KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KODT (Končar-Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

To si ti rekao Vlad ja nisam [lol] .Petrokemija je različita priča u odnosu na KODT. PTKM ima puno veću imovinu od KODT i za očekivati je da će u budućnosti Imati i puno veće kapitalne troškove.Njezina je sreća ta što je u startu podcijenjena do boli tako da zbog toga ima možda veći prostor za rast u kraćem vremenu a i preuzimanje kod nje golica.

Kodt po meni spada u brzorastuću tvrtku sa manjom imovinom i za očekivati je da će rasti snažnije i brže od PTKM.Znači možda dugoročno i bolja investicija.

slažem se gotovo sa svim što si rekao.

GROBEX, DEC MAJ BEJBI, DONT TAČ IT!

moram vas većinu pohvalit jer dugo nisam ni na jednoj temi pročitao ovoliku količinu gluposti kao ovdje, a nije me bilo samo tjedan dana! [smiley]

vipy hvala na odličnoj analizi! [thumbsup]

molim te lijepo da napišeš koliko je bio crobex kad si kupo vao KODT po 5k ?? po mojim saznanjima crobex je tada bio oko 4800-5000… netko tko je tada ulazio u dionice doista nije kompetentan da iciji potez ili ičije razmišljanje naziva glupim, jer vece gluposti od ulaska u dionice na samom piku rasta jedne uzlazne ere, kada taxisti i sobarice pocinju kupovat dionice,dugo nisam cuo niti vidio…..naročito kad se još predstavlja kao vrstan ulagač!

Ako je netko tu da odluci tko piše gluposti a tko ne to su moderatori, a najmanje ti!

WUNDERKIND: "KUPOVAO SAM OD 5 K-3 K, ,NEMA VEZE STO JE SADA2 K"

ko radi taj i griješi…

no u procjeni vrijednosti kompanije nisam pogriješio sigurno!

dionice za sad jesam i to u više navrata jer sam ih i oko 3000 nakupovo ohoho, a i sad ću pa možda i opet kratkoročno pogriješim ako ode niže!

ali jednog dana ću biti jako sretan što ih imam kad sobarice i taxisti ponovo navale!

a to što je ilirika kupila 1000 i više dionica na većim cijenama i od mene prvi put, a sad prodaje možeš Bogu zahvalit!

od mene ćeš ih moć kupit tek za par godina, a sad adieau i ako imaš što osobno uputit imaš privatne poruke da ne spamamo temu!

ko radi taj i griješi…

dionice za sad jesam i to u više navrata jer sam ih i oko 3000 nakupovo ohoho, a i sad ću pa možda i opet kratkoročno pogriješim ako ode niže!

ali jednog dana ću biti jako sretan što ih imam kad sobarice i taxisti ponovo navale!

a to što je ilirika kupila 1000 i više dionica na većim cijenama i od mene prvi put, a sad prodaje možeš Bogu zahvalit!

od mene ćeš ih moć kupit tek za par godina, a sad adieau i ako imaš što osobno uputit imaš privatne poruke da ne spamamo temu!

super analitičaru, može račun da vidimo kako si ti došo do tih super fundamentalnih pokazatelja?
BZJK si isto odlično izanalizirao, kao i atpl na 3400
[bye] [yawn]
Na koji se to nacin KODT moze siriti objasni nam, sigurno imas pristup dubinski u firmu pa da mozes izraditi dcf!
Pored živog adrisa ti meni govoriš o jeftinoči i fundamentima KODT-još je barem 20 dionica na burzi s boljim fundamentima i perspektivom, a i ono što je najvažnije te dionice NEĆE otici s burze!

mene ne smeta što si ti unutra i gubiš svoje pare, ali me smeta što laziraš i pušeš dionicu pokušavajuci ljudima objasniti kako nešto što ne vrijedi vrijedi…Napravi dcm metodu, aku uopce znas sto je to pa ces dobiti fer vrijednost!

WUNDERKIND: "KUPOVAO SAM OD 5 K-3 K, ,NEMA VEZE STO JE SADA2 K"

"mene ne smeta što si ti unutra i gubiš svoje pare, ali me smeta što laziraš i pušeš dionicu pokušavajuci ljudima objasniti kako nešto što ne vrijedi vrijedi…Napravi dcm metodu, aku uopce znas sto je to pa ces dobiti fer vrijednost!"

a jeste li ju vi napravili kolega? čitate li vi što se ovdje sve piše?

ovakve izjave da ima 20 dionica sa boljim fundamentima i perspektivom, je naprosto smiješno

Obey Ferengi Rules of Acquisition

Angriff, 05.08.2008. u 18:05
Pored živog adrisa ti meni govoriš o jeftinoči i fundamentima KODT-još je barem 20 dionica na burzi s boljim fundamentima i perspektivom, a i ono što je najvažnije te dionice NEĆE otici s burze!

mene ne smeta što si ti unutra i gubiš svoje pare, ali me smeta što laziraš i pušeš dionicu pokušavajuci ljudima objasniti kako nešto što ne vrijedi vrijedi…Napravi dcm metodu, aku uopce znas sto je to pa ces dobiti fer vrijednost!

