O tome bi se dalo raspravljati. Japanska inovativnost je jako vidljiva jer su jaki u auto industriji, bijeloj tehnici i slicno. Medutim postoje i druge grane u kojima oni nisu vodeci, a koje su vrlo bitne i vrlo profitabilne. Recimo proizvodnja lijekova.
Slazem se sa Linxom, japansko drustvo stagnira i zbog toga njihova ekonomija stagnira vec 20 godina. To sto neko ima vec desetljecima interest rate ispod 1% i sto je u 3 godine promjenio 5 premijera govori da tamo nesto ozbiljno ne stima.
Na kraju krajeva ovih dana mozes cuti svijetske lidere koji pokusavaju ubijediti svijet da njihova ekonomija nece biti kao Japanska. Dakle da i oni poput Japana nece uci u 2 desetljeca ekonomske stagnacije.
Smjena 5 premijera u 3 godine je znak ozdravljenja društa, a simptom bolesti je bilo 60 godina vladavine jedne te iste stranke.
Političarima je japansko gospodarstvo noćna mora jer im svake godine oduzme komadić moći (proračunskih prihoda). Političaru koji mi obeća japansko gospodarstvo sljedećih 20 godina dajem odmah glas. Inače, ne volim Japan nimalo, ne zbog gospodarskih prilika, već društvenih.
You will be deflated, resistance is futile.
Slazem se sa Linxom, japansko drustvo stagnira i zbog toga njihova ekonomija stagnira vec 20 godina. To sto neko ima vec desetljecima interest rate ispod 1% i sto je u 3 godine promjenio 5 premijera govori da tamo nesto ozbiljno ne stima.
Na kraju krajeva ovih dana mozes cuti svijetske lidere koji pokusavaju ubijediti svijet da njihova ekonomija nece biti kao Japanska. Dakle da i oni poput Japana nece uci u 2 desetljeca ekonomske stagnacije.
Mislim da su japanci inovativni na malo vise polja nego ste pobrojali, no svejedno. Ja bih volio da smo mi inovativni barem na jednom i da nam je gospodarstvo kao japansko pa makar i stagniralo na tom nivou. No, kako stvari stoje, mi smo izgleda u rangu Kazahstana. S tendencijom da kad se tamo situacija smiri da nas odprase ko mlade majmune jer imaju resursa koje mi nemamo da boli glava. Tko ce nam tada biti u rangu? Burkina Fasso?
Smjena 5 premijera u 3 godine je znak ozdravljenja društa, a simptom bolesti je bilo 60 godina vladavine jedne te iste stranke.
Političarima je japansko gospodarstvo noćna mora jer im svake godine oduzme komadić moći (proračunskih prihoda). Političaru koji mi obeća japansko gospodarstvo sljedećih 20 godina dajem odmah glas. Inače, ne volim Japan nimalo, ne zbog gospodarskih prilika, već društvenih.
Ako si ti zadovoljan sa 20 godina ekonomske stagnacije onda je to zabrinjavajuce. :))
Vrlo moguce da ces to i dobiti.
Ako si ti zadovoljan sa 20 godina ekonomske stagnacije onda je to zabrinjavajuce. :))
[/quote]
Japan ima najgoru moguću kombinaciju monetarne i fiskalne politike te demografske situacije.
Uz te tri nepremostive prepreke koje im država svaki dan baca u točak oni rastu, a kad taj rast uzmeš kroz deflator, oni rastu pošteno. USD/JPY he 1970. bio 300, danas je 82. I’d take that.
Mađarski članovi Uprave i NO-a Ine radili ilegalno
Državni je inspektorat u inspekcijskom nadzoru Ine utvrdio da je od početka ove godine u Ini radio 61 stranac od čega je rad 23 stranca, među njima i tri člana Uprave i pet članova Nadzornog odbora, bio protivan odredbama Zakona o strancima……
Ha,ha,ha, pustili Gorana Marića da priča i vidi vraga. Zašto me taj lik podsjeća na Orbana ? [lol]
Ne kažem da Japanci nisu razvili inovativnost, ali se ipak pitam da li bi ona mogla biti efektnija da je društvo drugačije, i da li bi time Japan bio "još bolji" po svemu, pa čak i brojačnog iznosa GDP-a per capita a ne samo kvalitete života njegovih prosječnih građana.
Kolega, odite u Japan pa kad se od tamo vratite shvatiti cete kakvu ste glupost ovom recenicom napisali. Ja sam bio tamo 2002. i ono sto sam tada tamo vidio od inovativnosti nisam ni dan danas jos nigdje u EU vidio, a bogme ni frend koji u USA zivi vec 18 godina. Oni vec dulje vrijeme predvode u inovativnosti, a ostali njih kopiraju. Amerikanci su jos jedino inovativni na polju vojne tehnologije, no i tu ih pomalo sustizu neke zemlje (recimo Iran ih je nedavno grdo iznenadio bespilotnim bombarderom kojeg ameri jos nemaju).
