Najveći trgovački lanac u državi lani je ostvario ukupan prihod od 13,5 milijardi kuna što je u odnosu na godinu ranije povećanje od 1,06 posto. Pritom je neto dobit Konzuma u odnosu na 2011. godinu smanjena za skoro 150 milijuna kuna i iznosi 204 milijuna kuna. S obzirom na pad maloprodaje (koji se doduše tijekom prosinca nešto oporavio ali i dalje bilježimo realni pad na godišnjem nivou od 6,1 posto) može se reći da je Konzum ostvario dobar rezultat. Ipak, u usporedbi sa nekim konkurentima poput Plodina (rasle sedam posto) ili pak Lidla čiji se rezultati još čekaju (lani su bilježili dovznamenkasti rast zbog snažne ekspanzije) on je ipak slabiji. No, Konzum i dalje premoćno drži prvo mjesto na tržištu i četiri je puta veći od drugog konkurenta na listi najvećih (Plodine).
@noviulagač
On u pravilu nudi samo onoliko koliko mora,tako da bi bilo iznenađenje da ponudi znatno više nego mu Zakon propisuje.
Vrijednost dionice Konzuma ubuduće daleko više ovisi o akvizicijama i poslovnim rezultatima.
Pozdrav
i hoćemo li sljedeći tjedan saznati koliko Toda nudi?
Kakva će biti cijena u javnoj ponudi je prilično svejedno jer Konzum vrijedi i vrijedit će na duži rok dosta više i jer je poanta u onome što će se odvijati nakon javne ponude. Treba čekati rasplet.
Sjetite se npr. javne ponude uprave Vira na 4xx kn kad im praktički unutar dobrovoljne “javne ponude” nitko nije prodao ništa, a sada je cijena skoro 50% viša. Javna ponuda je išla samo zato što su se bili nadali kako će im naivci i neupućeni prodati jeftino dionice poduzeća kojeg su većinski vlasnici.
A to koliko Toda nudi za Mercator, to bi moglo biti vidljivo iz ovoga:
http://www.finance.si/8333700/Neuradno-najvi%C5%A1ja-ponudba-okoli-borzne-cene-125-evrov-za-delnico
A kakva je ponuda je vidljivo iz ovoga http://www.tportal.hr/biznis/243984/Agrokor-ponovo-nudi-najvise-za-Mercator.html
Kakva će biti cijena u javnoj ponudi je prilično svejedno jer Konzum vrijedi i vrijedit će na duži rok dosta više i jer je poanta u onome što će se odvijati nakon javne ponude. Treba čekati rasplet.
Sjetite se npr. javne ponude uprave Vira na 4xx kn kad im praktički unutar dobrovoljne "javne ponude" nitko nije prodao ništa, a sada je cijena skoro 50% viša. Javna ponuda je išla samo zato što su se bili nadali kako će im naivci i neupućeni prodati jeftino dionice poduzeća kojeg su većinski vlasnici.
[/quote]
slažem se u potpunosti. ipak, jedva čekam da ta ponuda prođe da napokon krenemo gdje nam je mjesto. preko 200
Rok za predaju neobvezujućih ponuda za kupnju više od polovice dionica Mercatora je produžen pa će se one primati “najmanje do kraja ovoga tjedna”, objavila je u ponedjeljak Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na izvore u Pivovarni Laško (PL).
Ta je kompanija najveći pojedinačni vlasnik s više od 23 posto ukupnih dionica Mercatora. U novom pokušaju prodaje PL sudjeluje u konzorciju s bankama, a ukupno se prodaje 53,18 posto Mercatorovih dionica. Rok za predaju ponuda, prema najavama slovenskih medija, istjecao je u ponedjeljak, no ING banka iz Londona koja kao konzultant vodi postupak primat će ih najmanje do kraja ovog tjedna, navela je u ponedjeljak STA.
Vodeći slovenski mediji ocjenjuju da bi najveću cijenu za dionicu, kojom se na Ljubljanskoj burzi krajem tjedna trgovalo po 125 eura, mogao, kao i u ranijem pokušaju prodaje, ponuditi Agrokor kao potencijalni strateški investitor s obzirom na do sada pokazan interes, ali da će ponuđena cijena vjerojatno biti mnogo manja nego 2011. godine, kad je Agrokor nudio 221 eura za dionicu. Rok za prikupljanje ponuda i tada je bio produžen za nešto manje od dva tjedna, neslužbeno zato jer se je čekala ponuda Agrokora.[/b
Vidi se se po neslužbenim informacijama od koga se i najviše očekuje i tko je gazda U POHODU NA MERKATOR.
Ja sjeo i čekamo to veliko preuzimanje. Uzeo sam kokice i pijem sok. Jedva čekam uživo prijenos.
Ja sjeo i čekamo to veliko preuzimanje. Uzeo sam kokice i pijem sok. Jedva čekam uživo prijenos.
E da se to preuzimanje čeka bez Damaklovog mača javne ponude, ja bih sjedio na Bahamima i pio sok….