Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.bankamagazine.hr/Naslovnica/BlogVelimira%c5%a0onje/tabid/399/View/Details/ItemID/62996/Default.aspx?ttl=MI-I-ONI-%3cbr%3e-Kakva-je-veza-izmedu-ekonomskog-razvoja-i-individualizma
spominje se individualizam, citira se hayek… idemo naprijed. [thumbsup]

Dvije tipično kolektivističke države su ekonomske sile (Kina i Japan).
Izrazito individualistička zemlja kao GB je 50 godina na pragu recesije.
[/quote]
A možeš stvari postaviti i ovako.
Zapitaj se: da li bi možda Japan bio "još veća" sila da ima više individualističkog mentaliteta?
Zapitaj se kakav je način života, "ljepota življenja", u Japanu, kakva je u odnosu na druge zemlje, pa recimo čak i na druge zemlje brojačno jednakog GDP-a per capita. Npr. Japan ima praktički jednak GDP per capita kao Francuska, mrvicu manje od Njemačke… Zapitaj se da li to znači da Japanci jednako uživaju u životu kao Nijemci ili čak Francuzi? Da li ta njihova brojka u stvarnosti "jednako vrijedi" kao njihove? I da li bi uz neke svoje druge kvalitete a uz više individualizma bili "još bolji", npr. mrvicu jačih brojki (kao Njemačka ili bolje), mrvicu "boljeg uživanja u životu" (bar kao Nijemci, ako ne baš kao Francuzi…)… da li bi imali ili možda ipak ne ovih par "izgubljenih destljeća", koja su došla između ostaloga (bila samo koincidencija ili ne) upravo nakon što je konačno do kraja popustio poslijeratni zamah uzleta baziran na "bezazlnom kopiranju" (a ponekad i krađi!, kao danas u slučaju Kine) američke tehnologije i dolaska vremena kada je poterbna baš vlastita inovativnost za dalje, a na način da je ne zagušena domaćim birokratiziranim načinom života gdje i ono što se dogodi inovativnih bljeskova biva prigušeno… Ne kažem da Japanci nisu razvili inovativnost, ali se ipak pitam da li bi ona mogla biti efektnija da je društvo drugačije, i da li bi time Japan bio "još bolji" po svemu, pa čak i brojačnog iznosa GDP-a per capita a ne samo kvalitete života njegovih prosječnih građana.

Što se tiče Kine, khm – pa Kinezi… to je stvarno tragikomedija povijesti/sudbine, zapravo su jedan od "manje kolektivističkih mentaliteta" u Aziji, drugačijeg mentaliteta u odnosu na Japnce, veći individualisti – ali eto, igrom komične sudbine, upravo oni a ne Japanci kojima bi bilo primjerenije, postali komunisti [lol]

I još jedno pitanje u vezi Kine: zar mislite da je danas u Kini život nešto jako lijep i lagodan većini stanovništva? U usporedbi sa npr. Japanom? Europom??
No kako god, činjenica je da Kina sada napreduje – ali tek sada! Što je bilo do sada? Kako to da civilizacija stara 6000 godina danas nazadnija od npr. Zapadne Euorope, koja je današnjim stanovništvom naseljena prije tek 1.500 godina, koje je preko 1000 godina živjelo u mraku srednjeg vijeka Katoličke Crkve, i tek nekih 400-500 godina "se otvara" i već prestiglo civilizaciju stariju nekoliko puta! Ali ako pogledaš povijest Kine, pa nisu uvijek bili komunisti, i nisu uvijek bili tako siromašni… dakle nema Kina neki problem sa dalekom poviješću, nju je dotukla novija komunistička povijest – tek danas transformacijom tog društva prema nečemu što nema veze sa komunizmom pa u konačnici jednoga dana niti bilo kakvim kolektivizmom, a prilično u skladu sa kineskim mentalitetom koji nije tako jako kolektivisitički kao drugih naroda istočne azije, ovo društvo "vraća staru slavu", ovo društvo tek sada napreduje! A zbog mraka koji kod njih nije trajao nekad davno kao naš, nego sad nedavno i gotovo uništio drevnu civilizaciju, oni su danas takvi kakvi jesu, danas čak (i to drastično) siromašniji od nekada bijednog Japana, siromašniji od Europe koja nije niti postojala u ovom sastavu kad su oni bili najjača civilizacija… i tek izlaskom iz ove komunističke avanture od njih će možda nešto (ponovno) i biti!