[/quote]
O tome bi se dalo raspravljati. Japanska inovativnost je jako vidljiva jer su jaki u auto industriji, bijeloj tehnici i slicno. Medutim postoje i druge grane u kojima oni nisu vodeci, a koje su vrlo bitne i vrlo profitabilne. Recimo proizvodnja lijekova.
[/quote]
Japansko gospodarstvo počinje stagnirati od kad su šegrti (čitaj: J. Koreja) počeli biti bolji od majstora. U međuvremenu se drastično proširio broj šegrta u susjedstvu (čitaj: Kina i Indija) tako da bi ova stagnacija mogla potrajati još 2 desetljeća bez obzira na sve utjehe i uvjeravanja. Što je najgore više ne pomaže ni špijuniranje glavnog majstora iz zlatnih 70-tih godina (čitaj: Njemačka) jer glavni majstor basnoslovno zarađuje prodajući znanja novim šegrtima. [lol]
[/quote]
Češ, češ ako mene pamćenje služi još u puno stvari nismo dosegli davnu 1990. Tako da se ovdje počima pričat o skoro pola desetljića banane.
Kad smo već kod japanskih 20 godina stagnacije, što kažete na kvartal koji smo upravo ispratili?
Je li to napokon prvi od N kvartala naše stagnacije? Padati smo više-manje valjda prestali (dinamički gledano, druga stvar što godišnje statistike budu izgledale loše) i sad je to nekakav stagnacija, pitanje samo koliko dugačka i što nakon nje slijedi – rast (održiv ili manje održiv?) ili nova runda padanja?
I što kažete na turističku sezonu, jeste li vidjeli statistike fizičkih pokazatelja? Nisu loši, zahvaljujući Grčkoj čije smo goste ovaj puta fino pokupili zbog tih njihovih sranja kojima su rastjerali goste.
Neke županije su se ovim velikim rastovima nakon velikih padova u 2009. već vratile na rekordnu 2008., a neke su i nakon rasta 2009. (kao npr. Istarska i Zadarska koje su tada rasle po 2 % za razliku od drugih koji su tada padali ko kruške) opet zabilježile rast (npr. Istarska slabih 1 %, a Zadarska čak nejverojatnih 11 %, zahvaljujući novim avionskim linijama i sl.) i tako postignule povijesne rekorde a i cijela Hrvatska sve skupa obzirom da su se svi bilo vratili bilo prestigli 2008. ukupnim brojem registriranih noćenja popela na novi ATH.
Doduše na to je nekim dijelom sigurno utjecalo i povećanje broja registriranih noćenja uslijed smanjenja broja noćenja na crno zbog pojačanih mjera nadzora ove godine ali definitivno je za vjerovati da se i stvarni ukupni broj noćenja povećao u odnosu na vrhunsku 2008.
Što se tiče prihoda… to čekamo Rohu da nam javi 😉 Sigurno da su veći nego 2009., ali da li su dostignuli rekordnu 2008., to zbilja ne znam procijeniti.
Što se tiče turističkih firmi, one nisu mogle zabilježiti tako velike rastove noćenja jer oni imaju samo legalne goste pa to suzbijanje sivog sektora na njih nije baš utjecalo, oni će vjerojatno zabilježiti nešto manje stope rasta noćenja ali isto vjerojatno svi osim onih najgorih vratiti se ili prestići rekordnu 2008 a s time bi u skladu mogli i prihodi obzirom da ove godine nije bilo last minuta kao 2009. kada je sve išlo sa diskontima. Ali dobit… obzirom da su troškovi radne snage kao glavni trošak u turizmu i dalje visoki, naša fiskalna politika cijenu rada očito ne planira smanjiti… pitanje kakva je dobit, kod onih koji takvo što od turističkih firmi uopće i imaju [lol]
Ja sam u turizam izložen kroz dvije firme, Maistru preko Adris grupe, a koja tko zna kakve će rezultate na godišnjoj razini nam donijeti (biti će plus za 9 mjeseci, ali zadnja 4 mjeseca uvijek naprave sranje) te Turisthotel d.d. Zadar, od kojega pak očekujem lijepu dobit i na kvartalnoj razini, i 9 mjeseci, i na kraju godine za cijelu fiskalnu godinu 😉
Što se tiče neturističkih firmi, onih preostalih 80 % našeg GDP-a… od onoga što ima svoje predstavnike na burzi… e biti će zanimljivo vidjeti njhova izvješća! Da vidimo kako se tko snalazi u "stagnacijskom kvartalu". To doduše bi trebalo gledati "desezonirano" jer i ostatak našeg gospodarstva ima u velikom broju firmi pojačan 3 kvartal… ali biti će to zanimljivo. Pogotovo me zanima kako su izvoznici odradili posao, jer izvoz je nažalost poćeo opet usporavati… ali još se drži, i mora se držati, jer u ovoj kaljuži domaćeg gopodarstva jedino što nam može donijeti neko dobro je izvoz i turizam u svom profitabilnom dijelu (fala Bogu ima čak i takvoga!) koji je isto "vrsta izvoza" obzirom na strutkuru gostiju pa također ne ovisi o našoj makroenokonomiji koliko o stranim (iz kojih dolaze turisti).
