Cijene hrane su bile žrtve reflacijskog pokusa, dugoročno su beskonačnom bočnom trendu s iznimkom period 2005-2008.
Pratim taj sektor i od 3.mjeseca 2009. godine su značajno rasli, pogotovo iz kemijske industrije. Agrium je iznad razine 2009.godine, ovi drugi i jesu nešto izgubili ali pogledaj fundamente industrije i samih kompanija koje si naveo. Sve iznad P/B 2 ili najmanje toliko a da ne spominjem ostale fundamentalne pokazatelje i uspoređivam sa našim kompanijama.
Sve commodities kompanije imaju visok P/B jer imaju visoke zalihe. Ja ne kažem da su to loše kompanije ali je činjenica da im cijene u zadnje vrijeme padaju. Recimo Potash ja od Marta pao sa 125 na 95. Možda će za pola godine biti i na 250. Ja to neznam. Meni čak Potash izgleda dosta atraktivno na ovim cijenama.
Ono što hoću reći je da nije posao države da redistribuira novac iz recimo IT-a u poljoprivredu ili brodogradnju. Jednima uvede visoke trošarine da bi drugima platila poticaje i subvencije. Možda će se poljoprivreda pokazati profitabilnijom nego racimo autoindustrija u narednih 20 godina, a možda i neće. Po meni je vrlo loše da političari odabiru strateške grane ekonomije i preusmjeravaju naš novac u one dijelove ekonomije koji će im donjeti najviše glasova. Mislim da ekonomija ima puno veće šanse za razvoj ako tržište, a ne politika usmjerava tok novca.
Mi imamo primjer da je politika odredila brodogradnju strateškom granom hrvatske ekonomije i spiskala tamo milijarde eura naših novaca. Da se taj novac iskoristio za rezanje poreza i nameta Hrvatska bi ekonomija danas bila neusporedivo snažnije i imali bi puno manje nezaposlenih.
Netko mora planirati – druga je stvar kakvi su to planovi!
Nijedna gospodarska grana ne može se održati bez strateškog plana i bez vrhunski obrazovanih ljudi koji bi te planove provodili, po potrebi korigirali i dopunjavali,
Purchasing power u Europi
Here’s Why The G20 Summit Was Actually A Huge Success
http://www.businessinsider.com/heres-why-the-g20-summit-was-actually-a-huge-success-2010-6
Defining G-20 Success
*
Merkel and Trichet politely told Geithner to go to hell. Given that Geithner needs to be fired, this is a positive event.
*
Europe is more concerned about sovereign debt issues than stimulating growth. Only fools like Geither and the IMF would argue against that.
*
No one paid any attention to Geithner or the Keyenesian clowns at the IMF, most notably, IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn.
*
There was no agreement on a universal bank levy. A universal tax is the wrong approach to risk management and it punishes banks with good lending practices.
*
Geithner made a complete fool out of himself.
*
A dozen cheers for German Chancellor Angela Merkel who said “We can only spend what we receive in income.” Finally Someone gets it.
What more could you possibly ask for?
[cool]
nisam kontao koliko je business insider dobar site dok mi Knox nije skrenuo pozornost:
Mark Mobius: The Euro Is Going To Be Great, And More Countries Should Join
Read more: http://www.businessinsider.com/mark-mobius-euro-2010-6#ixzz0qCI13c9f
pa nek si svatko izabere svog gurua
Nijedna gospodarska grana ne može se održati bez strateškog plana i bez vrhunski obrazovanih ljudi koji bi te planove provodili, po potrebi korigirali i dopunjavali,
[/quote]
Misliš da su Apple, Microsoft, RIM, SAP, rezultat državnog planiranja ? Nixon je imao viziju da će software biti budućnost, Brandt da će to biti database, a Trudeau se odlučio za smartphones. Onda se napravili strateški plan da se otvori po jedna garaža u Palo Alto, Sttugart-u i Watrloo-u gdje će klinci razvijati tu tehnologiju. Zahvaljujući državnom planiranju strateških grana ostvarena je ogromna materijalna dobit i otvoreno masu dobro plaćenih poslova ? Države su svima njima dijelile ogromne poticaje i stimulacije i tako ih učinili globalnim liderima ?
Uloga vlade je da stvori uvijete za razvoj ekonomije, da omogući uvijete u kojima domaća industrija može biti konkurentna. Uloga države nije da odabire koje će grane ekonomije biti stimulirane, a koje uništavane.
Jedan od bitnih razloga nekonkurentnosti hrvatske ekonomije je upravo mješanje politike u ekonomiju. Hrvatska ekonomija je talac politike. Političari redistribiraju novac iz perspektivnih firmi koje bi mogle poslovati profitabilno i zapošljavati ljude prema industrijama koje nisu profitabilne, ali su pogodne za kupovanje glasova.
