelja.
Ponekad se pitam je li uopće potrebna diverzifikacija kad imaš ovakve tvrtke.
Konstantan rast prihoda i dobiti od 105.Ovo bi i Buffet kupio
Jedino što mi je žao kad su prodavali na 2000 nisam pokupovao više… ali je zato bilo gušt skinut zadnjih 6 komada na 217x pa je sad 43% udjela nije ni to loše :). Mislim da je sad jasno kako upravo štima stavku dobiti kroz rezervacije. prodaja porasla oko 15% a rezervacije skoro 200%. No dobro, samo neka ide, kad krene boom na burzi prva ozbiljna stanica je 3000.
brutalno,
Pa valjda ovako:
Rezervacije služe za pokiravnje troškova otklanjaja kvarova nastalih u garancijskom roku.
Kolika je vjerojatnost reklamacija za što i iz toga projiciran potenicjalni trošak? Pa… svaki proizvod je više manje unikatan, po narudžbi, statistike iz prošlosti nisu dovoljne… pa nema neke potpuno egazktne računice nego to procjenjuje odgovorna osoba, metodom palca 😀
Oni su konzervativni poduzetnici, igraju na sigurno… sve su konzervativiniji, pa onda te njihove procjene… s vremenom: "ispadaju sve jače" 😀
Nema ništa loše "u igranju na sigurno".
Pravi poduzetnik zna kada treba riskirati… i kako, a gdje je dobro igrati konzverativno! [thumbsup]
[/quote]
prije par godina, hebemu starim, rekao sam da ce kodt "zauvijek" imati malo povecanje dobiti…
s ovoliko rezervu kreiranih u bilanci, garantiran je porast dobiti u nekoliko slijedecih godina. dam se kladiti da uprava ima ugovor koji definira bonus po neto dobiti [lol]
ipak lijepo je vidjeti na prihodima da "krizne" godine uopce nisu utjecale na KODT, odnosno, bar se to ne vidi na zbog konstatnog rasta prihoda od 2004
Zanimljiv Economistov članak donosi pregled stanja u kineskom elektroenergetskom sektoru:
http://www.economist.com/business-finance/displaystory.cfm?story_id=16015467
Ja sam jučer mislio zamijeniti P-A za R-A, ali nisam uspio. Imam duplo više P-A nego R-A pa sam ih tija malo razvodniti.
Kakva je situacija kod vas ostalih s omjerom tih dviju dionica.
Ja sam jučer mislio zamijeniti P-A za R-A, ali nisam uspio. Imam duplo više P-A nego R-A pa sam ih tija malo razvodniti.
ja imam samo r-a
Samo p-a.
Računam da Končar d.d. ima dovoljno redovnih dionica da na GS može izglasati što god želi. U tom slučaju mi redovna dionica ima točno toliko pravo glasa kao i povlaštena dionica. Nula.
Osim toga, pošto na ovu dionicu gledam prije svega kroz dividendu, povlaštena mi ima bolji yield.
60% R-A