Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Dakle vanjski dug od 44 milijarde eura.
A u HNB-u leži preko 10 milijardi eura, devizne rezerve banaka 7-8 milijardi eura, devizna štednja građana oko 20 milijardi eura.
Vidiš kako na brzinu nestane dug.

Ovo dođe kao zbrajanje ne kruški i jabuka nego kruški i tulipana.
To otpilike znači vi ste uzeli kredit 10000€ i dužni ste, a ja imam na računu ušteđeno 10000€.
Zajedno nemamo dug [lol]
A kažu da je komunizam davno nestao
[/quote]

Evo je klasično podmetanje – ja sam uspoređivao 1990. i 2010.

Kada se počne lupetati ala Roha onda se na površinu izvlači samo pasiva.
Dakle vanjski dug od 44 milijarde eura.
A u HNB-u leži preko 10 milijardi eura, devizne rezerve banaka 7-8 milijardi eura, devizna štednja građana oko 20 milijardi eura.
Vidiš kako na brzinu nestane dug.
Stvarni dug je bio 90-tih kada nisi imao štednje građana, banke u kolapsu, HNB na o maraka – vanjski dug 5 milijardi dolara.
Usput dobio se rat, obnovila se zemlja, nešto se i izgradilo – npr 1400 km autoceste….

Samo Roha može u takvoj situacija zazivati MMF! Ali to je već političko opredjeljenje a ne ekonomija.

1990. – IMALI SMO SLIJEDEĆE
1. dug prema Londonu i Parizu
2. dug po staroj deviznoj štednji
3. HNB nula maraka deviznih pričuva
4. većina poduzeća pred stečajem
5. sve banke trebalo sanirati državnom lovom-

Tada ni MMF niti itko nije hti nikakav aranžman s RH jer smo za njih bili izgubljen slučaj, nemoguća misija—-

Da je Roha tada obnašao neku funkciju vjerojatno bi zbrisao!

Kolega Sava ne vrijede ovdje nikakvi argumenti. Vidite da je sva sila medija i analitičara (koji su sve do jednog iz banaka) stali iza uvaženog. Milijarde su u igri i teško je protiv takvog PR-a, a ionako velika većina običnih ljudi pa i sama vlast to ne razumije. [bye]

1990. – IMALI SMO SLIJEDEĆE
1. dug prema Londonu i Parizu – "sitna lova i ti to znaš"
2. dug po staroj deviznoj štednji – "imamo ga i sada, slovenci nam neće platiti ni kune"
3. HNB nula maraka deviznih pričuva – "koliko su se istopile rezerve zbog krize, skoro da smo na istom kao i tada"
4. većina poduzeća pred stečajem – "tada su bila državna, a i sada su sva državna pred stečajem"
5. sve banke trebalo sanirati državnom lovom – "neke banke, neke…ne sve"

Tada ni MMF niti itko nije hti nikakav aranžman s RH jer smo za njih bili izgubljen slučaj, nemoguća misija—- "1990. nismo bili nikakav međunarodni subjekt, priznati smo tek 1992."

Da je Roha tada obnašao neku funkciju vjerojatno bi zbrisao!

“Ne znam da li to navijaš za politiku sadašnjeg glavnog ekonomiste PBZ-a, tada guvernera?
Njega slobodno možeš povezati sa politikom čuvanja banaka i njihovom rasprodajom.
Rohu je teško s time povezati jer nemaš argumenata.
Jedno je čuvati stabilnost sustava a drugo je protežirati banke.
Od prvog imamo svi koristi, a o d drugog je imao Škreb. IMHO.

[wink] [wink]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Da je tada Roha bio general, granice Hrvatske bi bile Venecija, Spielfeld, Nagykanisza, Pečuh, Subotica, Sombor, Drina, Kotor. [lol]

Da sumiramo i zatvorimo ovu nevjerojatno korisnu raspravu.