Ferengi se je već osvrnuo na ovaj post, no ja ću malo proširiti osvrt..mislim da je to potrebno da se ne bi bez veze stvarala panika.

Pjerino, koliko dugo pratiš KODT i što zapravo znaš o toj firmi? Znaš li kakva je struktura prihoda i kakva se potražnja može očekivati za proizvodima KODT-a u slijedećim godinama? Znaš li kakve prihode KODT planira u slijedećim godinama i zašto? Naravno da ne znaš, jer inače ne bi pričao ovakve stvari. Mislim da bi trebao biti malo skromniji u pisanju svojih poruka, jer očito ne samo da nisi dovoljno informiran, već ne znaš ništa o ovoj dionici.

I ako ima barem 20 dionica koje su bolje od KODT-a, budi spreman argumentirati te svoje tvrdnje-i navedi te dionice sa obrazloženjima..ili nemoj davati takve izjave. Ili ti je cilj cimati nadolje na primitivan način?

Vidim da si u zadnjim postovima jedno desetak puta spomenuo dcm metodu..pa da znaš nešto više o istoj onda bi znao i zašto ona nije uvijek najprikladnija mjera za vrednovanje neke dionice, naročito u hrvatskim uvjetima. Hrpa članova foruma ovdje nauči nešto malo pa onda misle da su popili svu pamet svijeta i da mogu objašnjavati naokolo što je a što nije dobra investicija. Prvo je to bilo p/b, pa onda p/e pa onda p/s a sada svi misle da su najpametniji ako znaju što je to dcm.

I zadnje-kažeš da će KODT otići sa burze. Znaš li ti uopće što pričaš? Znaš li što je sve potrebno da bi se neka firma povukla sa burze? I zašto se KODT ne može samo tako povući sa burze?

Ako ne znaš odgovore na sva ova pitanja bilo bi pametnije da se suzdržavaš od daljnjih komentara.

ko radi taj i griješi…

super analitičaru, može račun da vidimo kako si ti došo do tih super fundamentalnih pokazatelja?
BZJK si isto odlično izanalizirao, kao i atpl na 3400
[bye] [yawn]
Na koji se to nacin KODT moze siriti objasni nam, sigurno imas pristup dubinski u firmu pa da mozes izraditi dcf!

[/quote]

Uspoređivat ADRIS i KODT je obična glupost. ADRIS je primjer tvrtke koja je izgubila kompas, odnosno loša uprava. Jednostavno nisu znali što da naprave s gotovinom koju su imali. ADRIS je uglavnom priča o propuštenim šansama.
Rezultati KODTa u zadnjih nekoliko godina govore sami za sebe, odnosno o upravi i vođenju firme. Navedi firme koje na sličan način povećavaju prihode i profitabilnost unatrag nekoliko godina. S tim da razvoj firme nije dovršen. Pred 4 godine radili su dokapitalizaciju zbog investicije od svega 15 mil. kuna, sada ulaze u nove investicije bez problema i bez zaduživanja.

Ja sam uvjeren da je KODT dobra firma i da vrijedi puno više od tržišne kapitalizacije (dovoljno je samo pogledat P/S). Vidit ćemo za dvije godine na kojim će biti razinama. Uvjeravat nevjerne Tome nema smisla. Jedini je problem kada netko lupi glupost ili navede netočne podatke. Malo korisnih postova, samo se gubi vrijeme.

Kolega Wunder, hoćeš da ti sutra i u ponedjekljak još stresem po bidu 2 x 15 komada i spustim cijenu? Imam ih dovoljno da mogu raditi šta hoću. Osim toga, neka te ne iznenadi ako ode KODT-R-A na 1600,00 kn. Fundamenti su mu solidni, ali Burza na njih ne reagira.

Ernest Fulir

Uspoređivat ADRIS i KODT je obična glupost. ADRIS je primjer tvrtke koja je izgubila kompas, odnosno loša uprava. Jednostavno nisu znali što da naprave s gotovinom koju su imali. ADRIS je uglavnom priča o propuštenim šansama.

Eh to vam je burza: psihologija… nerazumijevanje dubine određene tvrtka nego samo gledanje cijene dionice uz površno čitanje fin. izvještaja… zbog kojega su mnogi ljudi željni kupovine Adrisa vrlo sretni, zbog ovakvog stava o Adrisu (koji je izrazito raširen) cijena je ovdje gdje je, i mnogi su zbog toga sretni, to je razlog zašto ljudi eure koji talijani i nijemci ostavljaju za apartmane umjesto u jednu od banaka mijenjaju u kune u kupuju Adris. A bit će talijana i nijemaca i nagodinu, pa i sljedeće, i onu godinu iza… pa zato bolje da cijena stoji tu gdje jeste, pa da imamo lijepu alternativu oročavanju (viškova) eurića u banci – dionica Adrisa je kao prvo puno sigurnija od bilo koje nediverzificiarne oročene štednje (prije će propasti bilo koja od naših banaka nego Adris grupa – a Adrisov keš je lijepo diverzificiran u mnoštvo banaka), a potencijalni prinos za sljedeće naraštaje neusporedivo veći od bilo koje oročene štednje ili slične nisko rizične investicije.

