Pardon, na prvom top deset je stanje od 22.01.13., tj danasnje…sorry..tako da se obe prije navedene transakcije morale biti upisane sa danasnjim danom..
Pardon, na prvom top deset je stanje od 22.01.13., tj danasnje…sorry..tako da se obe prije navedene transakcije morale biti upisane sa danasnjim danom..
Da ali nema promjena u top 10, dakle netko manji je i prodavao…
već sam pitao ako tko ima knjigu dioničara da mi posalje privat massage…
S KVIZ
Molim vas, pojasnite mi:
1., 2. i 3. imaju zajedno 94.05%. To je Agrokor.
Treba im 215.678 dionica da prijeđu 95%.
4. ima 228.478. S njima nas istiskuju.
5. ima 219.600. S nama nas istiskuju.
To je ako nitko u ponudi ne deponira niti jednu od cca 620.000 dionica koje su van top 10, a to je praktički nevjerojatno..
Što dakle, nakon ovih jednostavnih matematika, daje podlogu za iti jedan drugi scenarij osim istiskivanja po otprilike sadašnjoj cijeni? I preuzimanju najveće hrvatske tvrtke po cijeni 20% prihoda..hvala za svaki komentar i razumno pojašnjenje!
P.S.
Ima mala promjena u top 10, PBZ skrb je otpustio onih 7000 kom.
Prije svega…nisam na ničijoj strani, no kad se malo razmisli, činjenica je da postoje dvije solucije. Istiskivanje, i bez istiskivanja.
Argumenti istiskivanja:
Jedan i najosnovniji razlog je da se dočepa i ovih 5-6% preostalog Konzuma po bagatelnoj cijeni. Točka.
Argumenti za NEistiskivanje:
Činjenica je da Agrokoru treba lova za napad na Mercator. Iz tog razloga vjerujem da će ići dokap. Ovim načinom (dakle preko burze) može doći do velikih sredstava (i to bez kamata), a da i dalje ostane većinski dioničar.
E sad dalje se nameće pitanje a zašto ne istiskivanje, pa onda prodaja djela Konzuma.
Uvijek je lakše naći više malih koji će skupiti pare (dokap) nego jednog velikog (prodaja dijela). Nadalje, što bi taj veliki dobio s kupnjom dijela Konzuma. Vjerojatno udio u budućoj dobiti. Kod dokapa toga nema. Toda nemora ništa davati jer subjekti dokapa pucaju na povećanje cijene dionice…
Osobno bi uvijek radije izabrao drugu soluciju da mi treba love. No, burza je prepuna iznenađenja…
Znači one transakcije 7000 kom od 17.01. i 9800 kom od 18.01. je uzeo neko ispod top deset,zanimljiva situacija da neko manji se izlaže riziku da kupuje nesto na ćemu neće biti zarade,ipak sam dubuko uvjeren da hoće i to dosta..
a tko ti kaže da taj ne kupuje za Agrokor pa će mu kasnije sve prenijeti???
“Taj koncern ima čak devet tvrtki na ljestvici najvećih (uz ukupni njihov prihod od 26,2 milijarde kuna). Naravno, Agrokorov prihod je veći ako se pribroji poslovanje u regiji i on se penje na 30 milijardi kuna.
Evo koliki je konsoilidirani prihod Konzuma,tj P/S cca 11,pa nek onda Toda istikuje male igrače po smješnoj cijeni,sam bi sebe ukopao za vjeke vremena,tj kako kako tako mali Konzum da kupuje veliki Mercator kome je cijena raste i 135 je eura,koji bi to bio samo argument Slovencima da ga odbiju na bilo koji način…mislim da Toda ipak nije tako lud da ne vidi dalje od svog nosa…
1.
AGROKOR D.D. (05937759187)
16.259.940 71,62 Osnovni račun
2.
INVESTCO D.O.O. (19795081741)
2.572.200 11,33 Osnovni račun
3.
JAMNICA D.D. (05050436541)
2.520.000 11,10 Osnovni račun
4.
ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473)
228.478 1,01 Skrb. račun
5.
AUDIO (75666130770)/REPUBLIKA HRVATSKA (52634238587)
219.600 0,97 Zast. račun
6.
147.536 0,65 Skrb. račun
7.
BAHOVEC SREČKO (04493597707)
42.310 0,19 Osnovni račun
8.
PBZ D.D. (02535697732)
39.353 0,17 Skrb. račun
9.
BLAŽEV MIROSLAV (06872474979)
27.000 0,12 Osnovni račun
10.