Ne kažem da Japanci nisu razvili inovativnost, ali se ipak pitam da li bi ona mogla biti efektnija da je društvo drugačije, i da li bi time Japan bio "još bolji" po svemu, pa čak i brojačnog iznosa GDP-a per capita a ne samo kvalitete života njegovih prosječnih građana.

Kolega, odite u Japan pa kad se od tamo vratite shvatiti cete kakvu ste glupost ovom recenicom napisali. Ja sam bio tamo 2002. i ono sto sam tada tamo vidio od inovativnosti nisam ni dan danas jos nigdje u EU vidio, a bogme ni frend koji u USA zivi vec 18 godina. Oni vec dulje vrijeme predvode u inovativnosti, a ostali njih kopiraju. Amerikanci su jos jedino inovativni na polju vojne tehnologije, no i tu ih pomalo sustizu neke zemlje (recimo Iran ih je nedavno grdo iznenadio bespilotnim bombarderom kojeg ameri jos nemaju).

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/mmf-morate-provesti-reforme-i-rezati-socijalna-prava,94428.html

http://seebiz.eu/hr/banke/mihaljek-strane-banke-pronasle-bolje-klijente-od-hrvatske,94467.html

a ovako to rade japanci

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/svijet/japan-ubrizgava-u-gospodarstvo-44-milijarde-eura,94466.html

Kolega, odite u Japan pa kad se od tamo vratite shvatiti cete kakvu ste glupost ovom recenicom napisali. Ja sam bio tamo 2002. i ono sto sam tada tamo vidio od inovativnosti nisam ni dan danas jos nigdje u EU vidio, a bogme ni frend koji u USA zivi vec 18 godina. Oni vec dulje vrijeme predvode u inovativnosti, a ostali njih kopiraju. Amerikanci su jos jedino inovativni na polju vojne tehnologije

Pa zar sam ja rekao da nisu razvili inovativnost?? Pitam se samo da li je dovljno “efektna” (= “znaju je dobro unovčiti”).

Osim toga, spominjanje ovih bombardera i sl., daje mi dojam da pojam inovativnosti prije svega vežeš za “tehnologiju” u užem smislu.
To je preusko. Inovativnost nije samo stvar tehnoloških inovacija, one su samo jedan podskup, i u kojem su možda Japanci i stvarno pri svjetskom vrhu (ali ne podcijenjujte Amerikance niti na tome polju, barem glede onoga što je bitno: znaju li to prodati ili ne).

Inovativnost je ključno da se prostire kroz sve sektore i sve pore gospodarstva (i društva!). To je ono što je kod inovativnosti najvažnije: “širina” zahvaćanja, te njena “efikasnost”, dakle svaka od tih malih inovacija kako utjeće na gospodarstvo. Nisu bitne inovacije same po sebi nego po onome koja korist od njih.

Inače je u kapitalizmu najvažnije od svega biti svjestan svaki dan, bilo kojim poslom se baviš, da to što radiš moraš danas raditi drugačije nego jučer, na način da je bolje nego jučer. To su mali koraci, raznoliki (90 % njih se teško može nazivati tehnologijom u užem smislu), ali koji se lijepe jedan na drugoga, iz dana u dan (kao složeni kamatni račun :P), i tako kontinuirano povećavaju produktivnost, zarade, životni standard.