Imate pravo, KODT i ADRS su dvije potpuno različite kupnje, ova druga neusporedivo sigurnija, međutim ova prva (obzirom na ove cijene) osjetno većeg potencijalnog kapitalnog prinosa na srednji rok, na duži rok… e to je već pitanje, na duži rok vjerojatno dođe na isto, dakle sve (izbor jedne od ove dvije "različite" dionice) ovisi o ulagačkom horiznotu i pragu tolernacije na rizik.

P.S. Uprava Adris grupe je vjerojatno najmudrija (lukavija, dalekovidnija, opreznija i "potkovanija" za izazove budućnost) od bilo koje ne samo uprave u Hrvatskoj nego vjerojatno i puno šire. Svatko ima svoje mišljenje, moje je kao što vidite dosta drugačije od dominantnog mišljenja.

P.P.S. Često je ležati na kešu "velikim investitorima" jedina opcija, mnogi "velikani" su konstantno u tom problemu (višak keša) – i opet dugoročno imaju bolje performanse "od tržišta": zato što je paradigma "tko riskira taj profitira" jedna od najvećih zabluda, stvar je da "netko tko riskira profitira" (češće izgubi!), prava istina je: "mudarost, strpljivost i čestitost jedini su jamac dugoročnog uspjeha".

Djemo,
Ja ne znam racunovodstvo a dokaz je usporedba d.o.o. I d.d.? A tebi je OK rezervirati za buduce investicije, Vlad ti je da simpatican komentar na to. Ako imas nekakvu diplomu, idi je brzo poljubi I budi sretan da ti ju je neko htio dati…

Jesi vidio Febu u Potpicanu, Sto kaze, ajd pozdravi ga jos jednom

Pjerino,

Veliki znalac koristi DCM metodu… jao, jao, da si I jednom radio nesto slicno, a ne sam citao forum ,onda bi znao da je DCF metoda (vidim da ih nesto mijesas :o))). BTW, income approach koji sam da ranije je tata od DCF – a, kao I tata od Capitalization method koji sam je koristio.. Tvoje znanje ostaje na ta tri slova

Cisto za generalno znanje, uglavno se u procjenema koriste TRI PRISTUPA (Income approach, Market approach I Asset approach)

Najcesce od metoda unutar tri pristupa se koriste
Income approach (DCF I Capitalization)
Market approach (Transaction & GLC)
Asset approach (Net asset method I Luquidation)

U prilogu je I DCF za KODT, k’o ga uspije pronaci… Naravno, ovo je ponavljam outsiderska procjena bez diskonata likvidnost ili manjinskog.

Ono sto treba zabrinuti “prijatelje” ove dionice jest ulaganja koje je KoDT imao u zadnje vrijeme. HINT pogledati u izvjestaju o novcanom toku stavku AOP 72 u zadnjih nekoliko godina I npr usporediti s (ubrzanom) amortizacijom te procitati komentare koje uprava daje kod dvakog izvjesca. Vidi vraga u prva dva kvartala 13,5 mil novih investicija u opremu) Uz to sto su znacajno povecali prihode u zadnje 4 godine, KODT je znacajno podignu EBITDA marzu dok je samo ulaganje u Working capital ostaje na istom nivou u odnosu na prihode ili cak blago smanjenje.

Ono sto daje razloga za ocekivati dalnji brutalni rast KODT u pogledu prihoda ili dobiti jest upravo ulaganja u nove kapacitete,…

Ono sto hocu reci jest da fund analiza nije P/e

Sto se tice Adrisa, to je druga dionica za koju mogu reci da je fund potcijenjena. Prema DCF koji sam radio, dobio sam vise od Raiff i Hypo

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

Vipy,

živjele blagodati moderne tehnologije i copy-paste raznih sadržaja s interneta. šta bi ti bez njih?
P.S.

Đemo ima radnog iskustva da mu eventualno možeš po čevape odlaziti kad to poželi što je
tebi vjerojatno i glavna funkcija tamo di radiš.
Pozdrav iz Potpićna [bye]

Ako novac zaista ne donosi sreću, onda mi ga vratite

Ne mogu zaista shvatiti da li kolega pjerino ima neki osobni okršaj s wunderkindom pa piše ovolike gluposti.

KODT otvara novi pogon iza ljeta – dakle porast proizvodnje, market outlook je odličan za idučih par godina. Firma raste oko 20% godišnje u zadnjih 5 godina, a po 1h ove godine vidi se da će nastaviti trend. Dividendni prinos će biti na ovoj cijeni barem 5%. Fundamenti su odlični …..

Neću nagovarati nikog na kupnju niti prodaju, nek svatko radi što hoće.

New Report

Close