jao vlad, primi se ti tehnikalija to ti bolje ide od fundamenata i procjena poslovanja kompanija!
šta si počeo i ti ulagat po booku, nekretninama, zemljištima, imovini i ostalom? [rolleyes]
čekaš da ti likvidiraju firmu da bi se namirio zemljištem? [smiley]
al zapravo oćeš reć da su puno bolje firme koje s puno imovine stvaraju malo nego s malo puno, jel?
http://mojedionice.com/fund/IzvFundUsp.aspx?idDrz=1&god0=2008&filtGod1=0&pok1=12&filtOd1=0.01&pok2=11&pok3=69&nacGod=0&Likv20=0&idPer=38&SortDir=uzl
obratiti pažnju na ovaj konzervativni pokazatelj…
znam sve što se može prigovoriti kreativnom računovodstvu, ali bilanca je bilanca.
Nisam siguran što želiš reći s ovim postom, ali čini mi se da želiš pokazati kako je prema tom konzervativnom pokazatelju (P/B), kodt precijenjen. Kao prvo, ovo je pokazatelj za 2007. godinu. Od tada se promijenila BV. BVPS je prema cijeni od 1600 kuna 1,47 što sasvim sigurno nije puno za poduzeće s ovako velikim stopama rasta (što ne garantira da će biti velike i u budućnosti)
Uostalom P/B je vrlo promjenjiv. Evo prije godinu dana P/B kodta je iznosio 6 i nešto.
jao vlad, primi se ti tehnikalija to ti bolje ide od fundamenata i procjena poslovanja kompanija!
šta si počeo i ti ulagat po booku, nekretninama, zemljištima, imovini i ostalom? [rolleyes]
čekaš da ti likvidiraju firmu da bi se namirio zemljištem? [smiley]
al zapravo oćeš reć da su puno bolje firme koje s puno imovine stvaraju malo nego s malo puno, jel?
svakim postom dokazuješ kako nemaš blage ni o čemu.
pozdrav
Međutim ono što me najviše smeta kod ove firma je financijska poluga. 2,15 je dostavisoko.
Mislim da to ovdje nije nikakav problem. Najveći dio kratkoročnog duga je prema dobavljačima, s rokovima plaćanja cca. 90 dana (vidi materijalne troškove prodane robe). Uz to, potraživanja od kupaca su im još nešto veća, ali opet to su plaćanja u cca. istom roku. Dakle dug pokriven potraživanjima – to je dobro.
Kamatonosni dug je na konzervativnim razinama.
Ima li netko da zna što se krije pod: ostale kratkoročne obveze?
http://mojedionice.com/fund/IzvFundUsp.aspx?idDrz=1&god0=2008&filtGod1=0&pok1=12&filtOd1=0.01&pok2=11&pok3=69&nacGod=0&Likv20=0&idPer=38&SortDir=uzl
obratiti pažnju na ovaj konzervativni pokazatelj…
znam sve što se može prigovoriti kreativnom računovodstvu, ali bilanca je bilanca.
Vlad,
ajde ti reci sto si ti htio reci s ovim..
ostale obveze su primljeni predujmovi za buduce poslove (znaci za poslove koje su ugovoreni za buducnost i djelomicno naplaceni- procitati revizorsko)
obveze prema dobavljacima, za one koji ulazu u dionice nije nesto sto se zove dug, vec ulazi u working capital isto kao sto ulaze primljeni predujmovi.
Egotrip je došo ovdje gluparat jer mu je to kao jedini target koji nije pogodio.
I onda kad mu ljudi koji nešto znaju o FA ozbiljno odgovaraju nema što reći.
@mici,
onaj k’o ovako racuna financijsku polugu i zatim stavlja P/B od 6 ima za potrebu samo jednu stvar – drukanje, eventualno da nema pojma o osnovama financija [tongue]
Vlad,koji je slijedeči target [rolleyes]
sljedeći bi trebo bit drito 0…
kapitalizam bi trebo umrijet…
a meni će i dalje kapat dividenda kao utjeha! [lol]
@mici,
onaj k’o ovako racuna financijsku polugu i zatim stavlja P/B od 6 ima za potrebu samo jednu stvar – drukanje, eventualno da nema pojma o osnovama financija [tongue]
Isprika
Nije riječ o fin. poluzi nego o koeficijentu financiranja i po mojoj brokerskoj jući iznosi 2,15 ikao ja dobivam drugačije brojke – 1,65. A P/B je bio 6 u jenom trenutku prošle godine pri vrlo visokim cijenama.