Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

I tako kolega sava prica o novom zamahu turizma? Nedajboze vise ovakvih zamaha http://www.croatiabiz.com/info_lnews-article.php?ID=40864

Ovi možda ipak pretjeruju. Pa nemoguće je da promet u jednoj godini opadne baš za pola… ako je tako onda bi tu neka inspekcija imala posla.

Ne znam kako je u drugim dijelovima ali ja sam početkom kolovoza jeo u Poreču, Rovinju, i čak i Humu prvi put odlučio nešto i pojest – što se pokazalo kao super odluka! 😀

Svuda su bile "normalne gužve" (u Poreču i Rovinju slično kao i uvijek, ne vidim neku razliku) i svi su normalno jeli.

P.S. Istina da i u "marketima" ima puno turista, ljudi moraju kupovati kao i svi ostali svakodnevne potrepštine, ali isto je tako bilo i uvijek prije, ne vidim razliku, a u restoranima se jede također kao i uvijek. Pogotovo kada imaš dobru klopu za normalnu cijenu… po čemu je i Poreč a posebice Rovinj već dugo poznat… nema šanse da tome netko odoli. A u središnjoj Istri malo više vode računa o serviranju pravih domaćih stvari nego li na obali, čovjek bi pomislio da je to i skupo kad je sve nešto "autohtono" ali uopće nije, mi smo (trojica siromašnih studenata :D) se doslovno PREJELI (ombolo – hrpa tog mesa, fuži na bijelo, kapuz) koliko je veliko to serviranje i ako me sjećanje ne vara koštalo je oko 220 kn sve skupa.

Dakle kada nudiš dobru kvalitetu i uz primjerenu cijenu… nema šanse da ti posao ide loše. Ovi nešto muljaju, ili su debili koji stvarno ne znaju raditi, deru ljude sa nenormalnim cijenama ili tko zna što, pa u tom slučaju i treba im tako, neka propadnu ako ne znaju raditi!

I tako kolega sava prica o novom zamahu turizma? Nedajboze vise ovakvih zamaha http://www.croatiabiz.com/info_lnews-article.php?ID=40864

Ovi možda ipak pretjeruju. Pa nemoguće je da promet u jednoj godini opadne baš za pola… ako je tako onda bi tu neka inspekcija imala posla.

[/quote]

Vrlo logično je da pada promet po nekim potleušica od nazovi restorana i kafića.
Ako netko uloži sredstva da dovuče gosta u svoj hotel ponuditi će mu kompletnu uslugu – pa nije on uložio novce u gosta da ga onda lijepo prepusti ulici da tamo troši lovu.

Usput hotelijer je dužan pojasniti svom gostu da je najeftinije i najkvalitetnije kupovati u Konzumu ili nekom drugom marketu, ako se baš mora trošiti van hotela ili apartmana.

Jel im pao upola prijavljeni ili neprijavljeni promet? [tongue]

Gospodo rješenje naših problema rezanja rashoda proračuna pa i svih ostalih, je devalvacija od 50%. Taman toliko je kuna precijenjena.znam da se dužnicima možda ta ideja neće svidjeti ali to je najpravednija raspodjela tereta krize a njih nitko nije prisiljavao da uzimaju skupe kredite. Tko koliko ima – toliko mu se proporcijalno uzme. a možda će nam se opet isplatiti nešto čeprkati po zemlji i industriji jer jedino one proizvode vrijednost sve ostalo je mumbo-jumbo.
A Onaj tko se do sada nije hedgeao za takav slučaj vjerovatno živi negdje u planini bez komunikacije sa ostatkom svijeta pa neće niti osjetiti posljedice tog čina [lol]

Tojest nema jeftinog izlaza! We’re fucked. A ove ideje sa čvrstim tečajem prema euru će nas koštati žestokog zaostajanja u oporavku. Još od GD je poznato da onaj tko prvi devalvira prvi izlazi iz krize. Stoga se svi vi i čudite da se Srbija brže oporavlja od nas

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

Gospodo rješenje naših problema rezanja rashoda proračuna pa i svih ostalih, je devalvacija od 50%. Taman toliko je kuna precijenjena.

Samim stavom o devalvaciji od 50% kompromitiraš pozitivne ideje glede načina na koji bi se određivale kamatne stope HNB-a a posljedično tome i vrijednost nacionalne valute.

Gospodo rješenje naših problema rezanja rashoda proračuna pa i svih ostalih, je devalvacija od 50%. Taman toliko je kuna precijenjena.

Samim stavom o devalvaciji od 50% kompromitiraš pozitivne ideje glede načina na koji bi se određivale kamatne stope HNB-a a posljedično tome i vrijednost nacionalne valute.
[/quote]
živio govornik!

