Ne vidim razlog da zlato ne bi moglo rasti i ako su ovi u obveznicama u pravu,
razlog sam napisao u prethodnom postu. za 10 godina će se svi čuditi kako nisu vidjeli obveznički balon (ili možda ovaj zlatni) kao što se sada čude da je itko mogao kupovati na vrhu dot.com balona….
A smart money se sklanja u bondove a bježi iz dionica očigledno predviđajući tarapanu
još nisi dao razlog zašto bi se equity slomio? osim svoje ocjene da nema nikog na marketu što btw više ide kontra tvoje teze
Pratim Rogersa redovno.
Ako zlato raste onda to implicira gubitak vrijednosti papirnatog novca, s druge strane rekordno visoke cijene obveznica sugeriraju čvrstu vrijednost istog tog novca. Jedni moraju biti u krivu.
Treba se zapitati zašto su cijene jednoga ili drugoga takve kakve jesu… da li su (i koje od njih) posljedice koliko toliko "efikasnog tržišta" ili posljedica neke "manipulacije tržištem"… recimo pogledajte što FED stalno radi, na svim razinama, kombinacijom svojih operacija i kombinacijom utjecanja na ponašanje drugih investitora oblikovanjem u svakom trenutku određenog željenog (potrebnog) javnog mnijenja redovitim Bernanekeovim pitijinskim blebetanjima kako mu kada zatreba za "sinergiju sa fizičkim operaciijama" u svrhu postizanja željenog cilja u terminima iznosa kamatnih stopa a s kojima mahnito pokušava "pokrenuti kotač ekonomije", i čvrsto vjerujući da tim svojim radnjama to i stvarno može…
razlog sam napisao u prethodnom postu. za 10 godina će se svi čuditi kako nisu vidjeli obveznički balon (ili možda ovaj zlatni) kao što se sada čude da je itko mogao kupovati na vrhu dot.com balona….
A smart money se sklanja u bondove a bježi iz dionica očigledno predviđajući tarapanu
još nisi dao razlog zašto bi se equity slomio? osim svoje ocjene da nema nikog na marketu što btw više ide kontra tvoje teze
[/quote]
hoćeš razlog, pa evo izvoli pa mi reci što će biti kad ovi ispucaju municiju [thumbsup]
Permanent Open Market Operations (POMO)
By: Frank Hogelucht | Mon, Sep 27, 2010 Share Print Email
http://www.CartoonStock.comUp to now I have never been tracking the Permanent Open Market Operations (or "POMO") activity of the FED (it wasn’t in my arsenal of seasonalities like the release dates of the Job Report and the Consumer Price Index, or the FED announcement sessions), but a recent comment to one of my postings inspired me to dig in and check if – and to what extend – a tradable edge might be provided on (or before / thereafter) days where the FED conducts Permanent Open Market Operations (means the FED is ‘reinvesting principal payments from agency debt and agency mortgage-backed securities (MBS) in longer-term Treasury securities’, see Permanent Open Market Operations – FEDERAL RESERVE BANK of NEW YORK).
What caught my eye at first glance was the fact that on September 24, 2010 (last Friday), the FED conducted it’s 9th coupon purchase of the current month, and there will be 2 more (September 28 and 30) this month for a total of 11 operations. Unfortunately historical market data for Permanent Open Market Operations is available from 8/25/2005 to present only (there were 196 operations since 8/24/2005).
I found a couple of related articles on the web / blogospere (e.g. an excellent one from Bob English at The Precision Report, as of August 2, 2009), almost all of them assuming / stating that on POMO days (liquidity intervention by the Fed) money is being shuffled into the stock market, with a statistically significant ramp up in major market indexes, especially after the end of the auction (operations are regularly scheduled to begin around 10:15 AM and close at 11:00 AM ET) into the close
Pratim Rogersa redovno.
Ako zlato raste onda to implicira gubitak vrijednosti papirnatog novca, s druge strane rekordno visoke cijene obveznica sugeriraju čvrstu vrijednost istog tog novca. Jedni moraju biti u krivu.
Enormno rastu vrijednosti ETF-ova koji drze zlato. Pogledaj kako se krecu dionice kompanija koje vade zlato. U ETF-ovim je puno vise spekulativnog kapitala. Da je rast zlata odrziv i dugorocan moci cemo reci tek onda kada vidimo znacajanu M&A aktivnost u tom sektoru. Dok netko ne pocne preuzimati kompanije koje vade zlato, odnosno dok netko ne stavi dugorocno veliki novac u zlato tesko je tvrditi da zlato raste. BHP Billiton pokusava u Kanadi preuzeti Potash, a ne Barick, Kinros ili Yamanu.
Tako da po meni ovaj rast zlata ne govori puno.
S druge strane FED otkupljuje US obveznice. Prosli tjedan 11B, tako da ni to ne mora znaciti nista. Da je recimo rast obveznica potaknut od strane trzista, a ne FED-a to bi znacilo nesto. Od tih 11B dollara koji su oslobodeni prodajom obveznica FED-u, jedan dio je zavrsio u dionicama pa smo zbog toga i imali ovaj rast. To objasnjava nelogicnost da su se i cijene dionica i obveznica jedno vrijeme kretale u istom smijeru.
Mislim previse je tu mjesanja FED-a, tako da uobicajena logika ne radi. Nelogicnost je izvor nesigurnosti, a to nikada nije dobro za burzu.