Da bi netko mogao neprestano težiti za nečim drugačijim, za time da ono što svaki dan radi radi ne svaki dan isto (što je mnogim ljudim prirodan poriv) nego stalno drugačije i drugačije (možda samo po mrvicu drugačije, neke stvari se sporo mogu mijenjati) taj netko mora biti mentaliteta koji prihvaća stalnu mijenu kao nešto normalno, koji nije previše “tradicionalistički”, koji je vrlo širokog/otvorenog uma spreman na svakavke ideje, koje od nekud dođu, iz vlastite ili tuđe “lude” glave… a kojega novac/zarada na sve ovo posebice potiče/stimulra, jer zaradu vidi kao centar svijeta, kao izvor sveg blagostanja, sigurnosti, sreće a poštivanje zakona kao nešto što se podrazumijeva. Zato jedini način (za razliku od Balkana gdje se kriminal nameće kao prirodno rješenje) sigurnog života (sigurngo od umiranja od gladi/bolesti) i uspješnog života (gdje je osobnom blagostanju samo nebo granica) se nameće inovativan pristup svom poslu i tržištu, ma kakav taj posao bio – jer poanta je “uzeti novac” ljudima, na način da ti ga oni sami oduševljeno daju, a kako ljudi ipak ne dijele svoje novce tek tako… za to moraš biti vrlo inovativan.

P.S. Evo vam za case study Apple Inc., oni su pronašli način kako ljudima “inovativno uzeti novac iz novčanika, a uz njihov smiješak od uha do uha”. To se zove inovativnost, i toga u USA sigurno i dalje ima. Ne kažem da Japanac nije dovoljno pametan da tržištu ponudi nešto što može kvalitetno (visokih neto povrata na ulog/kapital) naplatiti, ali mislim da ipak nije dovoljno motiviran za takvo nešto, nema dovljno iskustva u takvom nečemu, i sve skupa to rezultira da ima manje perfomanse nego bi mogao imati, da je gospodarstvo manje dinamično nego bi moglo biti, da su manje zarade nego bi mogle biti, da je životni standard prije svega u smislu “uživanja u životu” ( = količina slobodngo vremena i kvaliteta njegovog provođenja) ipak niža nego li npr. i u Njemačkoj kao u mnogome sličnoj državi, ili Francuskoj kao malo drugačijoj državi ali isto zgodnim primjerom kako se može spojiti neke stvari na zgodan način…

Pa zar sam ja rekao da nisu razvili inovativnost?? Pitam se samo da li je dovljno "efektna" (= "znaju je dobro unovčiti").

Osim toga, spominjanje ovih bombardera i sl., daje mi dojam da pojam inovativnosti prije svega vežeš za "tehnologiju" u užem smislu.
To je preusko. Inovativnost nije samo stvar tehnoloških inovacija, one su samo jedan podskup, i u kojem su možda Japanci i stvarno pri svjetskom vrhu (ali ne podcijenjujte Amerikance niti na tome polju, barem glede onoga što je bitno: znaju li to prodati ili ne).

Inovativnost je ključno da se prostire kroz sve sektore i sve pore gospodarstva (i društva!). To je ono što je kod inovativnosti najvažnije: "širina" zahvaćanja, te njena "efikasnost", dakle svaka od tih malih inovacija kako utjeće na gospodarstvo. Nisu bitne inovacije same po sebi nego po onome koja korist od njih.

Inače je u kapitalizmu najvažnije od svega biti svjestan svaki dan, bilo kojim poslom se baviš, da to što radiš moraš danas raditi drugačije nego jučer, na način da je bolje nego jučer. To su mali koraci, raznoliki (90 % njih se teško može nazivati tehnologijom u užem smislu), ali koji se lijepe jedan na drugoga, iz dana u dan (kao složeni kamatni račun :P), i tako kontinuirano povećavaju produktivnost, zarade, životni standard.

