Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vlada HPB-u dala 450 milijuna kuna, a HPB reže kamatne stope

Dugo im je i trebalo da shvate neke stvari. Još da stave pod svoju kontrolu ključnu instituciju u ovoj državi moglo bi se nazrijeti svijetlo na kraju tunela. [lol]

Dugo im je i trebalo da shvate neke stvari. Još da stave pod svoju kontrolu ključnu instituciju u ovoj državi moglo bi se nazrijeti svijetlo na kraju tunela. [lol]

Uzroci krize ne leže u Institucijama nego u ljudima koji vode te institucije.
Tako je i s HNB-om na koji očito aludiraš.

http://www.businessinsider.com/bad-lemon-banks-federal-reserve-support-disclosure-2010-8
još jedan nož u leđa tržištu. al osveta će bit slatka.

yebalo te tržište [tongue]
i 2007 je tržište reklo da INGR vrijedi 400kn, da nas je neće ni za 20kn
2008 je nafta vrijedila 150 dolara, a godinu poslije jedva 20 [yawn]

market is always wrong
[/quote]
tržište smo ti i ja, a znaš da sam ja uvijek na tvojoj strani.
pa to je fantastično upravo, koja bi mi korist bila od tržišta da ingr stoji zadnjih 5 godina na 100kn, koliko realno vrijedi. [lol]

Kolega James malo je OT, ali evo reko jeste vidili kako je zanimljivo ove pojave mislim u "vasioni, Kohoteklova kometla, i sve te zvezde sas repom" i ostale pimzdarije!!!!
Ako se sjecate onog crossica, zanimljiva je stvar taj svemir nije se s njim zahebavat!!
Ovo sve samo da Vas upozorim da je Merkur trenutno retrogradan i nije trenutak za sklapanje nekih
ozbiljnijih ugovora ili neki shoping!
Cisto mi je zanimljivo kako je ovaj rebalans dosao u najbolji moguci trenutak, cak se i svemir pokenjao na njega….
Evo malo cisto nesto drugacije od propagande koja se ovdje servira, pa da mi se smiju ovi biseri….
Pozdrav!!!!!!

Što bi sa ovima iz SDP-a pa u "Otvorenom" spomenuli tečaj i još naglasili kako bi to trebala biti jedna od budućih tema. Vjerojatno su imali ružne snove i naglo se probudili. [lol] [lol]

[/quote]

Svi koji se razumiju u makroekonomiju kažu da svaku ekonomiju možeš uvesti u kontrakciju ako gušiš likvidnost, a hnb guši kunsku likvidnost od uvođenja kune na ovamo. pa kako onda očekivati da gospodrarstvo funkcionira kad u krvotoku nema krvi. to mogu zamišljati samo patuljci iz hnbea.
Koja još uvozna ekonomija poput naše se bori protiv prekomjernog i nepotrebnog uvoza prejakim tečajem domaće valute?
odgovor-nijedna [lol]

Uz znanje inajsd info ti nije potreban.........

Znači imamo monetarnu kontrakciju i fiskalnu kontradikciju.
Blago nama. [thumbsup]

[i]Volatile Ass as an Asset Class[/i][emo_funta][emo_dolar][emo_euro]

Svi koji se razumiju u makroekonomiju kažu da svaku ekonomiju možeš uvesti u kontrakciju ako gušiš likvidnost, a hnb guši kunsku likvidnost od uvođenja kune na ovamo. pa kako onda očekivati da gospodrarstvo funkcionira kad u krvotoku nema krvi. to mogu zamišljati samo patuljci iz hnbea.
Koja još uvozna ekonomija poput naše se bori protiv prekomjernog i nepotrebnog uvoza prejakim tečajem domaće valute?
odgovor-nijedna [lol]

Imaš li onda odgovor i za drugu stranu medalje. Što mi to proizvodimo, inoviramo, tehnološki osmišljavamo i izvozimo, a da nije pšenica ili drvene trupce i slične zahtjevne kulture i dobra?

Da li znades rodjace da je standard pokvario ljude...jedu govna i sanjare..

