Zahvaljujem kolegi vipy-u na analizi vrijednosti poduzeća.
Pišite vi što god hocete ovdje nešto gadno smrdi, kad toliko vrijedi ,što se ne nađe kupac i pokupi tu siću kaka bi vi rekli od prodaje? Zato što znade neke stvari koje vama obicnim smrtnicima ocito nisu poznate. [bye] [bye]
možda si i u pravu…
zato i ja oklijevam.
[/quote]
Glavni problem je likvidnost!!! Uz to je i free float relativno mali! Sve ostalo je kao izmišljeno!
A kada bi Končar htio prodat svoj udio…..nama bi bilo savršeno, potencijalnih (zainteresiranih)kupaca ima podosta.
možda si i u pravu…
zato i ja oklijevam.
[/quote]
Glavni problem je likvidnost!!! Uz to je i free float relativno mali! Sve ostalo je kao izmišljeno!
A kada bi Končar htio prodat svoj udio…..nama bi bilo savršeno, potencijalnih (zainteresiranih)kupaca ima podosta.
[/quote]
Tako je dobro ste rekli , nema zainteresiranih za kupnju, pa se samo lupa po kupnji, prodaja ima kolko ti srce hoce…kako ono nas glasnogovornik na burzi kaze, ukoliko kupnja nadmasuje prodaju cijena ce rasti, ukoliko prodaja nadmasi kupnju cijena pada…ovdje izlaze velike face, a znaju sigurno zasto, isto kao sto i drugi veliki znaju zasto ih se ni s puškom ne moze natjerati da kupuju ovo!
Na kraju će sve doći na svoje fundamente a ovo što kolega Knele piše samo je dobra prilika za kupnju(tu stvarno nešto nije u redu).Nadam se da bi jos mogla pasti e onda bi se i ja sa kolegom Vipy-jem mogao složiti da je najpocijenjenija na burzi sto dalje ne znači da će rasti.
nisam mislio ulaziti u raspravu, ali evo malo i mog viđenja.
manje-više sam otresao sve pretprošli tjedan, nazalost, skoro sve po bidu, još mi je ostalo nešto sitno redovne.
sta god da bude sa ovom dionicom, to ce ostati jedan od mojih većih neuspjeha.
kupovao sam je pretprosle i prošle godine kad je izbacila odlicno godisnje izvjesce sto ju je i lansiralo visoko.
tako da mi i sadasnji izlaz nije los.ipak, mogao sam puno bolje proci, da sam ju rijesio na 5 000 ili mozda na kraju ispadne sve super, ali meni se cijela prica ne svidja.
mozda najbolji sell signal je bila ona prica oko janjetine i ‘ide to na ……..do 2009.’,
nejezio sam se kad sam vidio tuspiku, ali sam se nadao da ce fundamenti ipak nadvladati.ipak, prvotni osjecaj, kao i uvijek na kraju se pokazao ispravan, umjesto po 3000 i vise, prodao sam za 20%manje.
sto ce s dionicom biti ne bih htio spekulirati, ne prodaje samo Ilirika, pogledajte top10, ako Knežević prodaje, e onda stvarno nije dobro!uvijek me peklo zasto im dokap nije uspio?
da li stvarno odlazi s burze, da li je opet neka igra Delonga, Grani, Bago-pola meni, pola Bagi, pola tebi-kako rece Granic, ja ne znam i ne zelim saznati na svojoj kozi.
doduse, nije bilo o Končar transformatorima, nego o Končar trgovini, ali uvijek s tim Koncarem neki problemi.hehe.
uz duzno postovanje kolegi Vipiju, diskont na nelikvidnost bi trbao biti daleko veci, ja bih rekao i do 50%, jer dionica je totalno nelikvidna.projekcija je OK, ali vrijedi samo ako sve bude kao po loju.
isto tako, nema premije na preuzimanje, jer firma vec ima vecinskog vlasnika.
dok kod nekih nasih mozemo oprostiti i visoke cijene obzirom na rezultate, zbog eventualnog preuzimanja, ovdje te premije nema.
dakle ostaje dividenda, koja je OK, ali sta ce biti kad prodje konjunktura??
ako bude recesije i krize, onda ovaj izracun nece vrijediti, a financijski rashodi ce znacajno utjecati na RDG.
danas je energija u modi, ali kad nafta padne na razine od 20 doalra, toga vise nece biti.
naravno, ako KOEI zapne, isisavat ce dobit odavde, eto jos jednog problema.
sto se tice fundamenata, dalo bi se tu dosta, necu ulaziti duboko, ali reci cu samo da su za mene HT, ADRS i ATPL puno bolje prilike, nek’ svatko za sebe zakljucuje zasto.ATPL ima nesto vece zaduzenje, ali i vecu premiju na management.
nadalje, kako rece Buffet-neke dionice nikad ne odrade i ostanu zauvijek potcijenjene.
uzimajuci sve u obzir, jaci otpor ocekujem oko 2000, bez obzira koliko neki imatelji vristali da je potcijenjeno.uostalom, ja ne znam nikog ko misli da ima precijenjenu dionicu.hihi.
sve najbolje kolegama koji ostaju unutra, kao sto rekoh, lako moguce da ovo zavrsi na najbolji moguci nacin, ali ja nisam spreman riskirati.!
eto, toliko od mene, ne mislim ovdje vise diskutirati, vrijeme ce pokazati!
vaš Alex
-vinceremos-
vidim da dionica ima puno "prijatelja", a svi prodali, koji vole boldano…
Prva i osnovna stvar
– ja nisam rekao da dionica ide na toliko, ja sam samo rekao kako se racuna fair vrijednost dionice na temelju dostuppnih podataka.
na pristojne komentare cu odgovoriti’
@ Vlad
imaju 2 revizora, jedan koji gleda, al’ nece potpisati, drugi sve potpisuju. Nisu prvi koji prostituiraju revizorsku struku [tongue]
@Djemo,
necu ulaziti u raspravu s tobom osim jedne , vidim da malo gledas s visoka, a svejedno ne vidis big picture… koja firma od 5 stavki za glavnu skupstinu, kao jednu od tema stavlja "dugorcna rezerviranja za buduce kapitalne investicije". Vidim da kuzis racunovodstvo pa ti nama objasni taj koncept i objasni zasto sluzi amortizacija.