Da bi netko mogao neprestano težiti za nečim drugačijim, za time da ono što svaki dan radi radi ne svaki dan isto (što je mnogim ljudim prirodan poriv) nego stalno drugačije i drugačije (možda samo po mrvicu drugačije, neke stvari se sporo mogu mijenjati) taj netko mora biti mentaliteta koji prihvaća stalnu mijenu kao nešto normalno, koji nije previše "tradicionalistički", koji je vrlo širokog/otvorenog uma spreman na svakavke ideje, koje od nekud dođu, iz vlastite ili tuđe "lude" glave… a kojega novac/zarada na sve ovo posebice potiče/stimulra, jer zaradu vidi kao centar svijeta, kao izvor sveg blagostanja, sigurnosti, sreće a poštivanje zakona kao nešto što se podrazumijeva. Zato jedini način (za razliku od Balkana gdje se kriminal nameće kao prirodno rješenje) sigurnog života (sigurngo od umiranja od gladi/bolesti) i uspješnog života (gdje je osobnom blagostanju samo nebo granica) se nameće inovativan pristup svom poslu i tržištu, ma kakav taj posao bio – jer poanta je "uzeti novac" ljudima, na način da ti ga oni sami oduševljeno daju, a kako ljudi ipak ne dijele svoje novce tek tako… za to moraš biti vrlo inovativan.

P.S. Evo vam za case study Apple Inc., oni su pronašli način kako ljudima "inovativno uzeti novac iz novčanika, a uz njihov smiješak od uha do uha". To se zove inovativnost, i toga u USA sigurno i dalje ima. Ne kažem da Japanac nije dovoljno pametan da tržištu ponudi nešto što može kvalitetno (visokih neto povrata na ulog/kapital) naplatiti, ali mislim da ipak nije dovoljno motiviran za takvo nešto, nema dovljno iskustva u takvom nečemu, i sve skupa to rezultira da ima manje perfomanse nego bi mogao imati, da je gospodarstvo manje dinamično nego bi moglo biti, da su manje zarade nego bi mogle biti, da je životni standard prije svega u smislu "uživanja u životu" ( = količina slobodngo vremena i kvaliteta njegovog provođenja) ipak niža nego li npr. i u Njemačkoj kao u mnogome sličnoj državi, ili Francuskoj kao malo drugačijoj državi ali isto zgodnim primjerom kako se može spojiti neke stvari na zgodan način…

To sve stoji, kolega, samo mislim da potcjenjujete japansku inovativnost i imate kao i vecina zapadnjaka pogresno misljenje o japanskom tradicionalizmu. Prozapadili su se oni bitno vise nego mi mislimo tako da cak i Bozic slave i imaju bozicnu shopping histeriju sto je s njihovom tradicijom zapravo totalno nespojivo.

Kao što sam i rekao, slične stvari ponekad nastanu na različitim mjestima i u različtim vremenima, to je jasno.
Ali naš današnji svijet, naša današnja Europa i današnje USA, nemaju izvor u tim Feničanima i sl., nego upravo ovim "početnim žarištima" i slijedom kako sam naveo.
Svaka čast Feničanima i ostalim starim narodima, te novijima kao Veneciji posebice, koja je itekako starija "i od Nizozemaca" (ali Nizozemci su direktna linija od koje je sve išlo dalje na UK, USA, i što čini današnji svijet, i ne samo po liniji, nego i po doslovnoj sličnosti cijelog koncepta i u detaljima, a Venecija je bila ipak nešto malo drugačije, a i kako došla tako prošla, i nema tako duboke veze sa današnjim gospodarstvom Europe i USA po direktnom slijedu događaja osim za svoj lokalni kraj, i evenutalno nekim dostignućima koja je ostavila cijelom svijetu, recimo od nekih izvora knjigovodstva i sl. što su svojom praksom razvili pa kasnije drugi usavršavali).

