Twixer pričaš o komunističkoj zemlji kao budućnosti, pa jesmo u 1917.?
Kina je super na na TV-u, šteta samo što 10% kineza živi u takvoj Kini, a milijardu ih nema sve zube i čašu čiste vode. Kina je prvo Društvo u povijesti koje će ostariti prije nego se obogati, ne daj bože takvog uspjeha i vizije nikome, pa ni Kini.
Kina prvo mora propast da bi mogla uspjeti.
Twixer pričaš o komunističkoj zemlji kao budućnosti, pa jesmo u 1917.?
Kina je super na na TV-u, šteta samo što 10% kineza živi u takvoj Kini, a milijardu ih nema sve zube i čašu čiste vode. Kina je prvo Društvo u povijesti koje će ostariti prije nego se obogati, ne daj bože takvog uspjeha i vizije nikome, pa ni Kini.
Kina prvo mora propast da bi mogla uspjeti.
Nisam rekao da su oni zemlja buducnosti. Da jesu ljudi bi selili u Kinu, ne iz Kine. Tvrdim da su napravili veliki napredak u zadnjih 30 godina i da postoji spremnost u i narodu i u vodstvu zemlje da se s promjenama nastavi.
Vrlo je moguce da ce prije ostariti nego ce se obogatiti. Medutim jos je vjerojatnije da ce ostariti manje siromasni nego sto su to bili njihovi roditelji. Kod nas je obrnuto, svaka nova generacija umirovljenika je siromasnija.
Kina nece propasti. Ali je moguce da ce zapasti u krizu. Ja sam ovdje vec rekao. Dovoljno je da se pojavi netko ko ce iznajmljivati zemlju i radnu snagu za manje novaca i oni su u problemima. Medutim cinjenica je i da oni sve rade da ne propadnu i za sada im dobro ide.
Razmisli do jutra šta si rekao. Kina je 28,5 od 30 stoljeća bila najveće gospodarstvo svijeta,
a njeni hrabri lideri su to uspjeli promjenit svojim vizijama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Leap_Forward
http://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_Revolution
[/quote]
Pojma nemam sto je bilo u Kini prije 30 stoljeca, niti me to zanima. To ima vrlo malo ili nimalo utjecaja na moj zivot. Jednom kada odem u mirovinu i budem imao jako puno slobodnog vremena onda se mozda budem bavio proucavanjem anticke Kine.
Ja sam zelio reci da su Kineski lideri imali hrabrosti povesti narod u promjene. U zadnjih 30 godina. Kada je Deng Xiaoping rekao "Nije bitno koje je boje macka, bitno je da lovi miseve", to je zahtijevalo ogromnu hrabrost. U to vrijeme citava kineska politicka elita, vojska i policija su temeljili svoju moc na komunistickoj ideologiji. U takvom okruzenju Deng nije riskirao samo svoju politicku karijeru nego i svoj zivot da bi zaustavio propadanje svog naroda.
Gledao sam nedavno Interview na CNN-u sa Wen Jiabaom trenutnim premijerom Kine. Covjek je rakao da je Kineska ovisnost o izvozu prevelika i da ovakav model kineske ekonomije nije odrziv. Pazi, covjek je na celu ekonomije koja raste 8% godisnje. U fantasticnoj politickoj poziciji. Medutim on je spreman preuzeti rizk promjena i ugroziti svoju poziciju jer smatra da je to dobro za Kinu i Kineski narod.
S druge strane, pogledaj Hrvatsku. Ekonomija pada -2,5% i svi politicari tvrde kako nista ne treba promjeniti. Govore kako je kriza uvezena, i kako ce je netko izvesti. Nitko od njih nije spreman preuzeti nikakav rizik i potaknuti promjene jer bi ih to moglo kostati polozaja i beneficija. Jadranka Kosor nema hrabrosti provesti zabranu pusenja u kaficima, a kamo li kakvu ozbiljnu reformu. MIlanovic nudi promjene u koaliciji za Hrvatskom Strankom Umorovljenika. Pa ti bi se prije ubili nego prihvatili ikakve promjene.
[/quote]
Manje gledaj CNN. NHF, ovo ti je za onaj jutarnji list ako se sjećaš. [lol] [lol]
[/quote]
Fareed Zakaria je vrhunski novinar, doktorirao je novinarstvo na Harvardu. Biran ja za Indijca godine 2008 u kategoriji dijaspore. Covjek je jedan od najboljih novinara na svijetu. Ja sam njega citao i dok je bio u Newsweek-u.
To su neusporedive stvari. Na jednoj strani imas vrhunskog profesionalca koji radi interview sa svijetskim liderima. S druge strane imas tiskovinu koja jos egzistira samo zahvaljujuci cinjenici da u Hrvatskoj zivi jako puno starih i neobrazovanih ljudi.
Naslovna starana na http://www.jutarnji.hr (05.10.2010)
"Kupio mi je tange od bombona. Kada me prevario s kolegicom s posla poslao mi je mail. Kakav skrtac."
