Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Super, hoće li itko raditi u ovoj državi kroz deset godina osim KIneza i zaposlenika u državnoj upravi?

Vlada, sabor i ministarstvo za iseljenje… [lol]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

druže sava, komentiraj učinke mirovinske reforme, od koje se na kraju odustalo.
molit ću lijepo.

Nikakve pojedinačne i paušalne reforme…to uglavnom nanosi samo štetu.

Nama je potrebno slijedeće:

1. Novi model upravljanja prirodnim bogatstvima iliti RESURSIMA ( pročitaj što sam napisao na Petrokemiji )
2. Novi model upravljanja poduzećima i imovinom koja je u državnom ili pretežito državnom vlasništvu ( ja bih to ponudio nekom na upravljanje uz podjelu dobiti, a obzirom da je ta imovina vrijedna 20-30 milijardi eura tu bi se mogli uključiti isključivo svjetski top igrači – njihov interes za zaradom bi bio najveći kontributor rastu BDP-a)

Nakon što bi se riješile ove dvije ključne stvari nestalo bi i 80% problema koje kao netko riješava!
[/quote]
Opet preraspodjela…iz šupljeg u prazno…i čak da uspije, do kada to može trajati. Nisu naši resursi safara puna nafte…

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

druže sava, komentiraj učinke mirovinske reforme, od koje se na kraju odustalo.
molit ću lijepo.

Nikakve pojedinačne i paušalne reforme…to uglavnom nanosi samo štetu.

Nama je potrebno slijedeće:

1. Novi model upravljanja prirodnim bogatstvima iliti RESURSIMA ( pročitaj što sam napisao na Petrokemiji )
2. Novi model upravljanja poduzećima i imovinom koja je u državnom ili pretežito državnom vlasništvu ( ja bih to ponudio nekom na upravljanje uz podjelu dobiti, a obzirom da je ta imovina vrijedna 20-30 milijardi eura tu bi se mogli uključiti isključivo svjetski top igrači – njihov interes za zaradom bi bio najveći kontributor rastu BDP-a)

Nakon što bi se riješile ove dvije ključne stvari nestalo bi i 80% problema koje kao netko riješava!
[/quote]
Opet preraspodjela…iz šupljeg u prazno…i čak da uspije, do kada to može trajati. Nisu naši resursi safara puna nafte…
[/quote]

Ti ni brojkama iz 90-ih ne vjeruješ pa kako biti znao što je potencijal i resurs.
Pitaj Bojana Milkovića na koliko on procjenjuje plinske resurse RH?
Pao bi na dupe da znaš što on zna….
Ali evo i da toga nema šta bi mi Rvati trebali – prodat se za sitnu lovu ili….

Umjesto odgovora – jer ako išta mrzim to je preraspodjela – jedno pitanje?
Koliki je RESURS pomorska veza Južna Amerika – RH?
Zašto ne bi imali start – up državnu kompaniju ili neki JV koji bi iskoristio taj potencijal i pokrenuo promjene u brodogradnji?

Zašto ne bi imali start – up državnu kompaniju ili neki JV koji bi iskoristio taj potencijal i pokrenuo promjene u brodogradnji?

A zasto bi se drzava uopce bavila start-up kompanijama. Zbog cega riskirati novac poreznih obveznika. Skole i bonice su u katastrofalnom stanju, hocemo li uzeti njima novce i dati ga politicarima da se igraju s njima. Petrokemija ti je primjer drzavne firme. Dok svi proizvodaci gnojiva na svijetu obaraju rekorede u zaradama ovo tromjesecije, oni prave gobitak. Svaki taj drzavni start-up bio bi jos jedan alat u rukama politicara za kupovanje glasova i jos jedan skup poslovni pokusaj.

Ono sto najvise gusi hrvatsku ekonomiju je pretjerano mjesanje vlade i pretjerana uloga vlade u ekonomiji.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

A zasto bi se drzava uopce bavila start-up kompanijama. Zbog cega riskirati novac poreznih obveznika. Skole i bonice su u katastrofalnom stanju, hocemo li uzeti njima novce i dati ga politicarima da se igraju s njima. Petrokemija ti je primjer drzavne firme. Dok svi proizvodaci gnojiva na svijetu obaraju rekorede u zaradama ovo tromjesecije, oni prave gobitak. Svaki taj drzavni start-up bio bi jos jedan alat u rukama politicara za kupovanje glasova i jos jedan skup poslovni pokusaj.

