Podijelio bih s forumašima svoje razmišljanje vezano uz projekcije budućeg poslovanja, i bio bih zahvalan za ispravke/dopune jer sam nemam nikakvih insajderskih informacija i možda su neke od mojih pretpostavki pogrešne.
Tijekom zadnjih mjeseci događa se znatan pad cijena ulaznih sirovina (bakar, lim, čelik). KODT prilikom ugovaranja novih poslova u cijenu proizvoda ugrađuje cijenu sirovina na terminskim tržištima. To znači, uz pretpostavku da je knjiga narudžbi popunjena za sljedećih 1,5 godina, da u tom razdoblju prihodi po jedinici proizvoda neće padati zbog manjih ulaznih troškova.
Nakon toga slijedi pad prihoda po jedinici proizvodnje što bi se na profitabilnost poslovanja trebalo odraziti na jedan od 3 načina:
a) neutralno, što znači da KODT u potpunosti na kupca prevaljuje rast/pad cijena sirovine, a svoju maržu po jedinici proizvoda zaračunava u apsolutnom iznosu.
b) pozitivno, što bi značilo da KODT djelomično na kupca prevaljuje promjenu cijena sirovina; maržu zaračunava u apsolutnom iznosu.
c) negativno: na kupca se prevaljuje cijeli pad cijena sirovine, a KODT maržu zaračunava u relativnom iznosu od finalne cijene jedinice proizvoda.
Mislim da je najvjerojatniji scenarij (a) neutralni utjecaj na profitabilnost uz manje prihode po jedinici proizvodnje, ali bio bih zahvalan za nečiji ispravak ili potvrdu te pretpostavke ako netko ima detaljnije informacije o politici formiranja cijena u KODT-u.
pa isto tamo, al ne može ni to vječno… [lol]
u svakom slučaju u ovoj dionici mislim da budala nema, a papira ponestaje…
još samo ona smrdljiva umiruća šugava ilirika – jao što ih volim! [lol]
p.s. ovaj kvartal prihode očekujem veće cca 30-40%, dobit je kod kodta ionako konzervativno šarena tako da ne očekujem ništa posebno, al prihode mi nemoš muljat! [smiley]
evo nisam se javljao bas u zadnje vrijeme…
enivej…dokupio jos malo…snizio ulaz na povlaštenoj na nekih 2500
sve u svemu zadovoljan sam…
što se tiče ilirike i hpb-a… nek idu van… pa zato smo i na bidu da im pomognemo…
očekujem fino izvješće… ako ikog na našem tržištu takve stvari uopće zanimaju vise…
pozdrav
Ni jedna dionica ne može znatno porasti bez "sponzorstva" od strane velikih ulagača.
Dok se netko novi ne zainteresira za KODT sumnjam da će se vratiti na stazu stare slave.
možda su zlostavljanja ilirike prestala dolaskom love od ine!? [pray]
ionako bi svaka daljnja njihova uberrasprodaja značila da sad prodaju nešto kupovano preko 4000…
1. KONČAR-ELEKTROINDUSTRIJA D.D. 65.827 67,80 Osnovni račun
2. FLORIČIĆ KRISTIJAN 4.958 5,11 Osnovni račun
3. HPB D.D. 4.868 5,01 Skrb. račun
4. HPB D.D./HPB-INVEST – HPB GLOBAL OIF 2.994 3,08 Skrb. račun
5. PBZ D.D./ILIRIKA JUGOISTOČNA EUROPA 1.410 1,45 Skrb. račun
6. HPB D.D./HPB-INVEST – HPB DIONIČKI OIF 1.119 1,15 Skrb. račun
7. KNEŽEVIĆ NIKOLA 932 0,96 Osnovni račun
8. HPB D.D./HPB-INVEST – HPB DYNAMIC OIF 800 0,82 Skrb. račun
9. LEVAČIĆ JURAJ 500 0,51 Osnovni račun
10. BELAMARIĆ JOSIP 452 0,47 Osnovni račun
Ukupno: 86,37
Kako zmrklica nije bilo par dana, a ja bio u gužvi…. vidim da je HPB kupio 266 komada. A taj dan na burzi prošlo samo 74 komada. [shocked] [huh].
što bi to trebalo značiti….
možda nekom puko margin call, pa su mu dali keš, a uzeli njegove dionice pa stavili na skrbnički…
[smiley]
Jel to wunderu puko margin? [tongue]
ne, puko mu je čir na želucu [lol]