Nisam ja pristalica devalvacije, samo što trenutno nakon što smo propustili napraviti nešto pametno po tom pitanju zadnjih deset izgubljenih godina, sad nam NEMA DRUGE!
Nama izlaza iz ove krize nema na način da su nam vezane i ruke i noge čvrtsim tečajem u odnosu na najjače europsko godpoarstvo a to je njemačko. Nemaju ga ni Španjolska, Irska, Portugal i Grčka. One će i dalje tonuti a njemci će prosperirati. A euro će se vrlo vjerovatno raspasti jer će se i EU raspasti. Jedine dvije zemlje koje uspijevaju potaknuti rast gospodarstva dižući produktivnost su Njemačka i Japan. Svi ostali to rade rušeći tečaj. Ni mi nemamo drugog izlaza. Ne vidim zašto bi netko trebao spašavati ljude koji su se prekomjerno zadužili. Što prije prođemo tu katarzu to bolje.Bolje da bankrotira Todorić i 100.000 dužnika nego da propadne svih 4,4 milijuna [bye]

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

http://seebiz.eu/hr/novcano-trziste/veliki-interes-za-trezorskim-zapisima%2c-drzava-najavljuje-novu-aukciju,90579.html

Nisam ja pristalica devalvacije, samo što trenutno nakon što smo propustili napraviti nešto pametno po tom pitanju zadnjih deset izgubljenih godina, sad nam NEMA DRUGE!
Nama izlaza iz ove krize nema na način da su nam vezane i ruke i noge čvrtsim tečajem u odnosu na najjače europsko godpoarstvo a to je njemačko. Nemaju ga ni Španjolska, Irska, Portugal i Grčka. One će i dalje tonuti a njemci će prosperirati. A euro će se vrlo vjerovatno raspasti jer će se i EU raspasti. Jedine dvije zemlje koje uspijevaju potaknuti rast gospodarstva dižući produktivnost su Njemačka i Japan. Svi ostali to rade rušeći tečaj. Ni mi nemamo drugog izlaza. Ne vidim zašto bi netko trebao spašavati ljude koji su se prekomjerno zadužili. Što prije prođemo tu katarzu to bolje.Bolje da bankrotira Todorić i 100.000 dužnika nego da propadne svih 4,4 milijuna [bye]

Korist od devalvacije bi bila isto kao kad pustiš vodu u podrum da se riješiš štakora. IMHO

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

Nama izlaza iz ove krize nema na način da su nam vezane i ruke i noge čvrtsim tečajem umo tu katarzu to bolje.Bolje da bankrotira Todorić i 100.000 dužnika nego da propadne svih 4,4 milijuna [bye]

Korist od devalvacije bi bila isto kao kad pustiš vodu u podrum da se riješiš štakora. IMHO
[/quote]

Ringo lupa bez veze, ali nisi ni ti daleko.
Korist od aprecijacije je ista kao kad pustiš štakore po cijeloj kući pa se čudiš da nemaš što jesti.

Ostajem u Hrvatskoj jer volim izazove, a nema većeg izazova nego pokušati preživjeti u Hrvatskoj!

Nama izlaza iz ove krize nema na način da su nam vezane i ruke i noge čvrtsim tečajem umo tu katarzu to bolje.Bolje da bankrotira Todorić i 100.000 dužnika nego da propadne svih 4,4 milijuna [bye]

[/quote]

Ringo lupa bez veze, ali nisi ni ti daleko.
Korist od aprecijacije je ista kao kad pustiš štakore po cijeloj kući pa se čudiš da nemaš što jesti.
[/quote]

Šta se čudiš njima – pa zar se HNB-a ne ponaša po njihovim postulatima!
Nije na odmet dometnuti da je takvo ponašanje u suprotnosti s osnovnim postulatima makroekonomije i monetarne politike.
Mea culpa ako nađeš primjer takve rigidne neodgovornosti prema vlastitoj naciji igdje u svijetu.

U pravu si slažem se da takve prakse nema nigdje na svijetu zapravo bi najjednostavnije rješenje bi bilo monetizirati deficit i idemo dalje……

Ostajem u Hrvatskoj jer volim izazove, a nema većeg izazova nego pokušati preživjeti u Hrvatskoj!

U pravu si slažem se da takve prakse nema nigdje na svijetu zapravo bi najjednostavnije rješenje bi bilo monetizirati deficit i idemo dalje……

Drugim riječima povećanjem budžetskog deficita?
Zar to nije ovo što Vlada radi?

New Report

Close