26.419 0,12 Skrb. račun
Ukupno: 22.082.836 97,27
Pa da, Pbz je otpustio 7000 kom ,ali tko je otpustio onih 9800 kom,znači Pbz je dao nekom svom a to je dobar znak, znači da ima i insajder info o mogućem daljem tijeku ove sage…taj koji je kupio,sigurno neće prodavati po 143,5 kn…
Iako se kompanija po profitabilnosti svrstava u sredinu ljestvice najvećih europskih konkurenata, podaci iz 2011. nisu najbolje mjerilo budući da je EBITDA u devet mjeseci prošle godine pala gotovo 30% u odnosu na godinu ranije, a EBITDA marža na 4,4% (sa 6,3% u devet mjeseci 2011. što je više od cjelogodišnje razine u 2011.) što bi svrstalo Mercator na pretposljednje mjesto na ljestvici uz činjenicu da nema mogućnosti korištenja ekonomije obujma u toj mjeri kao što to ima Carrefour koji bi jedini ostao iza njega. Uz problem pada profitabilnosti, visoka razina zaduženosti (neto dug preko 1 mlrd EUR) onemogućava kompaniji zaduživanje po konkurentnim stopama, a samim time ograničava nužna ulaganja. Mercator je taj problem neuspješno pokušao riješiti monetizacijom nekretnina, no sale & leaseback program je trenutno na čekanju do daljnjeg jer su ponude bile nezadovoljavajuće.
Uz sve ove probleme, konzorcij dioničara pokrenuo je proces prodaje svog vlasničkog udjela, stoga je Mercator trenutno u fazi nesigurnosti hoće li uopće imati priliku implementirati potrebne mjere za oporavak ili će ga konsolidirati snažniji konkurent i iskoristiti potencijalne sinergijske uštede kroz korištenje ekonomije obujma.
Slično, vjerujem da se kod Konzuma u ovom trenutku ne može izgubiti jer postoji zakonom propisani minimum. Utemeljeno ili ne, igram na kartu kupnje Mercatora (Usput, cijena je dosta skočila na LJSE.) čime bi se značajno proširio utjecaj na Balkanu, posebice u Srbiji gdje Mercator drži lijep dio tržišta, kasnije bi možda došlo do (pre)prodaje Konzuma nekom jačem europskom igraču itd.
Logično mi je da Todorić sada želi steći što više dionica Konzuma po što povoljnijoj cijeni, a nakon što stekne koliko stekne, u interesu mu je njihovu cijenu podići na što višu razinu kako bi mu služile kao što bolji kolateral i kako bi ih ovog puta ON (dugoročno) mogao prodati nekom trećem za što bolje novce.
S druge strane, tu je Srečko Bahovec, legendarni Slovenac s Hvara, koji bi u slučaju (pre)niske otkupne cijene vrlo vjerojatno uložio tužbu te se na taj način eventualno izborio za bolji tretman. Izbori li on za sebe, mislim da se svatko može pozvati na njegovo rješenje. Po Barmenovim izlaganjima su se u Sloveniji na sudu više puta izborili za više otkupne cijene…
Također me kopka kako bi izgledalo konsolidirano izvješće (BiH, Srbija) do kojeg ne možemo doći.
Dakle, cijena gotovo sigurno neće ispod 14x kn, ali bi na kraju mogla biti samo jednaka ili viša.
By O;stoja Moj novac net
Potpisujem do zadnje rečenice.
Argumenti istiskivanja:
Jedan i najosnovniji razlog je da se dočepa i ovih 5-6% preostalog Konzuma po bagatelnoj cijeni. Točka.
moje mišljenje je da ide nasilno istiskivanje, pa ovo što mu fali će mu prodati vlasnik INVESTCO Blažev, ako mu je već ionako prodao paket koji je započeo ovaj kupus. Preuzet će KNZM 100% i ide na Mercator čija će cijena preuzimanja biti puno puno manja nego što je zadnji put nudio, osjetno manja. Nakon toga ide osnivanje Konzumatora (ili kako će ga već nazvati) izlistavanje i na neku stranu burzu, dokapitalizacija kojom će otplatiti ovu egzibiciju s KNZM i dio Merkatora, i vratiti institucionalne igrače u vlasništvo. Sve je to srednjeročno, godina dvije, zvuči komplicirano ali po meni jako jednostavno i praktično. Konzum je fantastična firma! i na ovom sentimentu Crobexa zadnjih tjedana mi bi sada bili na 160+ bez problema i otpora. Imao sam 900kom na 140 kupljeno i računao sam ovdje fini prinos na par mjeseci, samo malo strpljenja, ali eto nije bilo sreće pa tko bi znao kako će nas zacementirati ovdje s 143 mjesecima i imati opasnost neprijateljskog istiskivanja kasnije po smiješnoj cijeni. Ne znam, možda se varam, možda vam ponudi 160,180kn po dionici pa se nagradi one koji su stpljivo čekali. Ja sam otišao dalje, iako mi je ova dionica bila jedna od intezivnijih za trejd prijašnjih mjeseci/godina. Radila je ko školski sat 140-160 valove [emo_smijeh] Pozdrav Konzumaši do nekog drugog oblika Konzuma, vratit će se on na burzu
U slučaju nasilnog istiskivanja uz ovu cijenu od mene ide tužba i mene više neće vidjeti u svom dućanu. Isto tako izbjegavanje svih njegovih proizvoda u širokom luku. Velim, samo u slučaju istiskivanja uz ovu cijenu.