A evo i uzora današnjih neoliberala, kao i objašnjenja zašto su takvi kakvi jesu [wink]
Marcella Mroczkowski, The Huffington Post , 03.08.2010.
Četiri do pet posto stanovništva je rođeno bez kapaciteta za empatiju (suosjećanje). To je neurološki nedostatak. Psihopat može biti genij i postati multimilijunaš, ali on nikada neće biti u stanju razumjeti suosjećanje. U stvari, zbog grandioznosti tih ličnosti, i posljedičnog intenzivnog poricanja svojih nedostataka, oni su vjerojatno manje sposobni za razumijevanje empatije nego što su urođeno gluhe osobe sposobne razumijeti glazbu.
Njihovi su umovi zatvoreni. Psihopati tretiraju suosjećajnu većinu kao defektne ljude i neumoljivo teže da preprave svijet prema svojim zamislima, da propagiraju svoja gledišta i vrijednosti, i da "nauče" svoje "defektne" suosjećajne bližnje da misle kao oni.
Nažalost, oni to i mogu.
Psihopat ne može naučiti razmišljati poput suosjećajne osobe. Mozak im jednostavno tako ne funkcionira. No, ljudi s normalnom sposobnošću za empatiju mogu isključiti tu sposobnost i razmišljati kao psihopati.
Do određene mjere, suosjećajni to čine kao stvari evolucije. Kao što studije rata, rasizma i genocida ukazuju, ljudi iscrtavaju ono što Martha Stout zove krugovi empatije. To znači da se ponašaju suosjećajno prema onima koji su unutar tog kruga, a psihopatski prema onima izvan tog kruga. Međutim, mi nismo “ožičeni” za ksenofobno nasilje poput čimpanza. Za nas je to funkcija učenja i kulture.
Normalna suosjećajna ljudska bića trebaju lingvističke “smjernice” da bi se prebacila na psihopatski modus. Alarmni krik životinjskog svijeta oblikovan u jezike demonizirajuće mržnje. Stari Grci i osnivači naše zemlje razumjeli su razarajuću destruktivnost jezika demonizirajuće mržnje, osobito prema demokraciji. Porzvali su karizmatične psihopate koji su bili uspješni u svojoj praksi "demagozima". Nešto nedavnije, neuroznanost je pružila dokaze kako demonizirajuća mržnja radikalno mijenja način na koji ljudski mozak obrađuje informacije, što subjekte čini imunim na logiku (razum), pojačano netolerantnima, pa čak i nasilnima i lako ih se manipulira. Najtragičnije, u tom procesu postoji neko zadovoljstvo poput droge. Ispitanici su pogrešno zamijenili to zadovoljstvo za dokaz da su u pravu baš onda kada je slučaj bio sasvim suprotan.
Ovaj poziv na demonizirajuću mržnju se dopunjuje ideologijama koje zamjenjuju psihopatske vrijednosti za vrijednosti milosrđa (suosjećajnosti), uključujući preoblikovanja prihvaćenih ideologija, “čisteći” njihov sadržaj od milosrdnosti. Uglavnom, snage samilosti stvaraju institucije i oblikuju vrijednosti i vjerovanja da unaprijede civilizaciju, a potom psihopatske snage rade neumoljivo da preuzmu te institucije i vrijednosti te ih preurede prema svojim zamislima i u svoju korist. Ovaj ideološki rat, predstavlja jednu esencijalnu dinamiku koja je utkana u povijest, i koja je razlog usponima i padovima civilizacija.
Vizit-karta psihopatskog sustava vrijednosti je njegov Manihejski svjetonazor – idealizirani ja protiv demoniziranog njega, idealizirani mi protiv demoniziranih drugih, – odražavajući eho drugih pogleda na svijet patoloških narcisoida, od kojih su najpatološkija skupina upravo psihopati.
Ovaj neumoran trud da se zamijene vrijednosti suosjećanja s psihopatskim vrijednostima, napadno se očituje u desničarskoj kampanji uvjeravanja ljudi da Adam Smith i Ayn Rand dijele ista uvjerenja. Ništa ne može biti dalje od istine.
Objektivizam Ayne Rand je u osnovi priručnik sa uputama dizajniran da podučava normalne osobe da razmišljaju kao psihopati. Prvo, Objektivizam uči učenika osnovama mišljenja patoloških narcisa – promatrati vlastiti svjetonazor kao apsolutnu, objektivnu stvarnost – a stajalište bilo koje druge osobe, u mjeri u kojoj je ono u suprotnosti – kao izmišljotinu, fantaziju na koju se uopće ne treba ni obazirati. Objektivizam potom nast
Stari Grci i osnivači naše zemlje razumjeli su razarajuću destruktivnost jezika demonizirajuće mržnje, osobito prema demokraciji. Prozvali su karizmatične psihopate koji su bili uspješni u svojoj praksi "demagozima".
Hvala Grčka! [thumbsup]
Znaš li ti uopće što su (tko su) neoliberali? A što se tiče Ayn Rand, jesi li pročitao Atlas Shrugged??
