Heh a zaboravili ste utjecaj države na deflaciju u nas poskupljenje plina, vode, parkinga, mobitela, zdrastvenog osiguranja ,benzina , harača. Tako da firme i da žele ne mogu baš pretjerano spuštat cijene
kad troškovi konstantno rastu. Mi smo upali ne znam ni ja u koju ekonomsku definiciju rastu troškovi života, cijene neke rastu neke padaju nezaposlenost raste.
Dobro si primjetio. Usprkos krizi kod nas drzava nije pojeftinila, cak je poskupila. Onda potrosac, koji ima ogranizenu kolicinu novca, mora jos vise smanjiti potrosnju da bi "namirio" skupu drzavu i kriza postaje jos dublja.
Heh a zaboravili ste utjecaj države na deflaciju u nas poskupljenje plina, vode, parkinga, mobitela, zdrastvenog osiguranja ,benzina , harača. Tako da firme i da žele ne mogu baš pretjerano spuštat cijene
kad troškovi konstantno rastu. Mi smo upali ne znam ni ja u koju ekonomsku definiciju rastu troškovi života, cijene neke rastu neke padaju nezaposlenost raste.
Mi smo u situaciji deflacije vecine onog bez cega se moze i inflaciji svega bez cega se ne moze (komunalije, hrana itd.)
Izvor: Wikipedia
US income Gini indices over time
Gini indices for the United States at various times, according to the US Census Bureau:[4][5]
* 1929: 45.0 (estimated)
* 1947: 37.6 (estimated)
* 1967: 39.7 (first year reported)
* 1968: 38.6 (lowest index reported)
* 1970: 39.4
* 1980: 40.3
* 1990: 42.8
* 2000: 46.2 [6]
* 2005: 46.9
* 2006: 47.0 (highest index reported)
* 2007: 46.3
* 2008: 46.69
[bye]
Inace penetracija mobilnih telefona u Kanadi je ispod 70%. Manje nego u mnogim africkim zemljama. Od tih 70% barem pola ih ima one telefone sto se dijele za 1$. Ja sam svoj uzeo od necakinje i mislim da je star barem 10 godina. Po meni se ljudi u Bosni skuplje oblace nego u Kanadi, a o potrosnji kozmetike da ne pricam.
Kolega Twixer dajte molim vas objasnite kako po ovoj teoriji Kanada i ostali želi ići naprijed uz ovo navedeno. Problem je i nastao u visoko razvijenim zemljama što se veliko bogatstvo prelilo u mali postotak potrošača. Ne može potrošnju razvijati 5-10 % bogatih. Gdje je nestao srednji sloj koji nosi razvoj svake države na kugli zemaljskoj? Ekipa se malo previše zaigrala.
[lol]
[/quote]
Kanada – Australija i Brazil svoje blagostanje duguju iznimnim prirodnim bogatstvima prvenstveno u području energije i ruda.
Ukoliko Ameri pokrenu projekt Bakken, a hoće, vidjeti ćeš u kakvim će se problemima naći, i ne samo oni nego svi oni koji su ovisni o izvozu energije i koji su investirali ogromne novce u E&D.
Treba znati da Ameri dnevno u prosjeku uvoze oko 12 milijuna barela nafte ili na godišnjoj razini oko
4,4 milijarde što je odljev od 330 milijardi dolara po sadašnjim cijenama.
Ako se s naftom dogodi što se dogodilo s plinom u USA, čitav svijet bi mogao u nešto što je teško opisati.
A što naravno za uvoznike energije i nije tako loše.
Obzirom da je i 3Q uskoro iza nas šta se predviđa glede BDP – ja misli da bio mogao marginalno rasti.
Oko 0,5%!
može li Šuker sazvati izvanrednu sjednicu Sabora (kao što je Luković sazvao izvanrednu skupštinu ZABE) pa predložiti privremeno oprezivanje dividende s 99% (kao što će Luković predložiti isplatu dividende 100%, premda su prethodno na redovnoj sjednici zaključili da to neće činiti)?
OBRAZLOŽENJE:
Banke su plasirale € od matičnih banbaka po višestruko većim kamatnim stopama, i zapravo već povukle zaradu veću od ove dividende. Kolateralno, srušile su tečaj i konkurentnost domaćih izvoznika. S obzirom na takvu razinu morala i štetočinstva smatram opravdanim oporezivanje dividende banaka po stopi od 99%.
