Uspoređivat ADRIS i KODT je obična glupost. ADRIS je primjer tvrtke koja je izgubila kompas, odnosno loša uprava. Jednostavno nisu znali što da naprave s gotovinom koju su imali. ADRIS je uglavnom priča o propuštenim šansama.
Eh to vam je burza: psihologija… nerazumijevanje dubine određene tvrtka nego samo gledanje cijene dionice uz površno čitanje fin. izvještaja… zbog kojega su mnogi ljudi željni kupovine Adrisa vrlo sretni, zbog ovakvog stava o Adrisu (koji je izrazito raširen) cijena je ovdje gdje je, i mnogi su zbog toga sretni, to je razlog zašto ljudi eure koji talijani i nijemci ostavljaju za apartmane umjesto u jednu od banaka mijenjaju u kune u kupuju Adris. A bit će talijana i nijemaca i nagodinu, pa i sljedeće, i onu godinu iza… pa zato bolje da cijena stoji tu gdje jeste, pa da imamo lijepu alternativu oročavanju (viškova) eurića u banci – dionica Adrisa je kao prvo puno sigurnija od bilo koje nediverzificiarne oročene štednje (prije će propasti bilo koja od naših banaka nego Adris grupa – a Adrisov keš je lijepo diverzificiran u mnoštvo banaka), a potencijalni prinos za sljedeće naraštaje neusporedivo veći od bilo koje oročene štednje ili slične nisko rizične investicije.
Imate pravo, KODT i ADRS su dvije potpuno različite kupnje, ova druga neusporedivo sigurnija, međutim ova prva (obzirom na ove cijene) osjetno većeg potencijalnog kapitalnog prinosa na srednji rok, na duži rok… e to je već pitanje, na duži rok vjerojatno dođe na isto, dakle sve (izbor jedne od ove dvije "različite" dionice) ovisi o ulagačkom horiznotu i pragu tolernacije na rizik.
P.S. Uprava Adris grupe je vjerojatno najmudrija (lukavija, dalekovidnija, opreznija i "potkovanija" za izazove budućnost) od bilo koje ne samo uprave u Hrvatskoj nego vjerojatno i puno šire. Svatko ima svoje mišljenje, moje je kao što vidite dosta drugačije od dominantnog mišljenja.
P.P.S. Često je ležati na kešu "velikim investitorima" jedina opcija, mnogi "velikani" su konstantno u tom problemu (višak keša) – i opet dugoročno imaju bolje performanse "od tržišta": zato što je paradigma "tko riskira taj profitira" jedna od najvećih zabluda, stvar je da "netko tko riskira profitira" (češće izgubi!), prava istina je: "mudarost, strpljivost i čestitost jedini su jamac dugoročnog uspjeha".
[/quote]
Nije tema o Adrisu, ali bas me zanima kako ce ove godine izgleda financijski prihodi s obzirom na stanje s fonodvima ove godine.
Ležat na novcima nije smisao vođenja firme. Treba znat sto učinit s novcima. Osobno smatram da je najogre za firmu (a pogotovo za dioničare) držat novce u banci i pustit da ih inflacija jede. Za dioničare bi bilo najbolje da su povećli iznose za dividende. S novcima, koje su oni imali pred nekoliko godina, puno više toga se moglo napravit.
Adris je također podcjenjena dionica, ali osobno smatram da je uprava mogla napravit puno više prethodnih godina s obzirom na sredstva s kojima je raspolagala.
mene ne smeta što si ti unutra i gubiš svoje pare, ali me smeta što laziraš i pušeš dionicu pokušavajuci ljudima objasniti kako nešto što ne vrijedi vrijedi…Napravi dcm metodu, aku uopce znas sto je to pa ces dobiti fer vrijednost!
Ferengi se je već osvrnuo na ovaj post, no ja ću malo proširiti osvrt..mislim da je to potrebno da se ne bi bez veze stvarala panika.
Pjerino, koliko dugo pratiš KODT i što zapravo znaš o toj firmi? Znaš li kakva je struktura prihoda i kakva se potražnja može očekivati za proizvodima KODT-a u slijedećim godinama? Znaš li kakve prihode KODT planira u slijedećim godinama i zašto? Naravno da ne znaš, jer inače ne bi pričao ovakve stvari. Mislim da bi trebao biti malo skromniji u pisanju svojih poruka, jer očito ne samo da nisi dovoljno informiran, već ne znaš ništa o ovoj dionici.
I ako ima barem 20 dionica koje su bolje od KODT-a, budi spreman argumentirati te svoje tvrdnje-i navedi te dionice sa obrazloženjima..ili nemoj davati takve izjave. Ili ti je cilj cimati nadolje na primitivan način?