Ono sto najvise gusi hrvatsku ekonomiju je pretjerano mjesanje vlade i pretjerana uloga vlade u ekonomiji.
[/quote]

1. Upravljanje prirodnim bogatstvima i upravljanje državnom imovinom rasteretio bih politike – to su stvari strateškog značenja – naprijed uz konsenzus. A upravljanje – nismo se pokazali dorasli možda na nekom svjetskom natječaju nađemo sposobna upravitelja? Netko tko će vidjeti da između Ine – HEP-a i brodogradilišta, HŽ-a i HAC-a postoji itekakva sinergija, dijeli ih samo provalija uspješnosti koju netko treba premostiti. Holding ili dva – i to je početak jedne nove priče.

Gledaj jednu stvar – moderniziramo luke, gradimo koridore a istovremeno se zamaramo sudbinom brodogradilišta. Zar to nije u koliziji? Zašto se zamaramo pojedinačnim detaljima – treba krenuti od opće slike – treba imati strategiju. I čiji će to brodovi uplovljavati u naše luke ako zatvorimo brodogradilišta. Rast svjetske trgovine je visoki jednocifren – iskoristimo tu situaciju i bogomdani položaj.

[/quote]

1. Upravljanje prirodnim bogatstvima i upravljanje državnom imovinom rasteretio bih politike – to su stvari strateškog značenja – naprijed uz konsenzus. A upravljanje – nismo se pokazali dorasli možda na nekom svjetskom natječaju nađemo sposobna upravitelja? Netko tko će vidjeti da između Ine – HEP-a i brodogradilišta, HŽ-a i HAC-a postoji itekakva sinergija, dijeli ih samo provalija uspješnosti koju netko treba premostiti. Holding ili dva – i to je početak jedne nove priče.
[/quote]

Samo ti ljudi jako puno kostaju. Bez obzira koliko kvalitetan i koristan taj covjek bio, platiti u stranca puno da vodi firmu u drzavnom vlasnistvu je politicki pogubno i prakticno neostvarivo. Ti mozes dovesti i vrhunske svjetske profesore na hrvatske fakultete za nekih 100000$ dollara godisnje (sto je puno manje nego sto kostaju Halilhodzic ili Tonel). Ti ljudi bi ti podigli kvalitet nastave i kvalitet istrazivanja za 1000%. Medutim Ribic i sindikati nikada na to ne bi pristali.

Jednostavno HTV je godinama kontaminirao narod teorijom kako smo mi najpametniji, najsposobniji, najinventivniji( osvajamo sve nagrade na sajmovima inovacija) i kako su svi razlozi neuspjeha ovog drustva objektivni i uvezeni. Dovesti stranca na celo drzavne firme i platiti ga puno bolje nego domace ljude znacilo bi raskid sa jednim sirokoprihvacenim vjerovanjem. Nisam siguran da je narod spreman na to i moglo bi biti politicki vrlo stetno za onoga ko pokusa tako nesto.

I na kraju mislim da nije toliki problem u upravi koliko je u vlasnistvu. Uprave provode politiku vlasnika, odnosno vlade, a ta politika nije razvoj nego kupovanje glasova i socijalna potpora stranackoj infrastrukturi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

-strateškog značenja
-konsenzus
-sinergija
-holding
-strategiju
-bogomdani položaj

muahahahahahahahaha. jesi zaboravio koju floskulu?

http://www.businessinsider.com/watch-this-hilarious-video-of-a-mock-entrepreneur-vc-pitch-2010-11

-strateškog značenja
-konsenzus
-sinergija
-holding
-strategiju
-bogomdani položaj

mu

[/quote]

Šta mučeš?

SINERGIJA

2. studeni 2010.
Viktor Lenac u prvih devet mjeseci povećao dobit

SINERGIJA

Ruby Star u Lencu!
FW FLNG u Lencu?

Fed pomaže američkom gospodarstvu sa dodatnih 600 milijardi dolara

Ovo ja zovem sinergijom ali mi ipak imamo Rohatinskog. [lol]

Kada bi Rohatinski poceo kupovati hrvatske obvezbice, Suker i Jadranka bi to jedva docekali da izdaju nove. Efekti bi se medusobno ponistili pa bi kamate ostale na istom. Mozda bi cak isle i gore jer tesko da Rohatinski moze nastancati kuna koliko se Suker moze zaduziti. Osobito u izbornoj godini.

Printanje novca ima smisla ako ga prati smanjenje drzavne potrosnje, smanjenje zaduzivanja i ekonomske reforme. Inace ce dugorocno samo osakatiti ekonomiju. Monetarna politika nemoze rijesiti probleme ekonomije. Ona samo moze pomoci odgovornoj fiskalnoj politici da ih rijesi. Sve dok je osnovni cilj hrvatske fiskalne politike kupovanje umirovljenickih i neradnickih glasova ovoj ekonomiji pomoci nema.

Amerikancima FED, Britancima "Fondacija X": http://www.index.hr/vijesti/clanak/misteriozna-fondacija-x-zeli-pokloniti-britancima-22-milijarde-funti/521543.aspx [lol]

A Hrvatskoj?

New Report

Close