Agrokor do Mercatora sada može doći upola jeftinije?
Pa sad, za one koji su uvijek zeljeli znati malo vise, stvari stoje ovako:
Konzum se dotjeruje za prodaju. Jesus osobno je stavio link na tekst iz kojega je razvidno da ozbiljnog kupca ne zanima kupnja necega sto ne proizvodi 5 milijardi eura godisnje. Mercator i Konzum zajedno ne prelaze tu proizvodnju bez pripadajucih drustava u Srbiji i BiH, koja se stoga pripajaju.
Agrokor dobar dio novca uprihodovanog preuzimanjem ulaze u vlastitu proizvodnju hrane (novi hektari, navodnjavanje etc.) koju distribuira cjelosvjetski kroz mrezu novoga vlasnika maloprodaje, sada partnera. Dijelom vraca sve dugove.
Mali dionicari ne mogu biti istisnuti bez vrlo primjerene naknade, jer ako bi kod nas i prosla prica s dva ugovora i dvije cijene (stvarna i javna) trziste i pravosudje zemlje kupca bi vec nekako doznalo pravu cijenu transakcije. Tada smo vec ista drzava. I eto, kad sam ja ovako pametan, tko je kupac?? E, to bi se moglo doznati preko novoimenovanog savjetnika predsjednika Agrokora. Uglednik koji je imao i sve uvjete za mirovinu. Kupac siguran sam, dolazi otkuda je i on dosao. A mirovina ce pricekati da se sve to zavrsi. Nadam se i da ce nasa otpremnina biti barem jednako primjerena. Za mirovinu.
Agrokor do Mercatora sada može doći upola jeftinije?
Ljubljanska borza: Slab promet, Mercator i dalje tone
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 31.01.2013. – 13:56:00
LJUBLJANA – Slab promet i nastavak pada dionica Mercatora danas na LJSE.
Krka (LJSE:KRKG) je bila najtrgovanija s preko 201 tisuće eura prometa uz pad od 0,2 posto, na 53,68 eura. Mercator (LJSE:MELR) je nastavio pad današnjom korekcijom od 1,8 posto, na 127,90 eura, uz 145.380 eura prometa.
Pa sad, za one koji su uvijek zeljeli znati malo vise, stvari stoje ovako:
Konzum se dotjeruje za prodaju.
Prijatelju Agrokor nikada neće prodati Konzum, da li ti razumiješ što govoriš ili samo pričaš bezveze. Sve njegove firme se prodaju kroz Konzum: Ledo, Jamnica, PIK, Belje, Zvijezda, Kiseljak, SolanaPag, Vupik, Agrolaguna, Agrofructus i svi proizvodi imaju “ekskluzivitet” pred ostalima. Svašta.
a što ako proda 25% nove firme?
u kojoj će biti konzum, merkator idea?
što onda?
je li prodao?jeste…
a je li izgubio “ekskluzivitet”?nije…
gledajte širu sliku kolega, nemojte se voditi uskim interesom jer ste prodali, ni vama ni meni nije kasno da kupimo ako dobro procijenimo namjere i poteze.
ta neće prodavati po burzi, ili nedajbože Kapitalnom fondu, a drukati kako je to super, i kakvo vrijedi ovoliko ili onoliko, kao neki. zar ne?[emo_smijeh]
a što ako proda 25% nove firme?
u kojoj će biti konzum, merkator idea?
što onda?
je li prodao?jeste…
a je li izgubio "ekskluzivitet"?nije…
gledajte širu sliku kolega, nemojte se voditi uskim interesom jer ste prodali, ni vama ni meni nije kasno da kupimo ako dobro procijenimo namjere i poteze.
ta neće prodavati po burzi, ili nedajbože Kapitalnom fondu, a drukati kako je to super, i kakvo vrijedi ovoliko ili onoliko, kao neki. zar ne?[emo_smijeh]
riječ “prodati” znamno svi što znači, a to je dati upravljačka prava i većinski udjel na to sam mislio. Naravno da bi mu se isplatilo prodati 25%-1 investitorima ako mu uspije Mercator.
ne bi me čudilo da s Konzumom bude što i s Ledom, s tim da će morati dati bolje uvjete i da neće moći postići takvu cijenu kao sa ovim našim šaranima od mirovinaca. Dakle ako bude tako-strani investitor, lošiji uvjeti za Agrokor, ali veća lova u apsolutnom iznosu. mislim da ćemo i mi mali uhvatiti koju mrvicu u tom scenariju.
alternativno, ponuda, skviz i noga u dupe nama malima, i to je moguće.
Dakle ako bude tako-strani investitor, lošiji uvjeti za Agrokor, ali veća lova u apsolutnom iznosu. mislim da ćemo i mi mali uhvatiti koju mrvicu u tom scenariju.
U svakom slučaju AUDIO je napravio dobru stvar što je dokupio 14.400 dionica (mogao bi još malo…) jer baš ništa ne gubi, dok mu specifični broj Konzumovih dionica može jednog dana biti od koristi.