Eto, za tjedan-dva, budemo vidjeli izvještaje!!! Jedva čekam! Ne gledam stvari na kvartalnoj razini radi "investicijskih odluka", ali sam po prirodi znatiželjan pa sve moram redovito vidjeti, da mi ništa, bilo važno ili ne, u našem gospodarstvu ne promakne – jer je zanimljivo vidjeti kako se snalaze naše najbolje kompanije! (one ostale doduše me i ne zanimaju previše, niti ja ne čitam baš sva izvješća)
Kad smo već kod japanskih 20 godina stagnacije, što kažete na kvartal koji smo upravo ispratili?
Je li to napokon prvi od N kvartala naše stagnacije? Padati smo više-manje valjda prestali (dinamički gledano, druga stvar što godišnje statistike budu izgledale loše) i sad je to nekakav stagnacija, pitanje samo koliko dugačka i što nakon nje slijedi – rast (održiv ili manje održiv?) ili nova runda padanja?
Kazem da je to jos jedan kvartal u kome nije napravljeno nista da se pomogne hrvatskoj ekonomiji. Sto vise nije napravljeno nista stu bi barem dalo naznaku promjena i promjene pravca. Domaca politika, pozicija i opozija, i dalje nastavlja podilaziti mainstreamu. Prosjecan hrvatski birac ima barem 55 godina i ne vise od 3 razreda srednje skole. Pratiti takvog i prilagodavati se takvom je siguran put u propast. Mislim da bi ogromna vecina stanovnistva potisala 20 godina stagnacije.
Suker je reakao u NY da ce cetvrti kvartal biti pozitivan, sto implicira da treci nece. Ovaj zakljucak je donjeo nakon sto su prosla samo dva tjedna cetvrtog kvartala.
Inace ovaj kvartal se razlikuje od ostalih jer nam je vlada uprizorila igrokaz "strane investicije". Lovili su strane investitore od Zadra do NY. Na kraju nisu ulovili nista, ako izuzmeo ogromnu kolicinu dnevnica koje su podijelili izmedu sebe.
Vjerojatno ce se s priblizavanjem izbora dodatno zaduziti ili ce nesto prodati kako bi imali cime kupovati glasove.
All together nothing to write home about.
Kazem da je to jos jedan kvartal u kome nije napravljeno nista da se pomogne hrvatskoj ekonomiji.
kako nije, izvoz je rastao, uvoz padao, vanjskotrgovinski deficit smanjen.
dug građana i kompanije je dodatno smanjen.
meni jedino nije jasno zašto očekujete da Vlada pokrene pozitivne trendove…
Denny Crane: What the hell where those people i New Orleans thinking staying there and watching the hurricane…
Alan Shore: Maybe they thought the government would help them.
Denny Crane: Now, how stupid is that?
Denny Crane.
Kazem da je to jos jedan kvartal u kome nije napravljeno nista da se pomogne hrvatskoj ekonomiji.
kako nije, izvoz je rastao, uvoz padao, vanjskotrgovinski deficit smanjen.
dug građana i kompanije je dodatno smanjen.
meni jedino nije jasno zašto očekujete da Vlada pokrene pozitivne trendove…
Denny Crane: What the hell where those people i New Orleans thinking staying there and watching the hurricane…
Alan Shore: Maybe they thought the government would help them.
Denny Crane: Now, how stupid is that?
Denny Crane.
[/quote]
How stupid is that Denny Crane?
Svijet je bio na rubu ponora – najveće krize nove ere,
Kako je riješena – vrlo čvrstom suradnjom najodgovornijih svjetskih Vlada.
Dakle zajedničkim naporima.
To je odgovor i na naše probleme.
Samo zajedničkim naporima Vlade, HNB-a i gosporastvenika može se brže iz krize i uz veći gospodarski rast.
Vlada je svoj dio odradila – šta čekaju ostali?
Ja ne želim iz "krize", ti ajde nitko te ne drži. [lol]
http://www.businessinsider.com/german-think-tanks-strong-economy-2010-10