Ja već vidim veliki naslov u NYTu : SORA NAPAO KUNU!Sa podnaslovom: spašavaj se tko može [bye]
Dok recimo AP će javljati:forex analiza: KUNA UGRIZLA SORU ZA NOZNI PALAC [lol]
http://www.jutarnji.hr/vitomira-loncar–prodavat-cemo-predstave-na-novoj-kazalisnoj-burzi/886372/
to se traži, svi u kazalište.
http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/09/15/0298006.html
Ak neće Roha, možda Sora devalvira Kunu. [smiley]
Dolazi drukati pred izbore. [lol] [lol]
Kosor i Mangold o projektima njemačkih investicija u RH
Tako je Jaco, od..bi sve padobrance i uči od najboljih. [thumbsup]
Imam pitanje pa bi molio nekoga da mi objasni jer se bas ne razumijem u tu materiju a slobodno neka se ukljuce i ostali kojima je to zanimljivo…
Valutna klauzula, stvar kojima banka prebacuje sav rizik na leđa dužnika, koje bi bile pozitivne a koje negativne strane zabrane valutne klauzule?
Što nebi bilo bolje da se kredit diže u kunama pa da se tako i vrača bez obzira na tečaj!?
Istina.
Zato postoji HNB koja bi trebala regulirati odnose. Osim valutne klauzule veči je problem reguliranja
max kamate. Jer u slučaju da nema valutne klauzule banke bi povečale kamate da smanje gubitak.
Hrvatska je izgubila neovisnost kad je dopustila podizanje kredita u stranim valutama.
Što nebi bilo bolje da se kredit diže u kunama pa da se tako i vrača bez obzira na tečaj!?
Za koga? Onog koji prima ili daje kredit? [shocked]
Za koga? Onog koji prima ili daje kredit? [shocked]
[/quote]
Ajmo opčenito, i tako su se banke debelo osigurale kroz visoke kamate tako da bi mogle progutat i razliku u tečaju, ali naravno to ne žele… Gledajuči realno, dužnik uvijek naje*e, kako god uzmes u obzir…
Nisam siguran mislim da je većina kredita generirana zaduživanjem PBZ, ZABE i ostalih kod mama
u EUR-ima koje tada domaće banke mjenjaju u HNB-a za kune. Ukidanjem valutne kluzule domaće
banke bi preuzele rizik tečajnih fluktacija na sebe što vodi daljnoj provjeri boniteta svojih komitenata
i vjerojatno ugrađenim rizikom u kamate dakle još skuplji krediti i veće "marže" i profiti bankama.
Kako bi se ova pretpostavka reflektirala na građanstvo? Teoretski za građane bi teklo med i mlijeko svaki mjesec bi trebao isto platiti ratu kredita ili eventualno sitne razlike u promjeni kamatnih stopa.
Ali kamatne stope na gotovinu bile bi vjerojatno 15% na stan 9,5% a za auto 13% pa ti sad digni skupi kredit kad ćeš u konačnici za jednu kupljenu stvar otplatiti banci 3.
Kako bi se sve ovo skupa odrazilo na gospodarstvo, proračun, zaposlenost?
Skupe kamate odbile bi potrošače od konzumacije dobara ,manje prodanih dobara- slabiji prihodi- slabije se puni proračun po PDV-U i po dobitima- raste nezaposlenost.
Dok je Rohatinski na "vlasti" relativno je razumno prihvaćati valutnu klauzulu na sebe ovaj naprosto ne dozvoljava ludovanje tečaja EUR-HRK.
Ajmo opčenito, i tako su se banke debelo osigurale kroz visoke kamate tako da bi mogle progutat i razliku u tečaju, ali naravno to ne žele… Gledajuči realno, dužnik uvijek naje*e, kako god uzmes u obzir…
Čudi me stalno potezanje ovog pitanja.
Da živimo u SAD-u ili Njemačkoj, ovo pitanje ne bi postojalo.
Može se stvar postaviti i obrnuto.
Što bi bilo kada bi svoje depozite mogli držati samo u kunama?
Pa onda recimo drukne deprecijacija jedno 20%?
Sve ima svoje naličje.
btw. znam neke banke koje su propale jer nisu znale raditi. Pa i danas imaš nekek koje rade s minusom. Nemoj gledati samo Zabu i PBZ
Čudi me stalno potezanje ovog pitanja.
Da živimo u SAD-u ili Njemačkoj, ovo pitanje ne bi postojalo.
[/quote]
Što se može uraditi sa 1000 kn u Njemačkoj ili Americi. Možeš poć na WC i obrisat guzicu eto u tome je razlika.