Iskreno ne znam što je gdje ugrađeno ali znam da je izvješće bogovsko. Malo pratim pisanja slovenskih medija i izgleda da ovaj puta nema neke izrazito negativnih reakcija. Naprotiv sve je više ovakvih komentara V tem primeru gre za medregionalno sodelovanje.Prevzem Mercatorja od strane Agrokorja,bo dodatnja okrepitev slovenskega gospodarstva ! Že pred dva leta bi bilo popolnoma protiv,ampak danes mi se zdi da gre za dobro potezo !
http://www.seebiz.eu/hr/tvrtke/trgovina/preuzimanje-mercatora-vodi-unicredit-kako-bi-rijesio-izlozenost-prema-agrokoru%3f,105674.html
Usporedba financijskog stanja Mercatora i Agrokora govori u prilog tezi da bi preuzimanje bilo moguće i u suprotonom smjeru. Drugim riječima, Mercator (LJSE:MELR) bi uz pomoć investitora lako mogao preuzeti Konzum (ZSE:KNZM-R-A). Obzirom da je Mercatorov financijska situacija bitno bolja od Agrokorove slovenski se trgovac, tvrdi Dnevnik, zadužuje po bitno nižim kamatnim stopama od hrvatskog koncerna.
Ovdje se sprema neki ludi scenarij samo takav [lol]
Biti će tu 300+kn u kratko vrijeme [wink]
A ova izjava slovenaca: "Mercator (LJSE:MELR) bi uz pomoć investitora lako mogao preuzeti Konzum (ZSE:KNZM-R-A). Obzirom da je Mercatorova financijska situacija bitno bolja od Agrokorove" je tolika glupost da teško da može biti veća [undecid]
Baš me zanima na koji naćin bi to Merkator mogao preuzeti bilo koju tvrtku iz sastava Agrokora a pogotovo KNZM koji je baza Todexa, preko kojega se vrši distribucija proizvoda tvrtki cjelokupnog koncerna, pa zato je i Todorić zagrizao na Merkator da bi preko njegovih pozicija dodatno pojačao distribuciju svojih proizvoda u regiji te uz udruživanjem sa KNZM smanjio troškove poslovanja a ne da se natjeće sa patuljcima tko ima veći…kreditni rejting [lol]
Prema pisanju slovenskog Dnevnika, i ovaj je put UniCredit glavni kreditor Todorićeva pokušaja neprijateljskog preuzimanja maloprodajnog tržišta šire regije, a navodno je ulogu savjetnika ovaj put preuzela investicijska banka JPMorgan, dok je u Sloveniji, piše Dnevnik, unajmljen odvjetnički ured Rojs, Peljhan, Prelesnik i partneri. Bolje nisu ni mogli izabrati jer taj odvjetnički ured među klijentima ima i nekadašnjeg predsjednika Uprave Mercatora i današnjega gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, što ga zasigurno čini iznimno dobro informiranim o najboljem susjedu. EBRD bi, prema pisanju Dnevnika, bio spreman osigurati od pedeset do sto milijuna eura.
Mercatorova je tržišna kapitalizacija po cijeni od 160 eura prije objave vijesti o Agrokorovim namjerama iznosila 600 milijuna eura, a za preuzimanje cijelog Mercatora uz premiju koju je Agrokoru za Mercator izračunao JPMorgan, 200 eura po dionici, cijeli bi Mercator koštao oko 750 milijuna eura. Upravo bi se spomenutom prodajom nekretnina postigla sinergija od čak 120 milijuna eura godišnje, ali i otpuštanjem zaposlenih. Na svim Mercatorovim tržištima otpustili bi od pet do deset posto zaposlenih, tako da bi u tri godine broj zaposlenih u Mercatoru smanjili za oko dvije tisuće. Upravo bi zbog očuvanja konkurencije bila rasprodana gotovo sva Mercatorova imovina u Hrvatskoj zbog prevladavajućeg Konzumova položaja.
znači, za preuzimanje Mercatora, Agrokor bi trebao keširati 5 milijradi kuna?! bojim se da je to ipak nemoguća misija, a i janezi su izrazito protiv ulaska nove HR kompanije u SLO (nakon Atlantica)
@barbosa
Biti će tu 300+kn u kratko vrijeme wink
Koliko kratko? ili dugo?
Moja procjena je oko mjesec dana tj. do kraja travnja, kada bi ukoliko bude sve Ok, Agrokor trebao objaviti javnu ponudu za preuzimanje udjela u Mercatoru.
Evo, ima i na poslovnom:
Vaš link
Pozdrav svima!
Preuzimanje mercatora stavit cu sa strane.
Sjecam se da se prosle godine pricalo o gradnji benziskih postaja pokraj konzumovih trgovina.
Jel ima netko kakav info? 😉
nemam al je to u planu ove godine mislim da ce konzum povecavat dobit i da je dugorocno dobra investicija
Pozdrav svima!
Preuzimanje mercatora stavit cu sa strane.
Sjecam se da se prosle godine pricalo o gradnji benziskih postaja pokraj konzumovih trgovina.
Jel ima netko kakav info? 😉
Vidiš to sam zaboravio. Razlog više da se intenzivnije penetriram u ovu dionicu.