Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Kako prebroditi svjetsku krizu uz što manje posljedica – makroekonomski pogled

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Najvjerojatnije bi odma sve po bidu pa kaj bude jer kaj ce njemu vrijednosni papiri, s tim se ne moze kruh kupit.

Haha, pa to on samo misli da s njima kruh ne može kupiti.

Kada dođe do nekog rasula, da valuta (drastično/apokaliptično) izgubi na vrijednosti… tada jedina stvar s kojom možeš bilo što kupiti (i kruh, itekako i kruh) je zlato ili baš vrijednosni papiri!! (ali oni koji svoju vrijednost sačuvaju i tada, kao npr. obveznica stranih država i stranih uspješnih kompanija, dionica čak i domaćih kompanija ako su ne previše koleriranog poslovanja sa domaćom makroekonomijom, npr. pretežno izvozne kompanije, u čega bi teoretski mogle spadati i "turističke kompanije" koje rade profitabilno)

Dakle ako se bojite najgorega: kupovati izvozne (i evenutalno neke turističke) kompanije u zemlji, te najbolje kompanije u zdravim gospodarstvima u inozemstvu, od obveznica koliko morate… ali to definitivno isključivo vani, te zlata najbolje što manje (mada neke ljude teško od toga odgovoriti, pa onda što ću im ja: neka kupuju, jer zlato vam sigurno "neće propasti", ali jednako sigurno niti dugoročno donijeti neki realni prinos, to je čisto zamrzavanje vrijednosti – što je naravno, nekada isto primaljiva opcija, kada ne vidiš tračka optimizma baš nigdje).

Ako se ne bojite najgorega, tada obveznica/novca manje, zlato pogotovo manje, a dionica još puno više i potencijalno većeg udjela domaćih i drugih nestabilnih ("u razvoju") gospodarstava pri čemu je moguće i u one koje nisu pretežni izvoznici.

Ja se ne bojim crnog scenarija. Mislim da smo sada na polovici prvog od mnoštva "stagnirajućih" kvartala u koje smo ušli.
Mislim da u RH nikakvog naročitog pada više nema, ali isto tako niti rasta (dok ne izvršimo ozbiljne strukturne prilagodbe). A to sve omogućuje kakvu takvu stabilnost/sigurnost i kakvo takvo poslovanje dobrog dijela firmi, gdje izvoznici sigurno ne mogu loše proći.

Najbolje firme, prije svega izvozne, i u evenutalnoj jako dugačkoj stagnaciji hrvatskog gospodarstva mogu ostvarivati odlične rezultate, trajno rastuće. A kako su dionice i takvih firmi danas vrlo jeftine – prinosi od ulaganja u takve dionice dugoročno, unatoč svemu (jadnoj domaćoj makroekonomiji) mogu biti fantastični (puno bolji od uloga u većinu stranih dionica razvijenih gospodarstava, koje nisu baš tako podcijenjene u ovom trenutku)

@Lynx
A gdje preuzmeš svoje zlato u slučaju financijske kataklizme? Jel ima fizički dovoljno zlata za sve? Mislim, ne znam pa pitam… [huh]

No respect

@Lynx

A gdje preuzmeš svoje zlato u slučaju financijske kataklizme? Jel ima fizički dovoljno zlata za sve? Mislim, ne znam pa pitam… [huh]

Nije da reklamiram, ali Hrvati zlato kupuje ovdje: https://www.moro.si/

@Lynx

Nije da reklamiram, ali Hrvati zlato kupuje ovdje: https://www.moro.si/
[/quote]
Mislio sam da govoriš o burzama zlatom a ne dućanima.

No respect

Oni koji kupuju zlato, barem što se tiče naših ljudi, jedino što priznaju je fizičko zlato.
Vjerojatno zato što su naši (stariji) ljudi doživjeli puno toga u životu, razno razne hiperinflacije/devalvacije, propadanja banaka, promjene sistema (nacionalizacije…) i oni se boje toga da im netko drugi jamči za vrijednost – dakle boje se vrijednosnih papira opčenito, neovisno da li su denomirani u zlatu ili nečem drugom.

U svijetu se ljudi ne boje takvih stvari, oni misle da je sigurno kupiti npr. neki ETF koji prati zlato… i možda je tamo to ok, ali naši ljudi se toga boje – oni samo fizičko priznaju 😀 (makar zbog toga morali kršiti zakone RH i ilegalno ga uvoziti iz Slovenije… valjad se drže one Titove da se "zakona ne treba držati kao pijan plota"…)

Obzirom da ja ne smatram normalnim u bilo kakvoj situaciji u zlatu držati više od nekoliko skromnih postotaka imovine… za većinu ljudi, koji nisu "high net worth", to malo zlata što im treba "za svaki slučaj", stvarno nije problem kupiti fizički, sigurno da imaju dovoljno mjesta za "negdje ga spremiti/skriti".

