Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pa ovo je fantastično.
jednostavne i jeftine mjere s trenutačnim učinkom.

Mjere su autodestruktivne za one koji ih trebaju provesti.
Stoga i dalje ostaju opcije: Rohatinski i partija. Jedno ili drugo ili oboje, ovisi o veličini.

Psi laju karavane prolaze.

No respect

Nego i dalje čekam neoliberale da mi prokomentiraju slučaj Irske? Ajmo dječaci

nisam neoliberal, ali mogu probati.
irska je pokazni primjer nesposobnosti države da kontrolira poslovne cikluse i tržište.
nisu uspeli spriječit napuhivanje nekretninsko/financijskog balona, a sad ga isto tako ne uspijevaju kontrolirat tijekom ispuhivanja. što ne znači da neće opet pokušat za par godina.

[/quote]

Pa kako to sad odjednom nekretninsko-financijski balon i nesposobnost irske države???nije mi jasno.
pa primijenili su sve mjere (još 2008.g) koje MMF i SB nama predlažu a irska ekonomija je trenutno u žestokom downturnu.
nešto vam baš i ne ide argumentacija mmfovih zahtjeva kao rješenja za izlazak iz krize
[lol]

karavane laju a psi mašu repom

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

Bravo Vilime, reci ti ovim neoliberalinim lopina sve u brk [thumbsup]
Bjelosvjetski jebivjetri bi oderali običnom čovjeku i kožu s leđa i mazali vrat benkstersima, fuj

REAKCIJE
Vilim Ribić: Svjetska banka želi da teret krize snose obični ljudi
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB – Matica hrvatskih sindikata (MHS) danas je reagirajući na stavove Svjetske banke oko rebalansa državnog proračuna, a koja su prenijeli neki hrvatski mediji, ocijenila kako ta svjetska financijska institucija pri tome ulazi u pitanja pravde i društvenog morala, sugerirajući raspodjelu tereta krize na štetu rada, umirovljenika i običnih ljudi a u korist kapitala.

Vilim je 200% u pravu – sada samo treba nastaviti pritisak ali ne prema Vladi nego prema HNB i bankama.
Najbolji dokaz da je u pravu je da NITI JEDAN hrvatski ekonomista nije iznio podatak za koliko će se povećati BDP u 3q2010 i 4q2010 zbog povećane državne potrošnje.
A ne radi se o malom povećanju već o 6,8% povećanju u odnosu na prethodni periodu.

Mislim da se IJF totalno izblamirao – posebice ako se promatra GIMF Model MMF-a.

Sve dok ekonomisti ne iznesu stavove o utjecaju povećane državne potrošnje na rast BDP-a o njima ne treba trošiti riječi i ne treba ih uopće uzimati zaozbiljno – treba ih ignorirati kao Zdravka Mamića.
[/quote]

Taj podatak kriju ko zmija noge. a naši ekonomisti su izgubili nevinost i većina iz je zavisna o kapitalu, a i dobro plaćena od strane tog istog kapitala, zato i imaju stavove koje iznose. Nema tu tri poštena ekonomista niti za preferans a kamoli štogod ozbiljnije.
Naravno bagra navlači vodu na svoj mlin, a za građane ih baš briga. srećom Vlada nije nasjela na njihove prijedloga.

Nego i dalje čekam neoliberale da mi prokomentiraju slučaj Irske? Ajmo dječaci
[/quote]

Taj koji je ovisan o kapitalu i živi od istog, zapošljava građane kao domaću radnu snagu,investira, puni državni proračun, angažira domaće dobavljače i sudjeluje u stvaranju bruto društvenog proizvoda.
Iako to ne rade svi (neki i zlupotrebljavaju trenutnu gospodarsku situaciju), ima više takvih primjera nego što ti serviraju ti tvoji sindikati.

Tako da si sam sebi kontradiktoran.

Irsku ti neću komentirati jer ne pratim što se tamo događa i ne znam zašto bi ti to komentirao.

Živio rođo…. [yawn]
[/quote]

koga zapošljavaju Santini, Babić, Vedriš i Perić?

[wink]

pa ovo je fantastično.
jednostavne i jeftine mjere s trenutačnim učinkom.

Mjere su autodestruktivne za one koji ih trebaju provesti.
Stoga i dalje ostaju opcije: Rohatinski i partija. Jedno ili drugo ili oboje, ovisi o veličini.

Psi laju karavane prolaze.
[/quote]
nema veće autodestrukcije od života provedenog radeći besmislen posao,
al to će tek shvatit kad bude kasno. uoastalom boli me đon za državu i njene zaposlenike, al mi je zanimljivo vidit da im ljudi koji razmišljaju, umjesto da bacaju floskule i novce na probleme.

