Kamate na štednju samo 0,9%

Naslovnica Forum Komentari članaka Kamate na štednju samo 0,9%

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

O čemu vi pričate??? O štednji ili prekonoćnoj kamatnoj stopi?

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Banke su postale nevjerojatno drske. Prije dva-tri mjeseca dobio sam od svoje (velike) banke obavijest da će btw. naknadu za vođenje tekučeg računa povečati sa mjesečno 5 kn na 10 kn (100%)!!! Nisam do sad stigao ali odlučio sam maknuti sa tekučeg računa iznos koji premašuje nekakvu osnovu i u budućnosti otvoriti novi tekuči u bankama koje ne naplačuju naknadu (ima ih). Ovako se moja (sadašnja) banka služi mojim novcem i kreditira druge uz enormno visoke kamate a ja za to dobivam “kaznu” i umjesto kamate a vista dobivam povečanje naknade!
Bolje mi je i da kupim devize i držim novce čarapi……kak su to “radili naši stari”. Očito su znali zbog čega……
Mičite višak novca iz banaka !!!

marcello

Povicite novac iz banaka i kupite dionice – ali, one strane. Rusija, Brazil, Kina samo su neke od država gdje postoji realna šansa za ostvarivanje vrlo dobrog prinosa!

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Kakve vi gluposti pišete! Jel bio itko od gomile vas nesposobnjakovića do ijedne naše banke oročiti kune na 1 godinu?

Morali smo otvoriti Žiro račune .
Banka nam na Žiro račune plaća kamatu 0,1 % godišnje !
Na 100 kuna dobijete 0,1 kn kamata godišnje !
Na 100 kuna dobijete 10 Lipa kamata godišnje !
Na devizni račun banke daju kamatu 0,15 % godišnje !
Koliko banka daje kamata vašoj tvrtki na račun ?
Koliko vam banka daje kamata na Tekući račun ?
Te iste vaše novce banka našim sugrađanima daje sa kamatom 14,99 % , pa i više !
Takvih Zelenaša , Gulikoža i Lihvara nema nigdje na svijetu !
Toliku lovu se nemožete zaraditi ni da Dilate Drogu !

Zato vam predlažem , da svu svoju lovu dignete iz banke i uložite u Hrvatsko gospodarstvo i to :
u svoju Tvrtku ili Obrt ili u Dionice na Burzi !
Zaposlite sugrađane !

I pazite , ne stavljati sva jaja u istu košaru !

.

Ovako glupav tekst odavno nisam pročitao.
najgore je što to piše u “Poslovnom dnevniku”!
Sramota je prebaga riječ

Ne, ovo je stvarno nevjerovatno da si Poslovni dopusti ovakvu blamažu.Pa jel imateviurednika ili novinari sami odlučuju što će objaviti? Da li je vama lumenima poznato da je štednja u kunama puno isplativija od one u eurima i da nema kamate ispod 4% niti u jednoj banci?

Bože me sačuvaj vašeg novinartstva

Bitno da je naslov extreman, a to što je apsolutna laž to nema veze. Bravo – poslovni je stao rame uz rame ostalom najvećem smeću od novinarstva u RH. Bitno da ima puno klikova pa da se više plaća za reklame. O vašim najeksponiranijim "novinarima" neću trošiti ni riječi, a o njihovim glupostima bi se dala knjiga napisat.

Zahvaljujem na ovako stručnim i nadasve argumentiranim komentarima. Ja ću se, sa svoje strane i kao jedan od autora članaka, pokušati obraniti bezveze nabacanim brojkama i izmišljenim informacijama.

Dakle, krenimo…

Ivan1902: U tekstu, u drugoj rečenici, stoji:

KarVajdic, 26.02.2011. u 15:00
prosječna kamatna stopa na oročene kunske depozite
, dakle o štednji.

jgalt: Ne znam na temelju čega zaključujete da se radi o oročavanju na jednu godinu. U članku stoji da se radi o

KarVajdic, 26.02.2011. u 15:00
godišnjoj kamatnoj stopi
, a ne o kamatnoj stopi koja se koristi za oročavanje na godinu dana. Kod navođenja kamatnih stopa na štednju i na kredite uvriježeno je da se navodi godišnja kamatna stopa. Dakle, ako se radi o oročavanju depozita na, recimo, tri mjeseca i za to oročenje banka odobrava kamatu od, recimo 2,5%, to znači da bi depozit bio uvećan za 2,5% kad bi bio oročen na cijelih godinu dana. To, dakle, ne znači da će štediša za svoj oročeni depozit na kraju trećeg mjeseca dobiti 2,5% kamate. Depozit će biti uvećan za tek 0,625%.

daiwa: Da, postoje urednici i ne, novinari ne odlučuju sami što će objaviti. Ne bih želio ulaziti u raspravu oko ‘isplativosti’ i shvaćanja tog izraza, no nije mi jasno zašto uspoređujete isplativost štednje u eurima i kunama iako se euro apsolutno nigdje ne spominje u članku. Spominju se devize, a devize nisu samo euro već i druge strane valute u kojima možete štediti u domaćim bankama. Uz euro tu su najčešće i američki, australski te kanadski dolar, kao i švicarski franak i druge.