U ostalo, ako to na napravi Šuker, napra viti će ministri financija u Italiji, Austriji …
@sava
može li Šuker sazvati izvanrednu sjednicu Sabora (kao što je Luković sazvao izvanrednu skupštinu ZABE) pa predložiti privremeno oprezivanje dividende s 99% (kao što će Luković predložiti isplatu dividende 100%, premda su prethodno na redovnoj sjednici zaključili da to neće činiti)?
OBRAZLOŽENJE:
Banke su plasirale € od matičnih banbaka po višestruko većim kamatnim stopama, i zapravo već povukle zaradu veću od ove dividende. Kolateralno, srušile su tečaj i konkurentnost domaćih izvoznika. S obzirom na takvu razinu morala i štetočinstva smatram opravdanim oporezivanje dividende banaka po stopi od 99%.
U ostalo, ako to na napravi Šuker, napra viti će ministri financija u Italiji, Austriji …
Odlicam prijedlog kolega. Kapa dolje [thumbsup]
Sani Ljubunčić se pobunio: Ukidanje APIU-a barijera je za FDI u Hrvatsku
INVESTICIJE
EBRD: Godišnje ćemo u Hrvatsku ulagati do 300 milijuna eura
http://seebiz.eu/hr/banke/ebrd-godisnje-cemo-u-hrvatsku-ulagati-do-300-milijuna-eura,91429.html
majke ti, kakva glupost…šoferšajba će izgledat ko album France ’98. [lol]
stavit skupu vinjetu za kraći period (2-4 tjedna) i jeftinu godišnju i bok.
@sava
OBRAZLOŽENJE:
Ne da može nego se to mora napraviti ili netko odnosno neki trebaju odgovarati za izdaju sa nesagledivim financijskim posljedicama. [bye]
Inace penetracija mobilnih telefona u Kanadi je ispod 70%. Manje nego u mnogim africkim zemljama. Od tih 70% barem pola ih ima one telefone sto se dijele za 1$. Ja sam svoj uzeo od necakinje i mislim da je star barem 10 godina. Po meni se ljudi u Bosni skuplje oblace nego u Kanadi, a o potrosnji kozmetike da ne pricam.
Kolega Twixer dajte molim vas objasnite kako po ovoj teoriji Kanada i ostali želi ići naprijed uz ovo navedeno. Problem je i nastao u visoko razvijenim zemljama što se veliko bogatstvo prelilo u mali postotak potrošača. Ne može potrošnju razvijati 5-10 % bogatih. Gdje je nestao srednji sloj koji nosi razvoj svake države na kugli zemaljskoj? Ekipa se malo previše zaigrala.
[lol]
[/quote]
Kanada – Australija i Brazil svoje blagostanje duguju iznimnim prirodnim bogatstvima prvenstveno u području energije i ruda.
Ukoliko Ameri pokrenu projekt Bakken, a hoće, vidjeti ćeš u kakvim će se problemima naći, i ne samo oni nego svi oni koji su ovisni o izvozu energije i koji su investirali ogromne novce u E&D.
Treba znati da Ameri dnevno u prosjeku uvoze oko 12 milijuna barela nafte ili na godišnjoj razini oko
4,4 milijarde što je odljev od 330 milijardi dolara po sadašnjim cijenama.
Ako se s naftom dogodi što se dogodilo s plinom u USA, čitav svijet bi mogao u nešto što je teško opisati.
A što naravno za uvoznike energije i nije tako loše.
[/quote]
Pola Bakkena je u Kanadi. Pala je i cijena plina znacajno pa je opet Kanadski dollar rastao u odnosu na US. Rudarstvo cini veliki dio kanadske industrije, ali nije bas da ce se Kanadska ili Brazilska ekonomija urusiti ako padne cijena nafte. Kanada je u cijeloj ovoj krizi potrosila 0 dollara na pomoc bankama, a nije imala potrebe za raznim TARP-ovima ni kada je nafta pala na 35$.
Kanadska produktivnost je nesto niza nego americka, ali ne znacajno. Tako da bi u slucaju znacajnog pada vrijednosti nafte Loonie vjerojatno oslabio u odnosu na US dollar. Medutim onda bi se i dio ekonomije zbog jeftinije radne snage preselio na sjever i to bi kompenziralo prihode od nafte. Kako se radi o vrlo fleksibilnoj ekonomiji i zakonodavstvu proces prestrojavanja bi bio brz i ralativno bezbolan. Doslo bi do migracije stanovnistva iz zapadnih provinicija koje su bogate naftom u industrijske gradove Ontaria i to je to.
S Australiom je situacija drugacija jer u slucaju pada cijene ruda oni ne mogu u tako kratkom vremenu prestorojiti ekonomiju zbog geografske izoliranosti i naravno njih bi pad cijena jace pogodio.