Koliko je meni poznato, a je [lol], vecina ulagaca ne koristi DCF i smatra se da je vrhunac FA, gledanje P/e i p/bv ratio….
Jednom prilikom sam razgovarao s vlasnikom investicijskog drustva koji nije bio siguran da li je Dcf market approach.
koliko ljudi uopce kod multiipli gleda EV ili TIC… Usporedba po multiplima i donosenje odluke, a bez da pogledas koliko firma ima duga je ipak nesto sto granici s neznanjem… OK, kod malih ulagaca je to nesto sto se i ne mora ocekivati, ali kad OIF idu ulagati u firmu, a da ne pogledaju
1. koliko je kompanija duzna
2. koliko ce morati platiti kamatu
3 . Koliko ce platiti glavnice
4. da li ce uopce moci platiti glavnicu
to je nesto sto zabrinjava… a mozda i razlog zasto smo tu gdje jesmo…
Sam DCF nije sajns fiksn, no medjutim tera te da razmisljas u kojoj industriji firma radi, da pogledas sto se dogadja s operativnim kapitalom, koliko ulazu (CAPEX) i da vidis da li uopce firma stvara cash flow ili svake godine “jede sama sebe”, a takvih kompanija ima na burzi i jos su uvijek precijenjene, bez obzira na pad cijena koji im se dogodio
Samo vodite racuna kod DCF-a… To ne daje cijenu po kojoj treba kupovat, nego prodavat. 20-30% ispod se stavis na ask i to je to.
Bilo bi zanimljivo čuti na koje firme to misliš, makar tome nije mjesto na ovoj temi. Možda recimo HDEL?
Propustio sam temu prošle godine, pročitati ću što se pisalo o tim rezervacijama.
Ono što se meni čini je da malo ljudi uspoređuje isti kvartal ove i prošle godine, svi uglavnom gledaju 2 uzastopna kvartala.
Porast prihoda prodaje, aktive i ostalih elemenata daje potpuno drugačiju sliku kad se tako uspoređuje.
Samo vodite racuna kod DCF-a… To ne daje cijenu po kojoj treba kupovat, nego prodavat. 20-30% ispod se stavis na ask i to je to.
naravno da nist nije bitno, ni sto firma radi, da li zaradjuje ili gubi pare, koliko ima duga, nista nije bitno,,,
da bi stavio na ask, moras nesto i imati
Kodt je kumulativno stvorio iz operativnog poslovanja 63 mio kuna (kumulativno)- to se lijepo vidi u isplatama dividendi, smanjenjenju duga…
u isto vrijeme, hdel ma operativni minus od 76,4 mio kuna
imao sam hdel – kupovao sam je od 500 do 730 kn tijekom 2006, rijesavao sam se je od 1500 do 2000,
naravno da nist nije bitno, ni sto firma radi, da li zaradjuje ili gubi pare, koliko ima duga, nista nije bitno,,,
da bi stavio na ask, moras nesto i imati
[/quote]
Pa nije bitno sto rade… Kako ce ti to pomoci!? Eto recimo, jel ti znas kolka je permeabilnost vakuuma ili kolka je struja magnetiziranja tog famoznog transformatora? Kolko namota ima na primaru, kolko na sekundaru? Uostalom, da li je to strujni ili naponski trafo!? Kako to provuc kroz DCF!?
ja nisam insider i to sam nekoliko puta napomenuo, da sam insider, onda bi to tako radio i naplatio, kao sto inace naplacujem…
ovako vidim sto citam iz fina izvjesca i revizorskih izvjesca
da, stavio bih odmah na ask 20-30% ispod onoga sto se dobiva DCF – to je 7000-8000 kn
zasto mi je bitno sto rade?
zato sto uvijek slijedim ovo
http://www.investopedia.com/terms/t/topdowninvesting.asp
ovo je nesto sto bi trebalo biti univerzalno, bez obzira na pristup – FA ili TA, inace cemo imati trgovinu zdenkom na svim dionicama
Evo malo usporedbe sa peer firmama (emerging market proizvođači transformatora slične tržišne kapitalizacije kao i KODT):
Kina:
http://finance.google.com/finance?q=JST
Indija (tečaj 1EUR = 62 INR):
http://finance.google.com/finance?q=BOM:532757
http://finance.google.com/finance?q=BOM:532717
http://finance.google.com/finance?q=BOM:504008
Vidljivo je da su dionice svih microcap firmi prošle slične padove trž. kapitalizacije kao i KODT. Sve imaju sličan CAGR prihoda i dobiti kao i KODT.
Sektorski outlook se nije promijenio, dakle i dalje izuzetno bullish. Knjige narudžbi se i dalje pune planiranom dinamikom. Nema profit warninga.
Kakav zaključak izvući? Bez obzira na fundamente, dionice growth firmi male kapitalizacije trže se na iracionalno niskim multiplama, a investitori dobivaju nevjerojatnu vrijednost za novac.
ajd sad lijepo svi skupite za ćevape s lukom za vipya … ovakvu besplatnu školu ne ćete nigdje naći …
Pa nije bitno sto rade… Kako ce ti to pomoci!? Eto recimo, jel ti znas kolka je permeabilnost vakuuma ili kolka je struja magnetiziranja tog famoznog transformatora? Kolko namota ima na primaru, kolko na sekundaru? Uostalom, da li je to strujni ili naponski trafo!?
Mene zanimaju te zackoljice, pa ako je kolega raspolozen da to malo poblize elaborira?
Kodt je kumulativno stvorio iz operativnog poslovanja 63 mio kuna (kumulativno)- to se lijepo vidi u isplatama dividendi, smanjenjenju duga…
Kako to da je FCFF u negativi? I to dosta kad se usporedi sa prijašnjim kvartalima.
Ovo što se tiče top-down investinga djeluje mudro. Ali mi smo zemlja gdje se kupuje ono što svi kupuju a ne ono što valja… Kao stado ovaca.
Ja poznajem KODT kao firmu i znam da im poslovanje u budućnosti nije upitno. Ovakva cijena mi odgovara jer mislim da je stvarno smiješna pa ću lagano skupljati dionice. Relativno sigurna dividenda od cca 100kn (vjerojatno i više) također pomaže. Odmaže to što je očito da nije interesantna fondovima. Makar možda netko i kupuje zadnjih mjeseci pa se još ne vidi. Po nalozima za kupnju mi djeluje kao fondovska igra ne kao nalozi malih ulagača. Eh da mi je bar za usporediti iz SDA knjiga dioničara za svaki mjesec ove godine.
Nego baš me zanima da li će možda koje godine biti iznenađenje u vidu isplaćivanja više od 50% dobiti u dividendu?