Ako tome dodamo da je Jadranka Kosor danas bila na burzi, da nakon 30.09. fondovi nece vise pumpati quaterly performance, da smo imali najbolji Septembar od 1938-e, da je sutra ex-date za sve dionice koje imaju quaterly payout, zauzimanje defanzivnijih pozicija se namece kao racionalan potez.
And so Wall Street continues to not grasp that as long as the vast majority of people realize just how manipulated and broken the market is, they will simply stay out of it. Today, Gasparino breaks the news that Morgan Stanley has instituted a hiring freeze and that if the current volume drought which will certainly wreck EPS for Q3, persists in Q4, the firm will follow up with "fairly significant cuts………..
baš kao što reče Twiker, nema tu sreće ni povjerenja ni u što baš zbog previše miješanja od strane Feda u tržišna zbivanja
ne treba zaboraviti da nitko na duže pruge nije jači od Marketa pa tako ni FED
Pratim Rogersa redovno.
Treba se zapitati zašto su cijene jednoga ili drugoga takve kakve jesu… da li su (i koje od njih) posljedice koliko toliko "efikasnog tržišta" ili posljedica neke "manipulacije tržištem"… recimo pogledajte što FED stalno radi, na svim razinama, kombinacijom svojih operacija i kombinacijom utjecanja na ponašanje drugih investitora oblikovanjem u svakom trenutku određenog željenog (potrebnog) javnog mnijenja redovitim Bernanekeovim pitijinskim blebetanjima kako mu kada zatreba za "sinergiju sa fizičkim operaciijama" u svrhu postizanja željenog cilja u terminima iznosa kamatnih stopa a s kojima mahnito pokušava "pokrenuti kotač ekonomije", i čvrsto vjerujući da tim svojim radnjama to i stvarno može…
[/quote]
Možda i postoji neka tajna organizacija koja drma svijetom ali meni se više čini da se radi o bezidejnosti i nesposobnosti. FED zna za samo jedan lijek i za svaku bolest uvijek ide istom metodom. I svaki put pretjera. Za prehladu propiše 5 kutija sumameda, onda bolesnik (ekonomija) oboli na jetru a FED zaključi da je problem što je prošli put dao premalo pa ovaj put propiše 10 kutija
Tržište je apsolutno brilijantno, prebacilo je sva moja očekivanja. Jedno vrijeme sam sumnjao, priznajem, jer oni valovi trilijarda dolara likvidnosti koji su pljuskali jedan za drugim sa svih strana su stavrno bili brutalni, ali evo ga jačeg nego ikad.
Ovako kako se sad osjećaju mainstream ekonomisti se morao osjećati Faraon kad mu je Mojsije pred nososm razdvojio Crveno more i pokazao srednji prst. [thumbsup]
Nikkei na 39.000, Crobex na 5.400, Nafta na 150… Tržište je glupo ko ponoć. A s takvima nikad ne znaš šta će napravit
Nikkei na 39.000, Crobex na 5.400, Nafta na 150… Tržište je glupo ko ponoć. A s takvima nikad ne znaš šta će napravit
Nije to ništa. Odbor američkog Kongresa odobrio je da u proceduru krene zakon kojim će se nametnuti svojevrsne trgovinske sankcije za Kinu. Ako ovo prođe onda tek rat počinje, a rat u Iraku će biti dječja igra u odnosu na taj gospodarski. Biti će tu dubokog udaranja ispod pojasa, a bojim se i pomisliti kako će se to odraziti na burzovne indekse. [lol]
[/quote]
Stvarno misliš da će američki Kongres uvesti sankcije američkim kompanijama u Kini!
Naivno kolega, vrlo naivno.
Hoh hoh hoh ho…….glupo ali jako
jače od svih manipulatora
hohoho
Mucek, meni se čini da bi tarapana mogla početi ako već i nije. Dobrih vijesti nema nigdje.
Manipulacije se nastavljaju. Što lošije vijesti tržište više ide gore. Investitora nema nigdje. Morgan Stanley prvi najavio velika otpuštanja zbog male likvidnosti burze. Ostali će učiniti isto. I ovi moji iz firme svi prodaju stock options. Valjda znaju više od mene pa se i ja iskrcala.
CEO mi iskrcava dionice i opcije već preko godinu dana. Ako može on onda mogu i ja. Jedino ne shvaćam jadnike koji to kupuju od nas. Firma nije baš u dobrom stanju. Sav ovaj rast smo napravili na otkazima i uštedama. Posla baš inema previše iako naš management priča bajke o tome kako imamo rast. Ja ga baš i ne vidim. O naplati bolje da šutim. Od nas se očekuje da prodamo dental opreme za 6 milja Hrvata i da apsolutno svi imaju svaki zub pokvaren. Zvuči mi malo neizvedivo. Kako da prodamo opreme za 6 milja ljudi kada ih ima samo 4.5 a sve veći broj ostaje bez zuba (neki ih još nisu niti dobili, nekima otpali zbog starosti i ne održavanja a nekih ih pogubili na burzama) pa im ne treba dental oprema.
Dio sam ipak upucala u inverzne ETF-ove. I još su mi dečki preporučili polugu. Dio sam si ipak ostavila za koji par čižmica, večernju haljinu za N.G. Teška su vremena treba se malo i provoditi.