Što će učiniti i kako postupiti g. Miroslav Blažev koji se nalazi na 9. mjestu s 27.000 dionica?
Agencija za državnu imovinu stekla novih 14.400 dionica Todorićevog lanca
Sve prodaju, Konzum kupuju
O razlozima povećanja državnog udjela u Konzumu, s obzirom na proklamiranu politiku Vlade o prodaji njenih manjinskih udjela u većinski privatnim tvrtkama, nismo uspjeli puno saznati iz samog AUDIO-a, gdje su se ispričali bolešću nadležnog službenika
Agencija za upravljanje državnom imovinom AUDIO prošlog je tjedna iznenada povećala svoj udjel u Agrokorovom trgovačkom lancu Konzum sa 0,97 na 1,03 posto dionica. Stjecanjem novih 14.400 komada AUDIO je došao do ukupno 234.000 dionica Konzuma, koje su prema zadnjoj cijeni od ponedjeljka vrijedile ukupno nešto više od 34 milijuna kuna, dok je cijeli Konzum po toj cijeni vrijedan nešto više od 3,3 milijarde kuna.
O razlozima povećanja državnog udjela u Konzumu, s obzirom na proklamiranu politiku Vlade o prodaji njenih manjinskih udjela u većinski privatnim tvrtkama, nismo uspjeli puno saznati iz samog AUDIO-a, gdje su se ispričali bolešću službenika koji je odgovoran za taj dio financijskog poslovanja.
Dok u AUDIO-u boluju, u Agrokoru spremaju nove poslovne poteze i reorganizacije poslovanja. Tako je prošlotjednom objavom o nastanku obveze za preuzimanje preostalih dionica Konzuma, Agrokor Ivice Todorića i službeno ušao u postupak istiskivanja manjinskih dioničara iz vlasničke strukture trgovačkog lanca koji drži gotovo trećinu domaćeg maloprodajnog tržišta. Naime, preuzimanjem 5,09 posto dionica od svoje kućne brokerske tvrtke Investco, Agrokor je pod izravnu vlasničku kontrolu stavio ukupno 88,04 posto dionica Konzuma.
Agrokor drži 76,94 posto Konzuma, a njegova Jamnica još 11,1 posto, no tome treba pribrojiti još dva vlasnička udjela koja se mogu pripisati Todoriću. Najprije, tu je onih 6,01 posto koje i dalje drži Investco, a za koje je Agrokor već sklopio ugovor o kupnji. Kako je Investco brokerska kuća u kojoj Agrokor ima značajna ulaganja, valja pribrojiti i 0,12 posto dionica Konzuma koje kao privatna osoba ima Miroslav Blažev, direktor Investca, nekad jednog od najvećih vlasnika Zagrebačke burze.
Sve zajedno, Agrokor drži čak 94,27 posto Konzuma, što će mu postupak preuzimanja i mogućeg kasnijeg istiskivanja manjinskih dioničara učiniti relativno jeftinim. Ponudu za preuzimanje mora dati na temelju prosječne cijene u tri mjeseca prije nastanka obveze za preuzimanje, a cijena se u tom periodu kretala oko 140 kuna po dionici, pa bi Agrokor za preostale dionice Konzuma morao platiti nešto više od 185,3 milijuna kuna.
Tijekom preuzimanja Agrokoru bi svoje dionice mogla prodati i država ili će kasnije biti istisnuta. Naime, nakon prelaska zakonskog praga od 95 posto Agrokor će imati pravo na istiskivanje preostalih dioničara Konzuma, što će biti u skladu s pozicioniranjem kompanije prema trenutnim tržišnim prilikama. Kako tvrde upućeni, Agrokor razmatra nekoliko različitih scenarija razvoja, koji ovise o tome hoće li mu uspjeti da uskoro preuzme slovenski trgovački lanac Mercator. Pripreme za taj potez odvijaju se kroz ozbiljno preslagivanje kompanija unutar Todorićveog koncerna, a ukoliko Agrokor ne uspije preuzeti Mercator, morat će ponovno promišljati svoju dugoročnu strategiju u maloprodaji.
Država mu nece prodati svoj udio,jer kako bi objasnili da su prije toga kupovali što je presedan u poslovanju Audia,takododje ako mu za za preuzimanje ostatka Konzuma treba samo 185 mil kn,onda ako već želi istiskivanje koje po meni nije mu u planu,još 100 mil kn nek ponudi i da cijenu preko 200 kn i rješi taj problem bez sudskih vještačenja,tužbi i ostalih natezanja koja mu inače bezuvjetno slijede.Pa već je sad cijena na burzi veća od navodne preuzimačke a niko ne prodaje, čak ni Zabinim fondovima se više ne žuri,zanimljivo..
ne kuzžim, valjda tako mora biti…
nego, kolega Mentalist, ako je AUDIO kupovao po 141-142 može prodati na PZP i nema mu nitko ništa pravo prigovoriti. još će i zaraditi.