Kolega James malo je OT,
Ako se sjecate onog crossica, zanimljiva je stvar taj svemir nije se s njim zahebavat!!
Ovo sve samo da Vas upozorim da je Merkur trenutno retrogradan i nije trenutak za sklapanje nekih
ozbiljnijih ugovora ili neki shoping!

blizanac sam po horoskopu, merkur je moj planet i već osjećam mutavost. rujan mi nikad nije bio dobar mjesec. dobro si me sjetio da izvadim hermesov (merkurov) kipić iz ladice i prinesem žrtve.

odgovor-nijedna [lol]

Tečaj je kao kerozin. Jedno vrijeme ideš super, a onda se raspadneš.

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

[/quote]

odgovor-nijedna [lol]
[/quote]

Ima sasvim dovoljno krvi ali ima i ugrušaka – e te ugruške je trebala ukloniti HNB a nije to učinila!
Pamti li tko ijedan potez HNB-a koji je na tom tragu.
Nema nijedan.
Dok su sve svjetske centralne banke kreirale likvidnost uzimajući kao kolateral nekadašnju
off-balance sheet assets HNB je bio postrani.
Sada kada se vidi da su mjere dale rezultate ali da rast gospodarstva jenjava ponovno se sprema sličan scenario. U prilog takvim mjerama ide vrlo niska inflacija i visoka nezaposlenost.

G20 – Meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors, Busan, Republic of Korea
June 5, 2010

"We, the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors, met at a critical juncture to firmly secure the global recovery and address the economic challenges and risks.

Building on progress to date, we affirmed our commitment to intensify our efforts and to accelerate financial repair and reform.

Therefore, we:

Committed to reach agreement expeditiously on stronger capital and liquidity standards as the core of our reform agenda and in that regard fully support the work of the Basel Committee on Banking Supervision and call on them to propose internationally agreed rules to improve both the quantity and quality of bank capital and to discourage excessive leverage and risk taking by the November 2010 Seoul Summit.

It is critical that our banking regulators develop capital and liquidity rules of sufficient rigor to allow our financial firms to withstand future downturns in the global financial system.

As we agreed, these rules will be phased in as financial conditions improve and economic recovery is assured, with the aim of implementation by end-2012.

We welcome the progress on the quantitative and macroeconomic impact studies which will inform the calibration and phasing in, respectively.

We are committed to move together in a transparent and coordinated way on national implementation of the agreed rules. Implementation of these new rules should be complemented by strong supervision."

Sve jasno ko dan!

kolege sava i ringo – apasolutno ste u pravu
i sam sam dugo vjerovao kako je roha narodni heroj jer tako brižno zauzdava bankarski sektor. a onda mi se prosvijetlilo da je samo igrač iz orkestra vladajuće garniture; ne postoji ekonomska (a ni monetarna) logika kojom bi se dalo objasniti stalno jačanje kune kojom smo izloženi unatoč stalnom zaduživanju. onaj koji razumije principe plivajućeg tečaja (ili jednostavno bilo koje monetarne politike određivanja tečaja) kojom se vode u HNB-u jednostavno mora krepati od smijeha;
primjer – zaduživanjem od milijarde dolara mi kao ekonomija opterećujemo svoje buduće novčane tokove, što bi prema tečajnoj politici moralo imati depreciacijski efekt na kunu (tečaj bi vazda morao imati obrnuto proporcionalne učinke obzirom na suficit ili deficit pojedine ekonomije). a kod nas se to gleda ovako – dolazi nam milijarda dolara, treba to promijeniti u kune. znači zbog povećane potražnje za kunom, a u odnosu na dolar, mi ćemo aprecirati tečaj kune u odnosu na dolar. tako ispada da kad posudiš milijardu dolara to ojača kunu.
obzirom na stremljenja naših kvazi političara da nas pretvore u uslužnu ekonomije (iz nekad ne pretjerano efikasne, ali ipak proizvodne ekonomije), držim kako njihov plan ide kao po loju
hnb ne vodi zdravu monetarnu politiku, već nas priprema za veliku rasprodaju strancima. svi oni koji misle da se nema što prodati, uvelike griješe.
"…nigdje ne imade, to što u ‘rvata imade…."

it takes 20 years of hard work to make an overnight success - Eddie Cantor

New Report

Close