Meni je sve ovo lijepo, i drago, neka je ta ideja "slobodnog tržišta i kapitalizma" poznata i prepoznata, diljem svijeta i diljem povijesti (normalno je da je kad je logična, do logičnoga svi dođu nezavisno bez problema), kako ove naše kratke par stoljetne povijesti, tako i ove daleke čije potomke više niti ne znamo točno tko su, i koji nemaju više baš ništa od "stare slave"… nažalost i to se događa, ništa nije vječno… ali ja uvijek maštam o tome, da stvari potraju čim duže, da neke civilizacije/države žive neprekidno stoljećima i stoljećima… , sve naprednije i naprednije, da kompanije žive stoljećima, povećvajajući svoj kapital neprestano, isplaćuju dividende sve veće i veće… Eto danas nažalost nemamo niti jednu kompaniju (koliko ja znam) koja dividende isplaćuje npr. neprestano zadnjih 100 godina, ako ima neka nam je netko prezentira ovdje. Sve ove dugovječne, možda žive više od 100-injak godina (ma ima onih i po 200, 300 i više godina, ali mnoge od tih nastarijih su jednom zastale u razvoju i gotovo, stagniraju), dividende isplaćuju 50-ak godina… ali za sada ništa više od toga.

Mene inače fascinira dugovječnost, dugotrajani/stalni napredak… pa kad čujem te Feničane i sl., onda mi je problem to što se pitam pa gdje su sada? Zašto su propali? Kako mogu propasti? Sram ih bilo što su propali! Naravno od tada je prošlo jako puno vremena [lol] , ali ipak… propdanje je tužno.

Ali neke današnje kompanije, stare više od 100 godina, koje isplaćuju više od 50 godina rastuće dividende, možda će živjeti i narednih 500 godina i dalje isplaćivati rastuće dividende? 😉 Bilo bi lijepo da imamo takvih – takvi me fasciniraju. Volim vrhunske perfomanse. Ne volim propadanje. Ne volim ove priče "bili su", "zarađivali su", "reinvestirali su"… jer mi djeluje tako tužno što je sve u prošlom vremenu.

Čovjek nije vječan, ali društva (obzirom da se smjenjuju generacije a društvo je "isto") i društva kapitala – teoretski bi mogli biti! Takvima držim fige, dugovječnost je cilj ove "borbe za preživaljavanje", a kad umreš – izgubio si. Ne volim gubljenje.

Obzirom da je ovdje naglasak na Hrvatskoj. Pitanje za sve: ima li kod nas na ZSE kandidata, među društvima kapitala, od kojih očekujete da će živjeti još narednih par stoljeća? Trajno povećvati svoj kapital, isplaćivati svojim vlasnicima rastuće dividende…?? E takve tražimo! [thumbsup]

Mađarska vlada nacionalizirala MAL i pritvorila glavnog direktora Bakonyja

Hebote ovi Mađari se skroz oteli kontroli. Prvo porezi na banke, a sad i nacionalizacija. Kako će ovo majstori progutati baš me zanima. [lol]

Ovaj Poslovni sve više sliči na Bilten SDP-a!

12. listopad 2010.

Sanader: Kosor je imala ključnu ulogu u prodaji dionica Ine

Valjda je glavnom uredniku obećano ključno kukurikanje iz Banskih dvora!

Fassa bi investirala milijune, država nezainteresirana

Sedam godina nakon što su talijanski investitori poželjeli graditi tvornicu žbuke i vapna u Obrovcu, od investicije vrijedne 180 milijuna eura do daljnjega nema ništa.
Pravo je čudo da dosada talijanski investitori iz tvrtke Fassa Bortolo nisu odustali od čitavog projekta i svoj novac investirali u BiH primjerice ili u Crnu Goru. Tamo su, čini se, investitori za razliku od Hrvatske rado viđeni gosti.

O svemu smo porazgovarali sa direktorom buduće tvornice žbuke i vapna u Obrovcu ing. Marinom Gligorom koji nije krio nezadovoljstvo činjenicom da već sedam godina ne mogu investirati svoj novac koji bi oživio obrovačko područje, a u samoj tvornici bi radilo više od dvjesto radnika!