Pa kako to sad odjednom nekretninsko-financijski balon i nesposobnost irske države???nije mi jasno.
pa primijenili su sve mjere (još 2008.g) koje MMF i SB nama predlažu a irska ekonomija je trenutno u žestokom downturnu.
nešto vam baš i ne ide argumentacija mmfovih zahtjeva kao rješenja za izlazak iz krize
[lol]

karavane laju a psi mašu repom

svijet nije počeo 2008. godine, a nisu ni irski (ni naši) problemi.

psi laju, a lijepe žene prolaze kroz grad.

Pričamo o rješenjima za izlazak iz krize a irci upravo provodeći naputke mmfa i sb tonu sve dublje. što znači da vi neo-liberali niste u pravu i da podvaljujete kvarna rješenja. rješenje je u većim prihodima, investicijama a onda posljedično i većem gdp-eu. sve ostalo je benksers-demagogija. kako to da nitko ne spominje povećanje kamata od strane naših benkstersa kao razlog za smanjenu potrošnju i gdp?? ne sjećam se reakcije hnb-ea na taj događaj

ili mislite da je to dalo pozitivan impuls gdpeu i potrošnji [lol]

Pričamo o rješenjima za izlazak iz krize a irci upravo provodeći naputke mmfa i sb tonu sve dublje. što znači da vi neo-liberali niste u pravu i da podvaljujete kvarna rješenja.

nisam neoliberal.

investiraj slobodno, nitko ti ne brani.
GDP me ne zanima, a potrošnju ne želim povećati nego smanjiti. veća potrošnja nije napredak nego raspinost. želim svakih nekoliko godina 50% bolji proizvod za istu cijenu, ili isti proizvod za 50% nižu cijenu. to je napredak.

hvala HNBu što usmjerava Hrvatsku u mom smjeru i zagorčava život svima koji bi povećali potrošnju.

koga zapošljavaju Santini, Babić, Vedriš i Perić?

[wink]
[/quote]

Prodavače magle ili još bolje – kako se ugraditi sa 10%. [lol]

Pričamo o rješenjima za izlazak iz krize a irci upravo provodeći naputke mmfa i sb tonu sve dublje. što znači da vi neo-liberali niste u pravu i da podvaljujete kvarna rješenja. rješenje je u većim prihodima, investicijama a onda posljedično i većem gdp-eu. sve ostalo je benksers-demagogija. kako to da nitko ne spominje povećanje kamata od strane naših benkstersa kao razlog za smanjenu potrošnju i gdp?? ne sjećam se reakcije hnb-ea na taj događaj

Rješenje je u jačanju neto izvozne komponente u GDP-u u srednjem i dugom roku.
Kako nemamo puno prirodnih resursa, preostaje nam jaka value added kao neto izvozna
komponenta. Za istu su presudni kvalitetni ljudski resursi i tehnološki napredak.
Nešto što bi hrvatske proizvode na globalnom tržištu ćinilo posebnima.
Alternativa gorenavedenom za jačanje proizvodnje i izvoza bila bi radna snaga jeftinija od prosjeka zemalja u okruženju i niži porezi odnosno niži direktni i indirektni troškovi prozvodnje.
Žao mi je, iako bih to jako volio, nekako nemam dojam da idemo tim putem razvoja.
Čime ćeš konkurirati ostalim državama u širem okruženju u privlačenju direktnih stranih investicija o kojima pričaš?
Političkom demagogijom i nižim kreditnim ratingom zemlje…
Srećom imamo turizam u koji ako ne budemo ulagali, piše nam se isto…

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

imamo najbolje (ove gore navedene) uvjete od slovenije do grčke.
to je više nego dovoljan tržišni prostor za državu od 4,5 mil. ljudi.
ne treba se podcjenjivati.

Nije sve bilo loše što se napravilo u ovom gospodarstvu proteklih godina.
Turizam nam je glavna gopodarska grana, a izgradnja autocesta pun pogodak.
Po tome nas već sada pamte, a susjedi zavide (što svakom pravom Hrvatu imponira). [thumbsup]

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

Nije sve bilo loše što se napravilo u ovom gospodarstvu proteklih godina.
Turizam nam je glavna gopodarska grana, a izgradnja autocesta pun pogodak.
Po tome nas već sada pamte, a susjedi zavide (što svakom pravom Hrvatu imponira). [thumbsup]

Kada spomeneš ceste ja se sjetim pokojnog Predsjednika Tuđmana koji je u jeku agresije minirao južni porta Sv Roka – a stoka sitnog zuba je zaključila da će se tu u budućnosti saditi gljive.
Naravno da je u tome stoka sitnog zuba imala veliku podršku slobodnih medija koji se se financirali izvana kao i podršku svih financijskih centara moći u EU koji za te projekte od vitalne važnosti za RH nisu dali ni centa nego se sve financiralo skupim komercijalnim kreditima.

New Report

Close