Vidim da si u zadnjim postovima jedno desetak puta spomenuo dcm metodu..pa da znaš nešto više o istoj onda bi znao i zašto ona nije uvijek najprikladnija mjera za vrednovanje neke dionice, naročito u hrvatskim uvjetima. Hrpa članova foruma ovdje nauči nešto malo pa onda misle da su popili svu pamet svijeta i da mogu objašnjavati naokolo što je a što nije dobra investicija. Prvo je to bilo p/b, pa onda p/e pa onda p/s a sada svi misle da su najpametniji ako znaju što je to dcm.
I zadnje-kažeš da će KODT otići sa burze. Znaš li ti uopće što pričaš? Znaš li što je sve potrebno da bi se neka firma povukla sa burze? I zašto se KODT ne može samo tako povući sa burze?
Ako ne znaš odgovore na sva ova pitanja bilo bi pametnije da se suzdržavaš od daljnjih komentara.
[/quote]
koliko je meni poznato, DCM metoda je Karojeva izmisljotina..
po meni, KODT definitivno vrijedi vise, i sto je jos vaznije vrijedit ce jos!
a to je ono sto je bitno.da ima jos jeftinih firmi, ima, ali sve ce to doci na svoje.
ali ja ne znam zasto se svi pale na Pjerina, mi na INDG smo se skompali s njim, a isto nas je ovako svaki dan provocirao, pricao kako "nema plate" i kako sve ide u qurac, a nakon toga je INDG izbacila super izvjesce. [tongue]
da nebi bilo da mene nema, samo se držim onog što sam rekao da ovdje se više ne planiram nadj. s psihopatima, multinickovima i obitelji baričević! [lol]
moje mišljenje o firmi/dionici se zna, a vipyu bi još jednom zahvalio na jednoj od najkvalitetnijih analiza, ako ne i najkvalitetnijoj koju je iko do sad napravio i objavio na forumu! [thumbsup]
moje mišljenje o firmi/dionici se zna, a vipyu bi još jednom zahvalio na jednoj od najkvalitetnijih analiza, ako ne i najkvalitetnijoj koju je iko do sad napravio i objavio na forumu! [thumbsup]
jel ti to febo rekao da napišeš ??
ha ha ha ha ha ha ha ha hah ah
da nebi bilo da mene nema, samo se držim onog što sam rekao da ovdje se više ne planiram nadj. s psihopatima, multinickovima i obitelji baričević! [lol]
Mozes mi objasniti kad si kupovao kodt na 5 k
-kako si došao do vrijednosti da je to tada bila podcijenjena dionica,
-koliko si racunao WAC za naredni period,
-mozes mi objasniti kako se kodt sada misli širiti,
-objasnit njihove kapitalne investicije i naci opravdanje za njih, ako uopce znas sto su kapitalne investicije?
Hvala lijepa!
p.s. neda mi se točno citirat, pa ću parafrazirat prema ako se ne varam knjizi “buffetov način” ako ne možete podnijet da vam se vrijednost investicije prepolovi vi definitivno niste za burzu, a kada se to dogodi ne gledajte na to kao gubitak nego kao priliku za dokup
Molim odgovor buduci da wunderkind ne zna od nekog drugog..
Molim takodjer moderatore sa utjecu na nekulturu kolege, jer upotrebljavati takve izraze poput " nadjebavanja" i kolege nazivati psihopatima nije ok.
ETO za ostale buduci da navedeni ne zna, neka mi predoci WACC, projekciju za kapitalna ulaganja, investicije, te ocekivan povrat sredstava na ta ista ulaganja..na koji nacin vi vidite širenje ove firme, po meni slicni problemi kao i kod eriksona..a fajdo ce i dalje s raificom prema bidu.
A kolega koji me proziva da ne znam sto je DCM, ako ga bas zanima, jedina prava skola DCM metode je na sorbone universitiju, ako je to završio ja povlacim sve napisano..A oni koji mješaju DCM i DCF pojma nad pojmom nemaju, DCM je izvorna metoda koju je rokfeler prvi primjenjivao na trzistu, ulazi se u dubinsko snimanje firme, dcf je tek ogranak dcm, njegova jednostavna verzija za analitičare početnike.
nemoj se ljutit, al meni si brate mili stvarno naporan! [rolleyes]
ne znam i ajbok, sigurno sam tolke pare bubnuo unutra iz zajebancije! [smiley]
nego umjesto da si destruktivan, nauči ti nas nešto, predoči ti nama nešto, daj ti nama nešto! [proud]
unaprijed zahvaljujem!
Izvrsno izlaganje kolega pjerino, kolega vunder, ovakav nacin odgovaranja samo iskazuje vaše neznanje, najlakse je tako, pilu naopako i gotovo..Derivatno kalkuliranje dobiti za kodt po DCM su loši, strukturna cjelina kapitalnog povrata je manja od DCM procjene logaritamskog racunanja knjigovotstvene vrijednosti ove firme, što govori da je trenutno vrhunac ove branše, kroz narednih 6-12 mjeseci mozemo ocekivati padanje kroz povratne investicije, jer ce morati povecati imovinu što ce kroz amortizaciju ciniti velike probleme.
[lol]