Izgleda kao da članak nisi niti pročitao prije nego širiš dalje.
A i tvoji postovi kad malo pogledam u prošlost, toliko su puni kontradikcija i čudnih zaključaka da mi stvarno više nije jasno koja je tvoja namjera. Ti namjerno spammaš ovu temu? S kojim motivima?
Umjesto da se ovdje govori o domaćoj makroekonomiji, kao da je ova tema nekome postala trn u oku, sve više je više besmislenog spammanja.
ako imate štogod vezano za temu rado bih pročitao, a vaše procjene drugog forumaša (pa bio to i ja osobno) me ne zanimaju, kao i podvale koje podmećete
Kako vi zamišljate izlaz iz krize? kresanjem plaća i mirovina ili ipak mislite da ima i drugih načina?
kreativni kaos, lynx.
ne stane u jednadžbe, ali funkcionira.
@lynx
ako imate štogod vezano za temu rado bih pročitao, a vaše procjene drugog forumaša (pa bio to i ja osobno) me ne zanimaju, kao i podvale koje podmećete
Kako vi zamišljate izlaz iz krize? kresanjem plaća i mirovina ili ipak mislite da ima i drugih načina?
Naravno da ne, nego jednostavno povećanje korisnosti, danas imamo da jedan radi a dvojica ga gledaju… Kad dodemo na razinu da sva trojica rade onda smo nesto napravili! A ako su ova dvojica višak, jasno je sto treba napraviti…
INDUSTRIJA se temeljito oporavlja – posebice ona izvozno orjentirana.
Evo što kaže DZS.
INDEKS NOVIH NARUDŽBI I PROMETA INDUSTRIJE U LIPNJU 2010., PRVI REZULTATI
Ukupni desezonirani promet industrije1) u Republici Hrvatskoj u lipnju 2010., u usporedbi sa svibnjem 2010., bilježi pad za 0,4%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 7,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 2,2%.
U lipnju 2010., u usporedbi s lipnjem 2009., ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen2), u Republici Hrvatskoj bilježi rast za 3,0%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 3,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 21,0%.
Ukupne desezonirane nove narudžbe industrije1) u Republici Hrvatskoj u lipnju 2010., u usporedbi sa svibnjem 2010., bilježe rast za 4,0%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 15,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 0,6%.
U lipnju 2010., u usporedbi s lipnjem 2009., ukupne nove neprilagođene2) narudžbe industrije u Republici Hrvatskoj bilježe rast za 91,6%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 29,3%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 137,2%.
Evo Lesar u najnovijem napisu razotkriva neoliberale i njihove nepodopštine [thumbsup]
Tko je slijedeći koga ćeš nam citirati? Stipe Šuvar? [yawn]
Kad ti tvoji Lesari, Ribiči, ,Lovci i Drvosječe budu punili državni proračun onako kako ga pune
svi koji se bave bilokojim oblikom poduzetništva onda im možda popušim…
Ovako trlja baba lan da joj prođe dan…a neki od njih dobro unovčavaju tu svoju demagogiju što
se vidi iz nedavnih članaka iz medija.
Poljska 2010Q2 BDP +3,5%
a to je +3,5% na novi high, jer poljska nije imala recesiju.
b.r.u.t.a.l.n.o.
@lynx
Najbolji izlazak iz krize je prestati biti besposlen… [lol]
INDUSTRIJA se temeljito oporavlja – posebice ona izvozno orjentirana.
Evo što kaže DZS.
INDEKS NOVIH NARUDŽBI I PROMETA INDUSTRIJE U LIPNJU 2010., PRVI REZULTATI
Ukupni desezonirani promet industrije1) u Republici Hrvatskoj u lipnju 2010., u usporedbi sa svibnjem 2010., bilježi pad za 0,4%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 7,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 2,2%.
U lipnju 2010., u usporedbi s lipnjem 2009., ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen2), u Republici Hrvatskoj bilježi rast za 3,0%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je pad za 3,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 21,0%.
Ukupne desezonirane nove narudžbe industrije1) u Republici Hrvatskoj u lipnju 2010., u usporedbi sa svibnjem 2010., bilježe rast za 4,0%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 15,2%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 0,6%.
U lipnju 2010., u usporedbi s lipnjem 2009., ukupne nove neprilagođene2) narudžbe industrije u Republici Hrvatskoj bilježe rast za 91,6%. Ako usporedimo tržišta, u istom razdoblju na domaćem tržištu zabilježen je rast za 29,3%, a na stranom tržištu zabilježen je rast za 137,2%.
Evo Lesar u najnovijem napisu razotkriva neoliberale i njihove nepodopštine [thumbsup]
ribić je po defaultu nepodopština jer ništa ne proizvodi a nešto troši, živi od ovih po kojima pljuje a direktno pridonosi krizi
p.s. sad vidim da nije ribić nego lesar ne znam zašto mi spomen jednog budi sliku drugog [lol] ali suština je ista