Za ekonomski krizu u zemlji su krivi Soros koji ju je izvezao u Hrvatsku i Rohatinski koji ju je uvezao. Prava je sreca da smo imali i imamo Jadranku, Sukera, Sanadera, Polanceca i ostalu ekipu koja je za samo dvije godine uspjela stvoriti pretpostavke za izlazak iz recesije. Ekipa se u meduvremenu raspala, ali grandiozni uspjesi su ostali. Ono sto su Andora, Farski Otoci, San Marino i Lihtenstajn u nogometu, to su Hrvatska, Grcka, Rumunjska i Kirgistan u ekonomskom rastu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Da je tada Roha bio general, granice Hrvatske bi bile Venecija, Spielfeld, Nagykanisza, Pečuh, Subotica, Sombor, Drina, Kotor. [lol]

Da je trener Shalke04 bili bi prvaci Njemacke. Vidim opet su izgubili.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

hohohohoho ho
Nitko ne govori koliko su kamatne stope narasle od početka krize?Ima li to u Kirgistanu?
Nemojte zaboraviti na tu veličanstvenu pobjedu Rohe nad bankama-raspuštenicama
i dan-danas se tresu od straha
[lol]

KUPOVAO SAM JA BELJE PO 8, PTKM 12, ATPL 70, KODT 200, HDEL 50, TNPL 200 a VI ?

Da je trener Shalke04 bili bi prvaci Njemacke. Vidim opet su izgubili.
[/quote]
odlučili su osvojit ligu prvaka izgleda, zato im prvenstvo nije prioritet, još.

Da, da bilo bi nas najviše baš tuda – ali nikad ne zaboravi da Hrvatska nije tamo gdje žive Hrvati.
Znamo tko je vodio – Milošević – i kako je završila takva politika.

@twixer

Zašto zatvarati raspravu – zar je kriza gotova.
I nisam ja nikakav druker za neke – pokušavam samo doći do istine.
Pa bila ta istina bolna i za moju političku opciju.

Vratimo se na temu – 2/3 pada BDP-a nesnalaženje ključnih faktora i nemogućnost koordinacije poteza.

To je razlog za pad od 5% – malo previše da se zatvore oči na to jer danas se učimo za budućnost.

Roha, moj osvrt na lik i djelo
+
u godinama ekonomskog rasta (2003-2007) obuzdavao ograničenje rasta plasamana banaka i stvarao rezerve. Također i onomad upozoravao na stvaranje špekulativnog balona na tržištu dionica te kritizirao propuste fiskalne politike.
Zahvaljujući restriktivnim mjerama, spriječena panika i slom hrvatskog bankarskog sustava u vrijeme najjačeg udara financijske krize u jesen 2008.
Za taj dio zaslužuje respekt.

Restriktivna politika prema financ.sektoru (onom djelu koji nadzire) ima svoj obol u visokim kam.stopama dok je obrana tečaja pod svaku cijenu rezultirala vrlo visokom kunskom nelikvidnosšću koja je kulminirala na domaćem tržištu novca u 1Q 2009. godine. Također u isto vrijeme stvorila se psihoza deflacije.
Navedeno je , uz lošu konjukturu gospodarstva (globalna kriza ali i fundamentalni problemi HR gospodarstva) rezultiralo još težim impaktom na domaća poduzeća.

Naravno, istina je, da uz izrazito lošu, a po prirodi znatno dugoročniju fiskalnu politiku, niti monetarna (tzv. vatrogasna politika) ne može ućiniti čudo. Tako da taj dio kritika na njegov račun ne bih uzeo u obzir.

Za kraj o generalima…
I Churchill se dokazao kao savršeni vođa u ratu ali u miru je izgubio izbore… [wink]

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

Roha, moj osvrt na lik i djelo

Bezobzira što je Vlada dugo bila talac jedne lažne veličine Rohatinski nije smio koristiti svoju moć da se opire Vladinim pokušajima za zaokret.
Klanjao se on pred Sanaderom itekako a sada nema Ive pa mao, malo serucka….
Ili je on onaj pritajeni Ivin frend?

Ajmo zamislit Hrvatsku kao Formula 1 momčad. Imamo Rohu koji je vrlo dobar vozač, imamo osrednji bolid, a Vlada je box momčad koja mijenja gume onim velikim križastim ključem i toči benzin iz kanistera.

Rohe mi je jako žao jer mora surađivat s političarima, vidi se na njemu da ga je to jako potrošilo,
kako bi potrošilo svakog normalnog čovjeka.

New Report

Close