[/quote]
Misliš da su Apple, Microsoft, RIM, SAP, rezultat državnog planiranja ? Nixon je imao viziju da će software biti budućnost, Brandt da će to biti database, a Trudeau se odlučio za smartphones. Onda se napravili strateški plan da se otvori po jedna garaža u Palo Alto, Sttugart-u i Watrloo-u gdje će klinci razvijati tu tehnologiju. Zahvaljujući državnom planiranju strateških grana ostvarena je ogromna materijalna dobit i otvoreno masu dobro plaćenih poslova ? Države su svima njima dijelile ogromne poticaje i stimulacije i tako ih učinili globalnim liderima ?
Uloga vlade je da stvori uvijete za razvoj ekonomije, da omogući uvijete u kojima domaća industrija može biti konkurentna. Uloga države nije da odabire koje će grane ekonomije biti stimulirane, a koje uništavane.
Jedan od bitnih razloga nekonkurentnosti hrvatske ekonomije je upravo mješanje politike u ekonomiju. Hrvatska ekonomija je talac politike. Političari redistribiraju novac iz perspektivnih firmi koje bi mogle poslovati profitabilno i zapošljavati ljude prema industrijama koje nisu profitabilne, ali su pogodne za kupovanje glasova.
[/quote]
Ma ko će se gnjavit s poduzuetništvom ljepše bi bilo platit 50 kuna biljega pa ti u općini rasporede šta ćeš radit [lol]
Medonja glavom i bradom:
http://www.businessinsider.com/author/vincent-fernando-cfa
s takvom facom nije ni čudno da je bearish
Mi smo premala zemlja da bi bili pušteni samo na tržište kriterije.
Dogodit će nam se da nećeš moći staviti nožni prst u more jer je tu vlasnik Soroš ili netko sličan.
Problem je što politika ne radi u nacionalnom interesu, da li iz neznanja, da li zato što ih je briga, da li namjerno…
Zato ih treba mijenjat dok se ne opamete (ili dok mi ne skapamo od gladi).
Pozivanje samo na tržište u kojem nema niti 4 milje ljudi je po meni naivno.
Mi bi trebali biti bartem 25 miliona veliki da se isplati ulaganje u inovaciju.
A slijedom 50 godina komunjarskog razmišljanja, poduzetnički duh je na nuli ako ne ispod.
Što bi mi da nam netko i da slobodno i neregulirano tržište?
Bili bi gori od Sicilije 60.-tih.
Mi smo premala zemlja da bi bili pušteni samo na tržište kriterije.
A nego kojm drugim?? Upravo zato što smo mali i slabi a želimo ojačati – moramo biti bolji od drugih! Ne možeš nekoga sustići osim ako ne trčiš brže od njega!
Zato nam baš i treba bolje tržišno funkcioniranje nego ga imaju našu "uzori".
Sve što predstavlja petljanje u tržišne mehanizme dugoročno je kontraproduktivno – zato je ovo loša pretpostvka.
Dogodit će nam se da nećeš moći staviti nožni prst u more jer je tu vlasnik Soroš ili netko sličan.
Privatno vlasništvo je najveća svetinja. Nepristojno je to što govoriš. Ispada kao da ne pošutješ njegovo vlasništvo.
Budi vlasnik TI, i onda ćeš moći što god želiš. Rješenje je stvarno jednostavno.
Biraj vlast koja neće prodavati državnu imovinu strancima, nego u privatizacijama favorizirati (onoliko koliko se može a da se ne prekšri međunarodno preuzete obveze) domaće građane i društva u vlasništvu domaćih građana… i sve super, vi domaći građani koji ste vlasnici… umakati ćete što god želite i koliko god želite.
Mi bi trebali biti bartem 25 miliona veliki da se isplati ulaganje u inovaciju.
a kako jedan Luxembourg površine jedne Istre, broja stanovnika kao dvije i pol Istre (cca. 500 tisuća) može temeljiti svoje gospodarstvo upravo na inovacijama kojima održava svoju svjetsku konkurentnost u svojim globalno orjentiranim poduzećima fino uklopljenima u svoje niše?
Pa onda uz to s vremenom razvio i uslužni sektor (financije) kao šlag na tortu… i tako iz godine u godinu velikim koracima, mala zemlja, sve više i više grabi naprijed, sve više i više odmiče svima ostalima, postepeno sve diverzificiranije, potpuno globalno okrenuto gospodarstvo…
Kako oni mogu a nama treba 50 puta više stanovnika za to??
Što bi mi da nam netko i da slobodno i neregulirano tržište?
Bili bi gori od Sicilije 60.-tih.
Slobodno ne znači neregulirano. To je netočna i ružna pretpostavka.
Slovačka BDP 2010Q1 +4,8% yoy.
now that’s just mean. [cool]