[wink]
znaci kupis dug imovinu, a trosak u obliku amortizacije razvlacis kroz x godina. Oni prvo imaju trosak, pa tek onda kupuju imovinu?!
ajd pozdravi Febu kad si u Potpicanu, s covjekom se moglo lijepo razgovarati
[wink]
Diskont od 50% ? Mozda, to je ionako stvar subjektivne prirode. Ja sam do sada vidjao raspone od 5% do 40%, bilo u literaturi ili u praksi.
Sto se tice nekih drugih dionica i fair ocjene nema problema, samo pokazite izracune.
Uopce zasto je ovakva nekakva analiza digla toliku buru? Ja sam rekao da je ovakva procjena manjkava jer je "outsider-ska", no prethodilo joj je dosta razlicitih analiza koje ovdje nisam stavio, a vidim da nema niti potrebe.
Prvi put sam ulazio u Kodt prije 1.5 godinu i dosta toga rijesio na 5000, relativno brzo. Zadnje kupovao po 2500.
Meni se svida industrija u kojoj posluju, a svidja mi se to sto stvaraju dosta cash-a – u ovom kvartalu 23.5 mil kuna fin imovine.
Konjuktura u energetici, mozda, bumo vidjeli do kada ce zavrsiti [wink]
Fundamenti kod KO D&ST su zaista primamljivi.
Bili su i meni negdje u ožujku nakon prvog vala korekcije.
Rekoh sebi ajd da kupim tuce pa šta bude.
I šta je bilo:
Odtad ,bez obzira na sve bolje fundamente, cijena pada li pada a ponestaje i likvidnosti.
Rekao bi čovjek :" Stop loss immediately"
Što sam i ućinio krajem svibnja.
Bilanca:
Izašao sa gubitkom od 25 % a da stvar bude gora, onaj koji je od mene kupio je sada (u kolovozu) u istom tolikom gubitku u kakvom sam ja bio kada sam mu prodao.
A likvidnosti ni od kuda.
Reakao bi Drug Armani: "Smrdi, smrdi, užasno smrdi!"
@vipy
znaci kupis dug imovinu, a trosak u obliku amortizacije razvlacis kroz x godina. Oni prvo imaju trosak, pa tek onda kupuju imovinu?!
Knjigovodstvo ti vidim nije jaca strana kad se veselis rezervaciji sredstava za dugoročne investicije.Zar se ne pitas koji je razlog tome?Rezervacija ima naime smisla samo kad ocekujes pad proizvodnje i pogotovo pad dobiti. [shocked]Kuzis? Njima je bitan trošak sad odmah da umanje porez na dobit.Kazes oni prvo imaju trosak pa tek onda kupuju.A sto se desi kad kupe??Ajde objasni,kako se knjizi ta novo nabavljena imovina a kako rezervacija?Da nisu mozda vratili jednokratan otpis dok sam ja spavao??Objasni nama neukima kako to ide. [pray]
Navodi se da Knežević prodaje, a što nije nužno točno; prebacivanje na skrbničke račune postoji uvijek kao mogućnost….Uostalom, tko je Knežević da je to tako bitno?! Vidim ga u još nekim Končarovim firmama.
Ponavljam; strategija kod KODT je kupit s novcima koji neće trebat dvije godine. I ja ne mogu vjerovat da je sada ovako niska. I kada je bila 400 kn, samo su ju rijetki kupovali,a to je bilo svega pred tri godine. Nažalost nemam slobodnih sredstava za dokup. Ako se pojave, potrošit ću ih sigurno na KODT na ovim razinama.
za sve koji kritiziraju vipija:
duboko sam uvjeren da čovjek zna za nemogućnost stvaranja rezervacija za investicije.
to bi barem morao znati svaki ekonomist.
Thx Vlad,
Lavgar definitivno neko od nas dvojce nije na ti s knjigovodstvom. Samo da te podsjetim na nacelo suceljavanja prihoda i rshoda.
Knezevic je radio pretumbacije redovna – povlastena prije isplate dividende. To se sve moze lijepo vidjeti, smo treba htjeti to vidjeti.
Fundamentalna analiza nije izracunati P/E. Kad dodje na P/e na koji rulja vristi onda ti ides van.
Kolega Vipy dobro je da se piše čak i negativno jer i na taj način dionica ulazi u fokus.Moram priznati da sam neugodno iznenađen koliko ova dionica ima neprijatelja na ovom forumu.
@Gojko
pišeš o fundamentima a izdržo si u dionici čitava 2 mjeseca.
@ Lavgar
reći Vipy-ju da mu knjigovodstvo nije jača strana,molio bih vas onda da nam vi ponudite izračun
Vipy dobro je da si dao izračun jer si na taj način i podigao količinu rasprave.Inače nemam ovu dionicu u porfelju ali i dalje smatram da je druga po podcijenjenosti na ZSE-u,ako još malo padne mogla bi zauzeti i prvo mjesto.