Vrlo je moguce da ce prije ostariti nego ce se obogatiti. Medutim jos je vjerojatnije da ce ostariti manje siromasni nego sto su to bili njihovi roditelji.
neće ostarit bogatiji, ali hoće s većim BDP-om per capita. [rolleyes]
Nije loše za kriznu godinu….dapače : ima li krize u brodogradnji?
UGOVOREN I PETI JARUŽAR
Uljanikova knjiga narudžbi – milijardu $
Objavljeno: 05.10.2010 | 09:10
Zadnja izmjena: 05.10.2010 | 15:46
….Knjige narudžbi svih brodogradilišta teške su 1,91 milijardu američkih dolara, a koliko je Uljanik uspješan, pokazuje podatak da je u Puli ugovorena polovica vrijednosti svih hrvatskih novogradnji, odnosno 915,8 milijuna dolara.
Mjereno brojem sklopljenih ugovora, Uljanik ih ima 10: po četiri s Uljanik Plovidbom i Jan De Nulom te dva s Grimaldijem. Prema podacima mjesečnika Brodogradnja od 15. rujna 2010., ostali hrvatski brodograditelji u knjizi narudžbi imaju ukupno 18 brodova…
http://www.glasistre.hr/istra/vijest/268499
Inače – zamolio bi neke da ne uzurpiravaju temu.
Dođem nešto pročitat na temu a tamo s temom nema ništa nikakve veze.
DRUGOVI I DRUGARICE KOJI JE KODNI NAZIV OVE DIVERZIJE?
Sava, što se tiče članka Vaš link moram reće da je autor iznio niz nelogičnosti i insinuacija,a evo o čemu se zapravo radi:
ako je ugovor objavljen u listu brodogradnja od 15. 09 znači da to nije ništa novo i da je potpisano prije "nedavnog sastanka" s Popijačem
onda, nisu iz Uljanika dobili službenu potvrdu a kasnije kaže kako su ipak iz Uljanika saznali za gradnju i šestog jaružara koji kasnije ispada u prijevodu "usisavač" . To bi tehnološki značilo da su ovi potonji jeftiniji zbog jednostavnije gradnje.
I na kraju, ma gdje je samo uspio navući skoro milijardu dolara narudžbi? Koliko ja znam 4 bulka za ulpl i 2 "šlape" za Grimaldi ne mogu nikako koštati koliko i 4 jaružala od po 120 mil. eur svaki. [sealed]
Sava, što se tiče članka Vaš link moram reće da je autor iznio niz nelogičnosti i insinuacija,a evo o čemu se zapravo radi:
ako je ugovor objavljen u listu brodogradnja od 15. 09 znači da to nije ništa novo i da je potpisano prije "nedavnog sastanka" s Popijačem
onda, nisu iz Uljanika dobili službenu potvrdu a kasnije kaže kako su ipak iz Uljanika saznali za gradnju i šestog jaružara koji kasnije ispada u prijevodu "usisavač" . To bi tehnološki značilo da su ovi potonji jeftiniji zbog jednostavnije gradnje.
I na kraju, ma gdje je samo uspio navući skoro milijardu dolara narudžbi? Koliko ja znam 4 bulka za ulpl i 2 "šlape" za Grimaldi ne mogu nikako koštati koliko i 4 jaružala od po 120 mil. eur svaki. [sealed]
Nabrojao je 28 novogradnji!
Ako je to točno onda 1,9 milijardi i nije neki novac.
….Knjige narudžbi svih brodogradilišta teške su 1,91 milijardu američkih dolara, a koliko je Uljanik uspješan, pokazuje podatak da je u Puli ugovorena polovica vrijednosti svih hrvatskih novogradnji, odnosno 915,8 milijuna dolara.
To ti je 200 mijuna gubitka samo na tecajnim razlikama u zadnjih mjesec. Ali dobro, nije bitno koliko se zaradi bitno je da se nesto radi.
To ti je 200 mijuna gubitka samo na tecajnim razlikama u zadnjih mjesec. Ali dobro, nije bitno koliko se zaradi bitno je da se nesto radi.
[/quote]
Pa valjda se mogu osigurati od tih gubitaka – nije to neka mudrost i ne košta puno.
[/quote]
Pa valjda se mogu osigurati od tih gubitaka – nije to neka mudrost i ne košta puno.
[/quote]
Nemaju oni potrebe za tim. Njih osigurava drzavni proracun. Tako da je njima potpuno svejedno koliki je profit ili gubitak. Nitko tamo nece izgubiti posao zbog gubitka na tecajnim razlika, ili zbog bilo kojeg drugog gubitka.
Nabrojao je 28 novogradnji!
Ako je to točno onda 1,9 milijardi i nije neki novac.
[/quote]
Ma govorim samo za Uljanik a to iznosi po autoru polovicu , znači oko milijardu, a to je prenapuhano kako sam već pojasnio
"Kupio mi je tange od bombona. Kada me prevario s kolegicom s posla poslao mi je mail. Kakav skrtac."
Pa ovdje ljudi i žele takve vijesti jer ih se ..be u mozak svakodnevno.
[lol]