To jedino ovi koji kupuju u milijardama USD zlata, e njima valjda nema druge nego kupiti ETF, ili ako su baš tako nepovjerljivi prema svemu onda kao Kinezi kupovati cijele rudnike 😛

JAVNE NABAVE
Skrojeno za Škodu Octaviju: MUP želi vozila od 4,55 metara i prtljažnikom od 560 litara
Autor/izvor: SEEbiz/Jutarnji list

Oće netko objasniti Zubaku da smo u recesiji i da ima i jeftinijih auta ili za MUP ne vrijede zakoni ove države. [lol]

Grčka je ophrvana dužničkom krizom, Irska, Španjolska i Portugal se bore s visokim dugovanjima i rastom nezaposlenosti, a euro dostiže rekordno nisku vrijednost u odnosu na druge vodeće svjetske valute.

"Imamo visoke plaće i primanja. U Švicarskoj su kamatne stope, uključujući i one za stambene kredite, u usporedbi s europskim, vrlo niske. Porez na dodanu vrijednost u Švicarskoj iznosi 7,6 posto dok je u EU najniži PDV 15 posto", ističe Stefan Meierhans, šef švicarskog Ureda za kontrolu cijena.

Švicarci pokazuju da im se isplatilo biti izvan EU, držati se jakog švicarskog franka i euru reći – "hvala, ali ne, hvala"…

http://seebiz.eu/hr/valute-i-robe/svicarci-uzivaju-franak-jak%2c-cijene-niske…kome-treba-eu%3f,88964.html

Ovo je valjda neko olakšanje za nas?
http://www.poslovni.hr/vijesti/na-vidiku-preokret-u-tecaju-srpskog-dinara-155683.aspx

Izvoznicima u Srbiju je slabljenej dinara stvaralo probleme do sada, e ako je ovo istina onda dolazi mali predah…

Naša domaća potražnja još dugo ne može (i ne smije!) napredovati, i zato pored preuzimanja dijela tržišta uvoznim proizvodima na domaćem tržištu, druga najvažnija stvar za bilo kakvu stabilnost ili napredak naših firmi je izvoz, a izvoz u Srbiju je većini jedna od glavnih stavki… tako da, sve što tome pridonosi za nas je dobra vijest!

Oni koji kupuju zlato, barem što se tiče naših ljudi, jedino što priznaju je fizičko zlato.
Vjerojatno zato što su naši (stariji) ljudi doživjeli puno toga u životu, razno razne hiperinflacije/devalvacije, propadanja banaka, promjene sistema (nacionalizacije…) i oni se boje toga da im netko drugi jamči za vrijednost – dakle boje se vrijednosnih papira opčenito, neovisno da li su denomirani u zlatu ili nečem drugom.

U svijetu se ljudi ne boje takvih stvari, oni misle da je sigurno kupiti npr. neki ETF koji prati zlato… i možda je tamo to ok, ali naši ljudi se toga boje – oni samo fizičko priznaju 😀 (makar zbog toga morali kršiti zakone RH i ilegalno ga uvoziti iz Slovenije… valjad se drže one Titove da se "zakona ne treba držati kao pijan plota"…)

Obzirom da ja ne smatram normalnim u bilo kakvoj situaciji u zlatu držati više od nekoliko skromnih postotaka imovine… za većinu ljudi, koji nisu "high net worth", to malo zlata što im treba "za svaki slučaj", stvarno nije problem kupiti fizički, sigurno da imaju dovoljno mjesta za "negdje ga spremiti/skriti".

To jedino ovi koji kupuju u milijardama USD zlata, e njima valjda nema druge nego kupiti ETF, ili ako su baš tako nepovjerljivi prema svemu onda kao Kinezi kupovati cijele rudnike 😛

Bas me zanima kako ce se situacija promijeniti kad skvadra koja ima certifikate skuzi da je pokrivenost fizickim oko 2%. Uostalom, ova zadnja rusenje su se i radila papiricima, dok se cijena dizala kupnjom fizickog. Pametnom dovoljno.

PROGNOZE
D&B: Hrvatsku očekuje još zaduživanja
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB – U najnovijem izdanju publikacije International Risk & Payment Review koja obuhvaća rizike poslovanja u 132 države svijeta, najstarija bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Hrvatskoj i dalje rejting DB3d (trend je i dalje rastući). Tim rejtingom Hrvatska je svrstana je u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/d_b-hrvatsku-ocekuje-jos-zaduzivanja,89009.html

Sani Ljubunčić: Ove godine 2 milijarde eura stranih ulaganja

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/ljubuncic-ove-godine-2-milijarde-eura-stranih-ulaganja,89013.html

MIROVINSKI SUSTAV
IJF: Mirovinski sustav nepravedan prema onima koji su odradili cijeli radni vijek
Autor/izvor: SEEbiz / IJF
ANALIZA – U Hrvatskoj je omjer između broja osiguranika (1,53 milijuna) i broja umirovljenika (1,19 milijuna) iznosi 1,28 i jedan je od najlošijih u Europi.

http://seebiz.eu/hr/makroekonomija/hrvatska/ijf-mirovinski-sustav-nepravedan-prema-onima-koji-su-odradili-cijeli-radni-vijek,89067.html

New Report

Close