– Vjerovali ili ne, u posljednjih godinu dana, nismo se ni centimetra pomakli s mrtve točke. Silne smo novce uložili u dokumentaciju koja se od nas zahtjevala i svako toliko nas traže nešto novo. Najnoviji dokument kojeg resorno Ministasrtvo od nas traži zove se "Utvrđivanje objedinjavanja uvjeta zaštite okoliša" i to nakon što smo izradili STudiju utjecaja na okoliš, pomalo će razočarano ing. Gligora

Prema njegovim riječima, što se tiče investicije i realizacije, sve je odavno spremno i čeka se zeleno svijetlo Ministarstva graditeljstva i zaštite okoliša.
Ističe pritom dobru suradnju sa Gradom Obrovcem i Zadarskom županijom i tvrdi kako je zapravo sada sve u rukama Zagreba.
– Ne sumnjam da ćemo dobiti dozvolu za rad, samo što sve skupa ide presporo. Mi smo kupili Dalmatinske rudnike boksita, skupo smo platili sanaciju desetak "rupa" koje su ostavili bivši vlasnici, država od nas traži da plaćamo naknadu za eksploatacijska polja kamena kojeg ne možemo vaditi, itd., ističe neke od apsurda direktor Gligora.

Ipak, jedna od najvećih nelogičnosti s kojom će se mnorati nositi talijasnki investitori je najnovija odluka resornog ministarstva da će kamen sa eksploatacijskih polja
moći vaditi onaj koji pobijedi na natječaju, pa je sasvim moguće da unatoč legitimnom odobrenju za rad koje je po dobivenoj koncesiji dobila tvrtka Fassa, kamen eksploatira neka druga tvrtka koja prema državi da "povoljniju" ponudu. To je još jedan u nizu suludih odluka spore i neučinkovite državne administracije
koja umjesto da moli investitore da ulože koji milijun u siromašnu Hrvatsku, europskog rekordera po broju nezaposlenih, investitore odbijaju kad god stignu

http://www.057info.hr/gospodarstvo/2…zainteresirana

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

ide to UPUP

"Bog će ga kazniti koliko druka!!" Rato, 2012

Ne kažem da Japanci nisu razvili inovativnost, ali se ipak pitam da li bi ona mogla biti efektnija da je društvo drugačije, i da li bi time Japan bio "još bolji" po svemu, pa čak i brojačnog iznosa GDP-a per capita a ne samo kvalitete života njegovih prosječnih građana.

Kolega, odite u Japan pa kad se od tamo vratite shvatiti cete kakvu ste glupost ovom recenicom napisali. Ja sam bio tamo 2002. i ono sto sam tada tamo vidio od inovativnosti nisam ni dan danas jos nigdje u EU vidio, a bogme ni frend koji u USA zivi vec 18 godina. Oni vec dulje vrijeme predvode u inovativnosti, a ostali njih kopiraju. Amerikanci su jos jedino inovativni na polju vojne tehnologije, no i tu ih pomalo sustizu neke zemlje (recimo Iran ih je nedavno grdo iznenadio bespilotnim bombarderom kojeg ameri jos nemaju).
[/quote]

O tome bi se dalo raspravljati. Japanska inovativnost je jako vidljiva jer su jaki u auto industriji, bijeloj tehnici i slicno. Medutim postoje i druge grane u kojima oni nisu vodeci, a koje su vrlo bitne i vrlo profitabilne. Recimo proizvodnja lijekova.

Slazem se sa Linxom, japansko drustvo stagnira i zbog toga njihova ekonomija stagnira vec 20 godina. To sto neko ima vec desetljecima interest rate ispod 1% i sto je u 3 godine promjenio 5 premijera govori da tamo nesto ozbiljno ne stima.

Na kraju krajeva ovih dana mozes cuti svijetske lidere koji pokusavaju ubijediti svijet da njihova ekonomija nece biti kao Japanska. Dakle da i oni poput Japana nece uci u 2 desetljeca ekonomske stagnacije.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

New Report

Close