Što se tiče kamate od 4%, ne znam na koju kamatu, odnosno kamatnu stopu, mislite. Postoji niz kamatnih stopa na kunsku oročenu štednju koje su niže od 4%. Bojim se čak da je vrlo teško naći stopu višu od 4% za oročenje kraće od šest mjeseci. Ako ste mislili na kamatnu stopu za oročenja od godine dana, moram vas razočarati jer, recimo, najveća hrvatska banka za takvo oročenje odobrava kamatu od 3,6%, odnosno 3,1% ako se radi o fiksnoj kamatnoj stopi što i sami možete vidjeti u .

Savage: Naslov nije apsolutna laž, odnosno barem nije bio u trenutku pisanja i objavljivanja članka. Kao što je navedeno na samom početku članka, podatke koje smo koristili objavila je Hrvatska narodna banka. Ono što je vrlo nesretna činjenica jest da je Hrvatska narodna banka, baš kao i Hanfa nekoliko dana prije toga, objavila pogrešne, odnosno, neistinite podatke. Dan nakon objave članka, u HNB-u su ispravili podatke no nisu se čak, za razliku od Hanfe, niti ispričali zbog toga. A o tome možete očekivati članak idućih dana u Poslovnom dnevniku.

Ono što bih htio još jednom naglasiti, kao što to lijepo piše na samom početku članka, je da se radi o

KarVajdic, 26.02.2011. u 15:00
prosječnoj kamatnoj stopi na oročene kunske depozite
. Podatak je preuzet iz tzv. Standardnog prezentacijskog formata koji tromjesečno objavljuje HNB i čije je najnovije izdanje objavljeno u četvrtak 24. veljače. Nažalost, nije mi poznato po kojoj točno formuli HNB izračunava tu prosječnu stopu, no pretpostavljam da se radi o ponderiranom prosjeku u koji ulaze kamatne stope za sve ročnosti oročenih depozita u svim domaćim bankama. Ono što je bila poanta članka je da je ta kamatna stopa dosegnula svoju najnižu vrijednost od 1997. godine. U trenutku objavljivanja standardnog prezentacijskog formata tamo je stajalo da je ona u studenom lani pala na samo 0,92%. U petak je brojka ispravljena na 1,91%. I kao takva brojka je još uvijek niža od prosječne kamatne stope na oročene devizne depozite. U to se možete sami uvjeriti odete li na internetske stranice HNB-a ([url=”http://www.hnb.hr”%5Dwww.hnb.hr%5B/url%5D) i tamo pratite link na Standardni prezentacijski format objavljen 24. veljače gdje možete pod skupom tablica ‘Monetarna politika’ naći tablicu nazvanu ‘Prosječne pasivne kamatne stopa b

Ispričavam se zbog nesretnog formatiranja teksta u prethodnom komentaru.

Kraj komentara treba glasiti: “tablicu nazvanu ‘Prosječne pasivne kamatne stopa banaka’.”

Kao prvo Kar Vajdic, nemojte vi nama davati nekakve PDF-ove koji su pitaj Boga otkuda.
Nego sad upišite zaba.hr i pogledajte kunsku štednju.
Kamata na kunske depozite oročene na rok od 12 mjeseci je 4,02% kao što sam vam i rekao. Ajde sada odite na web bilo koje banke i nađite kamatu ispod 4% pa mi se opet javite.
Što se tiče vašeg objašnjenja da se radi o "prosječnoj kamatnoj stopi za sve ročnosti" moram vas obavijestiti da ne postoji niti u jednoj banci kamata manja od 3% bez obzira na ročnost, dakle za najkraći rok od 3 mjeseca nema kamate ispod 3%.
Ajde sad vi meni izračunajte kako ste došli do prosječne kamatne stope od 0,9% ili 1,91% ako je najmanja vrijednost u jednadžbi 3%.
A vi eksplicitno pišete o godišnjoj kamatnoj stopi i o tome kako se građanima ne isplati oročavati kune na godinu dana s obzirom na to da je inflacija 1%.
Dajte recite da li vi ikad razmisite o tome što pišete i kako vas nije sramota pisati takve članke ako vi ne znate da niti u jednoj banci nećete dobiti manje od 3% na bilo kakvo oročenje?
Da li ste vi ikad uopće bili u banci u životu?

Ali pošto vidim da ne znate o čemu pišete i da ne gubim više vrijeme sa vama te da vas spasim od daljnjeg blamiranja otkrit ću vam tajnu o tome o čemu ste vi ustvari pisali a niste ni znali.

Ta kamatna stopa za koju ste vi mislili da je prosječna kamatna stopa na oročenja i depozite građana u bankama je prosječna kamatna stopa koju HNB plaća poslovnim bankama na depozite koje oni drže kod HNB-a.

Primite se knjige ili motike.

New Report

Close