rocky,
di je dcf za KODT po 2500?
evo par stvari za dcf i FA opcenito (vec se vec nalaze na temi fund analiza)
dcf za kodt
capm 14.5%
wacc 12%
kao osnova koristena EBITDA zadnja 4 kvartala
rast od 15% u 2009 – zbog povecanja kapaciteta
inace CAGR za EBITDA u razdoblju 2004-2007 je 77% (prosjecni godisnji rast EBITDA je 77%), tako da ovdje predvidjam znatno usporenje rasta, odnosno uzevssi u obzir inflaciju, realni rast je 1-2%
Evo ti ovdje za početak pa pročitaj.
Vaš link
Zatim progooglaj za dodatno razjašnjenje nekih pojmova. Nakon par sati ćeš biti lud od brojeva i formula. Svaki puta kad kreneš proučavati jedan pojam, stvore se još 3. Pa još kad te wacc i fcfe opale po glavi… A tek beta? Ne želim nikome uskratit to zadovoljstvo… [lol]
Inače imaš po netu hrpu raznih DCF kalkulatora a koliko su pouzdani i ispravno izračunati to je druga priča.
znam ja prijatelju i sta je decef i sta je trosak kapitala i kako se radi i koje su zamke.
ali zelio bih vidjeti tvoj!
pa da vidim di se razlikujemo, buduci je tvoj vec gotov sa jasnom cifrom.
hvala!!
nemam kodt, bas zato mi i treba tudji(tvoj) dcf.
[wink]
rocky,
dcf za kodt
capm 14.5%
wacc 12%
inace CAGR za EBITDA u razdoblju 2004-2007 je 77% (prosjecni godisnji rast EBITDA je 77%), tako da ovdje predvidjam znatno usporenje rasta, odnosno uzevssi u obzir inflaciju, realni rast je 1-2%
evo meni materijala za moj seminarski rad …
🙂
rocky,
To je bilo neko automatizirano smeće gdje sam upucao negativne i loše vrijednosti pa sam ga uspio spustiti do 2500kn… [lol]
Nego, vidim da ROE i ROA imaju relativno stabilan rast zadnjih godina a za EBIT i EBITDA dobijam čudne vrijednosti koje neću ni stavljati.
Daj reci da li bih za EBITDA osim amorizacije trebao gledati i vrijednosno usklađenje i rezerviranja? Ta stavka je prošle godine u zadnjem kvartalu bila 30 miliona…
Što točno ulazi u tu stavku u izvješću?
To je bilo neko automatizirano smeće gdje sam upucao negativne i loše vrijednosti pa sam ga uspio spustiti do 2500kn… [lol]
jeli to sa weba?
moze link, pls?
thx
rocky,
dcf za kodt
capm 14.5%
wacc 12%
pozdrav
ovako to rade profesionalci [thumbsup]
ja sam malo racunao( inace DCF nije neka kvantna matematika fizika… al vrijedi pravilo o smecu i podatcima koje stavljas u analizu-takav rezultat i dobijas) al ne mogu to ni usporedjivati sa postom iznad pa evo jedna excelica mozda nekom bude zanjimljiva
wacc 25%? [rolleyes]
pozdrav
nisam ja mislio sa svojom tablicom izracunat tocnu vrijednost kao sto je to napravio kolega vipy vec pokazat kako DCF nije misteriozna i neshvatljiva metoda.
a wacc i stopu rasta mozes promjeniti na tablici.
1. o rezervacijama necu pricati, zato sto smo to vec nekoliko puta razglabali. Cinjenica je da po njima do sada uopce nije bilo cash flow-a
2. ROA raste, dok je rast ROE usporeniji. To je naravno posljedica neceg sto je izrazeno u DuPontu
ROE= net profit/sales x sales/asset x asset/equity jer je KODT u zadnjih nekoliko godina znacajno smanjio dug-posljedica snaznog operativnog cash-flow-a
kao sto sam napomenuo ja sam isao sa pesimisticnim rastom,
uz to required return za kapital mi je 14.5% jer sam dodavao premije za diskonte
uz sve to, dcf daje vrijednost oko 10 000
multiple na EBITDA/EBIT (bez prilagodbi) daju vrijednost oko 7000. Pretpostavka je da bi kod teoretskog preuzimanje, cijena u rangu 7000-11000+ bila cijena po kojoj bi preuzimanje islo.
Zasto cijena na burzi nije takva,
mogu pretpostaviti 2 kljucna razloga
1. Stanje na burzi i financijski poremacaji u globalu
2. Premalo ljudi koristi/zna FA pri donosenju odluke o kupnji ili prodaje
Zasto cijena na burzi nije takva,
mogu pretpostaviti 2 kljucna razloga
1. Stanje na burzi i financijski poremacaji u globalu
2. Premalo ljudi koristi/zna FA pri donosenju odluke o kupnji ili prodaje
To meni nije jasno.
Više puta sam postavljao ovdje pitanje zašto cijena ove dionice ne slijedi poslovne rezultate firme pa nisam dobio niti jedan zadovoljavajući odgovor.
Ovo pod 1 stoji ali točka 2 mi baš i ne djeluje uvjerljivo. Sigurno je barem nekoliko ljudi sa pristupom većim količinama novca radilo analizu i sigurno je bar nekima ispala vrijednost slično kao i tebi. Zašto onda ne kupuju?
Da je posrijedi lagana akumulacija onda bi cijena dionice vjerojatno malo sporije padala nego crobex. A već bi odavno netko kupio onaj paket od Ilirike.