Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

FED kamatnjak određuje Taylorovim pravilom – pojednostavljeno za svaki poen inflacije kamatu diže za oko 1,5% a za svaki postotni poen pada GDP-a reže kamate za oko pola postotnog poena.

Pad GDP-a, niska inflacija, visoka nezaposlenost = nulta kamatna stopa!

Što se tiče pumpanja love to je jednostavno netočno – FED je pumpanje pokrio s kolateralima.

Taylor: He finds that the crisis was primarily caused by flawed macroeconomic policies from the U.S. government and other governments. Particularly, he focuses on the Federal Reserve which, under Alan Greenspan, a personal friend of Taylor, created “monetary excesses” in which interest rates were kept too low for too long, which then directly led to the housing boom in his opinion. He also believes that Freddie Mac and Fannie Mae spurred on the boom and that the crisis was misdiagnosed as a liquidity rather than a credit risk problem.
He wrote that: “government actions and interventions, not any inherent failure or instability of the private economy, caused, prolonged, and worsened the crisis” [yawn]

Rješenje ove naše krize je u moralnijem i pravednijem društvenom odnosu a mi i dalje idemo u kontra-pravcu. tako da je iluzorno očekivati spas ili neko rješenje. Evo do prije neki dan se oporba obrušavala na Vladu zato što nije rezala rashode proračuna a jučer se buni zbog prijedloga da se rashodi proračuna zamrznu do 2.012. godine?? pa zar je to politika koja obećava rješenja. to je smijurija, njima je samo do vlasti (što meni ne smeta-ali barem ne bi trebali toliko očigledno lagati) a za radni narod ih boli kopačka (kojom ga namjeravaju nagazuiti)

a vi neoliberali ne nudite nikakvo rješenje za građane samo štednju, rezanje primanja, rezanje prava, rezanje društvene ravnoteže i slično, kao da nismo kao društvo dovoljno poremećeni [bye]

pojam su vam bankstersi i voljeli bi biti njihove sluge više nego išta. vjerovatno mislite da će vam biti zahvalni [lol] medjutim varate se-oni vas ne trebaju i zgaziti će vas kao i nas sve ostale
za najkasnije 5 godina će svijet početi vješati banksterse i slične bandite koji su doveli do osiromašenja najšireg građanstva. ali što to vas briga vi ste svi bogati investori pa ćete dapače na tome profitirati [lol]

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

ne nudite nikakvo rješenje za građane samo štednju, rezanje društvene ravnoteže i slično

prvo kažeš da društvo nije u ravnoteži, pa onda da bi neoliberali rezali društvenu ravnotežu (koje nema).
ne postoji kolektivno rješenje, zato što ne postoje kolektivni problemi. državnim zaposlenicima ova kriza ide u korist jer imaju fiksne plaće, a cijene svega padaju. naravno da nema ravnoteže kad jedna skupina društva profitira na uštrb drugih.

you can run on for a long time, run on for a long time, run on for a long time
but sooner or later God’s gonna cut you down

vladimir9, 01.09.2010. u 11:27
Rješenje ove naše krize je u moralnijem i pravednijem društvenom odnosu a mi i dalje idemo u kontra-pravcu. tako da je iluzorno očekivati spas ili neko rješenje.

Što znači moralno i pravedno? Da svi budu jednaki i imaju jednako bez obzira koliko uložili truda, sredstava i vremena…pa i to se probalo postići u društvu u nedavnoj povijesti pa znamo kako je završilo.
Ostavite pravdu i pravicu da se time bave oni koji su zato dobro plaćeni..(među inim to su i toliko spominjani sindikati).
Nama preostaje samo da probamo steći što više znanja i vještina kako bi bili tražena "roba" u novoj globalnoj ultra turbulentoj ekonomiji. Tko se tome ne prilagodi ne može ni biti u ravnoteži. Uostalom
to je za mene pravedno a što je za vas pravedno, za mene nije pravedno.
Svakome prema zaslugama, postignućima i sposobnostima.
Jedino vam dajem za pravo da treba osigurati svima jednake startne pozicije ukoliko je moguće.[smiley]

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

Uostalom i pravda je relativan pojam, što je za jedne pravedno-za druge nije..i obratno. [wink]

pravedno i ravnomjerno distribuirano nisu istoznačnice!

Meni se ko laiku cini da bi se trebali pripremati za deglobalizacijiu i sve ono što ona donosi [undecid]

pravedno i ravnomjerno distribuirano nisu istoznačnice!

Da da..i oni što su digli WTC u zrak i Moskovsku podzemnu željeznicu su vjerojatno bili uvjereni da ćine pravednu stvar.. [wink]

Meni se ko laiku cini da bi se trebali pripremati za deglobalizacijiu i sve ono što ona donosi [undecid]

Pa nisam ja uveo globalizaciju…samo joj se nastojim prilagoditi ali vjerojatno će me vrijeme i mlađe generacije pregaziti za nekoliko godina. Uvijek mi preostaje aktiviranje u nekakvoj udruzi i sindikatu kao rješenje.. [thumbsup]

Onaj tko vjeruje u redistribuciju bi uvijek trebao pokazati svojim primjerom.

Onaj tko vjeruje u redistribuciju bi uvijek trebao pokazati svojim primjerom.

kontrarevolucionarno djelovanje, odličan! [thumbsup]

FED kamatnjak određuje Taylorovim pravilom – pojednostavljeno za svaki poen inflacije kamatu diže za oko 1,5% a za svaki postotni poen pada GDP-a reže kamate za oko pola postotnog poena.

Pad GDP-a, niska inflacija, visoka nezaposlenost = nulta kamatna stopa!

Što se tiče pumpanja love to je jednostavno netočno – FED je pumpanje pokrio s kolateralima.

Taylor: He finds that the crisis was primarily caused by flawed macroeconomic policies from the U.S. government and other governments. Particularly, he focuses on the Federal Reserve which, under Alan Greenspan, a personal friend of Taylor, created "monetary excesses" in which interest rates were kept too low for too long, which then directly led to the housing boom in his opinion. He also believes that Freddie Mac and Fannie Mae spurred on the boom and that the crisis was misdiagnosed as a liquidity rather than a credit risk problem.
He wrote that: "government actions and interventions, not any inherent failure or instability of the private economy, caused, prolonged, and worsened the crisis" [yawn]
[/quote]

Ne bih se složio s Taylorom a evo i zašto.
Prvo – problem se pojavio u USA ali nije ga izazvala niska KTE nego upravo suprotno – vrlo stimulativna KTE na asset-backed security od cca 6%. Dakle velika je odgovornost ulagača koji su se polakomili misleći usput da je USA država garant.
Drugo – vrlo jak dolar u vrlo dugom razdoblju koji je generirao ogromne suficite kod izvoznika u USA.
Ne treba spominjati da se udruženim snagama s Istoka dolar držao neprirodno visoko.
Treće – filozofija ulaganja bila je pogrešna – trebali su puno više ulagati u dionice a manje u ostale u vidove imovine.
Četvrto – trebali su manje ulagati u dolare ( ali da su manje ulagali u dolare ne bi dolar jačao pa ne bi bilo suficita a onda i MBS balona )……

Sava, tko ti je prodao tu priču?
Imaš par netočnih i nelogičnih zaključaka. IMHO

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

New Report

Close